Samuel Andersson Podcasts
-
“Vårt sätt att arbeta är flytande - vi utvecklas varje vecka”
I detta avsnitt reder vi ut begreppet mobbprogrammering med hjälp av utvecklaren Samuel Andersson som har arbetat i mobbar i snart fyra år. Mobbar? Ja, tre eller fler personer jobbar på samma sak, på samma plats, på samma dator! Ofta en uppsättning tangentbord och mus framför en stor skärm. Drivern vid tangentbordet matar bara in information och navigatörerna runtomkring säger vad hen ska göra. Sedan turas man om efter ett bestämt antal minuter - allt för att gemensamt fokusera på och lösa uppgifter. Kanske har du själv gått från ensam utvecklare till parprogrammerare? Då är nästa steg inte så stort!
Om avsnittet:
Målgrupp: nyfikna, ledare, processfolk, teamledare, ledningsgrupp, utvecklare
Lär dig: mobbprogrammering, mob programming, parprogrammering, driver, navigator
Låter ineffektivt vid första anblicken. Varför ska man mobbprogrammera?
Högre kvalitet på koden (fler ögon på koden, direkt)
Färre synkmöten
Minskat personberoende (och i värsta fall hela områden i koden som ingen längre känner till)
Färre fel vid senare test/granskning
Färre fel som rapporteras av kunder
Lätt att introducera nya medlemmar
Man skapar nära band till medarbetarna
Ändå, går det inte långsamt? Samuel menar att det i ett längre perspektiv är tvärtom, främst för att det är dyrt att upptäcka och rätta fel sent. Men hur gör man när teammedlemmarna har olika erfarenhet? Samuel har svar på det också. Tålamod är en av nycklarna. Att gruppera medlemmarna utefter erfarenhet är en annan. Dokumentation då, när flera vill välja ord eller visuell design - ja det är klart att det finns områden där det finns andra metoder som är mer effektiva. Och det finns personlighetstyper som kan ha svårt med det mycket sociala sättet att arbeta och att ha de andras ögonen på varje rörelse på skärmen.
Vill du testa?
Investera tid och resurser, gör det inte halvhjärtat utan kör för fullt ett par veckor. Köp in storbilds-TV. Ta pauser regelbundet.
Reflektera över arbetssättet regelbundet, gärna i slutet av varje dag. Hur kan vi förbättra mobben? Fokus på positiva delar.
Samuel Andersson, Micke Norbäck, Jonas Jaani (28:31)
Länkar / mer information:
Extra material "Hur har mobbprogrammering fungerat under pandemin"
Mobbprogrammering - Wikipedia
Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:
https://www.effekten.se/avsnitt
Vi finns där du hittar dina övriga poddar:
https://www.effekten.se/prenumerera/
Apple Podcasts
Google Podcasts
Spotify:
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm -
Efter förra veckans program om sociala medier har Petra Mede känt en enorm stress när mobilen plingar och alla hashtaggar duggar tätt. Lösningen på detta är att stänga av kommunikationsapparaterna helt och ta en detox från allt vad sociala medier heter.
Artisten Samuel Andersson berättar om hur det gick till när han tog en fasta från sociala medier. Elza Dunkels, filosofie doktor och docent i pedagogiskt arbete som forskat på internet sedan 90-talet, berättar om vad IT-stress gör med oss människor men varnar också för att jämföra sociala medier-användande med verkligt missbruk. Manusförfattaren och regissören Edward af Sillén som kommenterar Eurovision Song Contest för SVT:s räkning ger en direktrapport från Wien. Eurovisionyran fortsätter när en djuplodande kulturpanel bestående av författaren Martina Montelius samt operafantasten och programledaren Ella Petersson analyserar tre favorittippade Eurovisionbidrag. Här hör du varför Rysslands bidrag ”A Million Voices” är Sjostakovitj-influerad smygkritik mot Vladimir Putin, vad Italiens bidrag ”Grande Amore” har med drejade penisar att göra och att Måns Zelmerlöw sjunger att han är Messias, vilket innebär att vi snart kommer att få införa nya halgdagar till hans ära. Dessutom ger schlagerbloggaren och forskaren Adrian Taleny tydliga svar på frågor om sånt vi aldrig förstår i Eurovision – hur stort är Europa, varför är Australien inbjudna och finns det någon plan på världsherravälde från eurovisionens sida? Bisittare i dagens program är Thomas Järvheden.Publik- och webbredaktör: Paulo SakaLjudtekniker: Andreas EricssonRedaktör: Maja ÅströmProducent: Tommie Jönsson