Folgen
-
Sven-Eric Söder har varit generaldirektör för FBA sedan 2012. Under hans ledning har en ny aktör på den svenska biståndsarenan vuxit fram, en myndighet som kombinerar bistånd med arbete för fred och säkerhet. FBA skapades i en tid efter kallt krig. Nu råder krig i Europa igen. Och i flera länder där FBA verkar har dramatiska maktövertaganden nyligen skett. Hör om stödet till internationella fredsinsatser, utmaningarna att verka i konfliktländer, och värdet av eldsjälar, eller förändringsaktörer, som kan inspirera unga fredsbyggare.
Medverkande: Sven-Eric Söder, generaldirektör FBA. -
I år leder Sverige arbetet i OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, som är världens största organisation för regional säkerhet. På agendan står bland annat konflikterna i Ukraina, Nagorno-Karabach och den politiska krisen i Belarus. Men vad vill Sverige åstadkomma under sitt ordförandeskap? Och varför är OSSE en viktig samarbetspartner för FBA?
Medverkande: Fredrik Nordin, ambassadråd vid Sveriges OSSE-delegation i Wien, Emma Skeppström, ansvarig för FBA:s program för säkerhetssektorreform och Johan Chytraeus som är utsänd från FBA till OSSE:s övervakningsinsats i Ukraina (SMM) och biträdande chef för insatskontoret i Khersonregionen. -
Fehlende Folgen?
-
Stöd till val och demokratisering är en viktig del i arbetet för fred. Genom att skapa stabila samhällen som bygger på rättssäkerhet, respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska val kan våld förebyggas. FBA rekryterar, utbildar och sänder ut svenska valobservatörer till internationella valobservationsinsatser. Här berättar vi hur det fungerar.
Medverkande: Rebecca Palmer som ingår i den svenska valresursbasen och FBA:s specialist på val, Stina Larserud. -
Efter 20 år med kvinnor, fred och säkerhetsagendan är vi ännu långt från att nå de uppsatta målen där kvinnors deltagande i fredsprocesser är en nyckelfråga. Nu lanserar FBA, PRIO och UN Women aktuell forskning om kvinnor, fred och säkerhet på temat nya insikter för nästa decennium. Ambitionen är att bygga en bro mellan forskning och praktik. Men varför behövs det?
Medverkande: Louise Olsson, senior forskare vid det norska fredsforskningsinstitutet PRIO, Desirée Nilsson, docent i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet och FBA:s forskningschef Mimmi Söderberg Kovacs.