Folgen
-
De två första veckorna efter nyöppningen var hektiska men jag är lycklig när jag går upp på morgonen säger Emma Johansson, ”Jag har landat i något som känns hållbart och har skapat en balans mellan arbete och fritid”. Häng med oss i säsongens sista avsnitt i Allt för friskare djur där Emma berättar om tankarna kring sin klinik och vilka hennes största drivkrafter är.
-
Susanne Åkerblom var den första att gå en utbildningstjänst eller så kallad residency inom kirurgi i Sverige. Hon fick den bästa handledaren hon kunde tänka sig och ser nu till att föra veterinärsverige framåt med samma målinriktade fokus på utbildning. Personalen behöver tid för utbildning menar hon ”det går inte att bara putta in dom på ett poliklinikrum eller på akuten och ta emot döende patienter”. I dagens podavsnitt berättar Susanne mer om sina tankar kring utbildning och även sina stora intresseområden kirurgi och ortopedi!
-
Fehlende Folgen?
-
Tove Forslund sa upp sig från arbetet på hästsjukhuset och satsade allt på en ambulerande hästpraktik. Hon har jobbat hårt för att bygga upp rutiner, kundbas och samarbete med branschkollegor. Det finns såklart baksidor med arbetet men trots detta ser hon ljust på framtiden! Vi pratar med Tove hur det är att driva en mobil hästklinik, arbetsklimatet i veterinärbranschen och vikten av att få djurägarna att respektera din tid.
-
Marie Werbelow är legitimerad biomedicinsk analytiker och en av de få med den utbildningen som valt att arbeta inom veterinärmedicin. På sin arbetsplats uppskattar hon verkligen sina varierade arbetsuppgifter som bl.a. beror på resurserna att analysera nästintill alla prover. Hon ingår också i ett team som sköter blodbanken. En ärofylld arbetsuppgift där teamet tillsammans med hundar och katter kan rädda liv!
-
Madelenes karriär började med ett stort intresse för djur, ledde till en kandidatexamen inom djuromvårdnad och därefter en utbildning till steriltekniker. Nu får hon kombinera två stora intressen, hygien och sterilteknik. Hon är infection prevention and controll manager på Evidensia Djursjukvård och Steriltekniker på Evidensia Södra Djursjukhuset. I dagens avsnitt hör vi henne berätta om enkla förbättringar som gör stor skillnad för arbetsplatsernas hygienarbete och berätta saker du kanske inte vet om sterilteknik.
-
Therese Post började sin karriär som veterinär precis som de flesta kanske gör. Hon arbetade flera år som anställd på både större djursjukhus, mindre kliniker och har även hunnit arbeta som distriktsveterinär innan hon en dag insåg att hon behövde en förändring. Idag har hon kontroll på sin arbetssituation, styr över sin arbetstid och mår bättre! Följ med oss i dagens avsnitt när vi lär oss mer om hur det är att arbeta som veterinärkonsult.
-
Anna Jönsson Bergstedts resa som Legitimerad Djursjukskötare inspirerar många! Hon är en äkta kattentusiast och hon har många järn i elden. Idag driver hon eget företag, arbetar som legitimerad djursjukskötare, föreläsare och med beteendefrågor via ett försäkringsbolag. Anna förändrar kattsverige genom att utbilda både djurägare och djurhälsopersonal såväl som i sitt kliniska arbete. I dagens avsnitt reder hon ut begrepp som kattityd och berättar mer om vad Cat Friendly Clinic är och hur lätt det är att arbeta mer kattvänligt!
-
Jenny Marek är legitimerad djursjukskötare och hon har valt att kombinera sin roll som djursjukskötare och sitt intresse i beteendeutredning i sitt eget företag “Nosvis”.I säsongens sista avsnitt av Allt för friskare djur pratar vi med Jenny om att arbeta som sköterska inriktad på just etologi hos våra sällskapsdjur och hur hon kom på idén om att börja arbeta som konsult i stället för att vara anställd på ett och samma ställe.
Vill ni läsa mer om Jenny eller om ni vill ställa frågor till henne efter att ha lyssnat på avsnittet så hittar ni Jennys hemsida här: http://www.nosvisklickerkunskap.se/
-
Karin Wallin Phillipot är veterinär och doktorand inom projektet Renöga hos SVA, som handlar om ögon- och muninfektioner hos svenska renar.I veckans avsnitt av Allt för friskare djur pratar vi med Karin om vad projektet går ut på, vad en allmänpraktiserande veterinär i rentäta områden bör ha för kunskaper och utrustning, samt hur man läser vidare om man vill arbeta mer inriktat mot just renar.
Vill ni läsa mer om projektet eller om ni vill ställa frågor till Karin efter att ha lyssnat på avsnittet så hittar ni Karins blogg ifrån projektet här: https://www.sva.se/renoga-bloggen/valkommen-till-renoga-bloggen/
-
Caroline Dahlström är biomedicinsk analytiker som valde bort humanvårdens snäva inriktade arbete och i stället arbetar brett med lite av varje inom djursjukvården. För som BMA på ett djursjukhus måste man vara just bred, och kunna lite om mycket. I veckans avsnitt av Allt för friskare djur pratar vi med Caroline om vad som skiljer BMA-yrket mellan human- och djursjukvården, om vikten av kvalitetsarbete och varför varje klinik bör ha en BMA till hands.
-
Filippa är djursjukskötaren som blev skoltrött och drog till Sydafrika och jobbade som volontär med vilda djur. Egentligen skulle hon bara stanna några veckor men blev kvar i flera månader. Kärleken till de vilda djuren och till Afrika blev Filippas inspiration till att inte bara gå klart djursjukskötarprogrammet utan att sätta sig i skolbänken igen, den här gången för att läsa till veterinär. Lyssna på avsnittet för en rejäl portion inspiration till att våga följa sina drömmar!
Filippa finns på instagram, @nomadic_doctor_hertzberg heter hon där. Vill du maila så är adressen [email protected]
-
Swevet var stolta guldsponsorer till paralellprogrammet om psykisk hälsa på Veterinärkongressen 2021, och i samband med att några av föreläsningarna till detta spelades in, fick vi chansen att träffa några av föreläsarna och prata mer med dem. I avsnittet hör du i tur och ordning Frida Boisen, författare, journalist och tillika konferencier för Veterinärkongressen, Anna Bennich, psykolog, författare och föreläsare, Ullakarin Nyberg, psykiater, författare och sommarpratare, samt Veterinärförbundets Eleonor Fredler och Magnus Rosenquist.
Missa inte det här fullmatade specialavsnittet, i samarbete med Sveriges Veterinärförbund!
-
Helena Röcklinsberg är lektor i djuretik på Sveriges Lantbruksuniversitet där hon forskar i djuretiska frågor och undervisar blivande veterinärer, djursjukskötare och husdjursagronomer i de djuretiska frågorna och guidar dem i att göra egna reflektioner och ställningstaganden. I årets Veterinärkongress, som har temat etik och teknik, håller hon i en etikverkstad och en föreläsning på ämnet, och i veckans av Allt för friskare djur berättar hon om sitt arbete och hur vi kan reflektera över djuretiska ställningstaganden i klinisk praxis.
-
Andreas Hurtig är investerare och djurälskare som engagerat sig i projektet Awake. Med hans hjälp har ett nytt djursjukhus kunnat öppna i Stockholm, och det är inte vilket djursjukhus som helst. I säsongens andra avsnitt av Allt för friskare djur träffar vi Andreas som berättar om djursjukhuset, välgörenhetsprojektet Awake Outreach och sina framtidsdrömmar om att utveckla konceptet.
-
Är det nödvändigt att ha utrustning för gasnarkos och behövs det alltid en ventilator? Vad är bäst, syrgasgenerator eller syrgastub? Det finns många praktiska frågor att fundera på när man arbetar med anestesi, men det finns inga svartvita svar eller manualer som alltid gäller. Det berättar Lena Rosengren som är säsongens sista gäst i Allt för friskare djur.
Avsnittet sponsras av Orion Pharma Animal Health.
-
Är det raka eller klippa pälsen som gäller för att på bästa sätt förhindra infektioner? vad kan djursjukvården lära av humanvården kring problemen med vårdrelaterade infektioner? I veckans avsnitt av Allt för friskare djur gästas vi av Jessica Widengren som är djursjukskötare och hygienansvarig på Evidensia Södra Djursjukhusets operationsavdelning samt Maria Skålebrant som är sjuksköterska och produktchef på BD inom infektionsprevention.Missa inte detta fullmatade avsnitt i samarbete med BD!
-
Har du någon gång funderat på hur man löser en foderstrupsförstoppning på en elefant? Eller kanske mer relevant, hur du ska gå tillväga med ett skadat vilt djur som kommer in till kliniken? I veckans avsnitt av Allt för friskare djur träffar vi superkunniga och beresta Louise Guevara som är klinikveterinär på Kolmårdens djurpark. Louise berättar hur hon jobbar, vad som skiljer hennes arbete från ett ”vanligt” veterinärjobb och även varför apoteken kring Kolmården säljer så mycket p-piller. Missa inte detta fullmatade avsnitt!
- Mehr anzeigen