Folgen
-
Efter att rättegången om flickmordet i Landskrona börjat klarnar bilden av vad som faktiskt hände på den gamla bangården i Landskrona. Med hjälp av övervakningsbilder, Snap-meddelanden och gruppchattar på Whatsapp vill åklagaren visa hur 14-åriga Emilia lurades in i en fälla av sina kompisar.
Med: Magnus Arvidsson, Jessica Ziegerer, Sally Wahlstedt och Gustav Wirtén -
Mitt i skogen i ytterkanten av Hörby kommun ligger ett kinesiskt tempel. Det ägs av den indiska rörelsen Oneness. Grundarna kallar sig för gudar och säljer kurser som ska hjälpa deltagarna att nå en högre nivå av upplysning. Men när Sydsvenskan skrapar på ytan upptäcker vi skattefiffel, misstänkta fastighetsbyggen och resväskor fulla med kontanter.
Vad är det egentligen för rörelse som har kommit till Skåne?
Med: Dan Ivarsson, Jonas Nyrén, Sally Wahlstedt och Gustav Wirtén. -
Fehlende Folgen?
-
Intricate, delve och pivotal. Vissa engelska ord har på kort tid gått från att knappt användas alls i skånska C-uppsatser – till att bli superpopulära. Det finns en enkel förklaring: Chat-GPT. Är det fusk att skriva tentan med Chat-GPT? Och hur förändras universiteten av AI:s framfart?
Med: Inas Hamdan, Gustav Wirtén och Sally Wahlstedt
Ansvarig utgivare: Jonas Kanje -
I Skåne har närmare 200 000 barn fötts utan en känd pappa sedan 1600-talet. Ofta väntade ett liv i misär och social utsatthet för den som inte hade en pappa. Men med hjälp av modern släktforskning och DNA-teknik ska nu de okända fäderna avslöjas. Vad får det för följer för oss som lever idag?
Med: Mats Amnell, Sally Wahlstedt och Gustav Wirtén.
Ansvarig utgivare: Jonas Kanje. -
Redan som tonåring var Amir Mekky en ledande person i Malmös undre värld. I Spanien blir han ökänd som ledare för Los Suecos – gänget som har kallats den blodigaste grupp yrkesmördare som någonsin drabbat Costa del sol. Hösten 2024 sitter Amir Mekky i Malmö tingsrätt och erkänner kokainaffärer för miljoner. Hur hamnade vi här?
I studion: Joakim Palmkvist, Gustav Wirtén och Sally Wahlstedt
Ansvarig utgivare: Jonas Kanje -
De har toppbetyg från gymnasiet och pluggar till alltifrån jurister och tandläkare till arkitekter och litteraturvetare. Men deras universitetslärare vittnar om samma sak: studenterna har svårt att läsa böcker. Hur hamnade vi här? Och vad får det för konsekvenser?
I studion: Jonas Nyrén, Julius Viktorsson, Gustav Wirtén och Sally Wahlstedt
Ansvarig utgivare: Jonas Kanje -
Allt yngre killar dras in i gängens värld. Unga kicksökare lockas av pengar, status – och gemenskap. Men med pengarna kommer också våldet. Vad är det som driver barn in i kriminalitet? Och hur går egentligen gängens rekrytering till?
I studion: Kenan Habul, Gustav Wirtén och Sally Wahlstedt
Ansvarig utgivare: Jonas Kanje -
I oktober 2023 uppdagas att flera svenska militära ambulansfordon skickats från Ystad till Ukraina med hjälp av förfalskade namnteckningar och i strid med gällande avtal. Försvarsmakten anar oråd och kräver en fullständig inventering av det materiel som föreningen Försvarsutbildarna Ystad kvitterat ut under de senaste 30 åren. Ett år senare är inventeringen klar och summeringen är uppseendeväckande: 70 militärfordon och 50 elverk är spårlöst försvunna. Värden för mångmiljonbelopp är borta. Men hur kunde det bli så här? Vart har utrustningen tagit vägen och vem bär ansvaret?
-
Emilia, ”Jasmin” och ”Sara” har mycket gemensamt. De kommer från trasiga familjer och har omhändertagits av samhället i omgångar. I en flyttkarusell mellan familjehem, HVB-hem och SiS-placeringar lär de känna varandra. Men det slutar i tragedi. En natt i slutet på juli mördas 14-åriga Emilia vid den gamla järnvägsstationen i Landskrona. 13-åriga ”Jasmin” och 15-åriga ”Sara” misstänks för mordet. Vi berättar om de tre flickornas liv och vägen fram till katastrofen.
Med: Jessica Ziegerer, Magnus Arvidsson, Gustav Wirtén och Fredrik Hedenskog.
Ansvarig utgivare: Malena Henriksson -
Första bankar det på fönstret. Sedan skjuts småbarnspappan ihjäl av någon utanför lägenheten. Mordet på Serenadgatan var en felskjutning – ett begrepps som blivit så välkänt att det inte längre behöver förklaras. Varför drabbas utomstående allt oftare av gängvåldet? Och vad gör det med samhället?
Med: Peter Herkel, Gustav Wirtén och Fredrik Hedenskog
Ansvarig utgivare: Jonas Kanje -
I fredags blev FC Rosengård svenska mästare i överlägsen stil. Laget har spelat 22 matcher, vunnit samtliga och är på väg mot en rekordsäsong som saknar motstycke i svensk elitfotboll. Samtidigt har mörka orosmoln i form av mordhot och inre stridigheter tornat upp sig utanför planen. Inför hemmamatchen mot Djurgården den 10 maj riktades mordhot mot en spelare i laget. Hoten upprepades under sommaren och kom så småningom att omfatta spelarens familj, föreningen FC Rosengård, andra klubbar och slutligen alla spelare i damallsvenskan. Men hur har spelaren och FC Rosengård hanterat allt detta? Hur har laget kunnat fortsätta vinna match efter match med hoten hängande över sig? Och hur går polisens jakt på de skyldiga?
-
Ända sedan planerna för att förändra Lunds stadskärna presenterades i april har den lokala debattens vågor gått höga och väldigt mycket av det som sägs, skrivs och tycks handlar om trafik, gator och torg. Ska Lunds centrum bli bilfritt nu? Kommer bussarna tillbaka till stadskärnan? Och varför är det så himla känsligt med förändringar i Lund?
-
Suget efter viktminskningsmedicinen Ozempic tycks aldrig avta. Nu slåss olika patientgrupper om läkemedlet och den organiserade brottsligheten säljer livsfarliga piratkopior. Samtidigt kraftsamlar Kina för att skapa en egen, billigare variant. Kommer danska Novo Nordisk klara sig i den globala kapplöpningen?
Med: Ania Obminska, Eskil Fagerström och Gustav Wirtén -
Hundattackerna blir fler. Under sommaren har Malmö skakats av flera våldsamma anfall där hundar angripit både människor och andra djur. Borde Sverige göra som andra länder och förbjuda vissa hundraser? Eller är det aldrig hundens fel – utan ägarens?
I studion: Estelle Colak, Fredrik Hedenskog och Gustav Wirtén -
Nordiska ministerrådet oroar sig för att svenskar och danskar blir sämre på att förstå varandra. Många pratar numera engelska när de åker till Köpenhamn. Hur blev det så? Och hur svårt är det egentligen att lära sig danska?
– Det handlar om att kasta sig lite ut i det, det där språkbadet, säger Lone Koldtoft, som undervisar i danska vid Lunds universitet.
Medverkande: Lone Koldtoft, docent i danska och Peggy Rooke, reporter på Sydsvenskan
Programledare: Joni Ingvarson -
När Telegrams mytomspunna grundare Pavel Durov greps i Frankrike gick en chockvåg genom såväl Kreml som den kriminella världen.
Varför använder kriminella, terrorister och propagandister just Telegram? Hur blev appen en bricka i stormaktsspelet? Och vad kommer hända nu?
I studion: Kalle Kniivilä och Gustav Wirtén
Följ vårt nyhetsbrev ”Veckans poddar” här! -
Det börjar med ett larm om en brinnande bil på en grusväg i Fosie. Men i bilvraket hittas två kroppar. Britter på affärsresa i Malmö, ska det visa sig. Vilka är de? Och hur hamnade de här? Krimreporter Peter Herkel berättar vad vi vet om fallet som förbryllar polisen.
-
Just nu råder gängkrig i Köpenhamn. Och i Danmark handlar debatten om dem som håller i vapnen: Unga svenska kriminella som beger sig över Öresund för att döda för pengar. Hör Sydsvenskans Joakim Palmkvist om gränsöverskridande brott – och vilka de unga gärningsmännen är.
I studion: Joakim Palmkvist, Eskil Fagerström och Joakim Palmkvist.
Följ vårt nyhetsbrev ”Veckans poddar” här: https://www.sydsvenskan.se/nyhetsbrev -
En grupp Palestinaaktivister sjöng hotfulla ramsor i megafon utanför Sydsvenskans reporter Inas Hamdans lägenhet. Nu berättar hon själv om upplevelsen och hur påhopp både på nätet och på stan blivit vardag.
– Om jag är tyst här vill jag inte ens tänka på vad nästa steg kan vara.
Följ vårt nyhetsbrev ”Veckans poddar” här: https://www.sydsvenskan.se/nyhetsbrev - Mehr anzeigen