Folgen
-
Marie Ramlund är akutläkaren som aldrig har tråkigt på jobbet. De flesta dagar handlar inte om liv och död, men när det händer är Maries erfarenhet att de som är döende oftast känner sig ganska lugna med detta till skillnad från de anhöriga. Helene och Åsa pratar också med Marie om ”Ikigai” – vad ska du göra i livet?
-
…med en mycket ovanlig och väldigt dödlig blod- och immunbristsjukdom, som han haft sedan han föddes. Idag är han 38 år gammal, är gift och har två små barn. Helene och Åsa undrar bland annat hur han, med alla sina dagliga smärtor, kan vara så oerhört glad?
-
Fehlende Folgen?
-
…men om han skulle ha det så skulle det stå: ”Vad står du här och glor för? Gå och ta en öl istället, det hade jag gjort!” Detta och även verkligt seriösa samtal håller Helene och Åsa med en medgörlig och en synnerligen motsträvig gäst.
-
Hur känns det att aldrig få ha vänner, inte delta i några fritidsaktiviteter, aldrig sommarjobba och bli utsatt för psykiskt och fysiskt våld under hela sitt liv? Det berättar vår urstarka gäst, Shabnam Byllbas om medan Helene och Åsa sitter och nästan håller andan…
-
Sprida aska med drönare över en fjällkam? Bära dna från en älskad, avliden person i ett smycke? Tröst och hjälp när en älskad person har tagit livet av sig. Åsa och Helene fick många spännande samtal med olika utställare på SBF’s årliga kongress. Den här gången i Borlänge.
-
Pär Frankenius föddes med en obotlig njursjukdom och trodde under hela sin uppväxt att han aldrig skulle leva särskilt länge. Men efter en njurtransplantation i vuxen ålder stod han plötsligt där med ”hela livet” framför sig. Till skillnad från många av oss har Pär därför ingen åldersnoja.Rynkor? Det är ju faktiskt lite läckert..!
-
Micke Dahl var bara drygt 30 år när hans älskade sambo Nina lämnade honom och deras barn efter en svår cancersjukdom. Någonstans på vägen, mitt i sorgen, fick Micke tips från en arbetskamrat om nätverket VIMIL – Vi som mist någon mitt i livet. Detta ledde till ett härligt möte som gav honom nytt hopp!
-
Dylan Johansson förlorade sin pappa Jörgen i en hjärntumör när Dylan fortfarande var tonåring. De hade haft en otroligt nära relation, delvis p g a sin gemensamma kärlek till musiken. Med hjärntumören försvann Jörgens personlighet och den sista tiden blev mycket tung.
Hur på verkar detta en ung mans framtid..?
-
För drygt fyra år sedan drabbades Sanne Wellander av det som vi alla fruktar – hennes man dog efter en tids sjukdom. De hade precis pensionerat sig, köpt husbil och skulle börja ett nytt, spännande liv tillsammans. Med sin fantastiska inre styrka till hjälp har Sanne idag hittat ett nytt liv.
Hör henne berätta om när och hur sista pusselbiten föll på plats…
-
Daniel Samuelsson står alltid fast förankrad tillsammans med sina kunder oavsett omständigheterna kring försäljning eller köp av en fastighet. Vissa gånger är det nya familjer som ska skapa ett hem för framtiden. Andra gånger avslutas ett långt liv i ett hem pga dödsfall.
Hur förhåller Daniel sig till dessa olika situationer?
-
Ingrid Maechels jobb som sjuksköterska inom palliativ vård och ASIH är helt fantastiskt att få inblick i! Hur hon och kollegorna tar hand om, stöttar, tröstar, lyssnar på och skrattar tillsammans med patienter där det inte längre finns något hopp om tillfrisknande.
Och hur skulle Ingrid själv vilja dö? ”Knall och fall” eller långsamt?
-
Nina Parkeborns mamma drabbades av obotlig cancer och fick inte den hjälp hon borde ha fått från sjukvården. Då fattade Nina det otroliga beslutet att flytta hem till sin mamma. Hon lämnade man och två barn under drygt ett år (p g a pandemin) och ägnade sig på heltid åt att sköta mamman på bästa sätt.
Hade du gjort samma sak?
-
Med hjälp av SBF:s samtalsspel ”På liv och död” fick Åsa och Helene härliga samtal med sina gäster, som också bjöd på egna smärtsamma erfarenheter av döden. Sophie förlorade två av sina systrar alldeles för tidigt och Jessicas mamma dog för bara några månader sedan.
Vi måste våga prata om döden!
-
Helene och Åsa bjöd in vänner och bekanta till varma, allvarliga och glada samtal om både livet och döden. Seriösa frågor blandades med nyfikna och våra gäster fick alla också dra ett spännande kort ur SBF’s eget samtalsspel ”På liv och död”. Allt på restaurang Smaca i Kristianstad. I solsken och inför publik.
Vad skulle du vara villig att dö för..?
-
Torkild Sköld föreläser Sverige runt om hur du ska leva ditt liv – inte bara ”överleva”. Han menar att alldeles för många människor idag går omkring och jämför sig med andra och tycker att alla andra har det så mycket bättre än man själv. Varför är det så och vad kan vi göra för att förstå hur bra vårt eget liv egentligen är?
Och om det är någon som har varit med om att ”drabbas av livet”, så är det Torkild själv, när han som 8-åring försökte hänga sig pga sina föräldrar…
-
Barnmorskan Marlene Sterner är övertygad om att vi redan i vår mammas mage har vår personlighet. Det har hon upplevt så många gånger när hon tittat på ultraljud. Vissa bäbisar vill ”visa upp sig” andra vill bara gömma sig…Här berättar hon om lyckan att få följa resan med familjen – från första graviditetsveckorna till födseln.
Och vad var det för jobb Åsa hade i Tokyo i ett tidigare liv – är det därför hon aldrig har velat ha barn...?
-
Daniel Biel berättar om sin roll som sjukhuspräst på Centralsjukhuset i Kristianstad. Hur reagerar rädda och förtvivlade människor i mötet med honom? Hjälper det att tro på Gud när vi drabbas av sjukdom, olycka eller död? Även en präst behöver så klart ladda batterierna efter en tung dag. Det gör Daniel bland annat med musik – lyssna på ”Daniel Biels poporkester” på Spotify!
Och hur var det nu med hockeyambitionerna?
-
Helene berättar om ”mannen i luckan”, som på sin begravning hade ett enda önskemål – att Helene skulle komma dit och sjunga. Åsa har läst en intressant bok om de fem saker som människor ångrar mest när de ligger på sin dödsbädd. Och så har de båda gått och tänkt väldigt mycket på deras senaste gäst – Helén Kronvall, som är döende i ALS. Vad kan vi alla lära oss av henne…?
-
Helén Kronvall drabbades för drygt ett år sedan av ALS. Men istället för att bli knäckt över detta har sjukdomen stärkt henne – Helén känner till och med tacksamhet. Läkarna menar att hon har cirka 3-4 år kvar att leva och med detta i bakhuvudet har Helén valt att leva livet fullt ut. Som hon själv säger: ”Ingen av oss har ju någon aning om hur långt vårt liv kommer att bli – jag kanske blir äldst av oss alla”…
- Mehr anzeigen