Nina Solomin Podcasts
-
"Jag blir galen på att alla säger hovsamt." Varför är språkliga förändringar så känsligt? Två militanta språkpoliser och en progressiv språkredaktör drabbar samman i ett uppsluppet kulturkrig kring språkliga frågor. Vi utgår ifrån nyordslistan för 2022 och färdas vidare till språkliga käpphästar och fallgropar. Dessutom Hakelius politiska spaning om Centerns nya partiledare. Spelar det någon roll att han skallat folk som ung? Gäster: Anders Svensson, chefredaktör Språktidningen, Blanche Sande, reporter Fokus och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
-
"En del tror på tomten och andra tror på Gud", sade en lärare när hon skulle förklara Joel Halldorfs kristna tro för klasskamraterna på 1980-talet. Länge var kristen tro något som krockade med det moderna projektet och som sågs med skepsis. Men håller detta på att ändras? På DN:s kultursida vittnar sekulära skribenter om att de bär kors eller längtar efter en tro. Samtidigt rensar svenska skolor ut Luciafirandets kristna inslag, och vid avslutningar debatteras om det är rätt att vara i kyrkan. Vad innebär att vi har en stor grupp muslimer i Sverige i dag - kommer kanske skiljelinjen i framtiden att gå mellan sekulära och religiösa snarare än mellan olika trossamfund och religioner? Gäster: Joel Halldorf, krönikör i Fokus och professor i kyrkohistoria, Annika Borg, kyrkoherde i Värmland och Johan Sundeen, idéhistoriker och katolik som skrivit boken "68-kyrkan", om marxismens marsch genom ett kristet ledarskikt. Programledare: Nina Solomin.
-
Meritokrati handlar om att den som är mest kompetent och begåvad ska få positionen. Det systemet har gett västvärlden välstånd, jämställdhet och demokrati. Men i dag är den meritokratiska idén utmanad från både woke-vänster och Trump-höger. Kritikerna menar att det inte är de bäst lämpade som har framgång i dag utan att det beror på nätverk och bakgrund, men att vi fortfarande lever i föreställningen om att de faktiskt förtjänat sina positioner. Eliten blir därmed självbelåten. Är kritiken befogad? Och hur står det till med meritokratin inom kulturvärlden, universitetsvärlden och politiken? Är det tabu idag att tala om begåvningar, för att det låter elitistiskt? Gäster: Torbjörn Elensky, författare och kulturskribent, Anna Victoria Hallberg, litteraturvetare vid Södertörns högskola och Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör vid socialdemokratiska Sydöstran. Programledare: Nina Solomin.
-
Siffror från BRÅ visar att utsattheten för brott har minskat de senaste tre åren. Samtidigt slår vi rekord i dödsskjutningar och sprängningar. Vi pratar om hur vi har det med tryggheten i Sverige, vilken påverkan personrånen har på unga personers politiska sympatier och var det säljs knark i Borrby. Och vilken effekt på befolkningen får ett större yttre hot som risken för världskrig? Med tre skåningar i studion reder vi dessutom ut huruvida Skåne bli en egen stat.
Gäster: David Eberhard, överläkare i psykiatri, Ann Heberlein, författare och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturredaktör Fokus.
-
Konstkritikern Mårten Arndtzén har skrivit en bok om Lars Vilks, Moderna museet och Rondellhunden: "Kombinationen av rädsla och politisk motvilja höll Vilks effektivt ute från konstvärlden i 14 år", säger han i detta poddsamtal. "Vi ska inte glömma att motståndet mot Vilks också handlat om pur rädsla", säger Karin Olsson, bitr chefredaktör på Expressen. "Ärligt talat räcker det med att vara vit medelålders man för att att vara körd i konstvärlden - du behöver inte ens rita rondellhundar", konstaterar Johan Hakelius. Dessutom gör han en politisk spaning om hur det är med partierna på vänsterkanten - kommer C att fortsätta köra huvudet i väggen? Sitter Nooshi Dadgostar löst eller ej? Varför gillade ingen Mp i valrörelsen? Programledare: Nina Solomin
-
Dessutom i Godmorgon, världen! om mammor som nattvandrar, konkurrensen om personalen i norr, veckans Panel, krönika om Lars Vilks av Nina Solomin och kåseri av Helena von Zweigbergk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför hotar Putin med kärnvapen?
Den senaste veckan har Rysslands president Putin varnar för att man kan komma att använda kärnvapen om landets "territoriella integritet" hotas. Här om dagen höjde USA:s president Joe Biden tonläget och varnade för att världen kan stå inför Armageddon - alltså den sista striden mellan Det Onda och Det Goda.
Har vi närmat oss gränsen för en konfrontation mellan stormakterna?
Samtal med överstelöjtnant Joakim Paasikivi och Anna Wieslander från den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.Drygt 200 000 ryssar har mobiliserats de senaste två veckorna, enligt bedömningar. Samtidigt uppskattas lika många valt att lämna landet, för att undvika att skickas till fronten i Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Förmågan att mobilisera en stor armé har genom historien varit en av Rysslands styrkor när landet befunnit sig i krig. Så vilken betydelse har det idag, och hur väl kommer den ryska statsledningen att lyckas? Reportage av Nina Benner.
Det har varit stort fokus på att locka personal till de stora industrisatsningarna i norra Sverige. I Norrbotten och Västerbotten ska det bland annat byggas stålverk i Boden, järnsvampsfabrik i Gällivare och i Skellefteå - batterifabriken Northvolt, som har anställt 1300 personer hittills. Vid årsskiftet vill de vara 1500.
Men suget efter personal till industrin, riskerar att hota samhällsviktiga funktioner, som vården och skolan. Även vårdbiträden går till bättre betalda jobb i industrin. Reportage av Erica Sundén.
Timme 1:Kärnvapenhot från Ryssland – USA talar om Armageddon. Samtal med Joakim Paasikivi överstelöjtnant på Försvarshögskolan, Anna Wieslander från amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.
Den ryske soldaten och landets mobilisering genom tiderna. Reportage av Nina Benner.
Nobelpriset i medicin till Svante Pääbo inspirerar barn och forskare. Reportage av Martin Hult.
Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss har haft en tuff start och fick ros och ris på Tories partikonferens. Reportage av Stephanie Zakrisson.
Krönika om Lars Vilks, ett år sen han dog i en trafikolycka. Vilks gestaltar en av vår tids stora konflikter, menar krönikören Nina Solomin.
Veckans panel:
Kajsa Kettil Borås Tidning
Daniel Swedin, Arbetet
Martin Thunberg, BarometernTimme 2:
Kampen om personalen i norra Sverige. Även vårdbiträden går till bättre betalda jobb i industrin. Reportage av Erica Sundén.
Satir med Public Service med Mattias Konnebäck och Erik Blix och imitatörerna Rakel Mohlin och Göran Gabrielsson.
I dagarna har det gått ett år sedan artisten Einár mördades i Hammarby sjöstad i Stockholm. Det ledde till att engagemanget för att nattvandra ökade bland föräldrar. Reportage av Lotta Myhrén.
Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach om varför det kärvar mellan SD och L i regeringsförhandlingarna.
På Museum of Arts and Design i New York pågår utställningen Queer Maximalism, med kostymer skapade av designern, performanceartisten och musikern Machine Dazzle, eller Matthew Flowers. Reportage av Roger Wilson.
Kåseri om minnet av barndomens somrar i Benidorm av Helena von Zweigbergk.
Programledare Sara Stenholm
Producent Margareta Svensson
Tekniker Tim Kellerman -
Det ska bli lättare att byta juridiskt kön, enligt ett lagförslag från den avgående regeringen. Men är det oproblematiskt att alla från 16 år ska kunna byta kön utan diagnos eller utredning? Dagens gäster anser att föreställningen om att könet sitter i hjärnan och är frikopplat från biologi handlar om ideologisk övertygelse och saknar vetenskaplig grund. Emelie Köhler har själv påbörjat ett könsbyte och ångrat sig. Tanja Olsson Blandy har i många år arbetat med jämställdhetsfrågor inom Regeringskansliet och har följt den nya könsbyteslagens väg från spektakulära utredningar till dagens förslag. Vilka slutsatser kan Sverige dra av att Storbritannien har stängt landets transvårdsklinik? Och hur lämpligt är det att RFSL med sin radikala agenda i transfrågan haft en så central roll i de statliga utredningarna? Gäster: Emelie Köhler, Tanja Olsson Blandy och Johan Hakelius. Programledare: Nina Solomin.
-
En frihetlig feminist-socialist och två vita medelålders män analyserar valrörelsen 2022: problemen, skamgreppen, klädstilarna, korvarna. Var Magdalena Anderssons uttalande om Somalitowns rasistiskt? Vad kännetecknar en valrörelse som addresserar gigantiska problem – som nästan alla partier varit med och skapat? Vi klämmer på alla ömma punkter. Dessutom: Vem vinner nästa val – 2026? Gäster: Anna-Klara Bratt, chefredaktör Fempers Nyheter, Erik Hörstadius, redaktör Fokus, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
-
Det konstiga är inte att så många, oftast män, intresserar sig för det olösta statsministermordet, utan att de ofta avfärdas som foliehattar eller konspirationsteoretiker. Det säger författaren Lena Andersson, aktuell med en "konspirationsroman" baserad på mordet på Olof Palme. Vad berättar hanteringen av Palmemordet – och Estoniakatastrofen för den delen – om Sverige? Gäster: Lena Andersson, författare, Mats Holm, redaktör på Fokus, Johan Hakelius politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin.
-
Politiker från höger till vänster har börjat flirta med vanligt folk. För tretton år sedan ansågs sådant vara nazistiskt. Vad beror denna omsvängning på? Dessutom berättar Chang Frick om sin avsky för medelklassen, Lotta Gröning om maktelitens identitetskris och Johan Hakelius analyserar Daniel Suhonens (S) angrepp på sitt eget parti. Gäster: Chang Frick, Nyheter Idag, Lotta Gröning, riksdagskandidat L, Johan Hakelius, Fokus. Programledare: Nina Solomin.
-
Vad styr forskningen om mat och varför har fett varit så förbjudet? Det finns ett motstånd inom kostforskningen inför att undersöka vissa områden. Dessutom: Vad är fejkad mat? Är kaffe nyttigt och ger ett långt liv. Konsten att vinna biggest loser. Smör och vispgrädde - inte så farligt som du tror. Ett mumsigt sista avsnitt för säsongen. Fokuspodden är tillbaka i början av augusti!
Gäster: Ann Fernholm, författare till boken Fejkmaten, Erik Hörstadius, redaktör Fokus och vinnare av Biggest Loser, samt Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
-
Namnet på utställningssalen Vita havet är inte rasistiskt, skrev en professor på Konstfack i en debattartikel i DN 2021. För det fick hon betala ett högt pris, trots att hon hade rätt i sak. Hur går det till när aktivister med extrema åsikter får stöd inne på en myndighet? Varför är det så få som säger ifrån? Gäster: Sara Kristoffersson, professor i design på Konstfack, Lars Åberg, journalist och författare och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin.
-
Vilka språkfel retar upp svenska folket allra mest? Vilket ord stör sig Sverigedemokrater på – och vilket ord får Johan Hakelius blodtrycksmätare att börja brumma? Vi pratar om varför ”Fokus” är ett problematiskt uttryck och om varför myndigheter bör undvika en ideologisering av språket. Ett alldeles för flamsigt och underhållande avsnitt om språk och politik. Dessutom en seriös spaning om Vänsterpartiets knepiga läge inför valet. Gäster: Anders Svensson, chefredaktör Språktidningen, Mats Holm, redaktör Fokus, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
-
På kort tid har Sverige genomgått stora förändringar. Det skapar en saknad hos många svenskar, efter ett folkhem som inte längre finns. Är den känslan pinsam? Och varför vill Nationalmuseum dekonstruera Anders Zorns verk Midsommardans? Gäster: Katarina Barrling och Cecilia Garme aktuella med boken Saknad. På spaning efter landet inom oss, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Dessutom den sedvanliga inrikespolitiska spaningen – borde M och S gå ihop i en samlingsregering? Programledare: Nina Solomin.
-
I veckans avsnitt av Panelen samtalar Hanne Kjöller, Erik Hörstadius och Nina Solomin om Finlands högst möjliga Nato-ansökan och vad detta betyder för Sverige, det rekordstora antalet dödsskjutningar i år samt Liberalernas nya partiledare Johan Perssons stora utmaning att rädda partiet kvar i riksdagen.
- Vis mere