Folgen
-
Andere tijden vragen om ander leiderschap. De volgende generatie retailleiders laat van zich horen in de nieuwe podcastserie Next Gen in Retail van RetailTrends Media. Hoe geven zij hun toekomst vorm en welke tips hebben ze voor andere kartrekkers in de retailsector? In de eerste aflevering spreekt Anic van Damme met Sharon Hilgers, oprichter van My Jewellery.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl -
Philip Mountford vertrekt deze week na bijna 15 jaar als ceo van lingerieketen Hunkemöller. Onder zijn leiding maakte Hunkemöller een enorme groei door. Toen hij in 2009 begon had de keten 350 winkels in de Benelux en Frankrijk, met 200 miljoen euro omzet. Inmiddels heeft Hunkemöller zo'n 900 winkels in ruim 20 landen en een omzet van zo'n 750 miljoen euro. RetailTrends zocht hem op om terug te blikken op de successen, mislukkingen en geleerde lessen.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
-
Fehlende Folgen?
-
Bart van den Nieuwenhof (52) is ceo van Nexeye, het moederbedrijf van onder meer Hans Anders en eyes+more. De opticienketens van Nexeye hebben 724 winkels in 5 Europese landen. Van den Nieuwenhof start in 1996 zijn retailcarrière als trainee bij C&A. Na C&A en vervolgens UPC begint hij in 2006 bij V&D. Daar wordt Van den Nieuwenhof verantwoordelijk voor de ombouw naar het nieuwe shop-in-shop concept binnen de warenhuizen. Samen met Philip Mountford gaat Van den Nieuwenhof in 2009 met het kwakkelende Hunkemöller aan de slag. Na deze succesvolle herpositionering wordt hij in 2012 eindverantwoordelijk voor La Place.
We spreken uitgebreid over het faillissement van V&D en de impact hiervan op La Place. La Place werd als winstgevend onderdeel meegesleurd in dit debacle. Sinds 2018 staat Bart van den Nieuwenhof aan het roer van de value for money ketens Hans Anders, eyes+more en het Zweedse Direkt Optik. Verdere groei en focus op duurzaamheid zijn voor hem de belangrijkste thema’s voor de komende jaren.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
-
Peter Berg (60) is nu 14 jaar ceo van Jeans Centre. Deze modeketen heeft 85 winkels in ons land. Berg start in 1989 zijn carrière op de winkelvloer van de Bijenkorf. Na 6 leerzame jaren wordt Berg regiomanager bij modeketen WE. Daar leert hij managen ‘op afstand’. In 1999 vervolgt hij zijn retailreis als senior manager operations bij V&D. Na 7 jaren V&D en 3 jaar Thomas Cook belandt Berg in 2009 bij Jeans Centre, dit jaar uitgeroepen tot Beste Winkelketen in herenmode van Nederland. Berg vertelt zijn kijk op onder meer het recente faillissement van collega Score en de overname uit dit faillissement van Chasin’. Berg ziet volop kansen voor Chasin’ om in de slipstream van zustermerk Garcia internationaal door te groeien als wholesalemerk.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
-
Ronald van Zetten (61) is 12 jaar ceo van HEMA geweest. Momenteel is hij ceo van Westland Kaas, bekend van onder meer de merken Old Amsterdam en Maaslander. Van Zetten is begonnen als vakkenvuller bij een lokale supermarkt. Via avondstudies en hard werken weet hij zijn carrière een boost te geven. Via accountmanager bij Quaker Oats, formulemanager bij Unigro en commercieel manager bij DA komt Van Zetten in 1993 voor het eerst in een managementfunctie bij HEMA te werken. Samen met zijn ceo Jaap Lagerweij vervolgt hij zijn retailcarrière bij Praxis. Bij Albert Heijn wordt Van Zetten in 2000 directeur operations in het team van Dick Boer. In 2003 volgt dan zijn benoeming tot hoogste baas van HEMA. Met 12 jaar HEMA krijgt Van Zetten in de markt de bijnaam Mr. HEMA. In deze podcast bespreken we de hoogte- en dieptepunten en de vele retaillessen uit zijn lange retailcarrière.
-
Duurzaamheid is gedoe, duur en het levert niets op: zomaar wat ideeën die retailers kunnen hebben over een duurzaamheidsstrategie. Bever en Decathlon tackelen op hun eigen wijze de (interne) uitdagingen rond het opzetten van een groener beleid. De winkelketens zetten verschillende stappen richting een andere wereld door bijvoorbeeld oplossingen te zoeken voor het probleem van overproductie en overconsumptie.
In de nieuwe RetailTrends Podcast schuiven duurzaamheidsmanager Christian de Jong van Bever, sustainability-expert Roeland Vervloed van Decathlon en senior onderzoeker Anke Bergmans van Mountainview Research aan. Onder leiding van Anic van Damme gaan ze aan de hand van 5 stellingen in gesprek over duurzaamheidsstrategieën in de bedrijfsvoering en delen ze hun learnings en inzichten.
Deze RetailTrends Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door CM.com.
-
Bert Jongsma (54) is managing director en mede-aandeelhouder van biologische koffie- en theespecialist Simon Lévelt. Dit bijna 200 jaar oude familiebedrijf leidt hij samen met Mikkel Levelt, inmiddels de zesde generatie binnen de familie. Jongsma start zijn carrière als trainee bij KPMG en vervolgens NOB en HealthNet. In 2005 maakt hij de overstap naar Fair Trade Original, waar hij vanaf 2012 eindverantwoordelijk wordt. Eind 2017 belandt Jongsma via een headhunter in de tweehoofdige directie van Simon Lévelt. Met 40 winkels (waarvan 32 als franchiseformule), een webshop en een groeiende positie als groothandel richting het supermarktkanaal en de natuurwinkels, heeft Simon Lévelt een stevige positie verworven in deze nichemarkt van koffie en thee.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
-
Kika Buhrmann (43) is sinds april 2023 ceo van Nespresso Nederland. Haar eerste baan is de implementatie van haar masterscriptie op de Spaanse markt. Ze zet de Spaanse vestiging van studentenuitzendbureau LinQ op. In 2008 begint haar Nespresso-avontuur. Binnen 3 jaar is ze commercial director b2c Spanje. In 2013 gaat ze op het Zwitserse hoofdkantoor een wereldwijd transformatieproject leiden. Na 5 jaar maakt Buhrmann de oversteek naar New York, waar ze al snel benoemd wordt tot vice president sales USA. De tijd in New York is bepalend geweest voor haar verdere ontwikkeling. Covid, Black Lives Matter en de politieke polarisatie hebben impact op zowel de markt, de werknemers binnen Nespresso in de VS als ook op haar ontwikkeling als manager. Nu is Buhrmann voor het eerst in haar carrière werkzaam in Nederland, voor Nespresso een zeer belangrijke markt met voldoende uitdagingen.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
-
Huub Vermeulen (59) is voormalig ceo van bol.com. Na zijn HTS-studie start Vermeulen bij Philips als engineer. Na een vervolgstap in sales komt hij eind 1995 bij Docdata terecht. Al snel wordt Vermeulen eindverantwoordelijk voor de logistieke tak, waar onder meer het nog prille bol.com zijn cd’s en boeken laat verzenden. In 2001 stapt hij over naar bol.com, waar hij samen met geestelijk vader Daniel Ropers en marketeer Michel Schaeffer de exponentiële groei van de webwinkel leidt. Vermeulen vertelt uitgebreid over deze bijzondere tijd, maar ook over het overlijden van Schaeffer en het opvolgen van Mr. bol.com Ropers als ceo. Laat je inspireren door de vele lessen die hij in zijn 21 jaar bij bol.com heeft geleerd.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
-
Manon Hendriks (52), vertrekkend ceo van State of Art, start haar retailcarrière als inkoper bij Amici en vervolgens Hunkemöller. Na een korte interim-periode bij Miss Etam en Scapino vervolgt Hendriks in 2013 haar inkoopcarrière bij Calvin Klein, waar ze 4 jaar later benoemd wordt tot director retail merchandising & buying. In 2021 wordt ze ceo en mede-aandeelhouder van State of Art. Leer van de retaillessen van deze allround fashionretailer.
-
Merel Werners (54) was vele jaren marketingdirecteur bij Havaianas. Dit succesvolle Braziliaanse wereldmerk in footwear is met name bekend van zijn flipflops. Werners start haar carrière in de sportswear bij Prince Global Sports. Via Columbia Sportswear en K-Swiss belandt Werners in 2002 bij Calvin Klein. Eerst als sales director en later als marketingdirecteur Europa. Na haar hele carrière voor Amerikaanse bedrijven te hebben gewerkt, stapt Werners in 2014 over naar het Braziliaanse Havaianas. Acht jaar lang is ze verantwoordelijk voor de marketing op het Europese hoofdkantoor in Madrid. In 2022 wordt Werners als eerste niet-Braziliaan benoemd in de hoofddirectie van Havaianas. Na negen jaar bij het slippermerk geniet Merel Werners nu volop van haar sabbatical.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl -
Jeanine Holscher (58) is sinds 2020 ceo van Blokker. Na haar bedrijfskundestudie aan Nyenrode start Holscher bij reclamebureau Young & Rubicam in Milaan en vervolgt haar internationale carrière bij The Boston Consulting Group. In 1990 zet Holscher haar eerste schreden in onze vaderlandse retail. Acht jaar werkt ze in diverse functies op het hoofdkantoor van HEMA. Holscher vervolgt in 1998 haar carrièrepad als interimmanager bij onder meer V&D, Macintosh Retail, Kijkshop en Big Bazar. Herstructurering wordt de rode draad bij veel van haar interim-opdrachten. Nu heeft Holscher al 3 jaar de leiding over huishoudketen Blokker, onderdeel van Michiel Witteveens Mirage Retail Group, waar zij zelf ook in participeert. Samenwerkingen met webwinkels als Ochama, het platform Blokker Connect en focus op de last mile zijn drie belangrijke speerpunten van Blokker voor de komende periode.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
-
House of Rituals is meer dan een winkel. Niet alleen kunnen bezoekers er terecht voor massages en schoonheidsbehandelingen, in de Mind Oasis staat ontspanning van de geest centraal. Tijdens het RetailTrends-event Stores That Wow ging dagvoorzitter Anic van Damme in gesprek met Richard Lems en Eva Elias die vertellen hoe Rituals hiermee zijn merk bouwt in een meeslepende fysieke wereld.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
-
23 was ze, toen Josh Veldhuizen besloot – zonder professionele ervaring in de fashionbranche - haar eigen modelabel op te richten. Dik 10 jaar later hangt JOSH V in meer dan 300 winkels in Europa en bouwt Veldhuizen haar merk uit tot allround lifestylebrand. Tijdens het RetailTrends-event Fans Love Brands wordt de fashionondernemer geïnterviewd door dagvoorzitter Anic van Damme.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
-
Harry Bruijniks (67) is een doorgewinterde retailer. Zijn 45-jarige retailcarrière start hij in 1978 bij Albert Heijn en vervolgt hij bij andere retailketens van Ahold. In 2002 wordt Bruijniks ceo van het beursgenoteerde Laurus, de supermarktholding met kwakkelende formules als Konmar, Edah en Super de Boer. Dit blijkt een moeizame exercitie. In 2007 stapt Bruijniks van food over naar non-food. Hij is tot eind 2016 ceo van retailserviceorganisatie Euretco. Nu is Bruijniks nog altijd actief als voorzitter van diverse besturen en organisaties, veelal gelieerd aan retail. Deze podcast is een mooie beschouwing over de veranderingen binnen retail en de vele retaillessen die Bruijniks in zijn carrière heeft geleerd.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
-
Susan Krau (48) is bij H&M begonnen op de winkelvloer en doorgegroeid naar de top. Krau heeft ruim 26 jaar bij H&M gewerkt, waarvan de laatste 12,5 jaar als managing director Nederland. Een mooi carrièreverhaal met veel retaillessen. Krau vertelt over de beginjaren van H&M in Nederland en haar rol bij de opbouw van H&M in de VS. Ze schetst de veranderingen in de markt gedurende die periode, de noodzakelijke focus op sustainability en over haar nieuwe rol als ceo van de startup Dessert Spring.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
-
Rob Schalker (57) is oprichter en eigenaar van mannenmodemerk A Fish named Fred. Alles draait bij Schalker om storytelling. Met wat hij bij het opzetten van NZA New Zealand Auckland geleerd heeft, besluit Schalker in 2011 een mannenmodemerk te gaan bouwen waar mensen echt blij van worden. Het gros van de modemerken kijkt volgens hem alleen maar naar elkaar, waardoor blending in plaats van branding ontstaat. Schalker wil het echt anders doen: alles draait om branding. De winkel in Mall of the Netherlands ziet Schalker als een permanente showroom. Inmiddels wordt zijn merk verkocht in 35 landen via 1500 verkooppunten. Momenteel ligt zijn focus op de ontwikkeling van partnerstores: A Fish named Fred-winkels met zelfstandig ondernemers aan het roer.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
-
Adem Doymaz (43) is algemeen directeur van Scapino. Deze schoenen- en kledingketen heeft 172 vestigingen in ons land. Doymaz wordt op jonge leeftijd als hulpkracht gegrepen door het supermarktvirus. Na zijn commerciële economiestudie aan de HES in Rotterdam gaat Doymaz fulltime aan de slag bij Dirk van den Broek. In 2003 wordt hij als supermarktmanager verantwoordelijk voor een van de filialen. Zes jaar later vervolgt Doymaz zijn carrière op het hoofdkantoor van Dirk. De vele retaillessen die hij op de winkelvloer heeft geleerd komen hem in zijn rollen als category- en commercieel manager goed van pas. Eind 2014 stapt Doymaz over naar Vomar Voordeelmarkt. Daar is hij medeverantwoordelijk voor de transitie van deze regionale speler. Sinds eind 2019 is Doymaz de algemeen directeur van Scapino, onderdeel van Ziengs. Hij vertelt vol passie over de mooie stappen die ‘zijn’ winkelketen aan het maken is.
-
Bert van Son (62) is oprichter en eigenaar van Mud Jeans. Mud Jeans is het eerste en tot nu toe enige circulaire jeansmerk ter wereld. Van Son start zijn carrière bij textielhandelaar Borsumij Wehry. Hij vertelt vol enthousiasme over de vele lessen die hij in Taiwan en Hongkong geleerd heeft. Na Azië vervolgt Van Son zijn carrière in de textielhandel in Frankrijk. In 2004 start hij zijn eigen textielbedrijf, gericht op merklicenties. Na de verkoop hiervan in 2009 start Van Son in 2012 Mud Jeans. Het merk koopt hij uit een failliete boedel. Hij transformeert Mud Jeans tot een circulair jeansmerk. De introductie van het leaseconcept zet hem direct op de kaart. Ook de samenwerking met IKEA is spraakmakend. Mud Jeans levert de circulaire jeanshoes voor de fameuze Klippan-bank. Over 10 jaar moet Mud Jeans volgens Van Son een wereldmerk zijn. Voor deze missie is hij nu op zoek naar een geschikte nieuwe ceo. Laat je inspireren door deze bevlogen ondernemer met een duidelijke missie in de fashionindustrie.
-
In de podcastserie 'Jonge hond, oude rot' gaat een doorgewinterde retailer in gesprek met een jong talent. Hoe kijken ze naar het retaillandschap, wat doen ze hetzelfde of juist anders en wat kunnen zij van elkaar leren? In deze aflevering: John van der Ent, ceo Spar, en oprichter Alessio Pinna van onlinesupermarkt Butlon.
Kijk voor meer retailnieuws, spraakmakende interviews en onze events op www.retailtrends.nl
- Mehr anzeigen