Rosenberg Podcasts
-
Malmö FF har medvind igen. Pontus Jansson är snart tillbaka, Henrik Rydström börjar få effekt på sitt spel och MFF har gått upp i serieledning på både herr- och damsidan.
Fotboll Skåne Podcast fokuserar på det mest intressanta kring MFF just nu.
Panel: Jonas Hansson & Simon Pålsson
Tack till vår sponsor Betinia. Nya kunder kan hämta ett gratisspel på 120 kronor. Läs mer på FotbollSkane.se/bonus!
18+ år - Regler & villkor gäller, Stödlinjen
00:30 Pontus Jansson
06:45 Henrik Rydström om fyrbackslinje
16:30 Henrik Rydström om Rosenberg/Jansson
21:45 Vilka spelare får Ponne med sig till Malmö FF?
24:35 Matchen mot IFK Göteborg
39:29 De 3 bästa spelarna i matchen mot BlåvittPrenumerera på Fotboll Skåne för att läsa all bevakning om Malmö FF under fotbollsåret 2023. En prenumeration kostar 39 kronor i månaden eller 400 kronor om året.
Fotboll Skåne Podcast produceras av Mayulla Media.
-
Malmö FF har medvind igen. Pontus Jansson är snart tillbaka, Henrik Rydström börjar få effekt på sitt spel och MFF har gått upp i serieledning på både herr- och damsidan. Fotboll Skåne Podcast fokuserar på det mest intressanta kring MFF just nu. Panel: Jonas Hansson & Simon Pålsson Tack till vår sponsor Betinia. Nya kunder kan hämta ett gratisspel på 120 kronor. Läs mer på FotbollSkane.se/bonus! 18+ år - Regler & villkor gäller, Stödlinjen 00:30 Pontus Jansson 06:45 Henrik Rydström om fyrbackslinje 16:30 Henrik Rydström om Rosenberg/Jansson 21:45 Vilka spelare får Ponne med sig till Malmö FF? 24:35 Matchen mot IFK Göteborg 39:29 De 3 bästa spelarna i matchen mot Blåvitt Prenumerera på Fotboll Skåne för att läsa all bevakning om Malmö FF under fotbollsåret 2023. En prenumeration kostar 39 kronor i månaden eller 400 kronor om året. Fotboll Skåne Podcast produceras av Mayulla Media.
-
Vissa har har hävdat att Sanna Tahvanainens fokus på yttre attribut nedvärderar de historiska kvinnoöden hon gestaltar i sina romaner. Helena Fagertun funderar på om det inte är precis tvärtom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är nyårsafton för drygt hundra år sedan när finlandssvenska Sanna Tahvanainens roman ”Den lilla svarta” inleds med klass. Första världskriget är slut och det glada tjugotalet står för dörren. I utkanten av festen står en mystisk ung kvinna; hon beskrivs som dimma eller cigarettrök. Ur sina klänningsfickor fiskar hon upp spegel och läppstift och börjar bättra på läpparna.
Romanen om Coco Chanel är en del av en romantrilogi om historiska kvinnoöden som Tahvanainen publicerade mellan 2013 och 2019. Förutom Chanel handlar det i ”Körsbär i snön” om Sylvia Plath och om drottning Victoria av England i romanen ”Bär den som en krona”. Jag tar fasta på titeln, lägger böckerna som en krona på huvudet och försöker balansera runt med dem. Jag målar också läpparna i rött och sprutar på mig Chanel no. 5 i en föreställning om att jag, genom att ikläda mig attribut ur romanerna, ska bli den stilsäkra läsare som trilogin suktar efter.
De här romanerna är nämligen ovanligt besatta av materiella ting: kläder, smink, parfym. Efter att ha köpt en blåvit bomullsklänning, en liten jacka kopierad direkt ur Diors sommarkollektion och en klänning med mexikanskt mönster fastnar Tahvanainens Sylvia för en grå regnkappa med blankt och tuggummirosa foder. ”Jag tar den!” utropar hon och konstaterar: ”Älskar ögonblicket när jag bestämt mig för att köpa något, så jag säger det igen och igen. / Jag tar den! / Jag tar den! / Jag tar den!”
Jag betraktar böckerna jag nyss bar på huvudet. Boken om Chanel är utsmyckad med stiliserade pärlor som lossnar från ett halsband, den om Plath fångar en mörkröd läppstiftsmun bakom en fågelbur och drottning Victoria pryder själv sin bok, genom ett fotografi i helfigur, visserligen avklippt strax ovanför näsan.
Det kan tyckas onödigt att dröja vid böckernas fysiska utformning, men eftersom utseende är så pass centralt i verken blir böckernas omslag också en viktig del av själva läsakten. Vissa recensenter har kritiserat främst ”Körsbär i snön” för att bokens fokus på yttre attribut nedvärderar den omskrivna historiska personen, men kanske är det tvärtom? Kanske måste böcker som berättar om kvinnoöden som de här ta fasta på just föremål som smink och parfym. De utgör centrala litterära teman hos en författare som strävar efter att uppvärdera både föremålen och kvinnorna som genom tiderna ägnat sig åt dem. Den stil som Tahvanainen presenterar för att ”matcha ett sådant perspektiv”, för att låna ett uttryck ur Sara Danius ”Den blå tvålen” (2013), har föga att göra med den hemingwayska isbergstekniken och mer med den balzacska löken: skalar man den hittar man ingen kärna – den innehåller flera lager av ytor och ytan är allt.
Svarta klänningar finns i olika modeller i alla tre romaner och jag riktigt känner shantungens textur när jag för handen över omslaget till ”Den lilla svarta”. När jag sedan öppnar boken badar den i en äng av aldehydiska abstrakta blommor. För att få en liknande känsla för dofterna i ”Körsbär i snön” grottar jag ner mig i parfymentusiasternas diskussioner på Fragrantica om parfymer som Fabergés Tigress och Estée Lauders Youth Dew. Djupast sätter sig odörerna från upplösningen av ”Bär den som en krona” där drottning Victoria ligger i sängen och gluffar i sig sötsaker i en ätstörd misär – nedfallna matrester ruttnar under sängen, hakorna blir fler och fler och matfläckarna på kläderna täcks av broscher. Sorgen efter prins Alberts död täcks bokstavligt talat över med stil.
Som Englands regent på 1800-talet var det själva livet som utgjorde drottning Victorias verk och vi möter henne från den lilla flickan som uppmanades att inte läsa böcker utan istället just bära dem på huvudet – viktigare än bildning var att få en bra hållning inför sin framtida kröning.
Kanske är det Tahvanainens ambition att hitta ett nytt litterärt sätt att gestalta kvinnohistorien som gör att hon ofta närmar sig sina huvudpersoners öden från oväntade håll. ”Körsbär i snön” utspelar sig under den heta sommarmånaden juni 1953, när en ung Sylvia har blivit utvald att göra en praktikmånad på modetidningen Mademoiselle i New York. Valet att skildra denna period istället för att vända sig till någon av de mer mytomspunna delarna av Sylvia Plaths liv handlar inte enbart om att det var en viktig och förlösande månad för den historiska personen Plath utan minst lika avgörande för den västerländska litteraturen. Det är en sommar som knappt alls finns återgiven i Plaths dagböcker men som hon själv valde som startpunkt för debutromanen ”Glaskupan” (1963), i Christina Liljencrantz översättning: ”Det var en besynnerlig, kvav sommar, den sommaren de skickade makarna Rosenberg till elektriska stolen, och jag visste inte vad jag gjorde i New York.”
I ”Körsbär i snön” erbjuds ett annat perspektiv på samma sommar och att det finns många fler möjliga berättelser om Sylvia Plath ger Tahvanainen en hint om redan i bokens inledande stycke: ”Jag borde heta Sylvior, inte Sylvia. Sylvior Plathor. Jag är pluralis, inte singularis. I mig finns hur många Sylvior som helst. En på varje sida. Ibland ännu flera.”
I ”Den lilla svarta” följer vi Coco Chanels mest produktiva och framgångsrika period i 20-talets Europa. Att Tahvanainen väljer att skildra modeskaparens genombrottsperiod där både mode och affärer blomstrar, snarare än tiden när hon främst var känd för sin öppna antisemitism och samröre med tyska säkerhetstjänsten, tyder på att det främst är som kreatör och inte historisk person hon intresserar sig för Chanel.
Här framträder modeskaparen som betonade att den lilla svarta klänningen inte i första hand skapades för mannen att betrakta utan för kvinnan att bära – det var viktigt att den hade fickor så att bäraren kunde lägga sina saker någonstans. Någonting liknande händer när Chanel pitchar doft för parfymören Ernest Beaux; det är för varandra och sig själva som kvinnorna ska lukta gott. Kanske kan Marilyn Monroes uttalande om att hon om natten inte bar mer än några droppar Chanel no. 5 ses som det ultimata beviset på att Chanel lyckades med sin ambition. Tahvanainen låter Chanel säga att kvinnorna ”ska börja längta efter någonting de inte ens visste att de saknade”.
Det är inte förrän jag läser Tahvanainens trilogi som jag inser hur mycket jag har längtat efter just det här: en prosa där traditionellt sett kvinnliga företeelser som mode och parfym genomsyrar allt från omslag till innehåll och litterär stil. Eller för att travestera Coco Chanel i parfymtillverkartagen: Kanske är det så att för att få en roman om kvinnor ur historien att kännas naturlig, måste det ske på konstgjord väg.
Helena Fagertun, författare och översättare
LitteraturSanna Tahvanainen: Körsbär i snön (2019), Den lilla svarta (2016) och
Bär den som en krona (2013). Alla utgivna på Schildts & Söderströms.Bilden
Coco Chanel, foto av Marion Golsteijn: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coco_Chanel_tentoonstelling.JPG
Drottning Victoria (här som prinsessa), målning av George Hayter (1792–1871): https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Princess_Victoria_and_Dash_by_George_Hayter.jpg
Sylvia Plath, foto av Vicile: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:To_be_sylvias_daughter.jpg
-
I den här videon så tar Micke och Matti en titt på Patchwork Nordiska utgåvan. Dom har fått det i recensions ex av Asmodee Nordics. Så tack för det Asmodee Nordics.
Spel som nämns: Patchwork, Suburbia, On Mars, Schack, Targi,
Designer: Uw RosenbergArtist: Ingen anning på den nordiska utgåvanUtgivare: Asmodee NordicSpelare: 2Speltid: Ca 15-30minBoardgamegeek Länk: https://boardgamegeek.com/boardgame/163412/patchwork
Våra länkarHemsidahttps://mindy.nu/Facebookhttps://www.facebook.com/Mindypodd.nu/Twitterhttps://twitter.com/MindyPoddYoutubehttps://www.youtube.com/channel/UCmOr6MyeugbWX_VnckgGkDQ?view_as=subscriberInstagramhttps://www.instagram.com/mindypodd/?hl=svVår Patreonhttps://www.patreon.com/user?u=2776677Vår merch butikhttps://www.spreadshirt.se/shop/user/mindy/Mattis LänkInstagramhttps://www.instagram.com/bradspelochsant/Hemsidahttps://boardgamesandsuch.com/Film till fikatFacebook Grupphttps://www.facebook.com/groups/2656731607981824Twitterhttps://twitter.com/FilmTillInstagramhttps://www.instagram.com/filmtillfikat/Mickes [email protected]´s [email protected]
-
Avsnitt 320 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Markus Rosenberg. Han talar om sitt arbete som agent, om hur han och Petter Andersson vill jobba på ett nytt sätt, om förvåningen över hur lätt det är att bli agent, om hur branschen förändrats sedan han själv var ung, om varför Anel Ahmedhodzic inte såldes, om att jobba långsiktigt trots att det ger minus i kassan och om varför det inte var aktuellt att ta en roll inom Malmö FF.
Dessutom pratar Rosenberg om vad han saknar från tiden som spelare, om MFF:s rimliga målsättning i Champions League, om den extrema kampen att både spela i Europa och jaga SM-guld, om att tuffa utländska tränare är bra, om vikten att få speltid som talang, om att han fick ett perfekt avslut, om svårigheten för många spelare att sluta och att han aldrig sörjde uteblivet spel i landslaget.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jens är den före detta talangen som tog steget upp på läktaren. Som en del av den berömda 81:årgången ( + Rosenberg) berättar han om tiden i laget, vem som var absolut bäst och mycket, mycket mer.
—
Hela Malmös Lag – En podd av Jon Nordström. Klippt och redigerad av Jon Carlestam. För kontakt, maila till [email protected] eller hitta oss på Twitter på @jonan82 och @joncarlestam.
-
Östersunds FK, Batanero, AIK:s säsong, Hammarbys förändring, IFK Göteborgs uppryckning, Malmö FF utan Rosenberg - och har MFF köpt för mycket av det goda? Fredrik Jönsson, Frida Fagerlund och Linn Nordström snackar allsvensk fotboll.