Björkö Podcasts
-
Thomas Wilbacher, Josefine Caarle och Robin Bylund.
Inlägget 57. Underbarnet från Björkö dök först upp på Tutto Balutto.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En av Sveriges mest kända arkeologiska utgrävningsplatser, vikingastaden Birka, har fått ett nytt efterlängtat fynd till samlingarna. En varvsplats, har hittats, för första gången.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Om det något vi förknippar med vikingar så är det väl deras skepp, men var och hur de byggdes och reparerades har forskarna inte kunnat se spår av - fram tills nu. Men i färska utgrävningar har en varvsplats hittats på Björkö i Mälaren, i anslutning till kvarlämningarna av det vikingatida handelscentrumet Birka.
Och det är inte bara anmärkningsvärt att det är den första varvsplatsen som hittats, menar forskningsteamet. Det är också var varvsplatsen hittats. Under de 100 år som det bedrivits forskning på Birka har det framför allt grävts innanför Birkas kringgärdande stadsvallar. Men varvsplatsen hittades i ett område som skulle kunna ses som Birkas baksida, eftersom det ligger utanför stadsvallen.
I utgrävningarna har spår av en så kallad båtslip hittats, alltså en v-formad konstruktion som förmodligen använts för att dra upp båtar på land. Tillsammans med ett hundratal mindre fynd talar den för att detta var en anläggning för att reparera och bygga båtar. Den oväntade placeringen utmanar vedertagna teorier om Birkas sociala, juridiska och ekonomiska organisering. Kanske har forskare nu hittat handelscentrumets ruffiga hamnkvarter, eller till och med Birkas egentliga framsida.
Medverkande: Sven Isaksson, professor i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet; Sven Kalmring, docent vid Stockholms universitet och expert på hamnar och urbaniseringen under Vikingatiden vid Zentrum für Baltische und Skandinavische Archäologie i Schleswig, Tyskland; Björn Bandlien, professor i historia vid Universitetet i Sørøst-Norge.
Reporter: Emelie Bredmar
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Sveriges kristnande är en av de mest omvälvande händelser som ägt rum i den svenska historien. Generationer av svenskar har fått lära sig att det var den tyske benediktinmunken Ansgar som förde kristendomen till landet i samband med sitt första besök i staden Birka på Björkö i Mälaren år 829/830. Men när börjande egentligen kristnandet av Sverige och hur fick man befolkningen att byta religion?
I dagens avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om hur det gick till när Sverige kristnandes. Modern forskning har visat att kristnandeprocessen inleddes betydligt tidigare än vad man tidigare trott och att handel och krig var betydligt viktigare än mission för svenskarnas första möten med den nya religionen.
Runstenar berättar om människor som besökt fjärran länder och helgonlegender beskriver hur fromma missionärer offrade sina liv när de försökte sprida det kristna budskapet i hedniska trakter. I Frans G Bengtssons roman Röde Orm finns en skildring av hur folket i Göinge fångade präster som de sedan förde över gränsen till Småland där de sålde dem i utbyte mot oxar och bäverskinn. Men hur var det egentligen? Ska mötet mellan de olika religionerna beskrivas i termer av konfrontation eller samexistens och varför har arkeologer påträffat brända ben under golvet i koret på Frösö kyrka?
Ansgar har fått epitetet Nordens apostel. Han var munk, missionär och biskop och hade en koppling till Hamburg-Bremenstiftet. Norden låg under detta stift. Hans liv har skildrats av hans lärjunge och efterträdare Rimbert i legenden Vita Ansgari. År 829/830 kom han till staden Birka på Björkö i Mälaren tillsammans med munken Wittmar och här grundade de en församling. Han stannade i Birka några år och förkunnade det kristna budskapet. Bland åhörarna fanns sveakungen Björn men Ansgars missionsframgångar var sannolikt ganska blygsamma.
Efter att ha återvänt till Hamburg utsågs han till ärkebiskop några år senare. Han återvände till Birka i början av 850-talet och då fanns inte längre den församling som han skapat två decennier tidigare utan den fick återupprättas. Ansgars mission nådde inte särskilt många människor och var inte heller speciellt framgångsrik.
Anledningen till att han blivit den som kommit att förknippas med kristnandet av Sverige är att han är den första missionär som vi känner till namnet på, vilket i sin tur berodde på att tyskarna var duktiga på att dokumentera sin verksamhet i Norden. Det kan således ha funnits andra men dessa har i så fall inte lämnat några spår efter sig.
Lyssna också på De mytiska finska korstågen eller hur Finland blev Sverige.
Läs mer om Sveriges kristnade hos tidskriften Signum.
Bild: Ansgar förkunnar kristendomen. Andra förslaget till väggmålning i Nationalmuseums övre trapphall av Gustaf Cederström, Digitalmuseum; Nationalmuseet, Public Domain.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Är det möjligt att skapa sig ett liv man inte blir nöjd med? Helena rustade modet att ställa sig den frågan, och insåg att det var dags för förändring. Ekorrhjulet hade satt ett grepp om henne och inget fel i det, men det kändes inte rätt. Det kändes som att " jag var en fågel fångad i en bur".
Plötsligt står vi längst upp i Sverige i Karesuando, med cykel i ena handen och koppel till hunden Signe i den andra. Vi ska ensamma ta oss genom hela Sverige. En yttre resa i ett avlångt land, men kanske mest av allt en resa i det inre. Veckans avsnitt är fullproppat med inspiration och Helenas härliga energi smittar garanterat av sig genom lurarna!
Ett mycket osannolikt möte med pappa Ulf leder hela vägen till Våga Mera poddens pop-up studio i Sjöboden på Björkö
Följ oss på @vagamera @volition.studios och dela inspiration vidare!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ubåt på norra Mysingen? 1000 Laxar i en Laxask och Thailändskt fikabröd hos en riktig yrkesfiskare. I höstens sista episod av Båtpodden tar vi oss med hjälp av Ornöbon, Kaptenen och Hockeyfarsan Charles, ut till Björkö för att träffa Anders som är yrkesfiskare i tredje generationen (eller om det är fjärde…). Hur är livet som skärgårdsbo, hur ser en vardag ut här ute och hur står det till med fisken i Östersjön?
-
Följ med till Hjalmar Stolpes Birka, då vikingastaden återupptäcktes på 1870-talet och banbrytande arkeologiska metoder lade grunden till förståelsen av en av landets viktigaste historiska platser.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hösten 1871 satte Hjalmar Stolpe spaden i jorden på Björkö i Mälaren. 150 år efteråt är Birka världsberömt som en av vikingarnas sprudlande handelsstäder, där slavar, bärnsten och pälsar bytte ägare, där krigare vaktade den mäktiga borgen och långskeppen stävade in mot hamnen. Tobias Svanelid vandrar i Birka med arkeologerna Charlotte Hedenstierna Jonsson och Lena Holmquist för att diskutera Hjalmar Stolpes banbrytande utgrävningar och hur arkeologerna idag förstår vikingastaden.
-
Nobelmiddag, Guide Michelin stjärna och Sveriges Mästerkock, en levande legend kliver rakt in i Sommarstudion på Björkö. Redan vid 29 års ålder startade han Thörnströms Kök. Häng med på en fantastiskt historia om vad vad ett brinnande intresse och tålmodigt arbete kan leda till! Som många redan vet, det tar oss långt bortom vad den vildaste fantasin kunde ana.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi träffar Tom Engels i segelbåten i Björkö hamn. Han har seglat från Malmö, vår första frågan blir "men shit vad långt det där är väl nästan 150 sjömil"? Tom förstår inte riktigt frågan, "det är väl inte så långt" svarar han förundrat. Tom har hela livet älskat havet och att ta sig fram med vinden kraft. Ett inrere lugn och mening infinner sig när seglen är uppe och blicken är fäst på vattnet. Med vind i seglen har han tagit sig till platser dom flesta enbart får se Discovery channel. I veckans avsnitt tar Tom med oss på de stora haven, över Atlanten sätter vi kompassen mot paradisöarna Bora-Bora och Galapogos
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.