Folgen

  • Avsnitt 70 blir en tillbakablick över de dryga 2 år som podden funnits.

    Reflektioner, lyssnarfrågor, anekdoter med mera, kring såväl gäster som framtid och podden syfte.

    En paus pga andra åtaganden står nu inför dörren - så god lyssning på de avsnitt som gjorts hittills och en fin sommar 2024 önskas! På återhörande!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ewa Fröling!

    Hennes kraft och frispråkighet går få förbi. Med över 50 år i offentligheten via teater, film, tv och på senare år även böcker har hon synts i massor av olika sammanhang - just för att hon ser det som att man i ett konstnärskap aldrig hejdar sig i sina uttryck. 

    Hon beskriver det som att hon var som Pippi på Dramaten på den tiden hon var där, vilket inte passade perfekt, och berättar hur det gick till när hon fick den ikoniska rollen i Fanny och Alexander.


    Vi pratar om hur hon höjt sin röst, om det sköra frilanslivet med luddiga avtal och kass kommunikation och vad det livet gör med en. Ewas tre böcker har kommit att betyda mycket för många, och inte minst den senaste har blivit en bok att hålla i handen för kvinnor som utsatts för misshandel.


    Hur är det med svordomarna egentligen? Och vad har hon för tankar om Guldbaggen? Och - varför jobbar hon inte mer?

    Ewa blir tydligt provocerad av politik och är engagerad i frågor som rör vården, utifrån egna erfarenheter. Krasst konstaterar hon att det - i diverse sammanhang - har ett pris att sätta sina gränser.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Fehlende Folgen?

    Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

  • En kreatör som få - Tomas Andersson Wij!

    Artist, låtskrivare, översättare och även journalist och poddare. Han började sjunga inför publik som liten, men klev i tonåren in i journalistiken, först på radio och sedan som musikskribent. Då höll han det hemligt att han spelade och skrev låtar. Han konstaterar att det inte är lika ängsligt idag när folk gör olika saker. 


    Han var enligt sig själv inte alls hipp när han började på 90-talet. Vi pratar om låtar, vemod, förutsättningar för att hålla länge i branschen, hur rösten funkat och om mellansnacken. Han berättar anekdoter, bl a om hur det kom sig att han sjöng Evighet, och fick en bredare publik.

    Varför påstår en del att han är pretentiös, och vad är egentligen det? Har någon försökt få honom till något han inte är? Och har han följt det där bästa rådet han fick en gång?

    God lyssning!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kulturminister Parisa Liljestrand!


    Efter en dramatisk flykt från Iran hamnade hon som 3-åring i Sverige. Att ha två kulturer är en styrka, inte minst i rollen som Kulturminister.

    Hon ville bli poet och skriva, och begreppet frihet är centralt för henne.


    Parisas politiska karriär började på kommunal nivå i ett helt nystartat parti och hittade senare sin väg vidare. 

    Hur tänkte hon när frågan om att bli Kulturminister kom? Hur kan vi ge kulturen rätt förutsättningar att frodas både privat och offentligt? Och har hon velat ta folk i örat när de lagt sig i fel saker?

    Hennes vision är att verkligen ta vara på det kulturella stoftet som finns i Sverige och jobba både med spets och bredd. Vi pratar om budgetar, missuppfattningar, närvaro, återhämtning, att vara dömd på förhand, kasst samtalsklimat och hur det är att vara en doer i politiken som ju faktiskt ska gå långsamt!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Mi Ridell - En karriär fylld av sång, musik, komik OCH inte minst expertämnet Kroppsspråk! 

    Den icke verbala kommunikationen har blivit Mi´s gebit och hon är ständigt ute och föreläser för att få oss att förstå kraften i att ha koll på sitt kroppsspråk!

    Mi slog igenom som komedienne i succérevyn Mulliga Vitaminer under tidigt 90-tal. Med förebilder som Kjerstin Dellert och Birgitta Andersson har hon värnat om kollegial bjussighet och respekt för publiken.

    Hon började föreläsa då hon helt enkelt fick frågan, och tycker det är roligare att säga ja än nej. 


    Mi vill verkligen att vi ska förstå det här; Varför hjälper vår hållning vårt psyke? Vad kan vi göra när vi känner oss grå? Och kan man verkligen se om någon ljuger?

    Vi pratar om Förrädarna, om att det hörs när politiker och ledare inte skriver sina tal själva, om närvaro, vad re-spect betyder och ger tips om saker att kolla in och se upp med!


    Hon är högaktuell med sin andra bok som vi passar på att lotta ut ett exemplar av! 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Janne Josefsson, en röst som verkligen förknippas med tuff journalistik!

    Vad har det gjort med honom att ses på det sättet?

    Engagemang är den röda tråden i Jannes över 45 år långa karriär och i mängder av anekdoter berättar han om livet som en samhällets synare. Engagemanget hörs även i rummet där vi sitter, med smällar i bordet, klappar och utspel.!


    Vi pratar om när jan gjorde radio med Lasse Brandeby, om vad som hände på ett uppdrag i Ryssland, om drivkrafter som är större än rädsla och oro. 

    Janne vill vara en som kan granska allt och en del reportage genom åren har verkligen fått stora effekter i samhället. Men vilka reportage ångrar han ? Och varför är han kritisk till Dumpens metoder? Och vad drömmer han om?


    Ett vitalt och kul samtal med en som varit med länge i gamet!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ett nej är ett långsamt ja! Det går att förändra i system - men viljan och drivet måste finnas. Linnea Lindquist - aka Rektor Linnea, har både och!


    Vi pratar om att vara en röst i ett ämne som spelar större roll i vårt samhälle än mycket annat; skolfrågan.

    Hur är det att vara en nagel i ögat på makthavarn i detta ämne, hur väcktes hennes stora engagemang, och vad är det som gått snett i svensk skola?


    Politiska beslut gynnar aktieägarna alternativt de politiska systemen och inte eleverna. Vi går igenom hur systemen ändrats och vad effekterna blir. Friskolorna är inte problemet - det är lagstiftningen som är det. Vi pratar om aktiebolagsdrivna koncerner, utsatta områden, statlig eller kommunal styrning, elever m särskilda behov, läraruppdraget, föräldrars attityd och om inkluderingshysteri.

    Linnea blev nyligen utsedd till en av representanterna i den expertgrupp som utsetts till att se över läroplanen i Sverige.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Journalisten, utrikeskorrespondenten och Mellanösternexperten Terese Cristiansson kände tidigt ett behov av att konfrontera sig med sådant hon inte förstod eller kände till. Hon har alltid ett fokus på rättvisa. Utan den- ingen lösning. 

    Första krigsresan gick till Irak 2006 och blev en tydlig vändpunkt.

    Vi pratar om alla resor och jobb som som tagit henne till så många platser, och vad som händer i kölvattnet av ett krig, allt man inte tänker på.


    Och givetvis pratar vi om nuet. Om rapportering, samtalsklimatet, Sverigebilden, om konflikter omvärlden liksom tillåter, och skillnader mellan ökända grupper. 

    Med en dåres envishet är hon vår röst ifrån drabbade platser i tider som vi vill se ljusning i.

    Lyssna, och lär. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Peter Jöback - Ett extra långt julavsnitt, inspelat i Peters hus i sann vinterskrud!

    När han sjöng som liten - då lyssnade folk. Ändå skämdes han för sin röst. Nu har den tagit honom oerhört långt, och om detta kretsar vårt samtal!

    Han var tonårsidol på musikalscenen, har skönjt internationella framgångar i såväl London som på Broadway och haft ett starkt driv. 


    Vårt samtal gör inga musikalnördar besvikna, vi pratar både om Kristina från Duvemåla och givetvis vår gemensamma nämnare Phantom of the Opera, och om skillnaderna mellan arbetssätten i Sverige och Broadway. Som skivartist har Peter bl a gjort ett av Sveriges mest sålda julalbum genom tiderna - Jag kommer hem igen till jul. 

    Peter har även vågat vara en stark röst i att prata om det som är svårt. Han har berättat om att han utsattes för övergrepp som barn, vilket varit svårt att acceptera och förstå, det var inte förrän han var 35 som han förstod det fullt ut.


    Hur är det här att ta ett nej - och att själv säga nej? Vad är framgång? Och vad var det första Peter sa till Tommy Körberg?

    Han har varit såväl tokyllad som sågad, har kämpat för att få hålla i och visa sin artistiska bredd och även för att vara sann mot sig själv. Peter poängterar det så viktiga - att ingen ska behöva gömma sig från den man faktiskt är.




    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Greenfluencern och kommunikatören Annika Sundin - kvinnan bakom kontot Medveten i stan på Instagram!

    Ett samtal om medvetenhet, omställningstänk och kommunikation -samt om detta med att vara barncancerförälder.


    När jag frågar om vad hållbarhet är för henne svarar hon snällhet. Varför? Annika arbetar med att få företag att ställa om till ett mer hållbart arbetssätt, och märk väl att hennes populära konto inte heter "perfekt i stan" utan "medveten i stan"! Hur väcktes tanken med det här kontot och hur kom hennes egen medvetenhet i frågan?

    Och - hur håller man en tonen fri från pekpinnar på sociala medier?


    Vi pratar om hur anpassningsbara vi människor är, om hållbarhet i vården och vi bryter ner hållbarhet i vardagen i delar vad gäller mat, kläder, elektronik, hemmiljö och resande. Annika uppmuntrar oss alla att börja fundera på hur vi kan stötta företag som arbetar cirkulärt och påminner om att god kommunikation börjar med ett intresse för andra människor.

    Annika vill ändra synen på omställning, den behöver inte vara torr och tråkig. Alla har börjat någonstans och vi ska aldrig döma och banna varann! 

    Vi ska däremot sträva efter att vara tillräckligt bra och få med oss fler!



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Den uppskattade, erfarna och prisade journalisten Malou von Sivers är gäst nr 60! Ett spännande avsnitt, som bl a berör att journalistik och yttrandefrihet har tuffa tider idag, och att ängsligheten är enormt problem.


    En tid i Grekland blev till ett politiskt uppvaknande för den samhällsengagerade Malou som ung. Starten på journalistkarriären blev i wallraffeportage i kvällspressen, därefter kom kriminaljournalistik och senare en stor delaktighet i uppstarten av Tv4 - bland mycket annat!


    Vi pratar om storartade möten i omtalade intervjuer med bl a Ingmar Bergman, Nelson Mandela, Britney Spears och nu senast Olena Zelenska.

    Vad sticker ut i minnesbanken? Vad gör man när man inte når fram till en gäst? Eller när det skaver hos en själv? Hemligheten ligger i att det gäller att skapa ett mentalt rum i samtalet.

    Malou konstaterar det viktiga i att man måste fråga sig själv varför man ska göra en intervju. Och - att ta fram människor som får tycka och uttrycka sig är inte detsamma som att man som journalist ger intryck för sina åsikter  Det är en stor avvägning vilka perspektiv man vill ge plats. 

     


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • "Jag spelar lite teater”, säger han när någon frågar vad han jobbar med. 


    Komikern, skådespelaren och superunderhållaren Per Andersson växte upp i Mölndal utanför Göteborg. Där blev humor, teater och underhållning tidiga inslag i tillvaron och han har burit med sig föräldrarnas ord; Bara du har kul så löser sig allt annat. 


    Mölndalsrevyn, egna produktioner och Teater Cyklons osannolika resa genom Sverige gav känslan av att i stort sett allt går! Vi snackar om olika nedslag i karriären och avsnittet blir en riktig anekdotfest om oväntade jobb, seriös sång, ett osannolikt arbetstempo, behovet av att ramla av sig, svårighet att säga nej, stekpannan som hamnade i huvudet två gånger och kärleken till humor.


    Vi pratar om effekten av att konsumera kulturella upplevelser, om humor som del i hållbarhet och jag frågar om Per känner ett slags ansvar för att vara ”den galna”. 

    En sak är säger - Det ÄR roligare att säga ja än nej!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kristoffer Triumf - kreativ mångsysslare som blev poddkung.


    Att det tog tid att landa i vad han skulle ägna sig åt var som det skulle, när han tänker tillbaka. Kristoffer gick rån Nöjesguiden till Breaking News till att skapa en av våra största poddar!

    2012 startade han den enormt uppskattade intervjupodden Värvet. Han berättar om vägen dit, vad han såg framför sig när han drog igång den och om att det tänkta temat gick lite sådär.

    596 avsnitt senare pratar vi poddinspiration, research och om hans egen röst - på olika sätt. Han berättar om intervjun med Kungen, möten som skapat spånning och kritik som verkligen fört med sig obehag.


    Kristoffer kommer han på att han borde glatt sig mer åt nomineringen till Stora Journalistpriset, berättar att han funderar mycket på vilket samhälle våra unga växer upp i och konstaterar att : Nyfikenhet är enda sättet att växa!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Maria Lundqvist - hylllad och uppskattad skådespelerska. 

    Alldeles i dagarna fyllde hon 60 år. Ålder är bra konstaterar hon, man blir modigare med åren och vi måste våga kliva på och ta för oss utifrån där vi är idag!


    Maria växte upp i Göteborgs skärgård bland dragspel, havsvindar och tre bröder. Hon berättar om sin längtan till teatern, vikten av trygga vuxna som såg henne, och om hur hon tidigt hade ett mod, som i unga år bl a fick henne att ringa upp Folkteaterns chef Lennart Hjulström. Vi pratar om vägen fram genom teater, filmer och humor, om Sally som var en vattendelare, om pedagoger som gjort övertramp som fortfarande sitter i som en tagg.

    Vad sa Margaretha Krook egentligen? Vilka har Maria inspirerats av? Och vem är städerskan Birgitta?


    Maria är aktuell med sin föreställning Om att våga flyga, som filmats och nu visas på bio runtom i landet. Hur har hon själv gjort och känt kring att våga?

    Hon är en stark röst i frågor som rör mäns våld mot kvinnor, och berättar bland annat om den uppmärksammade rättegången mot en kollega och om vad den typen av civilkurage kan kosta.

    Ett rikt samtal mellan högt och lågt, där Maria själv säger det så fint: Möten med en del människor har gjort mig till den jag är idag!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Thomas Bodström - abvokat och fd justitieminister - ett roligt samtal om modet att bli politiker, cancelkulturen och vår situation just nu efter ökad terrorhotnivå.

    Han ville bli advokat tidigt, var ett rätt så stökigt barn som levde för fotbollen Som äldre spelade han i allsvenskan, innan juridiken och sedermera politiken tog över.

    Det politiska intresset startade i stort sett med MUF´s generösa fester och det var inte helt självklart att Socialdemokraterna skulle bli det parti han sympatiserade mest med.


    När Thomas företrädde familjerna efter den fruktansvärda diskoteksbranden i Göteborg blev han en viktig juridisk röst och mer och mer välkänd i media.

    År 2000 blev han utsedd till att bli ny justitieminister efter Laila Freivalds avgång, ett oväntat val för alla inklusive honom själv.


    Vi pratar om koranbränningar, gängkriminalitet och vilka verktyg som finns att tillgå i politiken. Gör man verkligen det man kan? Och vilka befogenheter har man?

    Han är kritisk till både regeringen och sitt eget parti, Thomas bestämda åsikt är att trygghetsaspekten måste gå först, och det inte är samma sak som att ge efter för andras agendor.

    Han konstaterar också att ger man sig in i debatten får man vara beredd på att få en smäll - men hur jobbigt det än kan vara så kräver en debatt ändå motstånd!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Varumärkesexperten Eva Ossiansson är ständigt aktuell.

    Media vill ofta ha just hennes utlåtanden när ett företag och varumärke är i blåsväder.

    Eva är ekonom och varumärkesdoktor och kan konstatera att om man ställer sig frågan varför man gör det man gör är det svårare att misslyckas med sitt varumärkesbyggande. Fascinanionen för just detta väcktes på Handelshögskolan då varumärket verkligen utgör kärnan i olika verksamheter.


    Vi pratar varumärken i blåsväder, cancelkultur, personliga varumärken, knep, och varför en del företag hamnar i problem. 

    När företag vill bli relevanta för sin samtid kan det skruvas lite på storyn kring sig själv, och det bir sällan bra.

    Hur väl rustade är av varumärken för att hantera kriser? Vad har vi för strategier att välja på i en krishantering? Tystnad, lögner, skylla på andra, pudla?

    Eva påminner och vikten av att stå rakryggad och tydlig, vilket i allra högsta grad gäller varumärket Sverige. Hur mår det egentligen?

     


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Pernilla Ramslöv - näringslivstopp, vd & grundare av Nox Consulting. 

    Det kommer ett ansvar med att vara chef över ett bolag som omsätter över en halv miljard och bli utnämnd till näringslivets mäktigaste kvinna två gånger!


    Pernilla Ramslöv är idag en maktfaktor i näringslivet och som liten älskade hon matematik och ville bli uppfinnare. Hon lyssnar mycket till värderingar och den inre rösten när hon tar beslut och arbetar med att implementera och inspirera till ett kärleksfullt ledarskap. Hur hade man själv hade velat bli ledd?

    Vi pratar om entreprenörsskap, kvotering, myndighetssystem, engagemang, politikers lyhördhet och om att en konsult är så mycket mer än sitt CV.

    Vi pratar även om att Nox vill bli navet i den växande gigekonomin och frågar oss - Vilka fördelar, nackdelar och fällor finns att vara medveten om kring gigekonomi?


    Nox Consulting har ett ovanligt brett engagemang i företaget och har vävt in CSR i sin affärsmodell. Det går att driva framgångsrika bolag och även göra skillnad för världen. Det senaste initiativet Pernilla ligger bakom är CIOCO2. IT-branschen är en stor bov vad gäller utsläpp och det är dags att göra något åt det. Hon myntar även ett nytt uttryck - Å-fanism!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Skådespelerskan och komikern Katrin Sundberg är en stark humorröst som hittat egna vägar och satt den medelålders kvinnan och hennes humor på kartan!


    Katrin berättar om en rörig småskoletid i Örebro och att hennes pappa var vägen in i teatervärlden. Hon lärde sig hela föreställningar utantill som liten och skanderade "Teater är mitt liiiiv", och så blev det ju!

    Under karriären har hon tampats med röstproblem upprepade gånger vilket har lett till dråpliga stunder i kommunikationen med andra.


    Vi pratar om det roligaste inspelningsögonblicket under Adam o Eva, om provfilmningars kval, Häxan Surtant, Jerry Williams och att Katrin varit rätt fri från tvivel. Det går fort från idé till genomförande och hon kan ha olika gott självförtroende inför olika saker. Ibland är det svårt att tyda vad som är ens egna röst och vad som är andras, men numera hörs det starkare för både henne själv och oss vad hon vill, som t ex föreställningen "Jag gör vad fan jag vill".


    Vad skrattar hon själv åt? Är det svårare att få jobb ju äldre man blir? Och varför är det inte lika mycket värt att ha en till största delen kvinnlig publik i medelåldern?

    Katrin brinner för kvinnofrågor i stort och påminner om att demokrati är ett ansvar att bära och vara rädd om!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Helena Kopp Kallner - en stark röst inom kvinnohälsa! Överläkare inom gynekologi på Danderyds Sjukhus och forskare på karolinska Institutet.


    Helena är själv född på på sin nuvvarande arbetsplats och har fött alla sina tre barn där. Hon har varit en frågvis typ hela livet och alltid törstat efter kunskap. 

    HUR vi säger saker kan göra stor skillnad. Vi pratar mycket om att kommunikation inom vården inte kan underskattas Helena har alltid med sig en inre övertygelse om att det är värt att ta sig tid för att få med patienten på tåget kring hur hon tänker då förståelsen är viktig för motivationen framåt. 

    Vi pratar om kvinnokroppens olika faser, attityden i samhället om att vissa grejer är naturliga och ska tålas, hemmafödslar, restnoterade hormonpreparat och om vårdens stora utmaningar.

     

    Hur är det att vara förändringsbenägen i vården? Vilka hinder finns? Och varför påverkar USAs abortpolitik världen i stort?

    Politiken förstår inte hur ojämlik vården är över landet, det är en kamp som skulle gynnas av en betydligt större statlig styrning av vården.

    Hon forskar i flera stora projekt men med en tydlig röd tråd- livskvalitet. Helena vill vara en tydlig röst i att belysa att det finns hjälp att få om man inte mår bra!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Fest - och eventarrangören som när kriget i Ukraina bröt ut startade organisation Operation Aid. 

    Är det då en krock mellan dessa världar och vad fick honom att agera?


    Johan har ett enormt nätverk efter decennier som evenemangsarrangör. Vi pratar om hur detta kom till, hur man arbetar med att bjuda in till eftertraktade tillställningar och om att vara en doer med många projekt.

    När Ryssland invaderade Ukraina hände något i honom, det var omöjligt att vara passiv. Hans eget nätverk kom att spela roll för finansiering av hjälp till de drabbade, men vad får en människa att själv hoppa på en buss ned i Europa i början av ett krig och sedan stanna i Warszawa och bara börja organisera?


    Vi pratar om vad som hänt med honom under dessa månader, vad han sett och känt, om hur Operation Aid kom till, vad vi kan förvänta oss av större hjälporganisationer och om vikten av transparens. Johan ger konkreta exempel på hur Operation Aid valt sina insatser och berättar om behoven just nu. Vi frågar oss också vad man får tjäna om man arbetar med välgörenhet och konstaterar att det är viktigt att våga lyfta den reflektionen.


    Den här veckan är Johan i Almedalen för att visa en del av Operation Aids arbete och prata om hur de vill agera framöver! Lyssna!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.