Folgen
-
I ett av våra mer allvarliga avsnitt ger vi oss in i Beteskravet. I betänkandet till regeringens utredning om stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd föreslås att slopa beteskraven för mjölkkor som går i lösdrift. Forskare i både etologi och veterinärmedicin är väldigt kritiska då bete ger fördelar både beteende- och hälsomässigt. “”Ett hån mot forskningen!” har utredningen kallats av forskare.
Även inom branschen finns kritiska röster som vill bevara kornas rätt till bete men många är också positiva. Hur skulle kornas välfärd påverkas utan bete? Hur skulle de redan hotade naturbetesmarkerna påverkas och gör bete någon skillnad för metanutsläpp? Är vi så beredda att betala mer för god välfärd som vi tror? Gynnar detta förslag verkligen små bönder? Detta och mycket mer vänder och vrider Sarah, John och Jenny på i månadens avsnitt.
Tycker man att beteskravet ska finnas kvar finns en namninsamling gemensam för flera organisationer på https://jagvillbeta.nu/
Följ oss på IG: @etologiskt_podd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kan hästar planera och använda strategier? Det publicerades nyligen en studie som tyder på det. Studien har blivit ganska omskriven och vi ger oss in i den för att ta reda på vad forskargruppen faktiskt har gjort för att ta reda på detta.
Studien heter “Whoa, No-Go: Evidence consistent with model-based strategy use in horses during an inhibitory task” av Evans et al. Resultaten är de första som tyder på en så pass hög kognition hos hästar. Samma forskargrupp har även undersökt om man kan använda hjärtslag, blinkningar och ögontemperatur för att ta reda på hur det står till i hjärnan på hästen under inlärning. Vi bjuder på ett fantastiskt nördigt avsnitt! Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Fehlende Folgen?
-
I poddens kanske längsta avsnitt delar Team Oy, d.v.s., Basjkirhästen Oy´s ägare Sarah och Towe och hans medryttare Rebecka, erfarenheter kring att arbeta med ett belönings- och relationsbaserat hästtänk. Vi pratar kring hur vi hittade till träningsmetoderna, hur det varit att vara den konstiga i ett "normalt" stall och hur vi fått jobba med oss själva i övergången från ett dominanstänk till en belöningsbaserad tillvaro.
Samtalet kretsar såklart kring den gemensamma nämnaren, den 8-åriga basjkiren Oy. -En energisparande häst med mycket egen vilja. Hur hanterar man när hästen knappt vill röra på sig när ens förra häst knappt ville stå still? Den där känslan av att "vi borde kommit längre" vad gör man med den? Vi hoppas att ni övergångsmänniskor därute och ni som kanske precis börjat eller vill börja träna belöningsbaserat kan känna igen er och ta med er några saker från våra utmaningar, osäkerheter och hjärnspöken vi behövt och behöver hantera.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I månadens avsnitt pratar vi om hur svenska kor bor. Finns det fortfarande kor som står uppbundna? Hur funkar en mjölkrobot? Vad händer egentligen med kalvarna i mjölkproduktionen och vad innebär det där omtalade beteskravet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I juni månads avsnitt diskuterar Sarah och Jenny stereotypa beteenden hos framförallt häst men allt från hamstrar till djurparksdjur får också vara med. Vad är egentligen ett stereotypt beteende? Vad beror det på och hur förebygger man? Varför ska man inte hindra djuren från att utföra beteendet?
Samt den viktiga frågan: Vilken pseudonym skulle du välja?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Med utgångspunkt i Tinbergens forskning om Fixed Action Patterns (FAP) ger vi oss in i gränslandet mellan inlärning och instinkt och hur de knyts samman för att driva djurens evolution. Vi utforskar allt från trutungar till leenden till nötknäpparskills och konstaterar att det var svårt att sluta skratta när man var 12 år gammal (i alla fall för en av oss...)
En kort rant om förslaget att slopa beteskravet bjuder vi också på!
Följ oss gärna på IG @etologiskt_podd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nämen ett avsnitt mitt i månaden! Vad är det som händer? Jo en remake kan ju inte riktigt räknas som månadens avsnitt tänker vi. I ett deju vu-aktigt avsnitt pratar vi om snubbsen som lade grunden för etologin som forskningsfält. Följ med bland bin, trutar, ankor, duvor och traumatiserade barn.
Glöm inte att följa oss på IG @etologiskt_podd och berätta gärna vad fisken Elritsa kallas där DU kommer ifrån!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sarah och Jenny fortsätter dela med sig av livet med iller. Det är faktiskt fullt rimligt att prata iller i sammanlagt över två timmar! Därför kommer nu del 2!
Glöm inte att följa oss på IG där vi inte alls postar särskilt mycket normalt men där den utlovade sovkavalkaden kommer att komma innan veckan är till ända! @etologiskt_podd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I månadens avsnitt pratar jag (Sarah) med Jenny om det sällskapsdjur som ligger oss båda allra närmast hjärtat. Catsnake, Tube Shark, Meat Slinky, Noodle, Carpet Shark eller om man så vill, Tamiller! Vi båda har haft illrar under flera år och delar i två avsnitt med oss om erfarenheter och många anekdoter från våra liv som illermattar. Självklart har vi även en del forskning med oss om iller som sällskapsdjur. Ni får höra om både mysiga, sorgliga och roliga stunder! Mysfisar, krigsdanser och stölder, ja allt som hör iller till. Lyssna och följ med in i våra illerliv!
Glöm inte att följa oss på IG @etologiskt_podd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är väl känt att till exempel fåglar navigerar efter jordens magnetfält. Men visste du att även andra djur möjligen också använder magnetfältet till allt från att vila till att navigera efter choklad? I dagens avsnitt möter vi bland annat bakterier, hundar, kor och människor som alla verkar använda sig av magnetfältet på något vis. Vi tassar försiktigt och ödmjukt in på ämnet kvantbiologi.
Kom igen, det blir kul! Häng på!
Följ oss på IG @etologiskt_podd där även referenser kommer finnas som vanligt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ny take på introavsnittet som ju försvunnit i etern tillsammans med de andra tidiga avsnitten. Vi lägger upp det som ett gammalt avsnitt och tillfälligt även som ett nytt avsnitt.
Välkommen till Etologiskt! Podden för dig som älskar djur! Etologerna Sarah och John pratar om allt som har med djur att göra! Högt och lågt avhandlas allt från gnagares behov till hur träningsmetod och relationen mellan djurägare och djur hänger ihop. Både Sarah och John har utbildning inom etologi från Sveriges Lantbruksuniversitet och Sarah har en yrkeslärarexamen inom ämnet djur och har arbetat som gymnasielärare under flera år. Med hjälp av forskning, egna erfarenheter, Johns Boråshumor och ibland även gäster undersöker vi ämnen vi finner intressanta och spännande. Det hoppas vi att ni också ska göra!
Följ oss på IG @etologiskt_podd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Visste du att hundar knyter an till sina ägare på liknande sätt som barn gör till sina föräldrar? Man kan ju tänka sig att anknytningen skiljer sig mellan hundar som varit med sina ägare hela livet och omplacerade hundar men är det verkligen så? Jenny Löf guidar oss igenom sitt masterarbete där hon har undersökt just detta! Vi avslutar med lite diskussion om det här med "sexiga" forskningsresultat och rubriker.
Följ oss på IG @etologiskt_podd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Visste du att parasiter kan ta över och kontrollera hur ett djur beter sig? Råttor som älskar katter, syrsor som hoppar i vatten och nyckelpigor som vaktar larver - parasiternas värld är otrolig! Vi lär känna Toxoplasma gondii lite extra, det encelliga djuret som gör att gravida inte ska rensa kattlådan. Den påverkar inte bara råttor och möss utan har kopplingar till både schizofreni och världsekonomin, den lille rackaren!
Glöm inte att besöka vårt instagram @etologiskt_podd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Lite försenat p.g.a. livet men nu är det här! Julavsnittet, på självaste julafton! Vi hoppas att julstämningen håller i sig i mellandagarna när ni kanske har tid att lyssna och att ni precis som vi vill veta mer om de som drar tomtens släde.
Årets sista avsnitt är här
med dikter och sånger och skratt
Rudolf som vi håller så kär
Lyser upp dimman i julenatt
Den det handlar om i dagens avsnitt
har stora horn som fälls vart år
Ser bättre än andra när snön lyser vitt
Klöven klickar när den går
Luften den andas blir varm fort
Pälsen är tjock och mulen len
Denna vår allra sötaste hjort
Vi pratar såklart om ren!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Del 2. av samtalet med Ronja Jahnsen från Horseclue-podden utifrån dokumentären om den danske elitryttarens hästimperium.
Hur ska man våga säga ifrån mot något som är norm? Vi pratar om hur tystnadskulturen inom ridsporten hänger nära samman med de normer som finns i hästsporten kring dressyr. Modern dressyr skapar inte glada atleter. Vi bjuder på forskning om både roll kur och tygeltryck och såklart en hel del egna erfarenheter!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sår efter sporrar, piskmärken och blödande munnar har fördömts av hästmänniskor sen dokumentären om hästmiljardären sändes. Enkla saker för vem som helst att fördöma. Svårare är det att komma åt den kultur i hästvärlden som premierar överböjda nackar och flashiga rörelser utförda av spända hästar. Sarah och Ronja Jahnsen från Horseclue-podden pratar om vilka tankar som väckts av den nyligen släppta dokumentären om den danske dressyrtränarens miljardföretag. Vi pratar högt och lågt om både forskning och egna erfarenheter.
Ronja har arbetat med "problemhästar" under lång tid, varit working student för både Monika Sanders och Bent Branderup inom den Akademiska ridkonsten samt arbetar med att ge privatlektioner.
För- och eftersnack med John!
följ oss på IG @etologiskt_poddHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad förstår djuret när det tittar i spegeln? Vilka djur förstår att det är dem själva? Vi gör en resa genom att följa forskaren som 1970 kom på testet för att testa just detta. Från att testet, som kallas the marker test, först såg dagens ljus till och med idag. Samma kritiske, mustaschprydde forskare har även varit med och gjort en studie om en lite kontroversiell antidepp - en kunskap som kommer förfölja oss resten av vår liv.
Följ oss gärna på IG @etologiskt_podd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur skulle du beskriva din katt? Vänlig? Självständig? Kelig? Ska du skaffa katt? Vilken katt ska du ha? Kanske en neurotisk och introvert katt eller en private investigator? Vi dyker ned i katters personligheter. Vi får också svar på om John har en personlighet.
Instagram @etologiskt_podd, här finns dagens referenser och feel free att kommentera vilken personlighet din katt (eller varför inte du själv?) har.
Följ oss gärna på IG @etologiskt_podd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I avsnittet berättar Josefine om hur det har varit att gå djurvård på gymnasiet. Josefine tar studenten i år och delar med sig av sin upplevelse av gymnasiet.
Följ oss gärna på IG @etologiskt_podd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur hänger träningsmetod ihop med hur djuret ser på dig? Bokstavligen vad gäller hästar till och med. Hästar använder nämligen olika ögon för att se på det som uppfattas som hotfullt och inte! Vi fokuserar mest på hund och häst i dagens avsnitt och undersöker hur kroppsspråk, tonfall och sura miner påverkar våra djur. Det bjuds på både egna erfarenheter och en hel del forskning på både häst och hund men även rhesusmakaker, katter och getter!
Följ oss gärna på IG @etologiskt_podd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mehr anzeigen