Folgen
-
Inför valet 2022: Hur mår feminismen? Var står riksdagspartierna egentligen i viktiga feministiska frågor? Välkommen till en inspelning av ett panelsamtal mellan poddaren Fanna Ndow Norrby, Veckorevyns Irena Požar, författaren Lina Stenberg och Kvinna till Kvinnas Petra Tötterman Andorff. Moderator: Lisa Pelling, Arena Idé.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur jämställd är partiernas politik? Alla ska vara medvetna om vad som står på spel. Vem som sitter vid makten i Sverige efter valet 2022 kommer att ha betydelse för jämställdhetsarbetet och för kvinnors och HBTQI-personers rättigheter. Därför har Kvinna till Kvinna tagit fram en feministisk valkompass som vi går igenom i avsnittet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Fehlende Folgen?
-
Elin Wägner, Grupp 8, Intisar Al-Amyal och Douce Namwezi har alla en sak gemensamt. De vigde och viger sina liv åt att förbättra för kvinnor. I det här avsnittet pratar vi om de modiga kvinnorättsförsvarare som under historien har fört jämställdheten framåt och om de lika modiga som idag fortfarande kämpar för grundläggande rättigheter i sina länder. Medverkande, Klara Backman och Jessica Poh Janrell, påverkansrådgivare Kvinna till Kvinna. Host: Anna-Carin Hall
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I en akut kris som kriget i Ukraina har kvinnoorganisationer ofta en fantastisk förmåga att snabbt kunna ställa om till humanitärt arbete, men de möter också andra utmaningar och deras arbete kan ifrågasättas och hotas. Hur kan vi som vill hjälpa kvinnorättsförsvararna göra det på bästa sätt, och vilken roll har civilsamhället i dagens Ukraina?
Medverkande:
Martin Uggla, ordförande Östgruppen, Eva Zillén, senior rådgivare Kvinna till Kvinna, Klara Backman, påverkansrådgivare Kvinna till Kvinna. Host: Anna-Carin Hall
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kvinnors ekonomiska rättigheter är grundbulten i jämställdheten. Kvinnor globalt tjänar 82 procent av männens löner för samma jobb. I över 100 länder finns det lagar som försvårar för just kvinnor på arbetsmarknaden och bara 15 procent av världens landägare är kvinnor. Vad kan vi göra åt detta – och annat? Vi pratar problem och lösningar med Monica Erwér, Kvinna till Kvinnas expert på ämnet. Övriga medverkande: Jessica Poh Janrell, påverkansexpert. Host: Anna-Carin Hall.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Utan kvinnorna hade det nog inte blivit någon fredsrörelse, inga Vietnamdemonstrationer och inga protester mot kärnvapen. Nu var det länge sedan det var någon större fredsmarsch i Sverige. Massprotesterna har flyttat till sociala medier men kvinnorörelsen runt om i världen, speciellt i länder drabbade av krig och konflikt, fortsätter att ha ett starkt fredsengagemang och det här går långt tillbaka i tiden. Men varför hänger just kvinnorörelsen och fredsrörelsen ihop? Medverkande: Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff, Klara Backman, påverkansrådgivare, Anna-Carin Hall, poddvärd.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mäns våld mot kvinnor – när tar det någonsin stopp? Anmälningar leder inte till fällande domar. Lagstiftning fungerar inte. Själva viljan hos regimer att sätta stopp för fenomenet verkar bristfällig men nu kan förändring vara på gång i EU.
I våras drog sig Turkiet ur den så kallade Istanbulkonventionen som är det första juridiskt bindande avtalet någonsin om att avskaffa våld mot kvinnor i Europa, och Polen hotar att göra detsamma.
I podden pratar vi med Socialdemokraternas europaparlamentariker Evin Incir om ansträngningarna att på olika vägar få till en bindande lagstiftning mot våld mot kvinnor för EU:s alla medlemsländer. Vi diskuterar också orsakerna bakom våld mot kvinnor och vilka som globalt motarbetar att detta ska ses som ett brott.
Medverkande:
Evin Incir, Europaparlamentariker(S), Jessica Poh-Janrell, påverkansrådgivare Kvinna till Kvinna, Anna-Carin Hall, poddvärd.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Fler och fler länder runt om i världen tillåter abort medan USA som haft fri abort i 48 år verkar gå i motsatt riktning. Även i Europa vädrar abortmotståndarna morgonluft – som nu senast i Polen. Aborträtten har varit ett slagfält de senaste 100 åren sedan Ryssland var först med att legalisera abort 1920. I stora delar av världen har kvinnor fortfarande inte rätt att bestämma över sina egna kroppar och när de vill vara gravida. Vem eller vilka är det som motarbetar aborträtten och varför ser det så olika ut globalt? Är det religionen som står bakom abortmotståndet, eller finns det andra samhällsekonomiska drivkrafter bakom? Och kan aborträtten någonsin på allvar bli hotad i Sverige? Femdefenderpodden är Kvinna till Kvinnas kunskapspodd om kvinnors globala rättigheter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kvinnorättsförsvarare – feminister, suffragetter, bråkmakare och rödstrumpor – har varit kämpar och garanter för demokratin i över 100 år, i Sverige och i andra länder. Allmän och lika rösträtt är ett resultat av kvinnors kamp. Men kvinnors engagemang i politiken, journalistiken och civilsamhället är i många länder alltmer utsatta röster för demokrati, yttrandefrihet och mot korruption. I vissa länder kan du mördas eller fängslas för att du kallar dig feminist. I Sverige utstår kvinnor som står upp för kvinnors rättigheter hat, hot och trakasserier.
Vad är kvinnorättsförsvarares roll för demokratin idag, i Sverige och runt om i världen? Vad riskerar att hända med demokratin om de tystas?
Vad kan Sverige göra för att bättre skydda kvinnorättsförsvarare? Och varför får de fortfarande nästan inga resurser?
Femdefender-podden är Kvinna till Kvinnas kunskapspodd om den globala kampen för kvinnors rättigheter. På Bokmässans Globala Torg spelar vi 23 sept 2021 in ett specialavsnitt live där vi gästas av demokratiminister Amanda Lind.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Efter att talibanerna tagit makten i Afghanistan har kvinnorna nästan försvunnit från gatorna i Kabul och andra stora städer. Många kvinnorättsförsvarare fruktar nu med rätta för sina liv. Talibanernas talespersoner har försäkrat att kvinnors rättigheter kommer att respekteras och att kvinnor och flickor kommer att få fortsätta studera, men få tror på dem. Försäljningen av burkor lär ha gått upp med 400 procent. Vilken framtid väntar nu Afghanistans kvinnor och flickor?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Trots flera resolutioner och konventioner mot fenomenet, fortsätter rapporterna om utstuderade våldtäkter i krig att nå oss, nu senast från provinsen Tigray i Etiopien. Vi ger bakgrunden till varför det är så svårt att en gång för alla sätta stopp för detta plågsamma krigsbrott.
Kvinnor drabbas på andra sätt av krig och konflikter. Vi reder ut hur och varför. Andelen kvinnor i fredsförhandlingar ökar inte trots omfattande internationella ansträngningar, men finns det något belägg för att fler kvinnor vid förhandlingsborden ökar freden på jorden? Medverkande: Klara Backman, påverkansrådgivare, Jessica Poh Janrell, påverkansrådgivare, Anna-Carin Hall, pressansvarig.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I första avsnittet reder vi ut varför Turkiet lämnar Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor. Vi ger lyssnarna bakgrunden till att motståndet hårdnar mot kvinnors rättigheter i EU såväl som globalt och varför ett litet ord retar gallfeber på kvinnorättsmotståndarna och sägs leda till både könsförvirring och homosexualitet. Medverkande: Klara Backman, påverkansrådgivare, Jessica Poh Janrell, påverkansrådgivare, Anna-Carin Hall, pressansvarig.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.