Folgen
-
Het tweede seizoen van de podcast ‘Dansdocent van de Toekomst’ is van start. Met een nieuwe host: Lizelotte Boereboom. Als pas afgestudeerde dansdocent gaat zij in gesprek met oude rotten in het vak. Voor deze eerste aflevering sprak ze haar eigen balletdocent: Paulette Willemse uit Zaltbommel. Hoe bereidt zij haar lessen voor? Waar haalt ze na al die jaren nog inspiratie vandaan? En hoe onthoudt ze het allemaal? Dat hoor je in dit mooie gesprek!
-
Wist je dat er sinds 2021 in Nederland een mbo-opleiding breaking bestaat? Onze podcast host Sanne Fokkens sprak in deze 17de aflevering met Jur ‘Jurskee’ Bouterse en Luana Michiels van Creative College in Utrecht. Zij omschrijven de specialisatie breaking als een ondernemersopleiding in de dans. Verder stimuleren zij de studenten om hun eigen persoonlijke danstaal te ontwikkelen. Volgens Jur vereist breaking ook een andere manier van lesgeven. Nieuwsgierig? Beluister dan deze podcast! Of lees Sanne’s reflectie.
-
Fehlende Folgen?
-
Achttien jaar geleden studeerde onze podcast host Sanne Fokkens af aan de opleiding Docent Dans van ArtEZ. Hoe is de opleiding sindsdien veranderd? Daarover sprak ze in deze 16de aflevering met Laura Wijnbelt, de nieuwe artistiek leider van de bachelor Artisteducator in Dans. Wil je weten wat een ‘artisteducator’ is? Of waarom dit nieuwe curriculum opleidt tot dé dansdocenten van de toekomst? Beluister dan deze podcast. Of lees Sanne’s reflectie op Dansdocent.nu!
-
Wil jij als dansdocent graag in het onderwijs lesgeven? Volgens docenten Anne Bos en Anja Boer kun je dan niet zonder de methodiek dansexpressie. Onze host Sanne Fokkens sprak met hen over de post-hbo opleiding Docent Dans Improvisatie in Amsterdam. Ze vertellen haar welke modules je kunt volgen, wat er zo bijzonder is aan de methodiek dansexpressie, en waarom deze geschikt is voor het reguliere onderwijs. Nieuwsgierig? Beluister dan de podcast! En lees verder voor Sanne’s reflectie op Dansdocent.nu!
-
In september is de gloednieuwe bacheloropleiding Docent Klassiek Ballet gestart aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Onze podcast host Sanne Fokkens sprak daarover met Ernst Meisner. Hij is directeur van de Nationale Balletacademie en artistiek leider van deze éénjarige opleiding tot balletdocent. Wil je weten welke studenten zich hiervoor aanmelden, hoe Ernst Meisner hen de ruimte geeft om vragen te stellen, of wat de nieuwe ontwikkelingen zijn binnen het ballet? Beluister dan de podcast! Of lees Sanne’s reflectie.
-
Bij de dertiende podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met Simone Kleinlooh, programmaleider van de master Danstherapie aan Codarts Rotterdam. Deze deeltijdopleiding is sterk geworteld in de kunsten. Kandidaten moeten een sterke dansachtergrond hebben om te worden toegelaten. En de studenten leren de kracht van dans grondig te onderbouwen. Overweeg jij om danstherapie te gaan studeren? Beluister dan de podcast! Of lees Sanne’s reflectie op het interview.
-
Bij de twaalfde podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met Franklin Ignacio, hoofd van het stagebureau Dutch Dance Artistry bij het Albeda Danscollege in Rotterdam. Zij spraken over het curriculum van deze mbo opleiding Dansinstructeur (niveau 3) en Allround Danser (niveau 4). Hier worden studenten opgeleid voor het commerciële danswerkveld, maar leren ook lesgeven op een ‘niet klassieke wijze’. Benieuwd wat dat inhoudt? Beluister dan de podcast! Of lees Sanne’s reflectie op het interview.
-
Bij de elfde podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met artistiek leider Damar Lamers. Zij spraken over het curriculum van de hbo opleiding Docent Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Bijzonder is hun transculturele en stijloverstijgende benadering van dansles geven. Benieuwd wat dat inhoudt en wat de AHK haar studenten nog meer leert? Beluister dan de podcast! Of lees Sanne's reflectie op het interview. Music credits: Ehrling - Chasing Palm Trees.
-
Bij de tiende podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met Henriëtte Bloemenkamp en Maartje Jaspers. Zij spraken over het curriculum van de vierjarige hbo opleiding Vaktherapie dans en beweging bij Zuyd Hogeschool in Heerlen. Bijzonder is de focus op (praktijk)onderzoek en het leren onder woorden brengen wat dans met iemand doet. Benieuwd wat Zuyd Hogeschool haar studenten nog meer leert? Beluister dan de podcast! Of lees de samenvatting van het interview. Music credits: Ehrling - Chasing Palm Trees.
-
Bij de negende podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met Niek Ghekiere en Stephanie de Bruijckere. Zij spraken over het curriculum van de vierjarige opleiding Dans- en Bewegingstherapie bij Agape Belgium in Koolskamp. Daar leren ze studenten de danstechnieken, stappen en frases af, om juist te komen tot een authentieke en eigen dansvorm. Benieuwd wat Agape haar studenten nog meer leert? Beluister dan de podcast! Of lees de samenvatting van het interview. Music credits: Ehrling - Chasing Palm Trees.
-
Bij de achtste podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met Maartje van Lanen. Zij spraken over het curriculum van de Utrechtse Dansacademie (UDA), waar Maartje van Lanen 12,5 jaar vorm aan gaf. Een mbo dansopleiding waar studenten worden opgeleid tot artiest in de dans én docent! En waar de traditionele danstechnieken nog geoefend worden. Benieuwd wat de UDA haar studenten nog meer leert? Luister dan naar de podcast! Of lees de samenvatting van het interview. Music credits: Ehrling - Chasing Palm Trees.
-
Bij de zevende podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met Wijnand Karel en Mervyne Scholten. Zij spraken over het curriculum van het Nova College Dans in Haarlem. Een mbo dansopleiding waar studenten worden opgeleid tot allround danser, maker en docent. Uniek is dat zij naast ballet en modern ook lessen werelddans aanbieden. Benieuwd naar de andere trends op deze opleiding? Luister dan naar de podcast! Of lees de samenvatting van het interview. Music credits: Ehrling - Chasing Palm Trees.
-
Bij de zesde podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met Annouk van Moorsel. Zij spraken over het curriculum van de educatieve opleidingen Dans aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Een interdisciplinaire opleiding waar studenten worden opgeleid tot Teaching Artist. De focus ligt op creativiteit, transferable skills en maatschappelijke betrokkenheid. Benieuwd naar de andere trends op deze Vlaamse dansopleiding? Luister dan naar de podcast! Of lees de samenvatting van het interview.
Music credits: Ehrling - Chasing Palm Trees.
-
Bij de vijfde podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met Marcia Smeding. Zij spraken over het curriculum van de opleiding MBO DANS Goes. Hier worden studenten vanaf 16 jaar opgeleid tot allround dansprofessional. Zij mogen een individuele opleidingsroute volgen en krijgen les van grote namen binnen de hedendaagse dans. Wil je weten hoe MBO DANS Goes hun blik op de (dans-)wereld verruimd? Luister dan naar de podcast! Of lees de samenvatting van het interview.
Music credits: Ehrling - Chasing Palm Trees.
-
Bij de vierde podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met Dushica Radier. Zij spraken over het curriculum van de mbo opleiding Pact+ Dans (ROC) Amsterdam. Daar krijgen studenten vanaf 16 jaar drie jaar lang les in de basis van verschillende hedendaagse dansstijlen. Daarnaast worden ze opgevoed in hoe je je als dansende maker of makende danser beweegt in het toekomstige werkveld - of het hbo. En zij leren van hun voorgangers, alumni van de opleiding. Wil je weten wat deze jonge dansers nog meer leren? Bijvoorbeeld over het opzetten van een eigen lespraktijk? Luister dan naar de podcast! Of lees de samenvatting van het interview op Dansdocent.nu
Music credits: Ehrling - Chasing Palm Trees.
-
Bij de derde podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met Ingrid Stoepker. Zij spraken over het curriculum van de opleiding Docent Dans bij Codarts Rotterdam. Daar leren de studenten samenwerken met andere sectoren en hun eigen visie op danseducatie te ontwikkelen. Daarnaast leggen ze de nadruk op persoonlijke ontwikkeling en een leven lang leren. Door de module ’gezond doceren’ bijvoorbeeld en een uitgebreide reflectie-leerlijn door de opleiding heen. “Je moet er wel wat van vinden, vinden wij”, zegt Ingrid. Wil je weten hoe zij hun studenten opleiden tot duurzame en brede dansdocenten? En al vanaf de auditie de leerlingen een spiegel voorhouden? Luister dan naar de podcast! Of lees onze samenvatting op www.dansdocent.nu
Music credits: Ehrling - Chasing Palm Trees.
-
Bij de tweede podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met Gia van den Akker. Zij spraken over het curriculum van Docent Dans - Euritmie aan de Hogeschool Leiden en ontwikkelingen binnen de opleiding. Volgens haar mogen leerlingen meer openheid hebben voor de wereld om hen heen. Én meer met poëzie werken! Want kunnen wij nog wel een sonnet opzeggen van William Shakespeare, een gedicht van Rutger Kopland, van Neeltje Maria Min of Hannah van Binsbergen? Dus daar zou meer aandacht voor mogen komen, ook op het PO en VO. Wil je weten wat Gia nog meer zegt over de plaats van euritmie in deze tijd, de verbinding met de andere dansstijlen en waarom je als euritmist nooit van carrière hoeft te veranderen? Luister dan naar de podcast! Of lees onze samenvatting op www.dansdocent.nu
Music credits: Ehrling - Chasing Palm Trees.
-
Voor de allereerste podcast over de ‘Dansdocent van de Toekomst’ ging redacteur Sanne Fokkens in gesprek met Lucia Marthas. Zij spraken over het curriculum van de hbo-bachelor Docent Dans van het Lucia Marthas Institute for Performing Arts (LMIPA) in Amsterdam en Groningen. Volgens Lucia mogen wij, de dansdocenten van nu, de elementen van dansexpressie weer in ere herstellen bij onze leerlingen. Zodat zij op het LMIPA die herwonnen creativiteit van de toekomstige studenten weer kunnen laten floreren. Wil je weten wat Lucia nog meer vertelt? Bijvoorbeeld over het meester-gezel principe op haar instituut, danseducatie in het PO en VO, en de barre in haar slaapkamer? Luister dan naar de podcast! Of lees onze samenvatting op www.dansdocent.nu
Music credits: Ehrling - Chasing Palm Trees.