Folgen
-
Sven-Eric Söder har varit generaldirektör för FBA sedan 2012. Under hans ledning har en ny aktör på den svenska biståndsarenan vuxit fram, en myndighet som kombinerar bistånd med arbete för fred och säkerhet. FBA skapades i en tid efter kallt krig. Nu råder krig i Europa igen. Och i flera länder där FBA verkar har dramatiska maktövertaganden nyligen skett. Hör om stödet till internationella fredsinsatser, utmaningarna att verka i konfliktländer, och värdet av eldsjälar, eller förändringsaktörer, som kan inspirera unga fredsbyggare.
Medverkande: Sven-Eric Söder, generaldirektör FBA.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I år leder Sverige arbetet i OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, som är världens största organisation för regional säkerhet. På agendan står bland annat konflikterna i Ukraina, Nagorno-Karabach och den politiska krisen i Belarus. Men vad vill Sverige åstadkomma under sitt ordförandeskap? Och varför är OSSE en viktig samarbetspartner för FBA?
Medverkande: Fredrik Nordin, ambassadråd vid Sveriges OSSE-delegation i Wien, Emma Skeppström, ansvarig för FBA:s program för säkerhetssektorreform och Johan Chytraeus som är utsänd från FBA till OSSE:s övervakningsinsats i Ukraina (SMM) och biträdande chef för insatskontoret i Khersonregionen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Fehlende Folgen?
-
Stöd till val och demokratisering är en viktig del i arbetet för fred. Genom att skapa stabila samhällen som bygger på rättssäkerhet, respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska val kan våld förebyggas. FBA rekryterar, utbildar och sänder ut svenska valobservatörer till internationella valobservationsinsatser. Här berättar vi hur det fungerar.
Medverkande: Rebecca Palmer som ingår i den svenska valresursbasen och FBA:s specialist på val, Stina Larserud.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Efter 20 år med kvinnor, fred och säkerhetsagendan är vi ännu långt från att nå de uppsatta målen där kvinnors deltagande i fredsprocesser är en nyckelfråga. Nu lanserar FBA, PRIO och UN Women aktuell forskning om kvinnor, fred och säkerhet på temat nya insikter för nästa decennium. Ambitionen är att bygga en bro mellan forskning och praktik. Men varför behövs det?
Medverkande: Louise Olsson, senior forskare vid det norska fredsforskningsinstitutet PRIO, Desirée Nilsson, docent i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet och FBA:s forskningschef Mimmi Söderberg Kovacs.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
2020 har kallats ett jubileumsår för kvinnors rättigheter. För 25 år sedan enades världens länder om en handlingsplan för att stärka kvinnors rättigheter, och några år senare kom säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Men var står jämställdhetsarbetet i världen idag? Vi pratar om historiska framsteg, politiska prioriteringar och vad som görs för att nå målet om en jämställd värld.
Medverkande: Gertrud Åström, en av Sveriges främsta jämställdhetsexperter, Annika Söder, kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet 2014-2019 och Gabriela Elroy, chef för FBA:s program för kvinnor, jämställdhet och unga.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
This year marks the 20th anniversary of the UN Security Council resolution 1325 on women, peace and security. FBA is the government agency tasked with Sweden’s implementation of the agenda for women, peace and security.
To promote gender equality and realize the Swedish feminist foreign policy, FBA seconds civilian personnel to international peace operations that Sweden takes part in. But what is the role of a gender adviser? Here, two of our secondees share their experiences from working at the EU HQ in Brussels and in a field mission in Africa.
Participants: Charlotte Isaksson, the European Union External Action Service, EEAS, and Jenny Norman, EU's military training mission in the Central African Republic, EUTM CAR.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Många av världens konflikter har pågått länge och är fortfarande olösta, trots långvariga och kostsamma internationella fredsinsatser. Ett gott ledarskap anses i allmänhet vara nyckeln till framgång för att en organisation ska nå sina mål. Den här gången handlar FBA-podden pratar vi om ledarskap i fredsinsatser – en allt viktigare komponent i FBA:s arbete för fred och säkerhet.
Medverkande: Najat Rochdi, humanitär rådgivare till FN:s särskilda sändebud för Syrien och verksam inom IASC, en kommitté inom FN-systemet som planerar och samordnar humanitära insatser, berättar om sina erfarenheter som DSRSG (biträdande Generalsekreterarens särskilda representant) vid FN:s fredsinsats i Centralafrikanska republiken, MINUSCA.
Dessutom FBA:s Jens Schjörlien, programchef för ledarskap och samverkan i fredsinsatser, och Marie Blomdahl, senior rådgivare inom ledarskapsutveckling.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
FBA är Sveriges expertmyndighet för genomförande av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet och sänder bland annat ut civil personal till internationella fredsinsatser som Sverige deltar i, för att stärka jämställdhetsarbetet och realisera den feministiska utrikespolitiken. Hur är det att arbeta som jämställdhetsrådgivare? Möt två av våra utsända som är verksamma i Bryssel och Centralafrikanska republiken.
Medverkande: Charlotte Isaksson, EU:s utrikestjänst, EEAS, och Jenny Norman, EU:s militära utbildningsinsats EUTM CAR.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Våld är en del av vardagen i Mali. Implementeringen av det fredsavtal som undertecknades 2015 går långsamt och den svåra säkerhetssituationen påverkar människors tillvaro. FN och FBA stöttar freds- och försoningsprocessen – men vad finns det för möjligheter att bidra till en positiv utveckling i landet? Hur ser malierna på framtiden? Och varför måste kvinnorna involveras i arbetet för fred?
Medverkande: FBA:s Minna Nauclér och Susanna Rudehill, och generallöjtnant Dennis Gyllensporre från Försvarsmakten som leder den militära delen av FN:s fredsinsats i landet, Minusma.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Skådeplatsen för det som kallas Afrikas världskrig. Konfliktmineraler och barnsoldater. Demokratiska republiken Kongo förknippas med att vara ett av världens oroligaste länder. Men nu har landet fått en ny president. Felix Tshisekedi tog över makten efter ett omstritt val i slutet av 2018. Finns det hopp för framtiden? Kommer Kongo att kunna stabiliseras?
Medverkande: FBA:s Emelie Tiger och Karin Carlsson och Maria Eriksson Baaz, forskare vid Uppsala universitet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I Ukraina rasar en väpnad konflikt mellan regeringen och ryskstödda separatister. Samtidigt utkämpas ett annat krig i det tysta: kampen mot korruptionen. FBA har under fyra år drivit ett projekt för att öka lokala myndigheters förmåga att leverera grundläggande samhällsservice till medborgarna på ett rättssäkert sätt. Hur bygger man upp en fungerande rättsstat efter år av maktmissbruk? Och hur återskapar man människors förtroende för institutionerna?
Medverkande: FBA:s Emma Öståker och Jakob Hedenskog, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
FN:s fredsinsatser fyller 70 år. Sedan starten 1948 har 71 insatser existerat i FN:s regi, och över en miljon militärer, poliser och civila har tjänstgjort i dem. Men nu står insatserna inför stora utmaningar. För att möta utmaningarna har FN:s generalsekreterare lanserat initiativet Action for Peacekeeping, en uppmaning till världens länder att agera för att förbättra insatserna. Så vad kommer att hända med insatserna i framtiden?
Medverkande: Björn Holmberg, chef för Challenges Forums sekretariat och Lisa Orrenius, FBA.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Möt två unga fredsbyggare från Liberia som i år deltar i FBA:s ledarskapsprogram. Hur ser de på livet och framtiden? Och vilka råd vill de ge landets beslutsfattare? Ledarskapsprogrammet är en av de insatser som FBA genomför inom ramen för den svenska biståndsstrategin för Liberia. Målet är att de unga ska kunna ta en aktiv roll som ledare och bidra till en fredlig utveckling i landet.
Medverkande: Sayennoh Hinson, Young Ambassadors for Peace och James Kolubah, Manu River Union Youth Parliament.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I Colombia står fred och säkerhet i centrum för politiken. Hur påverkar en ny president den pågående fredsprocessen mellan Colombias regering och FARC-gerillan, och samtalen mellan regeringen och den fortfarande aktiva ELN-gerillan? Vilken inverkan har krisen i grannlandet Venezuela och den rekordstora narkotikahandeln? Och vad gör FBA?
Medverkande: FBA:s Anna Widepalm och Stefan Åström.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.