Folgen
-
Arkitektur berättar är en podd från Arkitektur förlag. Här publicerar vi utdrag ur böcker och samtal om arkitektur. I det här avsnittet kommer ni få höra arkitekten Carl Nyréns ord och tankar om att rita hus, från boken "...som krokigt ska bli” utgiven på Arkitektur förlag Carl Nyrén var en ledstjärna i svensk arkitektur under många decennier från slutet av 1950-talet och framåt. ”Nyréns förmåga att förena tanke och känsla förlorar aldrig sin giltighet” skriver Gert Wingårdh och Rasmus Waern i ett förord till boken. I den här inläsning hör ni Carl Nyrens barnbarn Sven Blume läsa hans text. Sven Blume har gjort en dokumentär om sin morfar. Som heter det krokiga och det raka. Dokumentären finns att se på SVT PLAY. Boken som krokigt ska bli är också försedd med ett stort antal fotografier och ritningar samt ett för och ett efterord, av Rasmus Waern och Gert Wingårdh respektive Christina Pech. Boken kan ni beställa eller köpa där ni köper era böcker.
-
Om subkulturer och konst i Göteborg ur boken Staden platserna och husen. Göteborgs arkitektur 1921-2021 från Arkitektur förlag. Göteborg har visat sig vara en bra plats för framväxten av subkulturer. De där rörelserna som pågår under den dominerande kulturens yta. Följ med gräsrötternas resa genom de senaste hundra årens Göteborg, från Järntorget till Hammarkullen. Det finns få städer i Sverige som har en så levande stad för offentlig konst som Göteborg. Hör om konsten på gatorna, på torgen och om institutionerna som hela tiden utmanas. Texter av Håkan Thörn och Ann-Charlotte Glasberg Blomquist Foto: Linda Hutchins, Endre Nemes Marmorintarsia på Axel Dahlströms torg från 1955
-
Fehlende Folgen?
-
Söndagen den 9 maj 2021 invigs den nya Hisingsbron i Göteborg. Det betyder något att den nya bron heter Hisingsbron och inte Göta Älv-bron som den gamla. Göteborg är nämligen en stad på två sidor av en älv. Lyssna på två kapitel ur den kommande boken Staden, platserna och husen. Göteborgs arkitektur 1921-2021 om broarna, älven och följ med på en spårvagnsresa genom klasskillnadernas stad.
-
Ett avsnitt producerat i samarbete med Stockholms Arkitektförening och tidskriften Arkitektur om hantverkets, konstens och formens betydelse för den urbana kulturen, och om hur den nya designscenen äger rum - om än tillfälligt - utanför marknadens normer. I studion möttes Paola Bjäringer, grundare av Misschiefs, Sara Szyber, inredningsarkitekt, Monica Förster, formgivare och creative director, för ett samtal med Malin Zimm, arkitekt och chefredaktör för Arkitektur. Detta avsnitt av Arkitektur berättar är ett samarbete mellan tidskriften Arkitektur och Stockholms Arkitektförening.
Vinjettmusik: Malin Zimm
-
En releaseradio-sändning för boken Tio byggnader som definierade 1980-talet. Om Tensta gymnasium, Södra station i Stockholm och decenniets musik. Om skolor som ville förändra samhället, stadsdelar som ville omfamna historien och musik som ville vara mysig. Res med oss tillbaka till 1980-talet. Vad minns vi, vad har vi glömt, vad var inte alls som vi minns det?
Med Alexandra Pascalidou, Rasmus Waern och Tommie Jönsson/DJ50spänn och Dan Hallemar.
Köp boken på arkitektur.se/butik
-
Välkommen till denna poddsända dubbelrelease av boken Tiotalets svenska bostad och det stora specialnumret 7-8/2020 av tidskriften Arkitektur om bostadsarkitektur i brytningstid.
Tiotalet blev ett årtionde klämt mellan två kriser; finansmarknadens sammanbrott 2009 och tio år senare den pandemi som präglar tillvaron idag. Vilken bostadsarkitektur gav detta decennium oss? Vi ser oss om i nuet, tittar lite bakåt, och spanar framåt längs en väg som bör leda mot den globala klimat-målgången 2030. Hur såg 2010-talets svenska bostad ut, och hur ska vi bygga idag för att möta det kommande decenniets behov?
Claes Caldenby, professor i arkitekturhistoria, och Maria Axelsson, arkitekt Axeloth arkitekter, samtalar med Malin Zimm, chefredaktör på Arkitektur, om bostadsarkitektur i brytningstid.
Vinjettmusik: Malin Zimm -
Arkitektur berättar är en podcast från Arkitektur förlag.
Här publicera vi utdrag ur böcker och ur tidskriften Arkitektur.
I det här avsnittet handlar det om Hotell Tunneln och nattklubben Club Trocadero i Malmö. En plats och ett fenomen i 1980-talets Malmö. Fredrik Ekelund/Marisol M berättar historien om arkitekten Abelardo Gonzales möte med Sverige och hur han skulle förändra idén om vad som var möjligt för svensk arkitektur och inredning.
Texten finns med i boken Tio byggnader som definierade 1980-talet, som kommer under September.
Läs mer om den och beställ på arkitektur.se/butik
-
Berättelsen om flytten av Kiruna har medialt blivit en berättelse om optimism och framtidstro om ett ovanligt tillfälle att skapa något nytt. Ganska lite av skildringarna har handlat om Kirunabornas tankar kring att bli tvungna att flytta och hur det känns när offentliga platser de är väl bekanta med försvinner, vilket ger den absurda föreställningen om att detta är en universellt accepterad och oproblematisk omlokalisering som framförallt är en teknisk fråga snarare än en social eller politisk sådan. Elisa Maria Lopez skildrar här den mediala beskrivningen av flytten och Ann-Helén Laestadius skriver: "Vad händer med oss när vi inte längre har våra platser? Det kan ingen svara på. Ännu. Men jag vet att det numera gör ont att åka hem."
Texterna är utdrag ur boken Kiruna Forever utgiven av Arkitektur förlag och ArkDes. den 2 juni öppnar utställningen Kiruna Forever på ArkDes i Stockholm. mer info på Arkdes.se
Arkitektur Berättar är en podcast från Arkitektur förlag. Här kan du höra utdrag ur våra böcker samt ur tidskriften Arkitektur. Köp böckerna och prenumerera på tidskriften på arkitektur.se/butik
-
Arkitektur berättar är en podcast från Arkitektur förlag med texter ur förlagets böcker och tidskriften Arkitektur. Köp böcker från Arkitektur förlag eller beställ en prenumeration eller lösnummer av tidskriften Arkitektur på Arkitektur.se
I det här avsnittet hör du två texter ur tidskriftens nummer 8 2019 med temat Hälsans pris. Först ett reportage av Ylva Frid om det nybyggda och omdiskuterade Nya Karolinska sjukhuset, NKS, och så en arkitekturkritik av Tomas Lewan av det färdiga husets gestalt.
Under den senaste tiden har svensk vårdkapacitet prövats till det yttersta, och vi har med största sannolikhet de största utmaningarna framför oss i samband med Coronavirusets spridning.
Förväntningarna är – med rätta - höga på vårdens arkitektur: att sjukhusmiljöer underlättar vårdpersonalens arbete och bidrar till hög patientsäkerhet och kanske till och med snabbare tillfriskning. De nyaste sjukhusmiljöerna har en helt annan utformning än de sjukhus som byggdes på 1900-talet. Idag prioriteras separata patientrum, med hänsyn till smittspridning, och helt nya organisationsformer har satts i system, tydligast genomfört på NKS där arkitekturen följt en patientcentrerad vård runt vilken vården organiserar sig.
Omställningen till det nya systemet har varit problematisk, trots att själva arkitekturen motsvarar beställarens önskemål. Det finns många ingångar att granska NKS som en tung samhällsinvestering, och här i Arkitektur Berättar ställer vi frågor utifrån själva byggnaden. Vad väntar vi oss av samhällsbärande arkitektur – och motsvarar den våra förväntningar som brukare och – faktiskt – som beställare, eftersom vi i förlängningen gemensamt finansierar dessa anläggningar?
Vikten av en fungerande vård har aldrig varit större än idag, då stora behov har visat sig redan innan Coronakrisen. Arkitektur berättar om centrala samhällsfunktioner genom tiderna, och i detta avsnitt handlar det om vårdens arkitektur.
Inläsning Per Juhlin/Beppo Ljudproduktion
-
Östermalmstorgs tunnelbana, Stockholm. Det finns många härliga foton på Siri Derkert, men inget slår bilden där konstnären i full rymddräkt lyfter en tung slang mot grottväggen av betong : här ska blästras ! Bilden togs 1965, inför invigningen av Östermalmstorgs tunnelbanestation. Siri Derkert har just fyllt 73 år. Hennes bästa tid är nu, liksom hela rikets. 1965 står Sverige på toppen av det som kallas rekordåren. Börsen, byggenskapen, exporten, synden, ungdomskravallerna och framtidstron blomstrade som aldrig förr.
Ulrika Knutson skriver om ett av 1960-talets främsta svenska konstverk, de blästrade betongväggarna på Östermalmstorgs tunnelbanestation av Siri Derkert. Texten ingår i boken "Tio byggnader som definierade 1960-talet. Den går att beställa på arkitektur.se/butik liksom den andra boken i serien "Tio byggandet som definierade 1920-talet".
-
Årstabron sammanbinder Årsta med Södermalm i Stockholm. Bron invigdes 1929 som en del i tidens vilja att förbättra stadens infrastruktur. Men bron kom att bli så mycket mer. Statens Järnvägar kunde i sin nyktra avrapportering av den färdiga bron, i december 1929, inte låta bli att tillfoga epiteten "märkvärdig" och "förunderlig". Arkitekten Cyrillus Johansson ritade här en bro som i sin ena del hämtade sina förebilder från mycket äldre syskon i Europa, Mellanöstern och Mindre Asien – den romerska akvedukten – men i den andra ändrar skepnad och blir en stålbro, en modern upphöjd bro. Likt två ingenjörer från olika tider som utbyter material, den ena med sina historiska rötter i brännugnen, den andra i stålvalsen.
Texten är ett inläst utdrag ur boken Tio byggnader som definierade 1920-talet, boken i sin helhet kan beställas från arkitektur.se/butik eller på nätbutiker. Författare: Håkan Forsell Inläsare: Per Juhlin.