Folgen

  • به تازگی قیمت دلار در بازارهای مالی ایران به رکورد بی‌سابقه ۸۰ هزار تومان رسیده است. اما این افزایش بیش از آنکه ناشی از قدرت‌گرفتن دلار باشد، بازتاب سقوط ارزش ریال در برابر سایر ارزهای بین‌المللی و حتی منطقه‌ای است.
    این سقوط تاریخی ارزش پول ملی ایرانیان، بهانه‌ای است تا نگاهی به مسیر پر فراز و نشیب ارزش ریال در پنجاه سال گذشته بیندازیم. مسیری که نشان می‌دهد چگونه یکی از قدرتمندترین ارزهای خاورمیانه به ضعیف‌ترین واحد پولی منطقه تبدیل شد.
    برای درک بهتر این روند، باید به سال‌های پیش از انقلاب بازگردیم. سال ۱۳۵۷، دلار آمریکا در ایران ۷ تومان قیمت داشت؛ نرخی که در دوران حکومت پهلوی و در بازه‌ای ۲۵ ساله حتی کاهش هم یافته بود. در دهه‌های ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰، ثبات ارزش ریال مرهون سیاست‌های اقتصادی مبتنی بر ذخایر قوی طلا و رشد اقتصادی پایدار بود.
    این ثبات، در سال ۱۳۵۷ باعث شد ریال ایران به جمع ۱۲ ارز معتبر جهانی بپیوندد. صندوق بین‌المللی پول در همان سال اعلام کرد که ریال در سبد «واحد حق برداشت مخصوص» (SDR) قرار گرفته است؛ موفقیتی که به‌سختی می‌توان مشابه آن را در تاریخ معاصر یافت. اما با وقوع انقلاب اسلامی و تحولات سیاسی، این مسیر متوقف شد.
    با تشکیل دولت موقت و سپس دولت رجایی، نرخ دلار که در بازار آزاد به‌تدریج افزایش می‌یافت، به‌سرعت به ۲۰ تومان رسید. جنگ ایران و عراق، بحران‌های داخلی و تحریم‌های اقتصادی ناشی از اشغال سفارت آمریکا از دلایل اصلی این افزایش بودند.
    در سال‌های جنگ، قیمت دلار در بازار آزاد به ۱۴۵ تومان رسید، اما پذیرش قطعنامه ۵۹۸ در سال ۱۳۶۷ و پایان جنگ باعث شد دلار سقوطی ناگهانی را تجربه کند و طی چند روز از ۱۴۵ تومان به ۵۰ تومان کاهش یابد. این واقعه، به «سکته دلار» معروف شد.
    در دهه ۱۳۷۰، دولت هاشمی رفسنجانی با شعار آزادسازی اقتصاد و تک‌نرخی‌کردن ارز، نرخ رسمی دلار را طی چند مرحله افزایش داد. در نتیجه، قیمت دلار در بازار آزاد تا پایان دوره ریاست‌جمهوری او به حدود ۴۵۰ تومان رسید.

  • علوی‌های سوریه، گروهی از مسلمانان شیعه در سوریه هستند که ریشه‌ی اعتقادی و فرهنگی آنان به آموزه‌های علی ابن ابیطالب نخستین امام شیعیان و چهارمین خلیفه اهل سنت بازمی‌گردد. این فرقه از دیرباز در مناطق ساحلی سوریه و به‌ویژه در کوهستان‌های طرطوس، لاذقیه و بخش‌هایی از حمص زندگی می‌کردند. هر چند جمعیتی از آن‌ها در لبنان و ترکیه هم زندگی می‌کنند.
    نقش علوی‌ها در ساختار سیاسی سوریه به‌طور قابل توجهی با روی کار آمدن حزب بعث و به‌ویژه با پیدایش و تثبیت قدرت خاندان اسد پررنگ شد. حافظ اسد، پدر بشار اسد، که خود از علویان منطقه قرداحه بود، با به‌دست گرفتن قدرت در سال ۱۹۷۰، پایه‌های دیکتاتوری‌ای را بنا نهاد که ستون اصلی آن بر حمایت بخشی از علویان استوار بود.
    پس از استقلال سوریه از قیمومیت فرانسه در سال ۱۹۴۶، این کشور شاهد کودتاها و بی‌ثباتی‌های پیاپی بود. سرانجام در سال ۱۹۶۳ حزب بعث به قدرت رسید و مسیر یک حکومت اقتدارگرا را هموار کرد. علویان پیش از به‌قدرت رسیدن بعثی‌ها، در ساختار سیاسی دمشق جایگاه قدرتمندی نداشتند و عمدتاً در مناطق روستایی و کم‌برخوردار زندگی می‌کردند. با این حال، ورود جوانانی از طبقات پایین علوی به ارتش در دهه‌های ۱۹۴۰ و ۱۹۵۰، سبب شد در سال‌های بعد فرماندهانی علوی بتوانند در رده‌های بالای نظامی نفوذ یابند.
    در این میان، حافظ اسد که یک افسر نیروی هوایی بود، توانست با برقراری ائتلاف درون‌حزبی و کنار زدن رقبا، در سال ۱۹۷۰ قدرت را به دست گیرد و رئیس‌جمهور سوریه شود. از آن زمان، نقش فرماندهان نظامی علوی در تحکیم حکومت بعثی افزایش یافت و به تدریج ارتش، نهادهای امنیتی و سرویس اطلاعات سوریه بیشتر در اختیار علویان قرار گرفت.
    گرچه علوی‌ها شاخه‌ای از شیعه به‌شمار می‌آیند، اما عقایدشان در طول تاریخ با تشیع دوازده‌امامی تفاوت‌هایی داشته است. آنان آیین و مناسک و تفسیرهای خاص خود از متون دینی را دارند. به عنوان مثال، در میان علوی‌ها عقاید باطنی و تفسیر رمزی از قرآن کریم رواج دارد. در دوره‌های گوناگون تاریخی، به‌ویژه در زمان عثمانیان، علویان به دلیل این تفاوت‌ها تحت فشار بوده‌اند.

  • Fehlende Folgen?

    Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

  • در روزهای گذشته و پس از سقوط حکومت اسد، شش روستای جنوبی سوریه هم‌مرز با اسرائیل خواستار پیوستنشان به این کشور شدند.
    این روستاها ساکنان دروزی دارند. فرقه‌ای مذهبی که در منطقه شام، جمعیتی از آن‌ها در سوریه، لبنان، اسرائیل و اردن زندگی می‌کنند.
    همچنین، جوامع نسبتا قدرتمندی از دروزی‌ها در کشورهای حوزه خلیج فارس، کانادا، ایالات متحده، اروپا، استرالیا، آمریکای لاتین و غرب آفریقا وجود دارند.
    جمعیت آن‌ها در سراسر جهان بیش از یک و نیم میلیون نفر است. زبان اصلی آن‌ها عربی است و بیشتر دروزی‌ها خود را عرب می‌دانند. با این حال، دروزی‌ها خود را مسلمان نمی‌دانند، اگرچه بسیاری از آداب و رسوم آن‌ها مشابه اسلام است.
    قرن یازدهم میلادی، سفر یک واعظ اسماعیلی از خراسان به مصر، سرآغاز ظهور فرقه‌ای شد که امروز آنها را دروزی می‌نامیم.

    این فرقه به دلیل ماهیت بدعت‌آمیز خود عموما سلوکی پنهان و در پرده دارد. به شکل کلی دروزی‌ها شاخه‌ای از اسلام شیعه اسماعیلی هستند، اما خود را مسلمان نمی‌دانند.
    باور آن‌ها ترکیبی از شیعه، فلسفه یونان باستان و هندوئیسم است. اعتقاد آن‌ها به تناسخ و گردش ارواح از یونان باستان و هندوئیسم اقتباس شده است که به دین آن‌ها جنبه‌ای عرفانی می‌بخشد. یکی دیگر از القاب دروزی‌ها «موحد» است که به معنای باور به خدای یکتا است.
    در قرن یازدهم، در پناه حکومت فاطمیون در قاهره، دروزی‌ها فرصتی یافت تا به عنوان یک فرقه مشروع ظهور کند. این دوره کوتاهی بود که طی آن، خلیفه فاطمی «الحاکم بأمرالله» آزادی مذهبی را اعلام کرد.

  • سال ۱۹۷۰، حافظ اسد با کودتایی خونین قدرت را در سوریه به دست گرفت. این سرآغازی بود برای حکمرانی پنجاه‌وچهار ساله یک خاندان بر کشوری که طی این مدت صحنه نبردهای سیاسی، سرکوب‌های خونین و کشمکش‌های بین‌المللی بود.
    اما این داستان، بیش از آنکه حکایت قدرت باشد، روایت انحطاط و فروپاشی است.
    حافظ اسد در سال ۱۹۳۰ در روستای قرداحه، در خانواده‌ای علوی متولد شد. او که در ابتدا افسر نیروی هوایی بود، پس از کودتای ۱۹۶۳ به‌عنوان فرمانده نیروی هوایی و سپس وزیر دفاع سوریه منصوب شد.
    اما جاه‌طلبی او فراتر از این بود. در سال ۱۹۷۰، کودتایی دیگر او را به قدرت رساند.
    پس از به دست گرفتن ریاست‌جمهوری، حافظ حکومتی ایجاد کرد که بر پایه کنترل شدید ارتش، سرکوب بی‌رحمانه مخالفان و شبکه‌ای پیچیده از وفاداری‌های خانوادگی و طایفه‌ای بنا شده بود.
    برادر او، رفعت اسد، نقش کلیدی در این ساختار ایفا کرد و در جریان سرکوب قیام حماه در سال ۱۹۸۲، مسئولیت اقدامات نظامی بی‌رحمانه‌ای را بر عهده داشت که به کشتار ده‌ها هزار نفر منجر شد.

  • گاه تقویم، داستان‌های قدیمی‌تری را برای ما روایت می‌کند. از پیوندهایی که در نگاه اول شاید بعید به نظر برسند. مانند جشن باستانی یلدا در ایران زمین و کریسمس در میان مسیحیان. آیا ممکن است این دو آیین، با همه تفاوت‌های فرهنگی و تاریخی، ریشه‌هایی مشترک داشته باشند؟

    یلدا، این شب باشکوه که مردمان پهنه وسیعی از آسیای میانه گرفته تا خاورمیانه این طولانی‌ترین شب سال را جشن می‌گیرند، یکی از قدیمی‌ترین جشن های باستانی ایران زمین می‌باشد. در ایران باستان، مردم باور داشتند که با پایان این شب تاریک، خورشید بار دیگر به قدرت خود بازمی‌گردد و روزها بلندتر می‌شوند. یلدا در زبان سریانی به معنای «زایش» است؛ زایش خورشید، تولد روشنایی و آغاز نویدبخش روزهای بهتر.
    ابوریحان بیرونی در آثارالباقیه از یلدا با نام «میلاد اکبر» یاد کرده و آن را با زایش خورشید پیوند داده است. این جشن، نماد پیروزی نور بر تاریکی است. نیاکان ما در این شب دور هم جمع می‌شدند، چراغ‌ها را روشن می‌کردند، میوه‌های قرمز رنگی چون انار و هندوانه را که نماد خورشید هستند تناول می کردند و تا دمیدن سپیده صبح بیدار می‌ماندند و شعر می خواندند.

    کریسمس، جشن تولد عیسی مسیح، در ۲۵ دسامبر برگزار می‌شود. بسیاری از تاریخ‌دانان باور دارند که انتخاب این تاریخ تصادفی نیست. در واقع، پیش از گسترش مسیحیت، رومیان در روز انقلاب زمستانی آیینی مشابه به نام ساتورنالیا داشتند. گفته می‌شود که کلیسا برای جذب پیروان بیشتر، تولد مسیح را با این جشن کهن همزمان کرد.

  • نام ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین در سیاست قرن بیست‌ویکم جهان، مترادف با جاه‌طلبی، اقتدار، و هاله‌ای از رمز و راز است.
    مردی که از دل ساختار کمونیستی شوروی سابق برخاست، به راس هرم قدرت در روسیه رسید و رویایی بزرگ‌تر از دوران شوروی را در سر می‌پروراند؛ رویای امپراتوری تزارها.
    پوتین در ۷ اکتبر ۱۹۵۲ در لنینگراد، شهری که اکنون سن‌پترزبورگ نام دارد، متولد شد. او کوچک‌ترین فرزند ولادیمیر اسپیریدونوویچ و ماریا ایوانونا بود.
    پدر او در نیروی دریایی شوروی خدمت می‌کرد و مادرش در کارخانه‌ای مشغول کار بود.
    شاید کلید ورود پوتین به دنیای قدرت و سیاست، به ریشه‌های خانوادگی‌اش بازگردد، اسپیریدون پوتین، پدربزرگ ولادیمیر، آشپز شخصی لنین و استالین بود.
    پوتین در مدرسه‌ای در باسکوف لین تحصیل کرد و بعدها از دانشگاه دولتی لنینگراد در رشته حقوق فارغ‌التحصیل شد. اما زندگی‌اش محدود به تحصیل نبود. او شیفته رمان‌ها و فیلم‌های جاسوسی بود، ورزشکار بود و در رشته جودو مقام قهرمانی داشت.


  • پس از گذشت ۴۵ سال از انقلاب اسلامی ایران، باری دیگر دختری ایرانی قدم بر صحنه مسابقات جهانی دختر شایسته گذاشته است.
    سازمان دختران پارسی زبان که با هدف معرفی و نمایش فرهنگ و شایستگی دختران فارسی زبان در صحنه‌های جهانی تأسیس شده، از کشور ایران نمایندگی نمی کند. اما با برگزاری رقابتی میان ۲۰ دختردر حوزه تمدنی ایران زمین، نماینده نهایی این گروه را انتخاب و روانه مکزیک کرد.
    سازمان برگزار کننده این مسابقات و مردم سراسر جهان، خاطره ای روشن و زنده از حضور زنان ایرانی در این مسابقات دارند.
    ‎این مسابقات در دوره محمدرضا شاه پهلوی، زیر نظر مجله «زن روز» برگزار می‌شد و فرصتی برای معرفی فرهنگ ایران و نشان دادن جایگاه زنان ایرانی بود.

  • دونالد ترامپ پس از چهار سال دوری از کاخ سفید، به عنوان چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور آمریکا انتخاب شد.
    او که در انتخابات ۲۰۲۰ رقابت سیاسی را به جو بایدن باخت، از همان زمان وعده بازگشت را به حامیانش داد؛ وعده‌ای که حالا با نتایجی خیره‌کننده به واقعیت پیوسته است.
    ترامپ کمپین انتخاباتی اخیر خود را موفق‌ترین کمپین سیاسی تاریخ نامیده است. این موفقیت شاید برای کسانی که شکست او در ۲۰۲۰ را پایان دوران سیاسی‌اش می‌دانستند، بیش از دیگران غیرمنتظره بود.
    دوره اول ریاست جمهوری ترامپ می‌تواند دورنمایی از دولت جدید او به ما بدهد.
    او در تیم خود تغییراتی داده و شاید وارد کاخ سفید متفاوتی شود. ترامپ که هرگز باور نکرد در انتخابات ۲۰۲۰ شکست خورده، برخی چهره‌های پیشین در تیم‌اش را کنار گذاشته است.
    حالا جی.دی ونس به‌جای مایک پنس، و ایلان ماسک از چهره‌های مهم حلقه نزدیکان او شده‌اند. او در سخنرانی پیروزی‌اش گفت که آمریکا به التیام نیاز دارد و باید دوره‌ای جدید و طلایی برای این کشور رقم بخورد.
    تحلیلگران معتقدند این تغییرات نشان‌دهنده شناخت بیشتر ترامپ از دنیای امروز و فضای سیاسی آمریکا است.
    ترامپ، مردی است که زندگی‌اش مملو از پیروزی‌ و ناکامی بوده است.
    او در ۱۴ ژوئن ۱۹۴۶ در محله کویینز نیویورک به دنیا آمد و از همان کودکی جذب بازار املاک شد.
    پدرش او را به مدرسه نظامی فرستاد، اما او بعدها در مدرسه کسب‌وکار وارتون تحصیل کرد.
    شروع موفقیت او در تجارت با خرید و بازسازی هتل کومودور بود که آن را به هتل گرند هایت تبدیل کرد. دو سال بعد برج ترامپ را ساخت که به نمادی برای او تبدیل شد.
    دهه نود، بحران بازار ملک آمریکا ترامپ را تا مرز ورشکستگی برد. او با هوش اقتصادی‌اش به سمت صنعت سرگرمی رفت و حق برگزاری مسابقات دختر شایسته را خرید؛ ریسکی که او را به دوران اوج بازگرداند.

  • یکم آبان‌ماه آغاز یکی از بزرگ‌ترین سلسله‌های پادشاهی ایران یعنی ساسانیان است؛ سلسله‌ای که بیش از ۴۰۰ سال بر ایران زمین حکومت کرد و نقشی بی‌بدیل در شکل‌گیری فرهنگ، تمدن و قدرت ایران در دوره باستان داشت. این سلسله نه تنها در تاریخ ایران بلکه در تمدن جهان جایگاه ماندگاری دارد.
    مورخین سال تاسیس این شاهنشاهی را ۲۲۴ میلادی می‌دانند که بر اساس این تقویم، یکم آبان ماه ۱۴۰۳، این پادشاهی باستانی هزار و هشتصدساله می‌شود.
    به مناسبت یکهزار و هشتصدمین سالگرد تاسیس این شاهنشاهی، نمایشگاهی از سکه‌های دوران ساسانیان در موزه تاریخ هنر شهر وین، پایتخت کشور اتریش برگزار شده است. سکه‌هایی که چهره‌های پادشاهان ساسانی بر آن‌ها نقش بسته است. از جمله سکه‌ای از دوره اردشیر اول، بنیان‌گذار این سلسله. بر روی این سکه عبارت «خداوند مزداپرست، اردشیر، شاه شاهان ایرانیان» آمده است که به روشنی جایگاه الهی شاه در دین و سیاست آن دوره را نشان می‌دهد.
    همچنین، بر بسیاری از سکه‌های ساسانیان تصویر محراب آتش زرتشتیان دیده می‌شود که نمادی از آتش مقدس، یکی از مهم‌ترین عناصر دینی زرتشتی است. این محراب‌ها با افسانه آتش اردشیر همراه است که روایت می‌کند هر پادشاه ساسانی در آغاز سلطنت خود این آتش را روشن می‌کرد تا مشروعیت و تقدس خود را از آسمان‌ها به نمایش بگذارد.

  • مهرگان جشنی است که سابقه آن به هزاره دوم قبل از میلاد باز می‌گردد و در فرهنگ ایرانیان نقشی تاریخی دارد.
    مهرگان هم‌زمان با فرا رسیدن پاییز و دهه ابتدایی مهرماه است.
    در میان قومیت‌های مختلف ایرانی تاریخ دقیق آغاز مهرگان از اول تا ۱۶ مهرماه ثبت شده است.
    مردم خراسان جنوبی روز یکم مهرماه را مهرگان می‌دانند و اقوام لر معتقد به هفتم مهرماه به عنوان روز جشن مهرگان‌اند، اما زرشتیان تاریخ ۱۰ مهرماه، مهرگان را جشن می‌گیرند.
    مهرگان با قدمتی در برخی روایت‌ها روز تاج‌گذاری فریدون باز است و برخی دیگر دلیل آن را آغاز اعتدال پاییزی می‌دانند.

  • گمانه‌زنی‌ها درباره سرنوشت اسماعیل‌ قاآنی، فرمانده نیروی قدس، شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران همچنان ادامه دارد.
    به‌رغم تکذیب‌های متناوب رسانه و مقام‌های سپاه پاسداران، از روز دوازدهم مهرماه که تاکنون، هیچ ویدیو و تصویر جدیدی از اسماعیل قاآنی منتشر نشده است.
    اسماعیل قاآنی که برخی رسانه‌های وابسته به سپاه پاسداران او را «مغز متفکر» سپاه معرفی کرده‌اند، در مشهد به دنیا آمده، دکترای هسته‌ای دارد و مدرک خلبانی هواپیماهای جنگنده را از روسیه گرفته است.
    فرمانده کنونی سپاه قدس، که اکنون ۶۷ ساله است، پس از وقوع انقلاب اسلامی به سپاه پاسداران پیوست و در دوران جنگ ایران و عراق در مقام یکی از فرماندهان سپاه نقش ایفا کرد. او یکی از فرماندهان سپاه پاسداران بود که در سرکوب خونین کردستان در سال ۱۳۵۹ مشارکت داشت.
    قاآنی پس از پایان جنگ، قائم‌مقام واحد هشتم عملیاتی نیروی زمینی سپاه پاسداران در مشهد شد و چندین سال در خراسان ماند. او با تاسیس سپاه قدس به شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران پیوست و پس از آن نیز با حکم قاسم سلیمانی به مقام جانشینی فرمانده نیروی قدس رسید.
    قاآنی، پیش‌تر در مصاحبه‌ای با خبرگزاری دولتی ایرنا درباره نزدیکی‌اش با قاسم سلیمانی گفته بود: «ما رفقای جنگ هستیم و روابط عمیق و پایداری با یکدیگر داریم.»

  • نگاهی به رابطه تاریخی ایران و اسرائیل از زمان سلطنت محمدرضاشاه پهلوی تا شروع حکومت جمهوری اسلامی و سیاست‌گذاری دو رهبر آن، آیت‌الله روح‌الله خمینی و آیت‌الله علی خامنه‌ای.رابطه ایران با اسرائیل از زمان تاسیس این کشور در سال ۱۹۴۸ میلادی یا ۱۳۲۷ شمسی رابطه‌ای پر فراز و نشیب بوده است

  • طی سال‌های گذشته جمهوری اسلامی همواره یهودیان ایرانی را در مظان اتهام دشمنی با نظام اسلامی قرار داده است.
    نگاه دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی به یهودیان ایران، شباهت به شرایط عصر صفوی و قاجار دارد و شاید دلیل اصلی آن تفکر ضد یهودی بخشی از علمای تشیع است.
    تهدید و ارعاب جامعه یهودیان ایران را می‌توان باتوجه‌به سخنان رهبر جمهوری اسلامی نیز تأیید کرد. علی خامنه‌ای دست‌کم یک بار مدعی شده مواضع ضد یهودی او در دوران پهلوی عامل بازداشتش بوده است.
    جمهوری اسلامی همواره با توهم توطئه فعالیت شهروندان یهودی ایران را زیر نظر داشته است. به همین دلیل در مقاطع مختلف به بهانه‌هایی بازداشت و محدودکردن فعالیت شهروندان یهودی را در دستور کار قرار داده است.
    در این میان اصرار به فعالیت شبکه‌ای یهودیان ایران علیه حکومت، ترفندی برای پذیرفتن اقدامات امنیتی بر علیه آنها بوده است.
    جاسوسی، ارتباط با اسرائیل، اجماع و تبانی علیه نظام اتهام‌های معمول حکومت به یهودیان طی چهار دهه گذشته بوده است.
    همچنین این سرکوب به ترفندی در مناقشه با اسرائیل بدل شده است. هر بار تنش میان جمهوری اسلامی و اسرائیل اوج می‌گیرد دستگاه سرکوب در ایران نوک پیکان خود را در داخل به سمت جامعه یهودیان می‌گیرد.
    حمله به زیارتگاه «استر و مردخای» در همدان که از مکان‌های مهم مذهبی یهودیان جهان است، اقدامی بوده که در مقاطع مختلف انجام شده و نیروهای تندروی مذهبی نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی تخریب کامل آن را ابزار تهدیدی جامعه یهودیان می‌دانند.
    بازداشت ۱۳ شهروند یهودی در شیراز در زمستان سال ۱۳۷۷ یکی از پرونده‌هایی است که در آن ردپای یهودی‌ستیزی را می‌توان دید. پرونده‌ای که با اتهام جاسوسی به بازداشت شهروندان یهودی و احضار یهودیان دیگر شهرها منجر شد نیز و‌ تا بازداشت نوجوان ۱۶ ساله یهودی نیز پیش رفت.

  • دختری که با خانواده‌اش از سقز راهی شمال شدند و از آنجا با برخی خویشاوندان برای دیدن پایتخت راهی تهران شد نمی‌دانست این سفر به قیمت ازدست‌دادن جانش تمام می‌شود و نامش را به نمادی برای مطالبه آزادی‌خواهانه دختران و زنان ایران بدل می‌کند.
    مهسا امینی متولد ۱۷ مهرماه سال ۱۳۷۹ بود. خانواده او برای‌آنکه یک سال از مدرسه عقب نماند، در شناسنامه تاریخ تولدش را ۲۵ شهریور ثبت کردند. روزی که سال ۱۴۰۱ روز پایان زندگی‌ او شد.
    مهسا دختری آرام و مهربان و علاقه‌مند به تحصیل در رشته پزشکی بود.
    مژگان افتخاری مادر مهسا دلیل انتخاب نام او در شناسنامه را نگرانی از حساسیت‌ به اسامی کردی دانسته‌ که ممکن بود در دوران دانشگاه مشکلاتی برایش به وجود بیاورد.
    خانواده نمی‌دانستند رؤیای تحصیل در دانشگاه هرگز برای مهسا محقق نمی‌شود.
    مهسا در دوران کودکی و نوجوانی دوستان زیادی نداشت و بیشتر وقت خود را با مادرش و برادرش اشکان که ۴ سال از او کوچک‌تر بود می‌گذراند.
    او مقطع ابتدایی را در دبستان رسالت سقز گذراند و از دوران متوسطه تصمیم گرفت در یکی از رشته‌های مرتبط با پزشکی تحصیل کند. گذراندن دوره‌ تکنسینی داروخانه در ایام دبیرستان و اشتیاق خرید لوازم پزشکی، نشان از شور مهسا برای تحصیل در این رشته بود.

  • در کنار نقش‌آفرینی احمد شاه مسعود به‌عنوان یک چریک و فرمانده نظامی موفق، او از هوش سیاسی بالایی برخوردار بود. طی دوره جنگ با طالبان، احمدشاه مسعود بارها تلاش کرد از طریق مذاکره، جامعه جهانی متوجه ضرورت تغییر حکومت طالبان شود.
    برخی معتقدند همین تلاش‌های دیپلماتیک مقدمه ترور مسعود شدند.
    مسعود سال ۱۳۸۰ با سفر به مقر پارلمان اروپا در شهر استراسبورگ، مجموعه مذاکراتی را انجام داد که تداوم آن می‌توانست توجه جامعه جهانی را بیش از همیشه متوجه افغانستان و خطر حکومت طالبان کند.
    پیام احمد شاه مسعود به بوش، رئیس‌جمهور وقت آمریکا که در آن هشدار داده بود، استقرار نیروهای بنیادگرا و تروریست در خاک افغانستان، به‌زودی اروپا و غرب را متحمل خسارت خواهد کرد، پیش‌بینی دقیقی از حمله القاعده به برج‌های نیویورک بود.
    مسعود ۱۸ شهریورماه به قتل رسید. اهمیت او در جبهه مبارزان مخالف طالبان به حدی بود که خبر درگذشتش با تاخیر اعلام شد و طالبان هرگز مسئولیت آن را نپذیرفت.
    ابهام ترور احمدشاه مسعود همچنان پابرجاست. مسعود که تمام جوانی‌ خود را در میادین جنگ سپری کرده بود، طی عملیاتی تروریستی هدف انفجار انتحاری قرار گرفت.
    قتل مسعود تنها دو روز پیش از عملیات تروریستی ۱۱ سپتامبر در شهر نیویورک، معمای این ترور را پیچیده‌تر کرده است.

  • حسن نصرالله مردی است که بی‌وقفه اسرائیل را تهدید می‌کند و رویای خود را شهادت اعلام کرده است. اما مدت‌ها است که حاضر نیست جز از طریق دوربین تلویزیونی با پیروانش دیدار کند.
    نصرالله که امروز مرد اول حزب‌الله لبنان است در ۳۱ اوت سال ۱۹۶۰ در شهرک البازوریه از محله‌های فقیرنشین شرق صور در جنوب لبنان به دنیا آمد. مادرش مهدیه صفی‌الدین و پدرش سید عبدالکریم شهروندانی ساده در لبنانی بودند.
    رهبر حزب‌الله لبنان مدرسه ابتدایی را در شهر زادگاهش گذراند و برای سپری‌کردن دوران راهنمایی به بیروت رفت و بار دیگر برای گذران دوران دبیرستان راهی زادگاهش شد.
    او با اتمام دوره دبیرستان و شروع جنگ داخلی لبنان وارد جنبش امل شد تا در سمت مسئول سازمانی جنبش شیعی امل در روستای البازوریه اولین تجربه سیاسی خود را تجربه کند.
    حدود سه سال پس از ربوده شدن امام موسی صدر در سال ۱۹۸۲ به علت اختلاف سیاسی-نظامی میان رهبران جنبش امل، نصرالله همراه برخی دیگر از مقام‌های جنبش امل به رهبری عباس موسوی که علاقه‌مندان به تحولات سال ۵۷ ایران بودند، از این گروه خارج شدند که همین اتفاق مقدمه‌ تاسیس گروه حزب‌الله شد.
    بدل‌شدن به روحانی بانفوذ امروز سرآغازش به شانزده‌سالگی نصرالله باز می‌گردد. او با سفارش سید محمد غروی، امام‌جمعه صور، علاقه‌مند به تحصیل در حوزه علمیه شده و برای تحصیل راهی شهر نجف در عراق شد.
    همین سفر و آشنایی با روحانیون سیاسی مانند سید محمدباقر صدر از او جوانی با تمایلات سیاسی ساخت.
    دیدار و آشنایی با عباس موسوی باعث شد نصرالله در شاخه‌های سیاسی گروه‌های شبهه نظامی مخالف اسرائیل در لبنان عضو شود.
    دو سال اقامت در نجف و بازگشت به لبنان پایان تحصیل حوزوی حسن نصرالله نبود. او در مدرسه امام منتظر شهر بعلبک دروس حوزوی خود را ادامه داد.
    بهار سال ۱۳۶۱، گروه ۹ نفره فراکسیون حزب‌الله که در آن زمان بخشی از جنبش امل لبنان بودند راهی تهران شدند و با روح الله خمینی دیدار کردند.

  • آلن دلون، بازیگر سرشناس فرانسوی، چهره‌ای که برای دهه‌ها نماد جذابیت و زیبایی بود، سرانجام در سن ۸۸ سالگی درگذشت.
    او سوم بهمن‌ماه سال ۱۳۴۸ در فرودگاه مهرآباد تهران مورد استقبال تعداد زیادی از دختران و پسران جوان ایرانی و طرف‌داران خود قرار گرفت و برای بیش از نیم‌قرن یکی از محبوب‌ترین چهره‌های سینمای جهان در ایران بود.

    پسر خوش‌چهره سینمای فرانسه، سال ۱۹۶۰ ، در سن ۲۵ سالگی با بازی در فیلم «ظهر بنفش» نخستین‌بار به شهرت رسید.
    او طی دهه شصت میلادی بازی در فیلم‌هایی مانند «پلنگ و روکو و برادرانش» لقب زیباترین مرد جهان و سینما را به خود اختصاص داد.
    آلن دلون مغرور، با نگاهی نافذ، شیک‌پوش و اغواکننده، القابی بوده‌اند که طی سالیان مختلف به این اسطوره داده شده‌اند.
    محبوبیت و جذابیت این ستاره و اسطوره سینمای فرانسه از مرزهای کشورش عبور کرد و در کشورهایی مانند ایران تصاویر او را بر جلد نشریات نشاند.
    چهره جذاب دوران جوانی دلون که او را نماد زیبایی مردانه برای زنان و دختران در حدفاصل دهه ۴۰ تا ۷۰ کرده بود، تا امروز نیز موردتوجه است.
    شدت این علاقه را می‌توان در سلمانی‌ محله‌های قدیمی تهران و برخی شهرهای ایران مشاهده کرد. تصاویر آلن دلون بر دیوار این مغازه‌ها نشان می‌دهند، الگوی موهای دلون در جوانی محبوب برخی پسران ایرانی بوده است.

  • هگمتانه مجموعه‌ای باستانی، باقی‌مانده از دوران حکومت مادها بر ایران است که از گزند حوادث عبور کرده و به ما، یادگار رسیده است.
    مجموعه تاریخی «هگمتانه» در چهل و ششمین اجلاس میراث جهانی یونسکو به‌عنوان بیست و هشتمین اثر جهانی ایران در یونسکو ثبت شد.
    در جلسه دهلی‌نو پس از انجام اصلاحات درخواستی، هگمتانه به فهرست آثار ثبت شده جهانی ایران اضافه شد.
    اصلاحات برای ثبت هگمتانه که در جلسه سال ۲۰۲۳ به خواسته شورای جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی (ایکوموس)، بازوی مشورتی یونسکو اعلام شد، شامل ارائه اسناد اصالت، اسناد حفاظت، مرزها، حمایت قانونی و جامعه محلی شهر همدان و بافت تاریخی هگمتانه بود.
    هگمتانه که از آن به‌عنوان پایتخت تابستانی هخامنشیان یاد می‌شود، در محل شهر همدان فعلی روزگاری پایتخت امپراتوری مادها بوده است.
    این شهر به‌واسطه قدمت تاریخی خود یکی از نمادهای هویت ایرانی به شمار می‌رود و سندی بر تمدن دیرپای این سرزمین است.
    مساحت این محوطه باستانی حدود ۳۰ هکتار است. معابر هگمتانه با سنگ‌فرش و آجرهای مربع‌شکل و منظم مزین شده است. در تپه هگمتانه حصاری به ارتفاع ۹ متر است که در آن ۲ برج عظیم کشف شده است.

  • مردی که در نوار غزه مشهور به ابوالعبد بود، در آخرین سفرش به تهران زندگی‌اش در خط پایان متوقف شد.
    اسماعیل عبدالسلام هنیه رئیس‌دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی که حماس نامیده می‌شود، از رهبران سرشناس فلسطینی بود.
    هنیه متولد سال ۱۹۶۲ میلادی در اردوگاه الشاطی غزه است. اردوگاهی که در آن سال تحت نظارت دولت مصر قرار داشت.
    والدین هنیه طی جنگ مشهور از شهر اشکلون خارج شدند. جنگی که اعراب نام آن را مصیبت یا نکبت گذاشته‌اند و برای اسرائیلی‌ها جنگ استقلال است.
    هنیه در دانشگاه اسلامی غزه تحصیل کرد. او مدرک لیسانس در رشته ادبیات عربی را در سال ۱۹۸۷ دریافت کرد.
    این رهبر بانفوذ فلسطینی از بدو تاسیس سازمان حماس به عضویت آن در آمد و فعالیت سیاسی خود را آغاز کرد.
    اسماعیل هنیه سال ۱۹۸۹ به مدت سه سال زندانی از سوی اسرائیل بازداشت و زندانی شد. پس از آزادی در سال ۱۹۹۲، او همراه با «عبدالعزیز الرنتیسی» و «محمود الزهار» و ۴۰۰ فعال دیگر از رهبران ارشد حماس به لبنان تبعید شدند. این تبعید فرصت شناخته‌شدن از سوی رسانه‌ها را برای حماس و هنیه فراهم کرد.

  • انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا برای اکثر شهروندان جهان حائز اهمیت است. به همین دلیل روند برگزاری و نتایج آن به صورت گسترده دنبال می‌شود.
    رقابت انتخاب ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا در شرایطی با کناره‌گیری جو بایدن از نامزدی حزب دموکرات حساس‌تر شده است که شکل برگزاری و شمارش آرا آن همچنان برای بسیاری از مردم جهان روشن نیست.
    سال ۲۰۱۶ زمانی که دونالد ترامپ با شکست هیلاری کلینتون، پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا معرفی شد، مردم کشورهای مختلف جهان متعجب بودند که چگونه زمانی که کلینتون در مجموع با ۶۵٬۸۵۳٬۵۱۴ رای معادل ۴۸.۲ درصد آرا نسبت دونالد ترامپ با ۶۲٬۹۸۴٬۸۲۸ معدل ۴۶.۱ درصد آرا پیشتاز بود، شکست خورد.
    پاسخ این سئوال را باید در ساختار فدرالی آمریکا و تاثیر آن بر انتخاب رئیس جمهور جستجو کرد. ملاک پیروزی نامزدها در آیالات متحده آمریکا در کنار مجموع آرا، به دست آوردن مجموع سهمیه هر ایالت است که الکترال نامیده می‌شود.
    آنچه موجب شد ترامپ پیروز انتخابات در رقابت با هیلاری کلینتون باشد میزان رای الکترال بود. ترامپ در آن انتخابات ۳۰۴ رای الکترال به دست آورد و کلینتون ۲۲۷ رای الکترال را کسب کرد.
    در آمریکا ایالت‌ها به سه بخش تقسیم می‌شوند. ایالت‌هایی که به‌طور سنتی حامی حزب دموکرات شناخته می‌شوند و به ایالات آبی معروفند. ایالت‌هایی که همواره حامی جمهوری‌خواهان بوده‌اند و ایالت قرمز نامیده می‌شوند و ایالت‌هایی که در انتخابات‌های مختلف تغییر سبد رای آن‌ها کلید اصلی پیروزی نامزدها است.