Folgen
-
I det här avsnittet lyssnar vi till Caroline Engvall, författare, journalist och specialist på sexualbrott och sexhandel på nätet.
Hon berättar om hur hon folkbildar om barns rätt att få vara trygga och ha roligt online. Hon framhåller hur viktiga vi vuxna är, om att vi har så mycket att lära av barnen, att vi behöver fråga och hjälpa barn att navigera rätt på nätet. Hon pratar om att barnen är mycket unga när de kommer i kontakt med nätet, så viktiga vuxna/ föräldrar och vårdnadshavare behöver veta vad barnen gör på nätet. Till exempel kan den kompisen man skickar bilder till vara en helt annan, kanske till och med en vuxen förövare. Därför behöver vi tidigt prata med barnen om bra och dåliga hemligheter, om samtycke, om mina och andras gränser.
Det som händer på nätet kan hända vilket barn som helst, så vi behöver sluta upp kring alla barn, även de barn som inte fått en mobil än. På nätet kan vem som helst få kontakt med våra barn! Vi har ett stort jobb att göra tillsammans, tillsammans är vi starka! -
I det här poddavsnittet får vi möta Maria Thelen och Evelina Ljunggren som arbetar som samordnare på Barnahus Fyrbodal.
Barnahus Fyrbodal är en verksamhet där åklagare, polis, socialtjänst och hälso- och sjukvård samverkar kring barn som misstänks varit utsatta för brott. Maria och Evelina berättar om sitt uppdrag på Barnahus. De berättar också om hur professionella i andra verksamheter som möter barn och unga, t.e.x förskolor och skolor, kan ta hjälp av Barnahus. -
Fehlende Folgen?
-
I det här avsnittet pratar vi om förskolans roll när det handlar om barn som riskerar att fara illa och hur förskolan kan arbeta systematiskt och förebyggande med dessa frågor. Amanda Nordström socionom och kurator i förskolan berättar om hur hon varit med och utvecklat det arbetet på förskolor i Trollhättan.
-
Det här avsnittet handlar om förskolans arbete kring barns rätt till kroppslig och personlig integritet, jämställdhet och rätten till en uppväxt fri från våld. Rita och Johanna berättar om hur de har arbetat på förskolor i Uddevalla med tidiga våldsförebyggande insatser redan i förskolan med de yngsta barnen i utbildningssystemet.
-
I det här avsnittet kommer Moa Andersson Utvecklingsledare, Mötesplatser och Öppen ungdomsverksamhet och Stina Graad ungdomssamordnare berätta om det våldspreventiva arbetet i Borås. De berättar bland annat om vikten av att förstå vad våld är och få upp ögonen för det lindriga våldet och hur viktiga vi vuxna är som förebilder. Genom sina erfarenheter och sin kunskap visar de att tillsammans kan vi skapa trygga miljöer fria från våld, vilket inger hopp.
-
I det här avsnittet pratar vi om vad som krävs i planerings- och förankringsfasen när en ska ta sig an ett hållbart utvecklingsarbete om våldsprevention i skola och på fritidshem. Martin Svärd rektor på två f-6 skolor i Tanum är med oss för att prata om detta.
-
Det här avsnittet handlar om vikten av att arbeta för ett jämställt samhälle fritt från våld och hur vi tillsammans kan göra skillnad. Nina Rung föreläsare, processledare och utbildare inom jämställdhet, normer, våld i relation, sexuellt våld samt barns utsatthet, är med oss för att prata om detta.