Played

  • Kan du meditere dig til et sundere sind? Det er hovedspørgsmålet i dagens episode.

    Nana og Anne Sophie har nemlig besøg af den amerikanske forsker Richard Davidson i studiet, der gæster København i forbindelse med sin deltagelse i arrangementet Science and Cocktails.

    Richard Davidson har studeret meditation og meditationens kobling til mental trivsel i over 40 år ved hjælp af hjernescanninger og psykologiske metoder, og i dette afsnit skal du høre om resultaterne.

    Vi dykker blandt andet ned i, hvordan meditation kan gøre dig bedre til at håndtere livskriser som stress, skilsmisse eller ensomhed. Vi ser også på, om meditation kan lindre psykiske lidelser og hjernesygdomme såsom angst, depression og Alzheimers.

    Ja, meditation lover meget, men kan meditationen holde, hvad den lover?

    Meditation er omgivet af en ekstrem hype, og der bliver tjent masser af penge på bøger, workshops og apps om meditationstræning. Derfor benytter vi også anledningen til at rydde op i myter og misforståelser om meditation og finder ud af, præcis hvad det kan.

    I episoden kan du også få svar på:Hvorfor tibetanske munkes hjerner er helt ekstraordinæreHvordan Richard Davidson mødte og blev nære venner med Dalai LamaOm meditation kan være farligt for nogle menneskerHvordan du selv kan bruge meditation til at øge din trivsel, hvis du er nybegynder Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden.
    Følg Brainstorm på Instagram.

    MedvirkendeRichard Davidson, professor i psykologi og psykiatri, leder af Center for Healthy Minds, University of Wisconsin-MadisonRedaktion Anne Sophie Thingsted, Nana Elving Hansen, Astrid Marie Wermus, Caroline OverskovStudierStudier der nævnes i podcasten:Studie, der viser, at ensomhed (manglende connection) er farligere end at ryge 15 cigaretter om dagenStudie, der viser en kobling mellem høj dødelighed og følelsen af ikke at have et formål i livet (manglende purpose)Mental trivsel kan øges af ‘the four pillars of well-being’Studie om tibetanske munkes hjerneaktivitetStudie om smerteforsøg med rutinerede meditatorer og nybegyndere

    Andre studier:Systematisk gennemgang finder blandet evidens for meditations virkning mod smerter, træthed, dårlig søvn m.fl. ved sygdomme såsom kræft, Parkinsons og kroniske smerterVidenskabelig gennemgang af mindfulness-forskning, der rydder op i myter og overdrivelserVidenskabelig gennemgang, der finder moderat evidens for, at meditation hjælper på angst, depression og smerter Meta-analyse, der viser, at mindfulness-baserede interventioner kan lindre depressionVidenskabelig gennemgang, der viser, at meditation kan hjælpe på stress

  • Hey LinkedIn, informationsteknologien har fået nyt job! I årtier har vi brugt IT til at automatisere og effektivisere rutinepræget arbejde, og dét felt er derfor velundersøgt. Men vi kan ikke leve af at være effektive, vi skal også være kreative, og derfor har vi også udviklet interfaces og computersystemer til at understøtte vidensarbejde og innovationsprocesser, smart. Men forskningen om, hvad der så virker og hvorfor, den har også skullet sadle om og op i fart.

    I Aarhus sidder én af de forskere, som har taget føringen i feltet, og han er gæst i dagens episode.

    Peter Dalsgaard forsker i samspillet mellem mennesker og IT, med særligt fokus på kreativt arbejde: Hvordan påvirker brugen af IT menneskelig kreativitet? Og hvordan kan vi skabe IT, der understøtter og fremmer kreativitet og innovation hos de mange mennesker, som arbejder professionelt med netop det?

    I dét interdisciplinære forskningsfelt mellem humaniora og computervidenskab bringer Peter Dalsgaard teori og praksis sammen, når han undersøger hvordan kreativitet udfolder sig i virkelighedens verden. Hans data kommer bl.a. fra feltstudier i kreative organisationer, kontrollerede studier af bestemte fænomener og eksperimenter med prototyper af nye teknologier. Hvad siger du fx til en slags idé-Tinder-app, der genintroducerer dig til de inspirationskilder, du selv har samlet ind – men glemt, at du gemte? (Av …)

    Hør også Peter Dalsgaard – der er professor i interaktionsdesign ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet – fortælle om, hvordan chatbots og store sprogmodeller kan sparke til kreativiteten i brainstorm-sessioner, sætte turbo på idéudvikling og hvad en Beatles-guitar og en Apple Pen har tilfælles …

    *

    Peter Dalsgaard er leder af forskningscentret Centre for Digital Creativity, hvor de fra forskellige vinkler undersøger, hvordan digitale værktøjer og systemer påvirker kreativitet og innovation. Centeret udvikler både prototyper og teorier og samarbejder med kreative virksomheder, bl.a. LEGO, Bjarke Ingels Group og Studio Olafur Eliasson.Peter Dalsgaard har flere end 150 videnskabelige artikler bag sig og er internationalt anerkendt ekspert på sit felt. Modtager af EliteForsk Prisen 2024 for med sin banebrydende forskning at være med til ”at holde mennesket i centrum […] i et hastigt skiftende teknologilandskab, hvor der er størst fokus på teknologiske landvindinger,” som det lød i indstillingen: ”Hans innovative og tværvidenskabelige tilgang bygger bro mellem humanistiske og datalogiske perspektiver samt udfordrer og udvider vores forståelse af teknologiens rolle og potentialer i samfundet.”

    *

    Vil du ha’ metoder til at huske dine gode idéer? Så lyt til denne podcast-episode med Dalsgaard fra IDA >>> https://ida.dk/viden-og-netvaerk/idas-podcast/workflow/workflow-episoder/workflow-episode-3-faa-de-gode-ideer-op-af-glemmekassen

    Nysgerrig på de projekter, Dalsgaard taler om i dagens episode? Læs mere her >>> https://www.peterdalsgaard.com/projects/

    *

    Værter: Anja C. Andersen & Mette Holbæk
    Gæst: Professor Peter Dalsgaard
    Redaktion og tilrettelægning: Mette Holbæk
    Producer: Benjamin D’Souza
    Assistent: Andrea Vang
    Produceret af Niels Bohr Institutet med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

    *

    Lyst til at lytte til mere videnskab? Så kan vi anbefale at følge podcastserien Periodisk, som er 118 fascinerende fortællinger om det periodiske system. Systemets grundstoffer er nemlig også vilde historier om videnskabelige opdagelser, afgørende begivenheder og om hvert enkelt elements betydning for vores klode, natur og univers. Find Periodisk, hvor du hører podcasts!

  • Hvordan skal vi bygge, og hvordan skal vi bo i fremtiden, hvis det skal være værdigt for alle og ikke belaste kloden? Dén udfordring har åbnet et væld af forskningsspørgsmål, og som arkitekturforsker samler Anne Beim eksperter fra mange fronter for at finde svarene, vi alle får brug for om ganske få år. Hun sammenligner arkitektens rolle med speciallægen i almen praksis: ”Vi er også specialister i almene forhold, det vil sige, vi ved lidt om meget, men vi ved til gengæld tilstrækkeligt til, at vi kan prioritere og vurdere, hvornår noget giver mere mening at se i sammenhæng end andet.”

    Anne Beim forsker bl.a. i økologisk arkitektur, arkitekturens tektonik, materialer og byggekultur i teori og praksis, men for tiden med særlig fokus på bygninger og hvordan bygninger bliver til ud fra en økologisk forståelsesramme. Det betyder konkret, at hun forsker i, hvordan vi kan bygge ud fra såkaldt absolut bæredygtige principper inden for de planetære grænser. For i arkitektur kan man ikke relativere ’bæredygtighed’. Det er absolut: Enten bæredygtigt eller ikke bæredygtigt.

    Hør også Anne Beim – der er professor i arkitekturens teknologi ved Institut for bygningskunst og teknologi på Det Kgl. Akademi – fortælle om, hvordan man tester nye materialers egenskaber (kan man f.eks. beskytte en væg af tagrør mod brand ved at smøre den ind i moræne-ler?), hvordan hun bruger trial and error i jagten på nye løsninger, og hvorfor hun betragter det som ’en gave’ at forske i netop dét felt.

    *

    Anne Beim er leder af Center for Industriel Arkitektur, CINARK, og leder af kandidatprogrammet BØT – Bosætning, Økologi & Tektonik. Hun har modtaget en række priser for sit arbejde, bl.a. Dristighedsprisen ved Statens Kunstfond, 2022, Trienal de Arquitectura de Lisbon Research University Award, 2022, og senest UIA’s Jean Tschumi Prize for Architectural Writing and Critique og Nykredits Fonds Bæredygtighedspris, begge 2023. Anne Beim har skrevet flere fagbøger, de to seneste ‘BIO/MATTER/TECHNO/SYNTHETICS: Design Futures for the More than Human’ (ACTAR, april 2024) og ‘Biogenic Construction: Materials, Architecture & Tectonics’ (The Royal Danish Academy 2023).

    *

    Vil du en time dybere i dette emne? Hør Anne Beim i den australske Future Building Podcast (og se, hvordan en bygning af tagrør ser ud!) her >>> https://building4pointzero.org/podcasts/ep-12-have-we-built-our-last-skyscraper-with-the-royal-danish-academys-prof-anne-beim/

    Eller læs/lyt Zetland-artiklen ’It’s getting hot in here. Den store aircondition-æra er på trapperne i Nordeuropa’ med Anne Beim her >>> https://www.zetland.dk/historie/soB3dpGV-a8yvV4M2-7e543

    *

    Værter: Anja C. Andersen & Mette Holbæk
    Gæst: Professor Anne Beim
    Redaktion og tilrettelægning: Mette Holbæk
    Producer: Benjamin D’Souza
    Assistent: Andrea Vang

    Produceret af Niels Bohr Institutet med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

  • Velkommen til det her afsnit af Frygteligt Fascinerende hvor vi dykker ned i historien om mordene i Osage County.Støt podcasten: https://www.buymeacoffee.com/frygteligtfascinerendeFind Frygteligt Fascinerende på Instagram: @frygteligtfascinerende eller på hjemmesiden frygteligtfascinerende.comResearchet, skrevet, optaget og redigeret af mig, jeg hedder Maria.Hvis du ligesom mig altid gerne vil vide mere, kan du klikke rundt i alle de kilder, jeg har brugt her:https://time.com/6325586/killers-of-the-flower-moon-true-story/https://www.marketplace.org/2023/11/13/how-government-mandated-guardianship-enabled-the-osage-murders/https://www.npr.org/2023/03/23/1165619070/osage-headrights-killers-of-the-flower-moon-fletcher-lawsuithttps://www.britannica.com/topic/Osage-murdershttps://digitalprairie.ok.gov/digital/collection/okresources/id/174576/https://www.smithsonianmag.com/history/the-real-history-behind-killers-of-the-flower-moon-180983086/Support the Show.

  • Der var tumult, børn på tilhørerpladserne og interne familieskænderier, da en stribe medlemmer af den berygtede Levakovic-familie i denne uge blev dømt for at have snydt sig ind hos gamle mennesker og stjålet deres værdier. Bjarke Vestesen og Linette Krøger Jespersen fortæller om sagen. Bagefter giver Mette Fleckner seneste nyt i sagen mod den mand, der er tiltalt for drabet på Emilie Meng og to andre overfald.

    Vært: Kristian Kornø.

    Produceret og klippet af: Rasmus Søgaard.

    Lyddesign: Søren Gregersen.

    Redaktør: Mette Pedersen.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Det kribler i skovbundene, krabler i det høje, flagrende græs. Bittesmå, ottebenede kryb venter i skjul, angriber lydløst og uden byttet opdager det, suger de sig fast og overfører potentielt farlige vira. De senere år har flere flåter med TBE - centraleuropæisk hjernebetændelse - fundet vej til Danmark. Fra at de var isoleret på Bornholm, er de sprunget om bord på fugle og har fløjet landet rundt. Særligt har de befængte kryb slået sig ned i Nordsjælland, hvor flere er blevet ramt af altoverskyggende hovedpine, kvalme og i værste tilfælde hjernetåger og varige lammelser. I dagens Genstart fortæller Nanna Skaarup Andersen, speciallæge i klinisk mikrobiologi, om skovens usynlige trussel.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 23/4.

  • Hvordan står det til med de medicinstuderendes trivsel, arbejdsvilkår og muligheder for at publicere artikler i forbindelse med deres forskningssemester? Det har tre nuværende og tidligere medlemmer af Panums UngdomsForsker Forening (PUFF) sat sig for at undersøge.

    Det er især, når det kommer til rammer og forventninger til forskningsforløbet, at de studerende oplever udfordringer.

    Gæster: Ditte Zhang, læge, ph.d.-studerende på Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital og tidligere bestyrelsesmedlem i PUFF & Jawad Ahmad Zahid, KBU-læge, ph.d.-studerende ved Centre for Surgical Science, Sjællands Universitetshospital og tidligere formand for PUFF.

    Interview og tilrettelæggelse: Mie Brandstrup

  • Vi taler rigtig meget om at huske at trække vejret, vi skal trække vejret dybt og helt ned i maven – eller var det gennem næsen? Rigtig mange af os trækker vejret forkert – og i de allersværeste tilfælde kan man gå rundt og tro, at man har åndenød eller astma, men i virkeligheden handler det om at trække vejret rigtigt.

    Denne podcast handler om dysfunktionel vejrtrækning i selskab med Sebastian Lund Karlsson, der er afdelingslæge på Lungemedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

    Medvirkende: Sebastian Lund Karlsson, der er afdelingslæge på Lungemedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

    Tilrettelæggelse: Karen Sigrid Jacobsen

  • I en artikel og i youtube videoer der florerer på internettet, påstås det at en øvelse hvori man skal sætte sig ned på gulvet og rejse sig op igen via mindst muligt støtte, kan forudse hvor lang tid man kommer til at leve.

    Men kan det nu passe? Vi dykker ned i artiklen og den omkringliggende mediedækning i dette afsnit af 1 ting ad gangen.

    Artiklen: https://academic.oup.com/eurjpc/article/21/7/892/5925784

    Youtube video der viser øvelsen: https://www.youtube.com/watch?v=MCQ2WA2T2oA

    Find videoen med Villads og Tobias der prøver selv på vores instagram: https://www.instagram.com/1tingadgangen/

    Support the Show.

    Værter: Villads Lundsteen Jacobsen og Tobias Wang Bjerg
    Hjemmeside: https://1tingadgangen.buzzsprout.com/
    Facebook: https://www.facebook.com/1tingadgangen/
    Instagram: https://www.instagram.com/1tingadgangen/

  • Velkommen til det her afsnit af Frygteligt Fascinerende hvor vi dykker ned i historien om mordene i Osage County.

    Støt podcasten: https://www.buymeacoffee.com/frygteligtfascinerende

    Find Frygteligt Fascinerende på Instagram: @frygteligtfascinerende eller på hjemmesiden frygteligtfascinerende.com

    Researchet, skrevet, optaget og redigeret af mig, jeg hedder Maria.

    Hvis du ligesom mig altid gerne vil vide mere, kan du klikke rundt i alle de kilder, jeg har brugt her:

    https://time.com/6325586/killers-of-the-flower-moon-true-story/

    https://www.marketplace.org/2023/11/13/how-government-mandated-guardianship-enabled-the-osage-murders/

    https://www.npr.org/2023/03/23/1165619070/osage-headrights-killers-of-the-flower-moon-fletcher-lawsuit

    https://www.britannica.com/topic/Osage-murders

    https://digitalprairie.ok.gov/digital/collection/okresources/id/174576/

    https://www.smithsonianmag.com/history/the-real-history-behind-killers-of-the-flower-moon-180983086/

    Support the Show.

  • Biologerne har sat sig for at konstruere alletiders superplante. Men skal den være kødædende eller CO2-forslugen? Hvordan spreder den sig? Bliver den farvestrålende pæn og på højde med Rundetårn? Eller bare helt nede på jorden og praktisk grøn? Planter er måske ikke nær så nuttede som lodne dyr med store øjne. Men de kan sagtens være lige så seje, smarte og mystiske.....
    Værter: Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen.
    Gæster: Emma Aller og Niels Christian Sanden, forskere på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet samt værter på podcasten "Plantejagten" fra KU og Videnskab.dk.
    Producer: Carsten Nielsen.
    [email protected]

  • I torsdags var vi inviteret Af Lejre Bibliotek og Arkiv til at fortælle en historie... Det blev om Graham Young, en forstyrret ung mand med hang til Kemi... Hvis du kan lide podcasten, så må du meget gerne give et Like på vores Facebook side https://www.facebook.com/paastribe/ og en 5-⭐️ anmeldelse i din podcast app. Følg på den app du normalt lytter til os på og på Instagram @paa_stribe. Det hjælper med at sprede ordet. Lyt også til eReolen, Podimo, Mofibo med flere for vores fortællinger om de mest berygtede seriemordere. Black Shadow by Hans Atom (c) copyright 2013 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/hansatom/42282 Ft: Robert Warringtondfx

  • Kan en del af forklaringen på variationer i ADHD findes i generne? Sonja LaBianca, der er læge og post. doc. ved Institut for Biologisk Psykiatri står bag en undersøgelse, der har kortlagt genetiske forskelligheder hos mennesker med ADHD.

    Her kunne man blandt andet se genetiske variationer hos personer, der var diagnosticeret med ADHD i voksenalderen og i barndommen.

    - Det betyder ikke nødvendigvis, at de er mindre syge, men overordnet set har de en anden genetisk profil. Det åbner f.eks. for spørgsmålet om de haft nogle ressourcer, så de har kunnet klare sig og fungere med deres symptomer? siger Sonja LaBianca i den nyeste episode af Videnskabens veje.

    Undersøgelsen giver håb om at kunne blive klogere på, hvorfor lidelsen udvikler sig forskelligt fra patient til patient, og håb om at man i fremtiden kan tilbyde en mere individualiseret behandling, fortæller hun i den nye episode.

  • Hvordan får man os til at gyse i biografen? Hvad får os til at græde? Hvilke områder i hjernen er mest på arbejde i biografen? Hvordan arbejder en filminstruktør? Hvordan skriver man en god anmeldelse? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd.Vært: Peter Lund Madsen.Gæst: Martin Schmidt og Christian Monggaard.

  • Der flyder 150 millioner tons af plastik i verdenshavene. En grundsten i samme plastik er fossile brændstoffer, som påvirker klimaforandringer. Men samtidig er plastik i flere tilfælde ikke bare den bedste løsning, men også nødvendig. Plastik er både genialt og helt forfærdeligt!Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd.Vært: Huxi Bach.Gæst: Nanna B. Hartmann.

  • Fra kommandobroen på et fransk hangarskib har Jonas Parello-Plesner udsigt over det uendelige sydkinesiske hav, da et kinesisk krigsskib pludselig toner frem i horisonten og kalder på radioen. Det er lige her i det sydkinesiske hav, at verdens to supermagter kredser faretruende tæt om hinanden. Ingen åbner ild, men Kina bruger alle metoder til at møve sig ind på sine naboers territorier. Én mand har de seneste år forsøgt at skubbe Kinas sømagt baglæns. Han bliver kaldt BongBong af sin befolkning, og i to år har han været Filippinernes præsident. Nu søger han hjælp hos den amerikanske præsident, så han kan sætte foden ned over for Kina. Men er det en kamp, han kan vinde? Jonas Parello-Plesner, der er direktør for NGO'en Alliance of Democracies, fortæller om den kolde konflikt.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 22/4.

  • Benito Mussolini og Adolf Hitler er blevet rigtig gode venner. Faktisk kan det være svært at adskille de to. Hitler har altid set op til fascismens fader, Il Duce. Men der opstår snart en konkurrence om hvem af dem, der egentlig er den bedste og stærkeste facist. Og dér begynder Mussolini hurtigt at sakke bagud.

    Manus & fortæller: Nicholas Durup Thomsen.
    Lyddesign: Tobias Ingemann.
    Soundtrack: Mikkel Bøgeskov Andersson & Tobias Ingemann.
    Redaktør: Emil Rothstein-Christensen.
    DRredaktør: Anders Eriksen Stegger.
    Produceret for P3 af MonoMono.

    Kilder:
    Blood And Power, John Foot - 2022.
    Fascismens Italien, Flemming Larsen - 2010.
    Mussolini og Fascismen, Margaret Mulvihill - 1993.
    Mussolini, R.J.B. Bosworth - 2003.
    Fascist Voices, Christopher Duggan - 2015.
    My autobiography, Benito Mussolini - 1994.
    Mussolini and Italy, Edward Townley - 2015.

  • I podcastens 24. episode med titlen "Klamme og nekrofile tilbøjeligheder” oplæser jeg fem historier fra Reddit og taler kort om hvad Johnny Deep har skrevet om hvad han vil gøre med sin ekskone Amber Heards lig. Herefter anbefaler jeg en amerikansk true crime investigation podcast.

    Indhold:

    01:13 Manden på jorden af MartFartShart
    03:39 Bliver min eks-bedste ven den nye Dahmer? af Consistent-Pirate
    14:19 Usømmelig omgang med lig af skylyne2
    19:25 Den døde elg af BeltAcceptable7834
    27:02 Den halvdøde kvinde af Manikar17
    31:56 Emne: Johnny Depps udtalelser om sin ekskones lig & anbefaling: amerikansk true crime investigation podcast.

    Lyt med i din foretrukne podcast-app og giv gerne en anmeldelse og rating 🙏🏻

    Håber du får noget godt ud af at lytte til uhyggelige møder. Du kan skrive til mig på [email protected]

    Støt podcasten med en kop kaffe: https://www.buymeacoffee.com/uhyggeligemoeder

    Besøg uhyggelige møders webshop: https://www.redbubble.com/shop/ap/159628702

    Kilder:

    https://ew.com/celebrity/johnny-depp-text-messages-amber-heard-rotting-corpse-defamation-trial/
    https://people.com/movies/amber-heard-attorney-cross-examines-johnny-depp-on-the-stand/
    https://www.businessinsider.com/johnny-depp-not-proud--amber-heard-text-rotting-corpse-2022-4
    https://soundvenue.com/kultur/2024/03/who-trolled-amber-viser-hvordan-amber-heards-nedtur-er-den-frie-menings-doed-561176

    #uhyggeligemoeder #truecrime #danskpodcast #podcastdanmark #uhyggeligehistorier #gyserhistorier #mandag #danskpodcasting #virkeligehistorier #podcastdk #podimodk #uhyggeligefortællinger #danskepodcasts #danskpodcaster #podcastlivet #fortællinger #livshistorier #uhygge #gys #uhyggeligepodcast #personligehistorier #danskpodcast #applepodcast #audiblepodcast #podtail #amazonmusicdenmark #googlepodcast #podcastinspiration

  • Seksuelle overgreb og manipulation var hverdag for en del af de børn og unge, der kom hos den lokale præst i Tømmerup frem til 2016. I ti år lykkedes det præsten at holde overgrebene skjult, mens både børn og voksne forgudede ham for hans spændende og nærværende prædiker.

    Men hvordan kunne han føre et helt lokalsamfund bag lyset, og hvorfor sagde børnene ikke fra? Det er noget af det, Strafbart i dette afsnit ser nærmere på.

    Værter: Emilie Grav Steffensen og Jessica Skovmose
    Producer/lyd: Tobias Folting
    Grafik: Nick Abildgaard og Kevin Rasmussen

  • I denne måned blev en 54-årig mand tiltalt for drabet på Hanne With, der blev dræbt nytårsnat i 1990. Sammen med retskorrespondent Trine Maria Ilsøe gennemgår vi politiets gennembrud i sagen. Hør hele afsnittet i DR Lyd.