Folgen
-
Sara Vive, specialistfysioterapeut inom neurologi, PhD och verksamhetschef på Neurocampus Rehab på Sophiahemmet i Stockholm, berättar om hur det är att arbeta som neurospecialist i öppenvård. Sara berättar om varför hon bjöd in Regionspolitiker till verksamheten, om utmaningar i Vårdvalet och lite om sitt avhandlingsarbete om intensivträning i berikad miljö för individer efter stroke. Vidare handlar samtalet om CI-terapi, en intensiv träningsform för individer med halvsidig påverkan tex efter stroke.
-
Eva Rasmussen Barr, docent, beskriver hur ett nytt stratifieringsinstrument – Start Muscululoskeletal – är uppbyggt och hur man kan använda det i primärvården för att undersöka prognos för tillfrisknande hos personer med muskuloskeletala besvär. Hon ska leda ett framtida doktorandprojekt att fortsätta undersöka instrumentet för framtida implementering.
-
Fehlende Folgen?
-
Ann Essner, medicine doktor i djurfysioterapi berättar om sitt kliniska arbete som fysioterapeut och sin forskning. Hur skiljer djurfysioterapi sig från humanfysioterapi?
-
Emma Nylén, fysioterapeut, specialist och magister får besök av Wim Grooten på Habiliteringscenter Haninge. Samtalet handlar om habilitering i stort, fysioterapeutens roll och varför det fortfarande är roligt efter snart 15 år! Kanske Wim har lärt sig några nya bokstavskombinationer också...
-
Medicine doktor och sjukgymnast Kristina Kindblom är aktuell med en ny pedagogisk bok om förflyttningar och hur vårdpersonal kan aktivera patienterna att bli mer delaktiga. Boken har flera medförfattare och tar upp olika aspekter, såsom tyst kunskap, rädsla, biomekanik, mm. Boken innehåller både teori och praktiska övningar som med hjälp av illustrationer behöver utföras för att förstå, samt patientberättelser.
-
Tomas Waldegren, Msc, arbetar som sjukgymnast på en psykiatrisk klinik och har över 20 års erfarenhet av kroppsbaserad behandling. Tillsammans med sina kollegor har Tomas utarbetat en ”Jönköpingsmodell” där behandlingen bygger på fysiologisk grundforskning (mekanismbaserad behandling) och i podden förklaras några av de basala behandlingsprinciperna. Tomas är aktuell som medförfattare i boken ”Psykiskt trauma - utifrån ett kroppsligt perspektiv” om fysioterapeutisk traumabehandling, tex vid posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).
-
Fysioterapeuterna Felicia Kuhler och Ayla Langlais berättar om sitt arbete med digital proprioceptiv rehabilitering, där patienterna får guidning för sina neuromuskulära besvär från nacke/huvud med hjälp av VR-teknik. Hur går det till, hur ser evidensnivån ut, och vad tycker patienterna? Det är några frågor som docent Wim Grooten ställer i avsnittet.
-
Nydisputerade fysioterapeuten Patrik Karlsson berättar om hur cancerrehabilitering efter bukkirurgi kan se ut och förbättras. I sina fyra studier har han studerat interventioner på vårdavdelning och i primärvård med syfte att öka patientens fysiska aktivitetsnivå och livskvalitet efter bukkirurgi pga cancer.
-
I dagens avsnitt samtalar docent Wim Grooten med professor Lena Nilsson-Wikmar som under fem decennier har arbetat för att utveckla yrket och ämnet fysioterapi. Vi tar ett historiskt perspektiv på ryggforskning, kvinnohälsa, internationalisering och den biopsykosociala modellen mm. Om fysioterapins framtid säger Lena så här: ”Fysioterapi har en ljus framtid med klar himmel och fräscha moln".
-
Dagens gäst är Martin Asker, medicine doktor, naprapat och forskare på Sophiahemmet som leder ”Handball Research Group”. I månadens poddavsnitt berättar Martin om sin forskning samt sina kliniska erfarenheter av skadeförebyggande arbete inom framförallt handboll.
-
Wim talar med Emma Swärdh, leg fysioterapeut, assisterande lektor och medicine doktor. Planeten mår idag inte bra, och det påverkar oss människor så pass mycket att klimatförändringar och minskad biologisk mångfald numera beskrivs som de största hoten mot folkhälsan under detta århundrade. Dessvärre bidrar även hälso- och sjukvården till problemet genom att släppa ut växthusgaser. Fysioterapeuter har således en etisk skyldighet att arbeta med de ekologiska bestämningsfaktorerna för hälsa, såsom klimatförändringar, ekosystem och biologisk mångfald. I detta avsnitt får vi lyssna hur fysioterapeuter kan börja ta sig an detta relativt nya område inom professionen. Från patient till ekosystem!
-
Medicine doktorn och fysioterapeuten Cecilia Winberg, ordförande för fackförbund Fysioterapeuterna, ger oss en inblick vad förbundet gör för fysioterapin i Sverige och Europa. Vi får höra hur förbundet arbetar med olika frågor såsom remissvar, specialistutbildning, årets fysioterapeut, kongress, lönebildning, utbildning, etc.
-
Maria Ayre, mångårig sjukgymnast som arbetar både med människor och hästar, har de senaste åren fördjupat sig inom fascia och biotensegrity. Tensegrity som struktur kallas även för flytande kompression och är en bra modell för hur naturen skapar robusta dock flexibla mikro- och makrostrukturer. Systemet består av sammanvävda komponenter inuti ett nätverk av kontinuerlig spänning och återfinns överallt i vår kropp. Vi får lyssna på hypoteser om bindväv och fascians betydelse för rörelser och hur vi kan använda biotensegrity i behandling.
-
I juni 2023 försvarade Nathalie Frisendahl, medicine doktor, sin avhandling om fallprevention där hon har studerat och utvecklat ett screeningsinstrument (FIF - First-time Injurious Fall) som kan upptäcka skadliga fallolyckor. I avsnittet pratar vi om instrumentets goda prediktiva förmåga och Nathalie redogör även för hur de äldre och vårdpersonalen upplever att instrumentet fungerar i vården.
-
Vid den årliga konferensen för fysioterapeutprogrammet vid Karolinska Institutet har Wim Grooten fångat ett antal röster som tänker högt kring artificiell intelligens och fysioterapi. Vad ser du för möjligheter eller hot med AI för yrket och ämnet? Ni hör: Anna Pettersson (programdirektor), Jessica Cadring (klinisk adjunkt), Måns Deckner (Student termin 4), Anna Svensson-Raskh (lärare och intensivvårdskliniker), Philip von Rosen (lärare och forskare), Tommy Lundberg (lärare och klinisk fysiolog), Tobias Holmlund (lärare och forskare) och Linda Ekenros (lärare och idrottsmedicinare).
-
Skolan är en perfekt arena för att nå många och det är viktigt att nå våra medborgare tidigt när det handlar om hälsofrämjande och förebyggande insatser. Kristin Hjorth, leg. sjukgymnast, pratar om projektet att utöka barn- och elevhälsan på Gotland med en ny profession genom att anställa en fysioterapeut.
-
Ola Benjaminsson, fysioterapeut och specialist i OMT berättar med hjälp av konkreta patientfall om fysioterapeutens triagering av smärtpatienter inom primärvården. Han arbetar i ett projekt för bedömning av röda och gula flaggor som stöd i beslut om vidare utredning eller påbörjad rehabilitering hos fysioterapeut.
-
Wim Grooten, docent, från Karolinska Institutet berättar om processen att få en RCT om träning för patienter med knäartros publicerad i en hög impact tidskrift. Idag är det leg fysioterapeut MSc Fiona Jamieson som ställer frågorna om studien utifrån ett kliniskt perspektiv. Är hög eller låg dos det bästa vid knäartrosträning? Bör fysioterapeuter fundera på om atrosträningen sker med eller utan belastning på leden? Hur ska man tolka resultatet från studien in i den kliniska vardagen? Läs artikeln här.
-
Idag pratar Wim med Fiona Jamieson, leg fysioterapeut MSc, som är inne på det sista av de tre åren av sin smärtspecialistutbildningstjänst. Vi pratar om olika karriärvägar som fysioterapeut. Häng med och lyssna på hur de första fem åren av Fionas arbetsliv som fysioterapeut sett ut.
-
Se dig omkring på din arbetsplats. Vad ser du för vårdmiljö? Tror du att den har betydelse för rehabiliteringen av din patient? Lyssna på Marie Elf, professor, från Dalarnas Högskola som har studerat vårdmiljöer i många år. Hon leder forskargruppen Miljö, teknik och delaktighet och har fått nya anslag för nya spännande forskningsprojekt.
- Mehr anzeigen