Hammarby Sjöstad Podcasts
-
Ett år har gått sedan mordet på Einár. Hör polisen Reine Berglund som var först på plats, men också varför de ännu inte lyckats gripa någon.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 21 oktober 2021 skjuts artisten Nils "Einár" Grönberg till döds i ett bostadsområde i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Polisen Reine Berglund ska precis avsluta sitt arbetspass när han och hans kollegor får larm om en skottlossning. Platsen de kommer till beskriver han som spöklik.
Mordet på Einár chockar många och får stor uppmärksamhet. För P3 Krim berättar familjens försvarsadvokat Martin Persson om tiden efter mordet och om hoppet att någon ska gripas.
Hör också om Einárs bakgrund och hotbild, kidnappningen och varför polisen inte lyckats binda någon till brottet efter närmare 350 förhör.
Övriga medverkande:
Torsten Alm, utredare Vårbynätverket och kidnappningen av Einár
Mats Eriksson, presstalesperson hos StockholmspolisenProgramledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom och Linnéa Wannefors
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Dessutom i Godmorgon, världen! om mammor som nattvandrar, konkurrensen om personalen i norr, veckans Panel, krönika om Lars Vilks av Nina Solomin och kåseri av Helena von Zweigbergk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför hotar Putin med kärnvapen?
Den senaste veckan har Rysslands president Putin varnar för att man kan komma att använda kärnvapen om landets "territoriella integritet" hotas. Här om dagen höjde USA:s president Joe Biden tonläget och varnade för att världen kan stå inför Armageddon - alltså den sista striden mellan Det Onda och Det Goda.
Har vi närmat oss gränsen för en konfrontation mellan stormakterna?
Samtal med överstelöjtnant Joakim Paasikivi och Anna Wieslander från den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.Drygt 200 000 ryssar har mobiliserats de senaste två veckorna, enligt bedömningar. Samtidigt uppskattas lika många valt att lämna landet, för att undvika att skickas till fronten i Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Förmågan att mobilisera en stor armé har genom historien varit en av Rysslands styrkor när landet befunnit sig i krig. Så vilken betydelse har det idag, och hur väl kommer den ryska statsledningen att lyckas? Reportage av Nina Benner.
Det har varit stort fokus på att locka personal till de stora industrisatsningarna i norra Sverige. I Norrbotten och Västerbotten ska det bland annat byggas stålverk i Boden, järnsvampsfabrik i Gällivare och i Skellefteå - batterifabriken Northvolt, som har anställt 1300 personer hittills. Vid årsskiftet vill de vara 1500.
Men suget efter personal till industrin, riskerar att hota samhällsviktiga funktioner, som vården och skolan. Även vårdbiträden går till bättre betalda jobb i industrin. Reportage av Erica Sundén.
Timme 1:Kärnvapenhot från Ryssland – USA talar om Armageddon. Samtal med Joakim Paasikivi överstelöjtnant på Försvarshögskolan, Anna Wieslander från amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.
Den ryske soldaten och landets mobilisering genom tiderna. Reportage av Nina Benner.
Nobelpriset i medicin till Svante Pääbo inspirerar barn och forskare. Reportage av Martin Hult.
Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss har haft en tuff start och fick ros och ris på Tories partikonferens. Reportage av Stephanie Zakrisson.
Krönika om Lars Vilks, ett år sen han dog i en trafikolycka. Vilks gestaltar en av vår tids stora konflikter, menar krönikören Nina Solomin.
Veckans panel:
Kajsa Kettil Borås Tidning
Daniel Swedin, Arbetet
Martin Thunberg, BarometernTimme 2:
Kampen om personalen i norra Sverige. Även vårdbiträden går till bättre betalda jobb i industrin. Reportage av Erica Sundén.
Satir med Public Service med Mattias Konnebäck och Erik Blix och imitatörerna Rakel Mohlin och Göran Gabrielsson.
I dagarna har det gått ett år sedan artisten Einár mördades i Hammarby sjöstad i Stockholm. Det ledde till att engagemanget för att nattvandra ökade bland föräldrar. Reportage av Lotta Myhrén.
Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach om varför det kärvar mellan SD och L i regeringsförhandlingarna.
På Museum of Arts and Design i New York pågår utställningen Queer Maximalism, med kostymer skapade av designern, performanceartisten och musikern Machine Dazzle, eller Matthew Flowers. Reportage av Roger Wilson.
Kåseri om minnet av barndomens somrar i Benidorm av Helena von Zweigbergk.
Programledare Sara Stenholm
Producent Margareta Svensson
Tekniker Tim Kellerman -
Det var under skrivandet av boken Min farmor var vegan som Anna H Lundahl insåg vilken enorm bredd av intressanta personligheter och perspektiv som ryms inom det svenska matsystemet - men som inte alltid möts. Detta ledde henne fram till grundandet av KliMATdagarna, som samlar 50 inspiratörer under två dagar, 7-8 oktober 2022 på Lumafabriken i Hammarby Sjöstad. Hon hoppas att det goda samtalet ska kunna väcka såväl idéer som skaparlusta och beteendeförändringar. Biljetter finns här! // Programledare: Christian von Essen (som är på plats 7/10) // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla in magasinet Framtidens hållbara matsystem.
-
Välkommen till ett nytt avsnitt av Idrott-och ledarskapspodden. I det här avsnittet möter du en av Sveriges främsta och mest framgångsrika konditor Magnus Johansson. Magnus har bland annat varit med i Svenska Kocklandslaget, vunnit OS, ansvarat för Nobeldesserten i 10 år och fick för några år sedan den stora äran att svänga ihop en karamelliserad chokladmousse till Kungen när Hans Majestät fyllde jämt. Du ser Magnus ofta I TV 4's morgonprogram och han var med i juryn i TV programmet Dessertmästarna. Idag driver Magnus det som heter Magnus Johansson Bageri&Konditori och Magnus Johansson Glass och Konfektyr i Hammarby Sjöstad i Stockholm, tillsammans med sin fru Linda. I det här avsnittet pratar vi om hur det är att driva eget, vilka ledaregenskaper som är viktiga, hur du hanterar motgångar tex under pandemin och hur hanterar man press när du tex ansvarar för den viktiga Nobeldesserten. Vi kommer även in på livsmedelskrisen och vikten av att lära oss äta både lokalt och per säsong och mycket mer. Varmt välkommen och trevlig lyssning och vi önskar dig en riktigt glad påsk!
Vill du veta mer om Magnus och hans Team: www.magnus-johansson.com
Lär dig mer om hur du kan äta lokalt och per säsong:
- www.ekoladan.se
- https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/valj-bland-sasongens-godsaker/
- https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/vad-ska-jag-ata/
Lycka till! -
Vi får kärt återbesök av unikumet och årets mäklarpersonlighet Pia-Lotta Svensson, från Fastighetsbyrån Södermalm och Hammarby Sjöstad. Vi bryter ner fördomar om mäklaryrket, pratar om hur du kan hitta din inre drivkraft samt Pia-Lottas ledarskapsfilosofi.
Äntligen öppnar Hemnet nomineringarna till nästa års Guldhemmet-gala den 15 december. Och kan man levla känslor? Om ja, så får du svaret i Action med Bernhard!
-
Två veckor har gått sen den kände rapartisten Einár sköts ihjäl i Hammarby sjöstad. Känslor som hämnd, rädsla och skuld väcks återigen när ytterligare en ung man mördas i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många ställer sig nu frågan om vem som bär skuld för alla skjutningar som drabbat Sverige den senaste tiden. Hör bland andra musikjournalisten på P3 Johannes Cakar, författaren och standup-artisten Melody Farshin, rapparen Alex Ceesay och den muslimska influencern och fritidsledaren i Järva Ramsis "Moosa" Assal. Även Nicolas Lunabba, verksamhetsledare på organisationen Hela Malmö och Christy Chamy reporter på DN medverkar i programmet.
Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Edgar Mannheimer -
En sen torsdagskväll 21 oktober 2021 skjuts den 19-årige svenske rapparen Einár ihjäl i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären skildrar dödsskjutningen av rapparen Einár, hans liv och polisens utredning av händelsen.
Dokumentären är gjord av Matilda Rånge och producerad av Jon Jordås 22 oktober 2021.
-
I det tjugosjunde avsnittet träffar jag Diamant Salihu. Diamant har en lång erfarenhet av journalistik av både nationell och global nivå. Vid sidan av sitt arbete som journalist på SVT har han lyckats skriva en mycket omtalad och framgångsrik bok. “En av lärarna slutade på skolan och började arbeta i Hammarby sjöstad, en mer central skola. Först då upptäckte hon skillnaderna mellan hur skolor i olika delar av staden har som grund när de orosanmäler till socialtjänsten. I hennes förra arbetsplats Rinkeby oroade man sig mer för de utåtagerande eleverna än de mer tystlåtna som kanske mådde dåligt. Hon kallade det för Rinkebysyndromet. Det innebär att tröskeln för orosanmälaningar har höjts, annars hade stor del av ens arbetstid gått åt kontakt med socialtjänsten. Konsekvensen blir att man missar många barn som mår dåligt.”Temat för dagens avsnitt är kriminalitet
Klicka på länken för att komma till våra sociala medier och veckobrev!
-
Daniel Åberg från Svenska mäklarhuset i Hammarby Sjöstad har tagit sig från att röja skog och vara PT i lilla Byske i Västerbotten till att göra kometkarriär i Stockholm. Förutom att göra grymma siffror är han inne på sitt andra helår och är redan delägare. Men något som Daniel verkligen brinner för att hållbarhet, kultur och att se människan framför sig. Så i podden pratar vi helt enkelt om hur man sätter en bra kultur på kontoret, varför intresset för hantverket är så viktigt och hur man jobbar hållbart.
I veckans spaning från hemnet får vi ett svep på hur bostadsmarknaden gått i juni och vill du veta hur du på ett snyggt sätt får reda på om du blir jämförd med någon annan mäklare, ja då har Bernhard såklart svaret!
-
I sjuttonde avsnittet av Svenska Nomaders podcast pratar vi med Isadora Hellegren som är projektledare på Internetstiftelsen i Sverige och Goto 10 - ett kostnadsfritt coworking-space och en mötesplats för alla som jobbar med internet. Vem som helst kan skaffa medlemskap eller anordna ett event med koppling till internet på plats på Goto 10 som ligger i Hammarby Sjöstad, bara en kort promenad från Skanstull. Mötesplatsen firade nyligen 1 år, och har sedan öppning stått värd för över 200 event.
År 2015 gjorde Internetstiftelsen i Sverige tillsammans med andra institut forskning kring hur man bäst kan främja innovation i Sverige. Ett av förslagen man kom fram till var att ha en fysisk plats där innovation kan ske. Tesen är att det som saknas när man ska starta ett nytt företag ofta inte är investeringar i sig utan snarare att ha tillgång till nätverk, andra kunskaper och andra människor. Det är mötet som är det viktigaste för att värna om innovation och skapa förutsättningar för det i samhället. Därför valde Internestiftelsen att öppna upp Goto 10 under våren 2017, och Isadora menar att det första året har gått fantastiskt bra.
I avsnittet vi pratar om varför co-working kan komma att växa i betydelse framåt, men även om utvecklingen att allt fler väljer att frilansa idag och därför också söker sig till mötesplatser som Goto 10. Genom co-working finns möjlighet att träffa andra och tillhöra en gemenskap även om man jobbar själv. Isadora berättar att till och med vissa medarbetare på Internestiftelsen har valt att flytta ner till coworking-spacet som ligger i samma byggnad som kontoret för att träffa andra på plats och själva också verkligen testa på det initiativ som stiftelsen har startat.