Folgen
-
Onderzoeksjournalisten deden maandenlang onderzoek naar de Pompmoord. In deze extra aflevering van de podcast spreekt Lot Buis met een van hen, regisseur Joost van Wijk, over de manier waarop dat onderzoek is gedaan. Hij geeft ook een update van de huidige stand van zaken.
-
De veroordeelde Hein Krombos, zo is te zien op de verhoortapes, wordt door de rechercheurs 'geholpen' bij zijn verklaring: 'Ze braken me'. Krombos werd met nog drie anderen veroordeeld voor het doden van een pompbediende in Warnsveld. Is deze zaak gebouwd op valse bekentenissen? Bijzonder is de terugblik van rechter Van Harreveld, die de vier mannen vrijsprak. De bewijsconstructie van het OM was volgens hem 'een wrak gebouw'. Desondanks werden de mannen in hoger beroep veroordeeld. Advocaat Paul Acda gaat nu een herzieningsverzoek indienen, namens Hein Krombos en Jänis van Haut, de dochter van een van de andere veroordeelden.
De Pompmoord is een documentaireserie van de KRO-NCRV en is bewerkt tot een podcast. Het script is geschreven door Tiemen Smit, de montage en audionabewerking door Kees Nolet en het is ingesproken door Stefan Stasse. -
Fehlende Folgen?
-
Veroordeelde Hein Krombos vertelt hoe hij bezweek onder de druk van langdurige verhoren. De andere mannen komen met allerlei fantasieën of blijven ontkennen. Omdat er geen ooggetuigen zijn en geen DNA-bewijs, moet een bekentenis uit de verhoren komen. Rechtspsycholoog Annelies Vredeveldt analyseert de verhoortapes en is geschokt door de werkwijze van de rechercheurs.
-
We maken kennis met Jänis, dochter van de veroordeelde Godfried van Haut. Overtuigd van haar vaders onschuld strijdt zij voor eerherstel. Oud-rechercheurs vertellen over het rammelende politieonderzoek, dat mogelijk is gebaseerd op valse bekentenissen.
-
Vier mannen zijn in 2004 veroordeeld voor de moord op een pompbediende in Warnsveld. Maar volgens deskundigen is die veroordeling mogelijk onterecht omdat er in de verhoorkamer een valse bekentenis is afgelegd.
Aan de hand van de originele verhoortapes en het strafdossier hoor je in deze podcast hoe die verhoren gingen en hoe die in hoger beroep tot een veroordeling leiden. Dit is een audioversie van de docu-serie die te zien is op NPO Start. -
Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse verhoorkamer eruit? En wat vindt de politie eigenlijk van alles wat er in deze podcast is besproken?
-
In hoeverre letten rechters op valse bekentenissen? En wat weten zij van wat er in de verhoorkamer gebeurt?
-
Welke verhoortechnieken worden er toegepast tijdens een verhoor? En wat doen die technieken met iemands hoofd?
-
Hoe leidt de Politieacademie rechercheurs op tot verhoorders? En hoe denken zij over de relatie tussen slecht verhoren en een valse bekentenis?
-
Zijn er meer mensen die een moord bekennen die ze niet hebben gedaan? En gebeurt dat vandaag de dag nog steeds?
Dit is een productie van KRO-NCRV en NPO Radio 1
Fragmenten in deze aflevering komen uit Opsporing Verzocht -
Stel je voor: je wordt aangehouden voor een moord die je niet hebt gepleegd. Denk je dat je dan ooit in staat zou zijn om tóch schuld te bekennen?
Lot Buis is onderzoeksjournalist voor de KRO-NCRV en zij heeft samen met een team onderzoeksjournalisten aan de documentaireserie over de Warnsveldse Pompmoord gewerkt. Een moordzaak waarbij de verdachten mogelijk een valse bekentenis hebben afgelegd.
In De Verhoorkamer neemt Lot Buis je mee in het proces van een valse bekentenis afleggen. Want, wie doet dat nou? Een moord toegeven die je niet hebt gepleegd? En… zou dit jou ook kunnen overkomen?