Folgen
-
Ufrihedens Pris beskriver omkostningerne ved at opgive vores frihed til fordel for stadig mere politisk regulering af vores liv. Vi bliver mere skrøbelige, mindre effektive, mindre velhavende og mindre innovative end hvis vi fik lov til at leve friere og mere uregulerede liv.
Ufrihedens Pris fortæller historien om hvordan vi endte med at tro på, at friheden var farlig. Igennem indsigter fra arkæologi, kognitionsforskning, psykologi, antropologi, filosofi og økonomi fortæller den historien om hvordan det gik til, at mennesket opgav sin egen myndighed og fandt sig i at blive administreret af andre.
Dennis Nørmark (f. 1978) er en af landets mest citerede og anvendte antropologer. Det store gennembrud kom med bogen Pseudoarbejde og opfølgeren Tilbage til Arbejdet, der har solgt i over 50.000 eksemplarer og er oversat til flere sprog.
-
'Den værste fattigdom i Danmark er den åndelige'.
Sådan skriver Alex Vanopslagh i sin nye bog ‘Vejen til ansvar’. De seneste fire år har Alex Vanopslagh, partileder i Liberal Alliance, sat en ny kurs i liberal politik, som ikke handler om topskat og billige biler. Med udgangspunkt i sit eget liv før og i politik indkredser han i Vejen til ansvar sit idégrundlag, der bygger på både Grundtvigs frihedsbegreb og barndommens avisruter i Struer.
-
Fehlende Folgen?
-
Tingene går hurtigere og hurtigere i Folketinget.
I 2005 tog det i gennemsnit 81 dage for Folketinget at behandle et lovforslag. I 2022 var det faldet til blot 46,5 dage i gennemsnit til at behandle et lovforslag.
Særligt slemt har det været siden valget i 2019, og indtil videre er der ikke meget, der tyder på, at tingene bliver anderledes i denne folketingsperiode.
Lovgivningsprocessen, der – som Folketinget skriver på sin hjemmeside – skal ‘sikre tid til omtanke’ bliver altså mere og mere begrænset.
Men hvad betyder hastværket for det danske samfund og ikke mindst det danske demokrati? Det sætter CEPOS fokus på fredag d. 26. maj, hvor vi inviterer til morgenmøde i demokratiets tegn. Vi byder på croissanter og morgenkaffe.
Her vil forskere og politikere komme med deres vurdering af tingenes tilstand, og der vil være lejlighed til at stille spørgsmål. Til arrangementet kan du møde:
Stinus Lindgreen, folketingsmedlem for Radikale VenstreJørgen Grønnegaard Christensen, professor emeritus ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Peter Kurrild-Klitgaard, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOSMartin Ågerup, direktør i CEPOS, er moderator.
-
Uligheden er steget i Danmark siden midten af 90’erne. Er det et problem, eller er Danmark blevet et bedre land - trods stigende ulighed?
Mette Frederiksen øgede i sidste valgperiode uligheden i samfundet. Regeringsgrundlaget for SVM-regeringen peger i samme retning. Er Socialdemokratiet blevet ligeglade med ulighed? Og er Danmarks Statistiks fattigdomsgrænse på 24.000 kr. efter skat for en familie på fire virkelig udtryk for fattigdom?
Til at debattere dette får vi besøg af Alex Vanopslagh (LA), Frederik Vad (S), Sofie Holme Andersen (AE-rådet) og Mads Lundby Hansen (CEPOS).
Tilmeld dig kommende events hos CEPOS på www.cepos.dk/event
-
Temaet for arrangementet er EU – er vi på vej mod nye gældskriser og øget centralisering eller kan den decentrale model reddes?
En stor del af EU-landene overskrider systematisk og i stigende grad loftet for den tilladte offentlige gæld. Det gælder også kernelande som Frankrig og Tyskland. De hidtidige regler er ofte ikke blevet fulgt. EU har samtidig, med Genopretningsplanen, påbegyndt fælles lånoptagelse og omfordeling.
Kan EU's decentrale system for finanspolitisk koordinering bringes til at fungere, eller vi på vej mod nye gældskriser og/eller en mere central styring af den økonomiske politik i EU, måske en føderal stat? Bør større centralisering kun gælde eurolandene, eller også ikke-eurolande som Danmark? Det er blandt de spørgsmål, som panelet vil diskutere.
Oplægsholdere:
Otto Brøns-Petersen, Analysechef i CEPOS
Niels Thygesen, Professor Emeritus på KU samt formand for European Fiscal Board
Anders Christian Overvad, Chefanalytiker i Tænketanken EUROPA
Martin Ågerup, direktør i CEPOS, er ordstyrer til arrangementet. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål til panelet.
-
Der er snart valg i Danmark. Partilederne for moderpartierne er på TV igen og igen. Men hvad mener de unge egentlige om tidens vigtigste politiske emner? CEPOS har sat partilederne for Danmarks ungdomspartier stævne til et politisk debatarrangement onsdag den 12. oktober kl. 16.30.
Vi glæder os til at byde velkommen til:
Christian Bülow, Dansk Folkepartis Ungdom Christian Holst Vigilius, Konservativ Ungdom Hanna-Maria Lyng, Kristendemokratisk UngdomKatrine Evelyn Jensen, Dansk Socialdemokratisk UngdomMalte Larsen, Nye Borgerliges Ungdom Maria Georgi Sloth, Radikal Ungdom Maria Ladegaard, Venstres Ungdom Simon Fendinge Olsen, Liberal Alliances Ungdom
-
Kom med når CEPOS inviterer til boglancering torsdag d. 22. september kl. 16.30 - 17.45, hvor den første danske oversættelse af Bryan Caplans ikoniske bog ‘Myth of the Rational Voter’ lanceres under titlen ‘Myten om den rationelle vælger’.
Som vælger kan det være uoverskueligt at orientere sig om de 15 opstillingsberettigede partiers individuelle politik. Desuden kan den enkelte vælger konkludere, at netop deres stemme ingen effekt har på det endelige valgresultat. Derfor er det rationelt for vælgerne at stemme ud fra deres følelser frem for konkret viden om, hvilket partis politik, der skaber det allerbedste fremtidige Danmark.
Dét er den centrale pointe i bogen ‘Myten om den rationelle vælger', skrevet af den amerikanske økonom Bryan Caplan og nu oversat til dansk af Jonas Ejlersen.
For har Caplan en pointe, og hvis ja – hvordan håndterer borgerlige politikere så Caplans pointer i den kommende valgkamp?
Program:
Bryan Caplan, Professor i økonomi ved George Mason University (online)Martin Vinæs, Lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus UniversitetOle Birk Olesen, Transportminister samt medlem af Folketinget for Liberal AllianceDiskussionen sparkes i gang af bogens forfatter Bryan Caplan. Dernæst vil Martin Vinæs relatere Caplans pointer til en dansk kontekst, og til sidst vil Ole Birk Olesen (LA) komme med sit syn på, hvordan man som borgerlig politiker forholder sig til fakta og evidens samtidig med, at man vil opnå flest mulig stemmer.
-
Tidligere på året blev der indgået et medieforlig. Det indebærer bl.a. øgede bevillinger til DR, som i forvejen står for langt størstedelen af mediestøtten samt endnu mere politisk styring af støtten til private medier.
CEPOS har i den forbindelse sat Danmarks to største borgerlige partiers medieordførere samt direktøren JP/Politikens Hus stævne til en debat om mediepolitik og pluralisme.
Vi glæder os til at byde velkommen til:
Jan E. Jørgensen, medlem af Folketinget og medieordfører for Venstre
Birgitte Bergman, medlem af Folketing og medieordfører for Det Konservative Folkeparti
Stig Kirk Ørskov, Administrerende direktør for JP/Politikens Hus
CEPOS’ analysechef, Otto Brøns-Petersen sætter scenen før ordet bliver givet videre til panelet. Herefter vil der være debat, inkl. mulighed for at stille spørgsmål fra salen. CEPOS’ direktør, Martin Ågerup, er ordstyrer.
Link til analyse:
https://cepos.dk/artikler/elementer-til-en-pluralistisk-mediepolitik/
-
Professor Art Carden er en medrivende formidler med stort historisk kendskab i, hvordan markedsøkonomier blomstrer og skaber fantastiske resultater for alle dem, der lever i dem – også selvom de ikke altid kan se det på den korte bane.
Med udgangspunkt i kæmpe supermarkeder såsom Walmart vil professor Carden argumentere for, at centralplanlægning gør os fattigere, end vi behøver at være.
Mogens Bjerre, associate professor på CBS, deltager som modspil til Art Carden og de to vil sammen diskutere Cardens pointer.
OM ART CARDEN
Professor Art Carden er professor i økonomi ved Samford University og fellow ved en række førende økonomiske institutter og organisationer. Derudover er hans forskning blevet udgivet i førende internationale tidsskrifter, herunder the Southern Economic Journal, hvor han også er medredaktør.
Carden er også flittig bidragsyder til den amerikanske presse og skriver i bl.a. Forbes og USA Today. Sammen med professor Deirdre McCloskey har han endvidere for nyligt skrevet bogen “Leave Me Alone and I’ll Make You Rich: How the Bourgeois Deal Enriched the World”.
Læs mere om Art Carden på www.artcarden.com.
Optaget d. 17. august 2022
-
I juni måned vedtog regeringen og støttepartierne en elevfordelingsaftale for de gymnasiale uddannelser. Til arrangementet drøftes og debatteres aftalen samt mulige alternativer til den. De borgerlige partier er modstandere af den del af aftalen, der indfører elevfordeling efter forældreindkomst i storbyerne, som de kalder for ”tvangsfordeling”.
Diskussionen sparkes i gang af CEPOS’ forskningschef Karsten Bo Larsen efterfulgt af de øvrige talere samt debat med salen. CEPOS’ direktør, Martin Ågerup, er ordstyrer.
Arrangements talere:
Mette Abildgaard, Medlem af Folketinget og politisk ordfører for Det Konservative Folkeparti Bertel Haarder, Tidl. Undervisningsminister samt medlem af Folketinget for Venstre Jørgen Grønnegård Christensen, Professor Emeritus i offentlig forvaltning ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet David Dreyer Lassen, Prorektor samt professor i økonomi ved Københavns Universitet samt medlem af den ”ekspertgruppe om elevfordeling”, der blev nedsat børne- og undervisningsministeriet Karsten Bo Larsen, Forskningschef i CEPOSOptaget d. 23. august 2022
-
To af landets førende økonomer, CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen og Arbejderbevægelsens Erhvervsråds direktør Lars Andersen, har sat hinanden stævne for at diskutere deres syn på, hvad årets finanslov bør indeholde samt hvilke udfordringer dansk økonomi står overfor i øjeblikket.
CEPOS’ direktør, Martin Ågerup, vil være ordstyrer.
Optaget d. 15. august 2022