Folgen
-
Terwijl de digitale detox op zijn eind loopt, wordt steeds duidelijker wat er op het spel staat nu we altijd aan staan. De smartphone en social media zijn de slag om onze aandacht aan het winnen. Het valt de studenten op hoe lastig het is om geconcentreerd een boek te lezen, en zelfs hoeveel aardiger je wordt als je niet hoeft te multitasken.
Hoe heroveren we onze aandacht? Welke verantwoordelijkheid hebben we daar zelf in en wat mogen we verwachten van techbedrijven en politiek? In deze laatste aflevering van Altijd aan spreken we erover met schrijver Sanne Kanis, die ruim twaalf jaar bij onder andere Google, Spotify en Booking werkte en Rudy van Belkom, directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek. -
Tijdens de digitale detox beseffen de studenten van de Bildung Academie dat ze een relatie hebben met hun smartphone. Een relatie die niet altijd even gezond is. Eva Verschuur trekt zich zo graag terug op haar smartphone, dat ze zelfs besluit om niet mee te doen met de detox.
Gek is dat niet, stelt filosoof Cees Zweistra. Het is heel menselijk om je als een slak terug te willen trekken in je huisje. Hij ziet hoe sociale media ons minder sociaal dreigen te maken. Wat gaat er verloren in de verhouding met anderen, als we altijd aan staan? Verder in deze aflevering ook Rudy van Belkom, directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek. -
Fehlende Folgen?
-
Met een schermtijd van gemiddeld 7 uur per dag dompelt student Ylke van der Zwet zich regelmatig volledig onder in het digitale. Ze vergeet wel eens te eten, omdat ze de hongergevoelens niet registreert, ontdekte ze tijdens de digitale detox.
Wat gebeurt er als we door digitalisering ons lichaam vergeten? Welke gevolgen heeft de smartphone voor onze mentale gezondheid? We leggen de bevindingen van de studenten voor aan filosoof en docent aan de Bildung Academie Hans Schnitzler en psycholoog Thijs Launspach. -
De smartphone. Sinds zo’n 15 jaar is het apparaat niet meer weg te denken uit onze levens. We kunnen er dan ook van alles mee: mailen, appen, bellen, betalen, muziek luisteren, social media, de weg vinden… Er zijn honderden redenen om uren op onze telefoon door te brengen. En daarmee staan we altijd aan.
Met de smartphone hebben we er als mens iets bijgekregen. Maar gaat er niet ook iets verloren? Iets waarvan we later spijt krijgen? Om een antwoord te krijgen op die vraag doet een groep studenten van de Bildung Academie een digitale detox: een weeklang leggen ze hun smartphone weg. Hun bevindingen vormen het startpunt van deze driedelige Brainwash-podcast van HUMAN en NPO Radio 1.