Lars Gustafsson Podcasts
-
Kan man ha en relation till en hamster? Är hunden verkligen människans bästa vän? Är katten en invasiv art? Varför skaffade så många husdjur under pandemin? Har sommarkatten gjort comeback? Idag dissekeras HUSDJUR i Söndagsskolan: som bästa vän, accessoar, identitetskapare och mat. PLUS: Lassie, Ulf Nilsson och Lars Gustafsson. DESSUTOM: Väderirritationer och andra.
Producerat av Silverdrake Förlag
Redaktör: Marcus Tigerdraake
Klipp: Patrik Sundén
[email protected]
www.silverdrakeförlag.se -
Kan man ha en relation till en hamster? Är hunden verkligen människans bästa vän? Är katten en invasiv art? Varför skaffade så många husdjur under pandemin? Har sommarkatten gjort comeback? Idag dissekeras HUSDJUR i Söndagsskolan: som bästa vän, accessoar, identitetskapare och mat. PLUS: Lassie, Ulf Nilsson och Lars Gustafsson. DESSUTOM: Väderirritationer och andra. Producerat av Silverdrake Förlag Redaktör: Marcus Tigerdraake Klipp: Patrik Sundén [email protected] www.silverdrakeförlag.se
-
Vad är #återfallsprevention ?
I avsnitt 2 pratar Lars Gustafsson (psykolog i psykiatrin) om vårdens möjligheter att möta individer med beroendeproblematik. Vad finns det för resurser?
Vilka utmaningar finns inom beroendevården?
Lars pratar även om vilka konsekvenser legalisering av #cannabis har fått i bl.a USA.
Vår ambassadör Carina Thorstensson intervjuar Lars i två avsnitt.
Länk till samsjuklighetsutredning "Från delar till helhet"
#hjarnkoll_riks #psykiskohälsa #substansbruk #missbruk #beroende #samsjuklighet
Vill du boka en av våra ambassadörer, gå in på halland.hjarnkoll.se för att läsa mer.
Följ oss på Facebook: Hjärnkoll Halland Facebook
NSPH Halland driver Hjärnkoll i Halland, följ NSPH på Facebook: NSPH Halland Facebook
-
Vad är #beroende - #missbruk ?Vad är #samsjuklighet ?
I detta avsnittet får ni träffa Lars Gustafsson som arbetar som psykolog i psykiatrin med patienter som har en beroendesjukdom i kombination med psykisk ohälsa.
I avsnitt 1 förklarar Lars bl.a skillnaden mellan beroende och skadligt bruk och hur bedömningen görs.
Lars går även in på vad som händer i hjärnan, kroppens organ och vad det får för konsekvenser på sikt.
Finns det andra former av beroende som inte innefattar droger och alkohol?
Vår ambassadör Carina Thorstensson intervjuar Lars i två avsnitt.
I nästa avsnitt pratar Lars om återfallsprevention och vilken hjälp man kan få av vården respektive socialtjänsten.
#hjarnkoll_riks #psykiskohälsa #substansbruk #samsjuklighet
Vill du boka en av våra ambassadörer, gå in på halland.hjarnkoll.se för att läsa mer.
Följ oss på Facebook: Hjärnkoll Halland Facebook
NSPH Halland driver Hjärnkoll i Halland, följ NSPH på Facebook: NSPH Halland Facebook
-
Efter det här avsnittet är inget sig likt. Kalla det Ragnarök, The Singularity, Nirvana eller vad du vill, men var beredd på ett LÄS HÅRT som du aldrig hört förut.
Saker som nämns”Xena: Warrior Princess”, Hedengrens bokhandel, Peter Danielsson ”The Year Under the Machine”, Sanna Lund ”Arkiv för upphittade anteckningar”, Anna Bark Persson ”Annorstädes”, Aftonbladet, Lars Gustafsson, Ezekiel Boone ”The Hatching” + ”Skitter”, Tom Clancy, Christine Lynn Herman ”The Devouring Gray” + ”The Deck of Omens”, Johan Egerkrans ”Drakar”, avsnittet där Johan Egerkrans gästade podden, Naomi Novik ”Throne of Jade”, Sara Bergmark Elfgren ”Grim”, Stephen Blackmoore, Marvel, Image, Geoff Johns ”Batman: Three Jokers”, Warren Ellis ”newuniversal”, Star Trek, Neil Gaiman ”Sandman”, Don Rosa, Carl Barks, TikTok, Lars Mortimer ”Helge”.
I nästa avsnitt...... läser vi kapitel 1-2 av "All the young dudes" av MsKingBean86.
-
Var Erik Axel Karlfeldt (1864-1931) gubbsjuk eller progressiv, sexist eller feminist? Ulrika Knutson hör friheten brusa i hans mustiga kärlekslyrik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Har det funnits en värre tjejtjusare i svensk poesi än Erik Axel Karlfeldt? Skulle vara Tegnér, då. Men biskopen i Växjö var närmast stolt över sitt rykte som häradsbetäckare. Karlfeldt smusslade, ljög och spelade dubbelt, allt för att leva upp till rollen som oförvitlig Nationalskald.
Men tjejtjusarna har ju en sida som inte skall föraktas, nämligen att de gillar kvinnor! Många män gör det inte. De tycker att kvällen är förstörd om de måste tala med kvinnor. Det hade Karlfeldt inget emot. Han berättade sagor för damerna, och drog vitsar.
Även om han ville fly samtiden, och längtade till ett bondesverige som redan var hotat, av industrialism, folkrörelser och emigration, så är samtiden ofta starkt närvarande i hans dikt. Den trängde sig in. Och denna samtid längtar också bort, efter något exotiskt.
Håkan på heden sitter i nordanstormen och knyter nät och drömmer om brudens långa färd hem till heden. Han drömmer om att frälsa "En piskad dotter till en träl I etiopisk bygd, med barm så gul och brun". När vinden slagit om från öster, längtar han i stället efter stäppens eldiga romska sångerska.
I dikten Vild kärlek kommer flickan och pojken av resandesläkt loss i en hölada: ”De voro käcka och fagra, fast jäktade, svultna och magra. Som skogarnas skadedjur.”
Metaforen skadedjur speglar den utdragna debatt om resandefrågan och resandeplågan, fattigdom och tiggeri. Men det unga paret hos Karlfeldt sprakar av liv och hopp på sin tjuvnadsstråt. De talar om
hösten och marknadsfärden,
Om strövtåg i vida världen –
Tills, det förstås, man blir fast en dag.Paret hos Karlfeldt är fria bohemer, avundsvärda ur ett bonde- eller borgarperspektiv. Det handlar, mycket tidstroget, också om ungdom, primitivism och vitalism.
I Sång med positiv träffar vi i stället
En dam av ädel vandel
Som står i tobakshandel
Hon sjunger mellan kaggarna i Ljunglöfs mörka bod.Det tidiga nittonhundratalets publik visste att Karlfeldt i denna lätta ton besjöng en bordell. Många av Stockholms cigarrbodar var nödtorftigt kamouflerade horhus. In kliver sjömannen och gör damen sin kur:
Så mötas vi bland dosorna
som blänka vid din knut,
mot aftonen, då rosorna,
och lyktorna slå ut.Alla har hämtat näring i Karlfeldts snusbod: Birger Sjöberg, Evert Taube, Dan Andersson och Nils Ferlin.
I den mer finstämda För vägens vind finns också ett tidstypiskt porträtt av den fallna kvinnan. Rosenblad heter hon, ett namn som Cornelis Vreeswijk adopterade till sin visvärld på sextiotalet.
Du arma, fallna rosenblad,
Som virvlar bort i stormig värld.Dikten slutar:
Jag minns från min ungdoms rus,
En ann som vägens vind tog fatt
---
Jag minns ej rätt vems felet var,
Men kanske, kanske var det mitt.Att tolka denna rad som personlig bikt av Karlfeldt tror jag leder fel, med kunskap om hans känslighet runt den personliga integriteten. Men det lilla tillägget skärper intresset för fröken Rosenblad, och ger en realistisk bild av den utbredda prostitutionen och manliga beteenden, i romantisk clairobskyr. Det är snyggt gjort.
De exotiska kvinnorna, från fjärran länder eller i marginaliserade socialgrupper, förekom överallt: i poesin, i reklamen, på chokladkartonger, cigarraskar, sherrybuteljer och parfym. Genom Karlfeldt har flickorna fått visst liv.
1906 stod Karlfeldt på toppen. Hans Fridolindikter är älskade, sedan ett år är han medlem av Svenska Akademien. Hans diktsamling Flora och Pomona hälsas med jubel. Fridolin och dunderkarlarna rider ännu till häst, sjungande, ljungande, råmande, kråmande män, ingen slak eller matt. Men här finns också plats för andra, oroligare tongångar.
De allra bästa dikterna, Häxorna och Nattyxne, vågade kritiken inte ta i ens med tång. Detta var inte så kärnfriskt och manligt, utan bar skydrag av hemligt och styggt. Men både kvinnor och män kunde tysta känna igen sig. En poetisk bragd.
Få kritiker vågade diskutera stoffet eller psykologin i dikterna, men undantag fanns. Vera von Kraemer, Hjalmar Brantings styvdotter och själv författare, anmäler i Socialdemokraten: ”Häxorna tilltalar mig starkt, här är omutligheten klar och allvarsam, och formen äkta Karlfeldtsk.” Birger Bäckström i Göteborgs-Posten håller med: ”i Häxorna brusar en djupare, tragisk ton.”
Här brusar sexualiteten, inifrån. Läsaren kommer inte undan, kan inte retirera till åskådarplats.
Vad handlar dikterna om? Mindre om medeltida demoner, häxhammare och häxbål och mer om modern sexualitet. I en rolig essä i Karlfeldtbladet undrade Lars Gustafsson hur Karlfeldt tordes. Det handlade ju om en ”Äldre herre som med allsköns spännande löften tubbar en ung dam att följa med hem till hans avlägset belägna men imponerade boning.”
Skymningsfurstens borg talas det om i dikten, med sitt irrande eldsken - det är väl elektriska ljuset som släcks någonstans på Östermalm.
Tungt, tungt går vindarnas spel
Och bruset ur flodernas töcken.
Det är Isacharums arvedel,
De ruvande drömmarnas öken.Karlfeldts kärleksscener undviker dagsljuset. Skickligt gör han läsaren till sin förtrogna och medbrottsling – kliv in i texten och förlusta dig, på egen risk. Vem vet vad som händer, hur du förändras. Trots att Karlfeldt är noga med rekvisitan handlar inte dikten om häxprocesserna, utan om processerna i vårt driftliv. Tvånget drabbar inte utifrån och in, utan lika mycket inifrån och ut. Som den unga Elin Wägner skriver i ett brev vid förra sekelskiftet: "Att hålla en förälskad man på armlängds avstånd är svårt, särskilt om kvinnan själv har en stark erotisk vilja". Här är hon influerad av Ellen Keys kärlekstankar, och Keys svar på Nietzsches retorik: "Medvetna ungmörs salighet är icke att mannen vill; de äro själva vilja."
Det är Ellen Keys och Elin Wägners ungmör som dansar in i Karlfeldts dikters hemliga rum. Där det händer saker. Djävulen skryter i viskande ton:
På skuldran under särken,
du bär som en brännjärnsfläck,
och det är mina märken,
i dem är kvinnan mig täck.Faderns lag, den grå kaplanen, tystnar snart i dikten. Jaget bestiger lugnt det flammande bålet, knappast som straff. Och vem talar i dikten? Det är hon och han och detet i muntert samspråk:
Luften är full av djur ikväll,
Full av eld, herr Uriel.
Mellan ugglevingarna brinna
vintergatsormens blanka fjäll.
Tag mig i famn och städ mig till din,
Dansa mig yr i din lustgård in.Ulrika Knutson
-
FÖRFATTARE, Författare, 38 år. Född och bosatt i Offerdal i Jämtland. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Författaren Elon Olofssons Sommarprat handlar om landsbygdens matriarkat och om de kvinnor som gjort henne till den hon är. ”Landsbygdens kvinnor får ju sällan det utrymme och den uppmärksamhet som de förtjänar, så jag tänkte passa på.”
Det finns inget som Elin Olofsson är så rädd för som liten, som för universum. Hon är livrädd för universums oändlighet men också för att det ska visa sig vara begränsat. Programmet handlar om hur hon på olika sätt har lärt sig att tämja skräcken.
Hon berättar om kvinnorna som fanns där under hennes barndom, om matriarkatet som bestämt sig för att ha egna pengar på kontot; det var viktigt för att inte vara beroende av någon annan. Hon beskriver hur förvånad hon blev när hon blev äldre och förstod att resten av världen i själva verket styrdes av män. Hon berättar om sina förmödrar, där döden, världen, tiden och strävan är de ord som symboliserar hennes farmor, gammelfarmor Märta, gammelmormor Ester och mormor. Det är de som utgör berättelsernas skådeplats.
Elin berättar om dem för att ”det som de står för – tillsammans, alla fyra – är det enda jag vet som hjälper mot den där skräcken och den där flämtande oron över att både bli uppslukad av universum och att inte blir det.
Om Elin OlofssonKritikerrosad författare som förra året kom ut med fjärde romanen, Krokas, som utspelar sig under efterkrigstiden i jämtländska Krokom.
Tidigare verksam som journalist och krönikör bland annat i P4 Jämtland. Debuterade 2013 med romanen Då tänker jag på Sigrid. Därefter kom Till flickorna i sjön, för vilken hon bland annat nominerades till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. Skriver om kvinnors liv och villkor på landsbygden.
Hennes hundkompis Otto är känd som ”Kulturhunden” i sociala medier.
Producent: Lars Gustafsson
-
En radioessä om spegeln i dikt och tanke. I Korintierbrevet talar Paulus om att ses "inte såsom i en spegel men ansikte mot ansikte". Vad kan Paulus ha menat ? Och har den moderna människan blivit en människa fångad i en ständig spegelsal - lika krävande som lockande till fåfänga? Vad kan Narcissusmyten - om ynglingen som fastnade i spegelbilden av sig själv - lära oss om dagens människa och samhälle?Johannes Ekman har botaniserat bland litterära speglar och talat speglar med författare som Anders Piltz och Lars Gustafsson.
En radioessä om spegeln i dikt och tanke. I Korintierbrevet talar Paulus om att ses "inte såsom i en spegel men ansikte mot ansikte". Vad kan Paulus ha menat ? Och har den moderna människan blivit en människa fångad i en ständig spegelsal - lika krävande som lockande till fåfänga? Vad kan Narcissusmyten - om ynglingen som fastnade i spegelbilden av sig själv - lära oss om dagens människa och samhälle?Johannes Ekman har botaniserat bland litterära speglar och talat speglar med författare som Anders Piltz och Lars Gustafsson. -
Biblioteket: Lars Gustafsson.Lars Gustafsson har flyttat hem. Efter dryga kvartsseklet som filosofiprofessor vid universitetet i Austin, Texas, bor den svenska författare och poeten sedan 2006 åter i Sverige. Litterärt avslutade han sin amerikanska sejour samma år, med versberättelsen Den amerikanska flickans söndagar. I sin senaste roman Fru Sorgedahls vackra vita armar har han återvänt till sin ungdom, och till sin ungdoms Västerås och Västmanland. Thomas Lunderquist har genomgått en fiktiv ettbetygskurs i Lars Gustafsson - med sju av hans sjuttiotal verk på litteraturlistan - och porträtterar den mestadels muntre författaren och poeten i veckans Biblioteket, som har rubriken Ett lätt och distanserat förhållande till verkligheten. Föreläsning i Lars Gustafsson av Lars Gustafsson.