Folgen
-
האם הספרות החרדית פחות טובה מהספרות המערבית? האם אפשר ללמוד מהקולנוע איך לספר סיפור? למה בכלל צריכים ספרות חרדית ולמה הגיע הזמן שעננים יפסיקו להתפלל מנחה?
כדי לנסות לענות על שאלות אלו שוחחתי עם אורית ג'ושוע, עורכת ספרותית, ביבליותרפיסטית וממייסדי המגזין הספרותי "בין הזמנים" מבית כתב העת "צריך עיון".
למגזין הספרות "בין הזמנים":
https://beinhazmanim.iyun.org.il/
לכתב העת "צריך עיון":
https://iyun.org.il/
למאמרים של אורית ג'ושוע:
https://iyun.org.il/author/orit-joshua/
-
האם קיים מתח בין החינוך החרדי לפסיכולוגיה? האם עולם הטיפול והתרבות משפיעים זה על זה? האם גם לפוליטיקה יש השפעה על עולם הטיפול ולהיפך? מהן ההשלכות האפשריות של כניסת מקצועות הטיפול לסמינרים?
כדי לנסות לענות על שאלות אלו שוחחתי עם חננאל גולדפינגר, דוקטורנט לעבודה סוציאלית, מרצה מדריך ומטפל.
לכתב העת "צריך עיון":
https://iyun.org.il/
-
Fehlende Folgen?
-
האם האידיאולוגיה החרדית זקוקה לעדכון גרסה לקראת היותינו רוב במדינה? האם אפשר להיות גם חרדי וגם הייטקיסט מוצלח? למה החרדים צריכים ללכת דווקא הייטק? האם יש לאמץ דווקא רב תרבותיות או שמא גם ציונות זה בסדר? והאם כשהחרדים יהיו רוב, יהיה פה טוב?
כדי לנסות לענות על שאלות אלו שוחחתי עם איציק קרומבי, יזם ואיש הייטק העוסק בחקר החברה החרדית, פעיל מרכזי לשילוב חרדים בתעסוקה באמצעות תכניות הכשרה כגון "מיגו" ומחבר הספר "כשהחרדים יהיו רוב".
לכתב העת "צריך עיון":
https://iyun.org.il/
-
מי אנחנו - חרדים או ישראלים? גם וגם? האם זה סותר? אם כן, האם מתח בין נאמנות לתורה ולקב"ה לבין המציאות הישראלית עלול ליצור קונפליקט פנימי? איך זה משליך על עולם הרעיונות שלנו? על הנפש? על תפיסתנו העצמית?
על מנת לנסות לענות על השאלות הללו, שוחחתי עם יוסי גרין, מנהל מערכת "צריך עיון".
לכתב העת "צריך עיון":
https://iyun.org.il/
למאמרים של יוסי גרין:
https://iyun.org.il/author/yossi-green/
-
מה המשמעות של צמד המילים "מדינת הלכה"? האם יסקלו מחללי שבת? האם מדובר בתוכנית פעולה מגובשת וישימה ובכלל, האם יש סיבה אמיתית לפחד ממנה?
כדי לנסות לענות על שאלות אלו שוחחתי עם אליעזר פויכטונגר, חוקר במכון "תורת המדינה" ובוגר התוכנית "חכמתכם ובינתכם" מבית קרן תקווה.
לכתב העת "צריך עיון":
https://iyun.org.il/
למאמרים של אליעזר פויכטונגר:
https://iyun.org.il/author/287/
-
מה המשמעות של התפיסה העולה מן מאמר המערכת שפורסם לאחרונה בעיתון "יתד נאמן"? האם באמת הציבור החרדי איננו חלק ממדינת ישראל? איך התפיסה הזו מסתדרת עם ההסכמים הקואליציונים ובכלל מדוע נראה כי אותה גישה מתעקשת להיות ה"גנרל הזקן" החי את תהילת העבר אך מנותקת מן המציאות?
על מנת לנסות לענות על שאלות אלו שוחחתי עם אליהו לוי, עורך כתב העת "צריך עיון" ועם יוסי גרין, מנהל המערכת של "צריך עיון".
האזנה עריבה!
לכתב העת "צריך עיון"
https://iyun.org.il/
-
הרב אריה מאיר, מבית המדרש "פתחי עולם" ומחבר הספר "פרקי התבוננות ומסע - דע את אלוקי אביך", שוחח איתנו על הצורך בהעמקת הלימוד בעבודת ה'.
בין הנושאים עליהם דיברנו: המחסור הקיים בתורה המדברת על עבודת ה' ולתחושת חיבור אליו יתברך, מדוע חשוב בכלל ללמוד זאת, האם תורת המוסר יכולה להתאים לעניין זה, איך הגענו למצב שבו עולם הישיבות אינו מצליח לספק את אותו חיבור, מהן האפשריות העומדות בפני בחור הישיבה, מה חסר בעולם המחשבה הליטאי שמתפתח בשנים האחרונות, על האיזון הנדרש בלימוד תורת החסידות והאם ראוי ללמוד מתורת הרב קוק ומבתי המדרש של הציונות הדתית?
לכתב העת המלא:
https://iyun.org.il/
למאמרים של הרב אריה מאיר:
https://iyun.org.il/author/arye-meir/
-
מוטי זולברג, מרצה במכללות להוראה, יועץ חינוכי מוסמך ומחבר הספר "דע לך בני - פרקי הדרכה והתמודדות בענייני קדושה", שוחח איתנו על התמודדות גיל הנעורים בענייני קדושה.
בין הנושאים בהם עסקנו: האם אפשר לדבר על הנושא בפומבי, מהם החששות מעיסוק בנושא, מה מחיר השתיקה בנושא, מה תפקיד ההורים והמחנכים בסוגיה הזו, מהו היחס הבריא והנכון אל היצר, מדוע מדובר בחטא, האם יש תשובה, איך אפשר לתקן ואיך נכון להתנהל בחיים תוך כדי ההתמודדות?
לכתב העת "צריך עיון":
https://iyun.org.il/
-
נתנאל לייפר, חוקר מוסיקה יהודית ומבקרה מזה עשור, פסנתרן, מגיש תוכנית "המבקר" באתר "כיכר השבת" בו הוא גם עורך את מדור המוסיקה, שוחח איתנו על המוסיקה החסידית.
בין הנושאים עליהם דיברנו: מה ההגדרה למוסיקה חסידית, המעבר של המוסיקה החסידית מראשית דרכה כפרויקט שימור למוסיקה המבקשת להשמיע קול אומנותי, הקריירה של אברהם פריד כמקרה בוחן למוסיקת הפופ היהודי, השינויים בהרגלי צריכת המוסיקה והשפעתם על היצירה עצמה ובכלל איך אפשר לבקר אומנות?
לכתב העת המלא:
https://iyun.org.il/
למאמר של נתנאל לייפר:
https://iyun.org.il/author/netanellaifer/
-
ישראל אלתר גרובייס, עיתונאי, פובליציסט, לשעבר עורך מגזין בקהילה, כיום עורך משנה בעיתון "משפחה" בו הוא כותב טור שבועי ועורך את המגזין התורני "קולמוס" שוחח איתנו על תפקידה של העיתונות החרדית.
בין הנושאים עליהם דיברנו: האם עיתון חרדי הוא תוצר ראוי בפני עצמו או שנולד בחוסר ברירה, מהם ההבדלים בין העיתונות המפלגתית לזו העל מפלגתית, מה תפקידו של עיתון חרדי בפרשיות חמורות, האם באמת "זכות הציבור שלא דעת" ואיזו השפעה יש לאינטרנט והרשתות החברתיות על העיתונות החרדית?
לכתב העת המלא:
https://iyun.org.il/
למאמרים של ישראל גרובייס:
https://iyun.org.il/author/y-grob/
-
מעיין מאיר (דויד), עורכת בכתב העת "צריך עיון", מנהלת המוסף הספרותי "בין הזמנים" מבית "צריך עיון" ועורכת בו, עיתונאית ופובליציסטית הכותבת בבמות שונות, ביניהן עיתון "משפחה", שוחחה איתנו על שאלת שילובן של הנשים בפוליטיקה החרדית.
בין הנושאים עליהם דיברנו: מה החברה החרדית יכולה להרוויח משילוב נשים בפוליטיקה החרדית, מדוע חברי הכנסת החרדים כה מתנגדים לכך, האם יש סתירה בין תפקידה המסורתי של האשה החרדית לבין פעילות ציבורית, מדוע המחאה של תנועת "נבחרות" לא צברה תאוצה בתוך הציבור, והאם קיימת דרך שקולן של הנשים ישמע באופן בריא ובלי התערבות של בג"צ?
לכתב העת "צריך עיון":
https://iyun.org.il/
למוסף הספרותי "בין הזמנים":
https://iyun.org.il/
למאמרים של מעיין מאיר-דויד:
https://iyun.org.il/author/maayan-david/
-
חוי בר זאב, מנהלת התוכנית "חכמתכם ובינתכם" לצעירות מבית "צריך עיון" ומנחת כלות שוחחה איתנו על החלל שאחרי הסמינר.
בין הנושאים עליהם דיברנו: המעבר המורכב מהחממה של הסמינר לעולם שבחוץ, האם ההכנה בסמינרים לאותה "נחיתה" באמת עוזרת, על הצמא לרוחניות והקושי לבטא אותו, על החשיבות בסביבה תומכת, על נטילת אחריות כסימן לבגרות וסיפור על מרק אחד ששינה הרבה.
לכתב העת המלא:
https://iyun.org.il/
למאמרים של חוי בר זאב:
https://iyun.org.il/author/c-barzeev/
-
הרב יהושע פפר חוזר לפרק נוסף והפעם שוחחנו על מהותם של הימים הנוראים ועל עבודת התשובה.
בין הנושאין בהם עסקנו: האם אלו ימים נוראים מלאי פלצות או דווקא ימים נחמדים מלאים בקרבת אלוקים טובה, איך עושים חשבון נפש בריא, מהו האיזון הנכון בין אהבה ליראה ועוד כמה טיפים מעשיים לקראת יום כיפור.
לכתב העת המלא:
https://iyun.org.il/
למאמרים של הרב יהושע פפר:
https://iyun.org.il/author/ypfeffer/
-
הרב מיכאל נכטילר, ממקימי כתב העת "צריך עיון" ומגזין "המקום", מייסד ארגון "אקשיבה" וסמנכ"ל "נצח" שוחח איתנו על החינוך הממלכתי החרדי.
בין הנושאים בהם עסקנו: מהן הסיבות להתנגדות לממ"ח, האם ההצטרפות לממ"ח היא מטעמי תקציב בלבד או שיש כאן משהו עמוק יותר, איך בונים מערכת שמשלבת תורה עם דרך ארץ בצורה טובה, איך הציבור החרדי במדינה יראה בעוד 20 שנה ובמה זה מחייב אותנו כציבור?
לכתב העת המלא:
https://iyun.org.il/
למאמרים של הרב מיכאל נכטילר:
https://iyun.org.il/author/m-nachtiler/
-
הרב יהושע פפר, רב קהילה אור חדש בירושלים, מנהל המחלקה החרדית ב"קרן תקווה" והמייסד והעורך הראשי של כתב העת "צריך עיון" שוחח איתנו על הקשר בין היהדות החרדית לבין השמרנות.
בין הנושאים בהם עסקנו: מדוע המאבק בפרוגרסיביות צריך לעניין את הציבור החרדי, על צריכת התרבות שמחוץ לחומות כעישון פסיבי, האם השמרנים באמת רוצים להחזיר את העולם לימי הביניים ומדוע הפרוגרסיביות מזיקה על אף שהיא עשויה לקרוץ?
לכתב העת המלא:
https://iyun.org.il/
למאמרים של הרב יהושע פפר:
https://iyun.org.il/author/ypfeffer/
למאמר של הרב פפר על הסכנות שבפרוגרסיביות:
https://iyun.org.il/article/perils-of-liberalism/
-
אלי שטרן, מעורכי כתב העת החרדי "מיגו - קונטרס לשירה ויצירה" שוחח איתנו על שירה חרדית.
בין הנושאים בהם עסקנו: המשוררת זלדה, נקודת מבטו של המשורר על העולם, מקומה של השירה בדורות עברו, האם קיימת שירה חרדית, מה הם האתגרים העומדים בפני המשורר החרדי וכמובן שגם קראנו שירים.
לקובץ עם השירים שהוקראו בפרק:
https://drive.google.com/file/d/1evI-NY5MseZhHVTKD0C7GySwfezWZOwc/view?usp=drivesdk
לכתב העת המלא:
https://iyun.org.il/
למאמרים של אלי שטרן:
https://iyun.org.il/author/e-shteren/
לאתר "מיגו":
https://migo-magazine.co.il/
-
הרב מאיר הירשמן, מו"ל לשעבר של עיתון בקהילה, עורך ומבקר ראשי בפרויקט "אוצר מפרשי התורה שע"י מכון ירושלים ועמית בכיר ב"מכון החרדי למחקרי מדיניות" שוחח איתנו על המפלגות החרדיות והקשר שלהן עם מחנה הימין.
בין הנושאים בהם עסקנו: מדוע צריכים מפלגות חרדיות, האם יש כפייה דתית, מלכודת הדבש של הרב-תרבותיות, האם המפלגות החרדיות ממלאות את ייעודן והאם הציבור החרדי באמת ימני?
לכתב העת המלא:
https://iyun.org.il/
למאמרים של הרב מאיר הירשמן:
https://iyun.org.il/author/164/
-
הרב אליעזר שטיינברגר, לשעבר ר"מ בישיבת "מערבא" וכיום עומד בראש הישיבה התיכונית לצעירים "נשמת התורה", שוחח איתנו על הישיבות התיכוניות החרדיות.
בין הנושאים בהם עסקנו: ההתנגדות הציבורית ללימוד בגרויות, האם צורת לימוד הגמרא שונה משאר הישיבות, מדוע ללמוד לימודי חול, מהי הצלחה מבחינת צוות הישיבה ועל מקומם של בוגרי הישיבות התיכוניות בעולם הישיבות הגדולות.
לכתב העת המלא:
https://iyun.org.il/
למאמרים של הרב אליעזר שטיינברגר:
https://iyun.org.il/author/226/
לשיעורים של הרב באתר "לימוד":
https://www.limud.org.il/author/esteinberger/
-
הרב יצחק רצקר מלמד גמרא ומחשבת ישראל במסגרות שונות. שוחחנו על השפעתה של המחשבה התורנית המתחדשת על אופן לימוד הגמרא. בין הנושאים שעסקנו בהם: יתרונותיו וחסרונותיו של הפרויקט הלמדני הישיבתי, על מעבר מלימוד תורה דרך הראש ללימוד תורה דרך הלב, על השפה הציורית של המשנה 'ולסיום' לא תתנשי מינן ולא נתנשי מינך - הקשר הנפשי בין הלומד ובמסכת שנוצר בעקבות הלימוד.
לכתב העת המלא:
https://iyun.org.il/
למאמרים של הרב יצחק רצקר:
https://iyun.org.il/author/y-ratzker/
-
אליהו לוי הוא עורך בכתב העת "צריך עיון". שוחחנו על היחס היהודי אל החול דרך שאלת האקדמיה ועל הגישות השונות: הגישה החרדית, גישת תורה עם דרך ארץ וגישתו של הרב קוק.
למאמרים של אליהו לוי:
https://iyun.org.il/author/e-levi-2/
למאמר של מוישי:
https://iyun.org.il/article/finding-god-in-hitech/
מוזמנים לעיין בכתב העת המלא:
https://iyun.org.il/
- Mehr anzeigen