Folgen
-
«Emilia Perez» ή «Brutalist»; Έιντριεν Μπρόντι ή Τιμοτέ Σαλαμέ; Ντέμι Μουρ ή Κάρλα Σοφία Γκασκόν; Το 2024 δεν ήταν ακριβώς η χρονιά της μιας, μεγάλης ταινίας και οι υποψηφιότητες των διασημότερων κινηματογραφικών βραβείων στον κόσμο, είναι φέτος μοιρασμένες σε περισσότερες από 30 ταινίες. Δύσκολη, λοιπόν, δουλειά για τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που προετοιμάζεται πυρετωδώς για την τελετή απονομής της Κυριακής 2ης Μαρτίου. Για την ακρίβεια, τα φετινά βραβεία Όσκαρ είναι τα πιο δύσκολα σε προβλέψεις των τελευταίων ετών! Όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Αντώνη Καρπετόπουλο και τον Γιάννη Ζουμπουλάκη να ρισκάρουν κάνοντας τις δικές τους στο τελευταίο podcast «Σινεμά στη Σέντρα».
-
Τα όνειρα και κυρίως οι εφιάλτες του μετατράπηκαν σε αξέχαστες κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές εικόνες που ενδεχομένως να έχουν στοιχειώσει για πάντα τους περισσότερους που τις έχουν παρακολουθήσει. Από το «Eraserhead» και τον «Άνθρωπο Ελέφαντα» μέχρι το «Μπλε Βελούδο» και την «Ατίθαση καρδιά», από τον «Ύποπτο κόσμο του Twin Peaks» μέχρι το «Straight story» και την «Οδό Μαλχόλαντ», ο αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς που πέθανε πριν από λίγες μέρες σε ηλικία 78 ετών, κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του μοναδικού σε ύφος, αισθητική και αφήγηση. Κάνοντας μια αναδρομή σε όλο το κεφαλαιώδους σημασίας έργο του, ο Αντώνης Καρπετόπουλος και ο Γιάννης Ζουμπουλάκης τον τιμούν στην τελευταία έκδοση του podcast «Σινεμά στη Σέντρα».
-
Fehlende Folgen?
-
Έχοντας αφήσει πίσω του για τα καλά τον Τζέιμς Μποντ, ο Ντάνιελ Κρεγκ στην ταινία «Queer» του Λούκα Γκουαντανίνο (από το μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Μπάρουζ) κάνει ένα τεράστιο άλμα καριέρας και υποδύεται έναν ομοφυλόφιλο ηρωϊνομανή που περιφέρεται στην Κεντρική Αμερική της δεκαετίας του 1950. Η ριζική αλλαγή πλεύσης στην καριέρα του διάσημου βρετανού ηθοποιού, δίνει την ευκαιρία στον Αντώνη Καρπετόπουλο και τον Γιάννη Ζουμπουλάκη να θυμηθούν περιπτώσεις ηθοποιών που έκαναν ότι μπορούσαν για να «διαστρεβλώσουν» την εικόνα τους και να ξεφύγουν από ρόλους με τους οποίους είχαν ταυτιστεί. Συγχρόνως, το πάντα επίμαχο ζήτημα της ομοφυλοφιλίας τροφοδοτεί τους δύο δημοσιογράφους για μια διαδρομή στην Ιστορία του queer cinema.
-
Ο Αντώνης Καρπετόπουλος και ο Γιάννης Ζουμπουλάκης διαβάζουν τα σχόλια των ακροατών από το πρώτο επεισόδιο "Ένα podcast για τα δικά σας σχόλια", στις 18 Ιουλίου, μέχρι το τελευταίο επεισόδιο του podcast «Σινεμά στη Σέντρα». Οι δύο δημοσιογράφοι σχολιάζουν όσα διαβάζουν στο comment section του podcast κουβεντιάζοντας για τον Φεντερίκο Φελίνι, τις βιντεοκασέτες, την Οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν και πολλά άλλα.
-
Με την είσοδο της νέας χρονιάς και με την επιβολή της ταινίας «Υπάρχω» στις κινηματογραφικές αίθουσες, μόλις τρεις νέες ταινίες κάνουν από την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου την εμφάνισή τους. Μια από αυτές, είναι ο «Νοσφεράτου» του Ρόμπερτ Έγγερς, remake της κλασικής ταινίας του γερμανικού εξπρεσιονισμού «Νοσφεράτου μια συμφωνία τρόμου» που γύρισε το 1922 ο Φ. Μουρνάου, αλλάζοντας διά παντός τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιλαμβανόταν ως τότε τον οπτικοακουστικό τρόμο. Η προβολή της νέας ταινίας δίνει την ευκαιρία στον Αντώνη Καρπετόπουλο και τον Γιάννη Ζουμπουλάκη να εγκαινιάσουν το podcast «Σινεμά στη Σέντρα» για το 2025 κάνοντας μια αναδρομή σε ένα κινηματογραφικό είδος που γοήτευε, γοητεύει και πάντα θα γοητεύει.
-
Ενώ το 2024 σιγά-σιγά ετοιμάζεται να αποχωρήσει δίνοντας την θέση του στο 2025, οι απολογισμοί ως είθισται δίνουν και παίρνουν, παντού και σε όλα. Το «Σινεμά στη Σέντρα» δεν θα μπορούσε να λείψει από το παιχνίδι, οπότε στο τελευταίο τους podcast για το 2024, ο Αντώνης Καρπετόπουλος και ο Γιάννης Ζουμπουλάκης ανοίγουν τα χαρτιά τους και κάνοντας ένα φλας μπακ στο κινηματογραφικό 2024, καταθέτουν και αναλύουν τα δικά τους Τοπ 10. Και ω του θαύματος! Ναι! Κάπου συμπίπτουν!
-
Η βιογραφική ταινία «Υπάρχω» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου για τον Στέλιο Καζαντζίδη, ξαναζωντανεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για ταινία μυθοπλασίας τον θρύλο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού τον οποίο υποδύεται ένας άλλος τραγουδιστής, ο Χρήστος Μάστορας στην πρώτη του απόπειρα στην κινηματογραφική υποκριτική. Το «Υπάρχω» ανοίγει την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου σε περισσότερες από 100 αίθουσες της Ελλάδας και χωρίς αμφιβολία είναι η ελληνική ταινία για την οποία περισσότερο από κάθε άλλη υπάρχει, από πολύ κόσμο, μεγάλη περιέργεια.
Και δίνει την αφορμή στον Αντώνη Καρπετόπουλο και τον Γιάννη Ζουμπουλάκη να μιλήσουν τόσο για αυτήν όσο και για άλλες ελληνικές ταινίες που ασχολήθηκαν με υπαρκτά πρόσωπα της ελληνικής κοινωνίας.
-
Αφορμή για το θέμα αυτού του επεισοδίου «Σινεμά στη Σέντρα», είναι τα 50 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τότε που η ταινία του Ζιστ Ζακέν «Εμμανουέλα» άλλαξε διά παντός το βλέμμα του κοινού πάνω στον κινηματογραφικό ερωτισμό, γράφοντας έτσι ιστορία στο ερωτικό σινεμά. Η oλλανδέζα ηθοποιός Σίλβια Κριστέλ ταυτίστηκε για το υπόλοιπο της ζωής της με τον ομώνυμο ρόλο και η ταινία βρήκε 6 συνέχειες και αμέτρητους μιμητές. Φέτος παρουσιάστηκε και το remake της, γυρισμένο από γυναίκα, την Οντρέ Ντιγουάν.
Όλα αυτά δίνουν την σωστή πάσα για ένα πικάντικο podcast με τον Γιάννη Ζουμπουλάκη, τον Αντώνη Καρπετόπουλο και τις σινε ερωτικές φαντασιώσεις τους...
-
Η πολλά υποσχόμενη ταινία «Maria» του Πάμπλο Λαραίν με την Αντζελίνα Τζολί, ιχνηλατεί τις τελευταίες μέρες που έζησε η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλλας στο Παρίσι, όπου πέθανε το 1977. Και συγχρόνως, στρώνει το έδαφος για την τελευταία έκδοση του podcast «Σινεμά στη Σέντρα». Ο Γιάννης Ζουμπουλάκης και ο Αντώνης Καρπετόπουλος κάνουν μια αναδρομή στο πως το σινεμά και το θέατρο έχουν αντιμετωπίσει την Μαρία Κάλλας, αλλά και σε κινηματογραφικές/τηλεοπτικές βιογραφίες προσωπικοτήτων της μουσικής που για διάφορους λόγους τους έχουν εντυπωσιάσει, ή τους έχουν απογοητεύσει.
-
Δεν είναι συχνό φαινόμενο μια ταινία με τόσο βαριά φανέλα σκηνοθέτη, να σου προκαλεί τόσο μεγάλη αμηχανία και να σε βάζει σε τόσο βαθιές σκέψεις για τον αν τελικά σου αρέσει ή όχι. Όμως αυτό ακριβώς προβλέπει κανείς ότι θα συμβεί σε πολλούς με την παρακολούθηση της «Megalopolis» του φιλόδοξου, μεγαλομανούς, ασυγκράτητου «ιερού τέρατος» της 7ης Τέχνης, του Φράνσις Φορντ Κόπολα που διανέμεται στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα. Στον Κόπολα είναι αφιερωμένο το Podcast «Σινεμά στη Σέντρα» αυτής της εβδομάδας. Ο Γιάννης Ζουμπουλάκης και ο Αντώνης Καρπετόπουλος κάνουν μια αναδρομή σε έναν δημιουργό που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει αυτοκρατορία, αλλά και τι σημαίνει πτώση. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα βρέθηκε στον θρόνο με ταινίες όπως ο «Νονός», «Ο νονός 2» και «Αποκάλυψη τώρα!» αλλά εν συνεχεία γκρεμίστηκε, παρασυρμένος ίσως από την μεγαλομανία του.
-
Εύκολα γελάμε αλλά πόσο εύκολο είναι να μας κάνουν να γελάσουμε;
Αυτό το ερώτημα πλανάται κατά την διάρκεια του podcast «Σινεμά στη Σέντρα» της εβδομάδας.Ο Αντώνης Καρπετόπουλος και ο Γιάννης Ζουμπουλάκης θυμούνται πού, πότε και με ποιες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου έσκασαν στα γέλια. Η' απλώς χαμογέλασαν. Η' ένιωσαν αμήχανα μπροστά σε ένα θέαμα που δεν κατάφερε να τους προκαλέσει ευθυμία - αν και αυτός ήταν ο στόχος του. Και την αφορμή δίνει η ήδη πολυσυζητημένη ταινία του Άγγελου Φραντζή «Ο νόμος του Μέρφυ» που από σήμερα δοκιμάζεται εμπορικά στις αίθουσες. Μια «λοξή» κωμωδία που ως γνωστόν είναι το δυσκολότερο είδος στον κινηματογράφο και όχι μόνο.
-
Από τον Ηρακλή ως τον Θησέα, από τους Σπαρτιάτες ως τον Οδυσσέα, οι ήρωες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, όπως και οι κατακτητές της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, έχουν τροφοδοτήσει αμέτρητα (και πολλές φορές απίστευτα) σενάρια στο Χόλιγουντ και στην Ευρώπη, δίνοντας στο είδος Peplum χαρακτήρα lifestyle. Σε αυτό το είδος ταινιών που αρχίζει από τα χρόνια του βωβού σινεμά, φτάνει ως τους καιρούς μας και είχε τρομερή άνθηση στην Τσινετσιτά της Ιταλίας στη δεκαετία του 1960, κάνουν μια αναδρομή ο Γιάννης Ζουμπουλάκης και ο Αντώνης Καρπετόπουλος στο podcast «Σινεμά στη Σέντρα» και η αφορμή δεν είναι άλλη από την επιστροφή του σερ Ρίντλεϊ Σκοτ στον δικό του «Μονομάχο» με τον «Μονομάχο 2».
-
Για 65η φορά στην Ιστορία του, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου το βράδυ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σηκώνει αυλαία για ένα 12ήμερο γεμάτο ταινίες, επισκέψεις διασημοτήτων (Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον ανάμεσά τους) και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράπλευρων δραστηριοτήτων. Όμως ο θεσμός δεν είχε πάντα την λάμψη που έχει σήμερα, ενώ πριν από την διεθνοποιηση του, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχαν συμβεί πολλά, διάφορα και όχι πάντα ευχάριστα. Οι αντιπαραθέσεις ήταν το ψωμοτύρι των διοργανώσεων, κυρίως στην δεκαετία του 1980. Απολαύστε λοιπόν τις αναμνήσεις του Αντώνη Καρπετόπουλου και του Γιάννη Ζουμπουλάκη στο podcast «Σινεμά στη Σέντρα», που είναι πλήρως αφιερωμένο στην ιστορία του Φεστιβάλ.
-
Η βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα φέτος στις Κάννες ταινία "Anora" του Σον Μπέικερ, που απο την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου προβάλλεται στις αίθουσες, δίνει πάσα στον Αντώνη Καρπετόπουλο και τον Γιάννη Ζουμπουλάκη για μια αναδρομή σε ταινίες των τελευταίων 40 περίπου χρόνων που βραβεύτηκαν με το ανώτατο βραβείο του φεστιβάλ της Κυανής Ακτής και στη συνέχεια δοκιμάστηκαν στις αίθουσες, άλλες με επιτυχία και άλλες όχι. Από την «Αποκάλυψη τώρα!» και τον «Αγνοούμενο« μέχρι το «Μπάρτον Φινκ» και το «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», από το «Pulp fiction» και τα «Μυστικά και ψέματα» μέχρι την «Λευκή κορδέλα» και το «Titane», οι στάσεις είναι αρκετές και οι αναμνήσεις των δυο δημοσιογράφων έντονες στο τελευταίο επεισόδιο του «Σινεμά στη Σέντρα».
-
Με αφορμή την ταινία «The apprentice» που κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα, με θέμα την αναρρίχηση του Ντόναλντ Τραμπ στον κόσμο των επιχειρήσεων, ο Αντώνης Καρπετόπουλος και ο Γιάννης Ζουμπουλάκης θυμούνται ταινίες με πρωταγωνιστές (ή και μη) Προέδρους. «Lincoln», «Ολέθρια σύγκρουση», «JFK», «Elvis & Nixon» και άλλες. Γιατί «τραβάνε» περισσότερο οι ταινίες με αμερικανούς Προέδρους και ποιοι ηθοποιοί ξεχώρισαν περισσότερο σε αυτό τον ρόλο;
-
Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που το κλασικό μελόδραμα του Κλιντ Ίστγουντ «Οι γέφυρες του Μάντισον» σήκωσε την αυλαία του πρώτου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Και ενώ η 30η έκδοση του ιδίου φεστιβάλ πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στις αίθουσες Δαναός 1 και 2, Cinobo Όπερα 1 και 2, Άστορ και Άστυ, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Ζουμπουλάκης και Αντώνης Καρπετόπουλος αφιερώνουν την τελευταία έκδοση του podcast «Σινεμά στη Σέντρα» σε διάφορες «στάσεις» που έκαναν στις Πρεμιέρες τα τελευταία 30 χρόνια. Στιγμές προσωπικές, ίσως, που ωστόσο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την διοργάνωση. Ταινίες που είδαν, πρόσωπα που συνάντησαν, γεγονότα που έζησαν, συμπυκνώνονται μέσα σε μισή ώρα ευχάριστου «σκαλίσματος» του παρελθόντος.
-
Μια αναδρομή στην ιστορία των «κακών», κυρίως στον κόσμο των χάρτινων ηρώων της DC Comics και της Marvel, κάνουν ο Αντώνης Καρπετόπουλος και ο Γιάννης Ζουμπουλάκης. Την αφορμή δίνει η «συνέχεια» του «Joker» (2019), το «Joker: Τρέλα για δύο» (Joker: Folie à Deux) που σκηνοθέτησε ο ίδιος δημιουργός του πρώτου, ο Τοντ Φίλιπς, με πρωταγωνιστή και πάλι τον Χοακίν Φίνιξ, που αυτή την φορά προσπαθεί να «δέσει» με την Lady Gaga. Με την βεβαιότητα ότι η δεύτερη ταινία θα διχάσει χωρίς να κάνει την επιτυχία της πρώτης, οι δύο σινεφίλ δημοσιογράφοι θυμούνται όλους τους προηγούμενους Τζόκερ, όπως επίσης τον Πιγκουίνο, τον Thanos και άλλους αρνητικούς χαρακτήρες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στο σινεμά, το «κακό», ορισμένες φορές, «πουλάει» πολύ περισσότερο από το «καλό».
-
Το Σινεμά ξαναβγαίνει στη Σέντρα με τον Αντώνη Καρπετόπουλο και τον Γιάννη Ζουμπουλάκη, ελαφρώς ανανεωμένο. Κάθε Πέμπτη οι δύο δημοσιογράφοι θα «αρπάζουν» το στοιχείο μιας ταινίας από την επικαιρότητα και θα του… αλλάζουν τα φώτα, κάνοντας μια αναδρομή στην κινηματογραφική του ιστορία. Και ξεκινούν με τους serial killers, το χειρότερο είδος «κινηματογραφικού ήρωα» που υπάρχει, αλλά καλώς ή κακώς και ένα από τα πιο δημοφιλή. Η ταινία της Άννα Κέντρικ «Ραντεβού με έναν serial killer» που από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου προβάλλεται στα σινεμά, δίνει την αφορμή στους δύο δημοσιογράφους να θυμηθούν εμβληματικές ταινίες, όπως οι «Η Σιωπή των Αμνών», «American psycho», »Citizen X», «Χένρι: το πορτρέτο ενός δολοφόνου», «Monster», «Hannibal», «Παιδί 44» οι οποίες μπορεί να ανήκουν στο ίδιο κινηματογραφικό είδος, ωστόσο η κάθε μία ξεχωρίζει γθα διαφορετικούς λόγους.
-
Στο νέο επεισόδιο του podcast «Σινεμά στη Σέντρα», αυτή τη φορά ερήμην του Αντώνη Καρπετόπουλου, ο Γιάννης Ζουμπουλάκης μας μεταφέρει στα άδυτα του ιαπωνικού κινηματογράφου, με αφορμή το αφιέρωμα της κινηματογραφικής εταιρείας, New Star η οποία παρουσιάζει για το καλοκαίρι του 2024, 17 κλασικές ιαπωνικές ταινίες. Αυτή την Πέμπτη, 25/07/2024 προβάλλεται στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος η ταινία του Κέντζι Μιζογκούτσι, το «Ουγκέτσου Μονογκατάρι» στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Ακίρα Κουροσάβα, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Κιγιόσι Κουροσάουα, Μασάκι Κομπαγιάσι. Ποιες είναι οι ταινίες που σημάδεψαν τον παγκόσμιο κινηματογράφο και ποιες έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε σε streaming πλατφόρμες;
-
Ένα διαφορετικό επεισόδιο «Σινεμά στη Σέντρα», αφού ο κριτικός κινηματογράφου του ΒΗΜΑΤΟΣ, Γιάννης Ζουμπουλάκης και ο σινεφίλ αθλητικογράφος του ΒΗΜΑΤΟΣ, Αντώνης Καρπετόπουλος αυτή τη φορά διαβάζουν τα σχόλια των ακροατών του podcast και σχολιάζουν με τη σειρά τους, τους προβληματισμούς, τις προτιμήσεις, αλλά και τις προκλήσεις του κοινού. Οι δύο δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν πώς το feedback των ακροατών συνδυάζει, οριενταλισμό, Φιλαδέλφεια, την Zendaya, μουσικές βιογραφίες και άλλες κινηματογραφικές διαπιστώσεις.
- Mehr anzeigen