Folgen
-
For our recent "Philosophy Evening" this Summer, with regional events being hosted all over Norway, we got a digital visit from renown British historian, author and maker of documentaries, Tom Holland. Now you can listen to the full recording here, or watch the video here:
https://youtu.be/Dq4IPV7gDAc
He talked on the topic "Where do our ideas come from?". It's tempting to believe that all of the ideas that we cherish, from human dignity and equality, democracy, scientific methods, right to health and education, environmental care, progress, property rights, freedom of speech, etc, are ideas that were created ex nihilo during the Enlightenment, or at least are ideas that all rational human beings would discover if they only were left untouched by dogma and ideology. But is it really that simple? Holland first discovered that something radical had happened in the world of ideas, between our own age and the brutality of the Romans.
The session ends with an interesting Q&A, where among others Holland suggest three possible outcomes from the current cultural crisis, his current standing with the Christian worldview and much more.
(Some of the questions were accidentally muted, but you should be able to understand most of it from context.)
Find Tom Holland's latest gem, "Dominion", here:
https://smile.amazon.com/Dominion-Making-Western-Tom-Holland/dp/1408706954/ -
Fra livestream for Laget forrige uke.
«Hvordan kan noen tro på Gud? Mange i vår kultur stiller seg uforstående til hvordan noen kan tro på Gud eller guder i en tid som vår. En tid hvor vi har fornuft og naturvitenskap. En tid hvor kloden er blitt brakt sammen, slik at kloke folk kan kommunisere og kunnskap kan deles i løpet av et øyeblikk.
Men er det noe vi har gått glipp av, hvordan burde vi egentlig tenke om dette store spørsmålet, og hva vi kan lære av dem som har gått før oss?» -
Fehlende Folgen?
-
Her får du et raskt kræsjkurs i moralfilosofi. I vår kultur er det mange som tenker at etikk er subjektivt og handler mer om følelser og instinkter enn fornuft. Flere filosofer har angrepet tanken om objektiv moral. Men finnes godt og ondt? Hvordan kan vi i så fall vite det? Og hva har Gud med saken å gjøre?
Denne episoden er hentet fra et foredrag på Veritaskonferansen 2019, og utgitt på podkasten til Damaris Norge.
Les mer om Veritaskonferansen her:
https://veritaskonferansen.no/
Les mer om Damaris Norge her:
https://www.damaris.no/ -
Dette er en kort Black Friday-andakt. Black Friday er en flott anledning til å tenke gjennom hva som gjør mennesket lykkelig. For kan Black Friday klare å konkurrere med langfredag?
Les blogginnlegget her:
https://www.danieljoachim.org/2018/11/vil-black-friday-gjore-deg-lykkelig/
Husk å legge igjen anmeldelse på iTunes slik at flere kan høre:
https://podcasts.apple.com/no/podcast/danieljoachim/id1303910053?l=nb -
Selv om Gud skulle eksistere, hvorfor skal vi tro på et kristent gudsbilde? Hvem skapte Gud? Og hva med det ondes problem?
Foredraget i forrige episode ble fulgt opp med Q&A, hvor publikum kunne sende inn mange gode spørsmål på SMS til ordstyrer Trond Egil Lunde.
Dette foredraget er fra «Skeptics in the City» i regi av OKS Romerikskirken i september, hvor de forbilledlig inviterte inn både troende og tvilende til en seminarrekke i sentrum av Oslo, som skal hjelpe den troende til å tenke og den tenkende til å tro. Jeg hadde æren av å starte showet med temaet «Skeptisk til Guds eksistens?». OKS var generøse nok til å tillate meg å legge det ut på egen podkast.
Husk å legge igjen anmeldelse på iTunes slik at flere kan høre:
https://podcasts.apple.com/no/podcast/danieljoachim/id1303910053?l=nb -
Finnes det noen gode grunner til å tenke at det finnes en guddom? Og hvorfor burde vi bry oss? Hva står på spill? Hva om dette gudsspørsmålet faktisk handler om alle, og da mener jeg alle, de tingene vi bryr oss om her nå?
Dette foredraget forsøker å gi noen svar på det, og i hvert fall hjelpe oss til å tenke hvordan vi burde, og hvordan vi ikke burde tenke om spørsmål om virkelighetsforståelse, og hvorvidt Gud er den ultimate virkeligheten eller det er noe annet.
NB: Dette foredraget blir lagt ut i to deler, hvor siste del er fra en omfattende Q&A etter foredraget.
Dette foredraget er fra «Skeptics in the City» i regi av OKS Romerikskirken i september, hvor de forbilledlig inviterte inn både troende og tvilende til en seminarrekke i sentrum av Oslo, som skal hjelpe den troende til å tenke og den tenkende til å tro. Jeg hadde æren av å starte showet med temaet «Skeptisk til Guds eksistens?». OKS var generøse nok til å tillate meg å legge det ut på egen podkast.
Husk å legge igjen anmeldelse på iTunes slik at flere kan høre:
https://podcasts.apple.com/no/podcast/danieljoachim/id1303910053?l=nb -
Det nærmer seg påske, og hva er da bedre enn at Norges kjente og kjære myteknuser Bjørn Are Davidsen returnerer til podden for å ta for seg noen av de vanlige mytene som dukker opp hver påske, for å skape klikk i nasjonale og internasjonale medier.
Har vi grunner til å tenke at Jesus har eksistert, er påsken bare overtatt fra hedenske festivaler, og hvor kommer disse eggene, harene og krimmen fra? -
I denne juleepisoden tar sivilingeniør, forfatter og myteknuser Bjørn Are Davidsen oss gjennom en rekke vanlige forestillinger om den kristne jula. Juleblot? Vintersolverv? Saturnalia? Er det sant at kristne bare har stjålet feiringen av Jesu' fødselsdag fra andre?
-
På en konferanse for kristne akademikere i Barcelona, møtte jeg to unge brødre med trøndersk opphav som begge tar doktorgrad i fysikk.
Mikael Normann forsker på Queen Mary i London, mens Ben David befinner seg på Universitetet i Stavanger. Ben David vant dessuten årets Forsker Grand Prix, og er Norges beste forskningsformidler i 2018.
Hør dem samtale om tro, tvil og arbeidet sitt. Beklager noe lavere lydkvalitet i et offentlig lokale.
Husk å legge igjen en rating og review på iTunes:
https://goo.gl/Sb8Tcc -
Opptak av talen fra Input Trondheim frikirke i oktober 2018.
Moralfilosofen Alasdair MacIntyre hevder at vi i dag har to, og bare to, valg i hvem vi kan følge i å ha moralfilosofi: Aristoteles eller Nietzsche. Hva mener han med det?
Kan godhet eksistere uten at Gud eksisterer? Mange vil i dag svare «ja» på dette spørsmålet, men ateistiske tenkere som Friedrich Nietzsche («Gud er død») og John Gray er uenige. De mener at om Gud ikke eksisterer, gir det ikke mening å kalle noe godt eller ondt, bedre eller verre.
Hvem har rett? Trenger vi Gud for å kunne ha godhet? Er spørsmålet om Guds eksistens uten betydning for moral? -
Vi hevder ofte at naturvitenskap har blåst gamle religiøse myter til fillebiter. Men hva betyr egentlig det?
Tvert imot har det moderne mennesket aldri vært så lett offer for mytologi som i våre dager. Snarere enn å diskreditere de gamle mytene, var vi helt avhengige av å skape våre egne. Problemet er - at vi egentlig vet at våre egne er falske.
Les blogginnlegget her:
https://www.danieljoachim.org/2018/09/skapelsesmyter-og-naturvitenskap/ -
Ville ateisten Didrik trykket på en knapp som fjernet all religion fra klodens overflate om han kunne? Og ville presten Stian trykket på knappen som gjorde alle kristne? Hva kunne fått dem til å konvertere til den andres livssyn?
I denne episoden får du høre fra to gode venner som har skrevet bok sammen og turnerer Norges land med den populære samtalen mellom en prest og en ateist.
Stian Kilde Aarebrot er prest, forfatter og daglig leder for nettverket Etter Kristus. Didrik Søderlind er rådgiver i Human-Etisk Forbund, spaltist i Vårt Land og selverklært livssynsnerd.
Finn boka her. Nå til rabattert pris:
goo.gl/fU62U8
Meld deg på til Filosofiuka her:
https://www.checkin.no/event/15976/filosofiuka -
Denne episoden inneholder en introduksjon av foredragsholdere og en rekke gode grunner til hvorfor du burde få med deg Filosofiuka 2018. Om ikke dette overbeviser deg, gir jeg opp. Da gir jeg fullstendig opp.
Filosofiuka 2018 arrangeres i samarbeid med NKSS Laget og Tankesmien Skaperkraft. Den holdes fra 30. juni til 5. august på Havglimt leirsted like utenfor Kristiansand.
Meld deg på her:
https://www.checkin.no/event/15976/filosofiuka
Facebook-arrangement her:
https://goo.gl/zVezTm -
What is the relationship between religion and science? What about between faith and science? Are these even meaningful questions? How can these integrate in the book of Job? And what happened when we replaced the term "natural philosopher" with the newly coined "scientist"?
Norwegian particle physicist Anders Kvellestad joins me in talking to Tom McLeish, a British professor of theoretical physics and a writer of a number of great books on the topics of faith, science and wisdom. Find them here:
Faith and Wisdom in Science
https://goo.gl/W97DDg
Let There Be Science: Why God loves science, and science needs God
https://goo.gl/vBLLpr -
Anders Kvellestad er partikkelfysiker og forsker ved Universitetet i Oslo. Han har blant annet deltatt på «Tenketoget - Vitenskap på skinner» på NRK.
Vi har pratet om hans nysgjerrighet og vei inn til å utforske kunnskap om naturens funksjoner, kristen tro og tvil, Tottenham Hotspur og filosofi og vitenskap.
Husk å sende mail med feedback for å vinne gratis bok, eller vurder podcasten på iTunes her.
https://goo.gl/SftLmV -
Biskop Michael Currys tale om kjærlighet vakte stor oppsikt under det kongelige bryllupet. Men hvem kan tro på innholdet i den?
For å være med i konkurransen om en av tre bøker kan du gi feedback til podcasten via [email protected] eller på: https://www.facebook.com/danieljoachimorg/
Du kan dessuten vinne en bok ved å legge igjen en review og/eller stjernerating på iTunes:
https://goo.gl/SftLmV
Les mer om boken her:
https://www.lundeforlag.no/grill-en-kristen -
Bonus til episode 20. Hvilken visdom kan man finne i eldgamle tradisjoner, og hva kan vi moderne mennesker lære fra dem som levde for lenge sida?
-
Maryam Trine Skogen er kjent for mange som en fremstående norsk konvertitt og muslimsk samfunnsdebattant. Hun har blant annet stilt i Debatten på NRK, har skrevet kronikker i flesteparten av de store mediene og er fast spaltist i Vårt Land. Nå har hun endt opp som teologistudent på TF.
Vi prater om reisen hennes, oppdagelser, en livsforvandlende erfaring, samt hvorfor hun alltid har vært så nysgjerrig på religion. -
Hva er thomisme? Hvem var Thomas Aquinas? Hvorfor kan slikt være relevant i dag? Dette er en kort innføring til thomismens opphav.
Abonner og legg gjerne igjen en rating på iTunes:
https://itunes.apple.com/no/podcast/danieljoachim/id1303910053?l=no&mt=2
For en nærmere innføring til thomistisk lære:
https://youtu.be/uPPCaSgF96M
Les mer om thomistiske ideer på bloggen:
https://www.danieljoachim.org/category/thomisme/ -
Bonus til episode 18. Hør hva som interesserte Kai Erik spesielt med den kristne kirkehistorien og tradisjonen, og hva som gjør denne annerledes fra andre tradisjoner.
Husk at påmelding til Filosofiuka 2018 er tilgjengelig nå:
https://skaperkraft.no/arrangementer/arrangement/calendar_event/7633918 - Mehr anzeigen