Folgen
-
Hva skjer i finansmarkedene 2025 og hvor mye kommer president Donald Trump til påvirke dem?
Finansredaksjonens siste episode i 2024 handler om hvordan vi tror renter, oljepris, boligpris, inflasjon og aksjemarkedene vil utvikle seg.
Den amerikanske økonomien påvirker hele verden. Det knytter seg derfor sterk spenning til hva som skjer når Donald Trump tar plass i Det hvite hus 20. januar. Dette kommer vi garantert til å snakke mer om i Finansredaksjonen i 2025.
Godt nytt år!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Året 2024 ebber ut. Det er tid for å oppsummere nok et ellevilt år i finansmarkedene.
Det snakker vi om i årets siste episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN.
2024 kort oppsummert er et knallgodt aksjemarked i USA, som har steget nær 30 prosent hovedsakelig på grunn av de syv selskapene innen teknologi og AI, Magnificent Seven. Rentekuttene vi trodde kom fra Norges Bank uteble. Inflasjonen dempet seg og det har oljeprisen gjort også.
Hør hva som er børskommentator Thor Christian Jensen topp tre villeste hendelser i aksjemarkedet i 2024 i den siste episoden av Finansredaksjonen i år.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Fehlende Folgen?
-
Kjell Inge Røkke deler ut utbytter i bøtter og spann til aksjonærene. Har ur-gründeren Røkke gått tom for investeringsideer eller bereder han grunnen for å gå av børs?
Det spekulerer vi i i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN.
For hva skjer i Aker-systemet? Store utbytter betales ut, noe som gagner majoritetseier Røkke de luxe, men hvorfor skjer dette nå.
Er det ikke bare exit fra Norge, men exit fra Oslo Børs som ligger i Røkkes planer fremover?
Børskommentator Thor Christian Jensen mener det er veldig «urøkkete» og passivt å dele ut utbytte uten å komme med noe nye smarte grep.
Finansredaktør Terje Erikstad lurer på om Røkke blir litt irritert av at investorene ikke anerkjenner de store verdiene som ligger i Aker-selskapene. Aker-aksjen handles til en rabatt på rundt 27 prosent målt mot den verdijusterte egenkapitalen (NAV) som selskapet selv beregner verdien til.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Telenor fikk ny sjef denne uken, Benedicte Schilbred Fasmer. Klarer hun å få selskapet til å skinne som i gamle dager? Og hva er arven etter Sigve Brekke?
Tidligere banktopp Benedicte Schilbred Fasmer tok plass i sjefsstolen i Telenor denne uken. Hun hadde et klart budskap første dag. Hun skal øke inntjeningen i Telenor- Ikke så veldig visjonært akkurat, men det er vel lenge siden – om noen gang – Telenor har vært et selskap med store visjoner?
I ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i Dagens Næringsliv, snakker vi om Telenor.
Børskommentar Thor Christian Jensen er en mann det er vanskelig å imponere. Sigve Brekke har heller ikke klart det, siden avkastningen og børsutviklingen i Brekkes ni år som toppsjef ikke akkurat har vært noe å juble for.
Finansredaktør Terje Erikstad mener det er lenge siden telekom-sektoren har vært en vekstmaskin og at det viktigste for den nye toppsjefen i Telenor blir å sørge for å kunne få så høye marginer som mulig ut av kundene.
Det er oss det. DN skrev tidligere denne uken om at norske telekom-kunder betaler inntil fem ganger så mye som kunder i andre nordiske land. Digitaliseringsminister Karianne Tung vil ha lavere priser. Det mener Fasmer er urettferdig, siden Norges geografi gjør vedlikehold og bygging av nett mye dyrere enn i andre land.
Dette blir bare en av mange diskusjoner Fasmer må stå i som ny sjef i selskapet som hadde sin opprinnelse i 1855.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Equinor må ikke «søle» bort pengene på fornybarprosjekter. Da er det kanskje bedre å splitte selskapet i to.
Vårt alles felles oljeselskap Equinor har ikke investorenes tillit akkurat nå. Forrige uke kom det en drepende analyse fra DNB Markets som mer enn antydet at Anders Opedal ville sløse bort penger på fornybar investeringer i en tid hvor inntektene fra Nordsjøen ventes å falle.
Det betyr mindre utbetaling av utbytte til aksjonærene. Kanskje bør Equinor – eller den største eieren staten – gjøre som tidligere Equinor-topp, Inge K. Hansen, foreslår i et innlegg i DN. Ta ut vind- og solprosjektene fra Equinor og Statkraft og lage et nytt stort selskap innen fornybar energi.
– Aksjonærene ville elsket det, mener børskommentator, Thor Christian Jensen.
Hør også hvordan Finansredaktør Terje Erikstad tolket Opdals tale på Equinors konferanse tirsdag. Og ikke minst hvordan den mektige IEA-sjefen Faith Birol vurderte situasjonen for olje og gass versus fornybar energi i årene fremover.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sportskjeden XXL har falt rundt 90 prosent i verdi i år. Selskapet trenger desperat penger, men eierne er ikke enige.
Styret i XXL ber aksjonærene skyte inn nye 600 millioner kroner. Selskapet sliter med en enorm gjeld og svake resultater. Noe drastisk må skje for å redde sportsgiganten fra fullstendig kollaps.
Problemet for styret er at det engelske selskapet Fraser Group ikke har gitt sin tilslutning til forslaget om en kapitalutvidelse. Med rundt 33 prosent av aksjene kan selskapet blokkere en emisjon.
Men XXL-styret har lagt frem en kreativ plan for å hente inn penger likevel. Gjennomføres den vil Fraser Group nærmest bli utradert som aksjonær. Det britiske selskapet vil neppe sitte stille og la det skje.
Maktkampen om XXL spisser seg til. Dette er tema i denne ukens utgave av podkasten Finansredaksjonen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Elon Musk puttet over én milliard kroner inn i Trump-kampanjen. Avkastningen ble særdeles god. Og nå blir han også rådgiver i Trumps regjering.
Donald Trump vant valget. Det gjorde også Elon Musk.
Tesla-aksjens himmelferd den siste uken har økt Musk formue med rundt 70 milliarder kroner. Hvorfor stiger Tesla-aksjen så mye nå? Det er jo ikke sånn at Musk elbil-selskap har gjort noe revolusjonerende.
I ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast laget av DN, snakker vi om Tesla og Musk. Tesla er bare ett av syv selskaper Musk leder. Det ene Space X har mål om å dra til Mars innen 2028. Er det tillatelse til det Trump har lovet Musk for hans rolle – og bruk av over én milliard kroner – i valgkampen?
Donald Trump har også utpekt Elon Musk til å lede et nytt organ for effektivisering sammen med tidligere presidentkandidat Vivek Ramaswamy. Organet deler navn med tullekryptovalutaen «Doge». Det blir svært spennende å se hvordan duoen skal effektivisere amerikansk forvaltning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hva skjer med rente-, aksje-, valuta- og kryptomarkedene etter Trumps valgseier? Hør Finansredaksjonens ferske episode.
Valgkampen som har sugd all oksygen ut av alle andre nyheter de siste månedene, endte med at Donald Trump blir USA 47. president. Det kan man jo mene mye om, men hva vi mener betyr ingenting.
Det vi er opptatt av er hvordan renter, valuta, aksjer og kryptomarkedet reagerer på Trump-seier
Det er tema for ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN.
Nordmenn som eier globale indeksfond kan juble over Trumps seier (i alle fall på kort sikt), for førbørshandelen på S&P 500 er opp og dollaren styrker seg. Men baksiden av at dollaren styrker seg og at kronekursen svekkes, er at Norges Bank kanskje må skyve rentekuttet lenger frem i tid.
Bitcoin-entusiaster (altså ikke oss) kan også glede seg. Kursen er opp åtte prosent i dag og har steget mye den siste tiden. Er det en hedge mot det lite bærekraftige amerikanske budsjettunderskuddet, lurer børskommentator Thor Christian Jensen på.
Hvis Republikanerne – i tillegg til å få presidenten – kan de også vinne både Representantenes hus og senatet. Det kalles «red sweep», og betyr at politikken partiet vil implementere møter lite motstand. Da vil det ikke bli satt noe tak på hvor mye den amerikanske staten kan låne, sier finansredaktør Terje Erikstad.
Hør den ferske episoden om økonomiske konsekvenser av det amerikanske valget her.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Oktober er en skummel måned. Ikke bare er det Halloween. Det er også fremleggelse av tredje kvartals resultater.
I ukens episode av Finansredaksjonen snakker vi om hvorfor tredje kvartal er en sannhetens time for mange selskaper.
I tredje kvartal begynner selskapene å gjøre opp status for året. Har de klart å nå målene de satt ved inngangen av året eller ikke. Signaler sendes ut til analytikerne i meglerhusene som følger selskapene og selv om det selvfølgelig ikke kan gis konkrete tall om det kommende resultatet, så forsøkes det nok å si noe om stoda.
– Analytiker-massasje, kaller børskommentator Thor Christian Jensen det.
For Daytradere er resultatsesongen en god mulighet til å tjene raske gevinster. Resultater skaper ofte kursbevegelser – i en eller annen retning – og volatilitet er dopet daytradere er avhengig av.
Tirsdag kveld leverte det første av de store amerikanske tech-selskapene resultat, Alphabet (Google). Selskapet fortsetter å tjene vanvittig med penger, og ble sendt rett opp på Wall Street.
I Norge har det kommet en rekke resultater som har slått analytikernes forventninger. Orkla overrasket positivt og fikk en belønning på fem prosent kurshopp på børsen. Endelig begynner strategien å virke, sier Jensen.
Telenor, DNB, Equinor, Storebrand, Gjensidige og Kongsberggruppen har også levert svært gode resultater for tredje kvartal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Finansredaksjonen har hatt gjester denne uken. Vi kan uten tvil si at det er verdi for pengene å høre på.
Aksjemarkedet er på en historisk opptur. Det siste året har den bred amerikanske indeksen S&P 500 steget med 40 prosent, 40 prosent!
Det er noe alle nordmenn som har fulgt Finansredaksjonens evigvarende råd om å investere i globale indeksfond bør være ekstremt glad for.
Men denne uken snakker Finansredaksjonen med to svært erfarne forvaltere – som ikke forvalter indeksfond, for å si det sånn – for å høre deres tanker om det eksepsjonelt gode aksjemarkedet, som til tross for alle negative spådommer har vært mer høytflyvende og robust enn Erling Braut Haaland foran mål.
Vi sender i dag live fra Kåkånomics i Stavanger, og våre gjester er senior porteføljeforvalter Beate Bredesen i Odin Forvaltning, tidligere porteføljeforvalter i SR-Forvaltning og Skagenfondene og Øyvind Schanke, investeringsdirektør i det familieeide selskapet TD Veen, tidligere administrerende direktør i Skagenfondene og investeringsdirektør i Oljefondet.
Lytt og lær!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Oslo Børs er en kork på opprørt hav og nå brygger det opp til en ny storm. Stormen har fått navnet Kina.
Onsdag ble det lagt frem en rapport fra det internasjonale energibyrået, IEA . Eller ikke bare en rapport, men en bibel. Finansredaksjonen har sin egen IEA-tolker, finansredaktør Terje Erikstad.
I ukens episode av Finansredaksjonen forteller Erikstad om budskapet fra IEA.
Kortversjonen er at oljens tidsalder som energikilde er på hell. Etterspørsel avtar, mens tilbudet vil øke.
Kinas manglende etterspørsel bidrar sterkt til utviklingen i oljemarkedet. Mens Kina var det som løftet global handel etter finanskrisen i 2009, er landet med på å dempe den gjennom lavere etterspørsel etter olje og rask oppbygging av fornybare kilder som sol og vind.
Børskommentator Thor Christian Jensen forteller hvordan dette kommer til å påvirke «korken» Oslo Børs.
Neste episode av Finansredaksjonen kommer først neste fredag. Torsdag kveld har vi livepod fra Kåkånomics i Stavanger (Nordens morsomste økonomifestival). Hint: Vi har gjester og det blir gitt råd om hvordan du bør investere.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Equinor har kjøpt nær ti prosent i havvind-selskapet Ørsted. Det liker aksjonærene dårlig. Men er ikke kjøpet helt i tråd med Equinors mål da?
Equinor har falt med over seks prosent på Oslo Børs denne uken. Mye skyldes mandagens nyhet om at selskapet kjøper nær ti prosent i det danske fornybarselskapet Ørsted (tidligere oljeselskapet Dong).
Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast fra oss her i DN.
Børskommentator Thor Christian Jensen mener kursfallet skyldes at Equinor kjøper i fornybar som har lavere forventet avkastning enn olje.
Eikas investeringdirektør Gaute Eie tror også at aksjonærene blir sure av at Equinor opptrer som et investeringsselskap og kjøper andeler i andre selskapet. Jensen sier at Eie intervjues av Finansavisen. Det er feil. Det er E24! Rett skal være rett.
Finansredaktør Terje Erikstad sier det er tidlig å avgjøre som oppkjøpet er en fiasko eller en genistrek, men kjøpet er jo i tråd med selskapets ambisjoner på fornybar-fronten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hva mener investeringsdirektør Robert Næss i Nordea og NHH-professor Karin Thoburn skiller gode og dårlige selskaper - og hvorfor er kryptovaluta helt uinteressant?
I en spesialepisode av Finansredaksjonen spilt inn live på NHH i Bergen, har vi med investeringsdirektør Robert Næss i Nordea og NHH og Wharton School-professor Karin Thoburn som gjester.
Næss forteller om den viktigste enkeltfaktoren han leter etter i jakten på nye investeringer og Thoburn, som er rangert som verdens sjette beste konkursforsker, forteller hva slags kjennetegn selskaper som er på vei mot stupet har, og hvilke selskaper det er verdt å redde.
Thoburn forklarer hvorfor Oljefondssjefen Nicolay Tangen kalte henne "Norges dyreste person". Og Næss hvorfor kryptovaluta er et meningsløst spekulasjonsobjekt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det er en kraftig eskalering av krigen i Midtøsten. Hva betyr det for verdensøkonomien og aksjemarkedene?
Ukens episode spiller vi inn foran et «live audience» som det heter. Finansredaksjonen er på Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. Stedet som har sendt ferdigutdannede økonomer ut porten i snart 90 år.
Konflikten i Midtøsten har vart omtrent like lenge.
Nå er vi inne i en ny – og svært farlig – fase i konflikten. Ett år etter Hamas terrorangrep på Israel, har konflikten eskalert til det største angrepet fra Iran mot Israel noensinne.
Hva betyr det for verdensøkonomien?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Fastrentene har falt, bankene opplever et rush av kunder som vil binde renten. Er det riktig eller feil å binde?
Nå er vi i «den» perioden i rentemarkedet igjen. Perioden hvor fastrenter er lavere enn flytende renter og økonomer (og kommentatorer) sier at nå er det smart å binde renten.
I ukens episode av Finansredaksjonen snakker vi om fordeler og ulemper ved rentebinding.
Kort oppsummert sier vi at dersom målet ditt er å få gevinst av å binde renten nå, altså at du vedder på at renten om tre eller fem år fortsatt ligger høyere enn renten du binder lånet ditt på nå, er det ikke sikkert du bør binde renten.
Les også: Fastrenterush: – En tidobling i antall henvendelser
Men hvis målet ditt er enten å forsikre deg mot at den flytende boliglånsrenten blir enda høyere enn den er i dag, eller at du vil ha en romsligere økonomi nå og dermed forskuttere rentekuttene som er ventet de neste årene, kan det være riktig å binde renten.
Les også: Vanskelig å ikke anbefale fastrente nå
I sin siste pengepolitiske rapport har Norges Bank en kurve som viser hvordan de mener boliglånsrenten vil utvikle seg fremover. I den ligger renten på rundt 4,5 prosent i 2027. Hvis Norges Bank får rett, vil det å binde renten på boliglånet i tre år i dag, være en god idé.
Les også: Sjeføkonom om fastrente: – En «no-brainer»
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvorfor kuttes renten i USA, men ikke i Norge?
Den amerikanske sentralbanken klinte til med et rentekutt på 0,5 prosentpoeng onsdag kveld. Norges Bank holdt renten uendret på sitt rentemøte torsdag.
Les også: «Just perfect» for både Harris og oss
Åtte måneder etter «alle» trodde den amerikanske sentralbanken skulle begynne å kutte renten, har den gjort det. Og det med et halvt prosentpoeng, som er mye i en verden hvor kvartinger er sentralbankenes go to -kutt.
Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen.
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache lot renten ligge rolig, men endret ordlyden og rentebanen litt – bitte litt – i retning av at renten kan bli satt ned i desember, selv om det aller mest sannsynlige er at det først skjer mars neste år.
Les også: Her er Norges Banks nye rentebane: – En kalddusj for markedet
Svak kronekurs og høy lønnsvekst er begrunnelsene for å holde renten i ro.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Får vi lavere eller høyere renter i Norge med Harris eller Trump som president?
Det snakker vi om ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av DN.
Natt til onsdag norsk tid braket presidentkandidatene Kamala Harris og Donald Trump sammen i den første- og kanskje eneste – tv-debatten før valget.
Les også: Rett i strupen på Trump
Mange mener mye om hva som ble sagt der. Det vi i Finansredaksjonen er opptatt av, er at den økonomiske politikken til begge presidentkandidatene kan være negativt for Norge.
Hør episoden her.
Les også: Økonomiprofessor undres over Harris' skattepolitikk: – Vil neppe innfri noen av målene
Vi snakker også om neste ukes rentemøte i Norges Bank og om LO-Roger og hans insisterende argumenter om at Norges Bank har satt opp renten for mye.
Les også: LO-Rogers omvendte klassekamp
Les også: LO traff blink der DN bommet
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I motsetning til Nvidia som svever høyt på en ny teknologi, svever Kongsberggruppen høyt på noe som er grunnleggende gammelt, lands behov for å krige seg til mer land.
Databrikke-selskapet Nvidia stupte nær ti prosent på den amerikanske børsen tirsdag, men aksjekursen er fortsatt opp rundt 120 prosent i år. Den andre sektoren som har hatt en voldsom oppgang de siste årene, er våpenindustrien. Man kan kanskje si at Kongsberggruppen er Norges svar på Nvidia. Selskapet er opp 134 prosent i år.
I ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN, snakker vi om Nvidia – og Kongsberggruppen.
Finansredaktør Terje Erikstad sier om Nvidia at det er verdenshistoriens raskest voksende selskap på grunn av investorenes redsel for å gå glipp av KI-revolusjonen.
«Enten har finansmarkedet rett og da er vi inne i verdenshistoriens største teknologirevolusjon. Eller så tar finansmarkedet feil og da er vi inne i verdenshistoriens største aksjeboble».
Børskommentator Thor Christian Jensen er ikke tvil om at dette er en aksjeboble.
Kongsberggruppens sterke kursoppgang er dessverre ikke basert på en boble, men på et behov for å bygge opp forsvaret i en tid med geopolitisk uro. Men Kongsberggruppen har også en stor divisjon som leverer avansert teknologi til shippingbransjen. En bransje som har vært i opptur noen år nå, men som historisk er kjent for sterke konjunktursvingninger.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Er Karl Johnny Hersvik kynisk og frekk? Bør Equinor tvinges til å investere i fornybart? ONS er tema i ukens episode av Finansredaksjonen.
Oljemessen ONS har preget Stavanger – og DN – i uken som har vært. Det startet med at Karl Johnny Hersvik, toppsjef i Aker BP, sa i et intervju med DN at oljebransjen måtte få en ny støttepakke. Reaksjonene var mange. Equinors manglende fornybarsatsing ble også et tema – og selvfølgelig MDGs forslag om en konkret sluttdato for oljeleting.
Dette snakker vi om ukens episode av Finansredaksjonen.
Børskommentator Thor Christian Jensen er ikke overrasket – i det hele tatt – at Aker og Kjell Inge Røkke har satt i gang lobbykampen for å få mer statlig hjelp til å tjene penger.
Finansredaktør Terje Erikstad har vært i Stavanger hele uken og har blant annet intervjuet IEAs Toril Bosoni. Se intervjuet her.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Aksjemarkedet er på vei opp. Rentene på vei ned.
Aksjemarkedene verden over har klart å riste av seg det store fallet for drøye to uker siden. Men vi er overhodet ikke på tørr mark ennå. Rentemarkedet har ikke hentet seg inn og geopolitisk er det dessverre ingen bedring.
Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN.
Siden panikken tok børsene verden over i starten av august, har den brede amerikanske S&P 500 – indeksen steget med åtte prosent, mens Oslo Børs har steget med fem prosent. Men investorene har gjort noen endringer. De har flyttet penger fra teknologi-aksjer og til tryggere selskaper innen helse, merkevarer, finans og industri.
Legenden Warren Buffett har flyttet mer og mer penger ut av aksjemarkedet og inn i kontanter, fordi han ikke finner selskaper han mener er undervurdert og underpriset. Et faresignal?
Under oppgangen i aksjemarkedene ligger det også en forventning om at Federal Reserve kutter renten i september. Etter at notatene fra juli-møtet ble offentliggjort denne uken, er det enda mer sikkert. Ja, helt bankers, ifølge Finansredaksjonen.
Hva med Norges Bank? Niks. Her blir det neppe rentekutt før neste år. Men når sentralbankene i Europa og USA begynner å sette ned renten, er det gunstig for Norges Bank, fordi det kan styrke den norske kronen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mehr anzeigen