Folgen

  • Voor haar project A New Beginning werkt fotograaf Çigdem Yüksel samen met Mo, Abdulaal, Meron, Amin, Shiro en Hammoudi: jongeren die na hun vlucht op zoek gaan naar hun identiteit. Ze uiten zich met tatoeages, gedichten, rap of Instagram posts. Ze zien er cool en stoer uit, maar zijn ook kwetsbaar.

    Wat is dan de impact voor jongeren om op de vlucht te zijn in die kwetsbare tienerleeftijd en hoe heeft Çigdem het aangepakt om zulke krachtige portretten te maken? Luister naar de podcast waar zij dit met ons deelt.

    De expositie in Fotogalerie de Gang aan de Grote Houtstraat 43 in Haarlem is (gratis) te bezichtigen t/m 5 januari 2024.

    Bekijk dit gesprek ook op youtube

    Kijk voor meer informatie op:

    Fotogalerie de Gang

    De historisch Doopsgezinde kerk en de bijzondere winkel en lunchroom De wereld van Jansje

    Productie: Audiodroom podcastproducties

  • Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen. Alona, Diana en Tatjana, drie vriendinnen uit de Oekraïense stad Kharkiv, besluiten het geweld te ontvluchten en komen in Nederland terecht. Vanwege de plotselinge toestroom doet de overheid een oproep aan particulieren om Oekraïners tijdelijk op te vangen. In Heemstede wordt daarop de doopsgezinde pastorie aangepast tot een opvanglocatie waar de vrouwen met hun gezinnen een tijdlang kunnen wonen.

    Tijdens dat eerste jaar volgt documentaire fotografe Anke van der Meer met haar camera de drie vriendinnen van nabij. Terwijl zij hun leven opbouwen zijn hun telefoons nooit ver weg. Het is een vitale verbindingslijn met achtergebleven familie en met nieuwsbronnen uit hun geboorteland. Aan de hand van portretten, documentaire beelden en tekstberichten krijgt de bezoeker een uniek kijkje in hun leven. We praten in de podcast met Anke over dit jaar, de foto's die zij maakte en de band die zij bouwde met de 3 zo verschillende vrouwen en hun achtergronden.

    De expositie in Fotogalerie de Gang aan de Grote Houtstraat 43 in Haarlem is (gratis) te bezichtigen t/m 8 oktober 2023.

    Bekijk dit gesprek ook op youtube

    Kijk voor meer informatie op:

    Anke van der Meer | Fotografe

    Fotogalerie de Gang

    De historisch Doopsgezinde kerk en de bijzondere winkel en lunchroom De wereld van Jansje

    Productie: Audiodroom podcastproducties

  • Fehlende Folgen?

    Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

  • In de jaren negentig van de vorige eeuw viel Joegoslavië op gewelddadige wijze uiteen. Er ontstonden zeven nieuwe landen en talloze nieuwe grenzen. In Bloed en honing gaat fotograaf Nicole Segers op zoek naar de betekenis van deze grenzen. Ze verbeeldt de wereld van gewone mensen met een buitengewone geschiedenis. Mensen die dromen, vechten, angstig zijn, worstelen met hun lot, met de versplintering van hun wereld, een gevaar dat ook elders in Europa samenlevingen bedreigt.

    In vaak poëtische beelden laat ze in haar foto’s de sporen van de gescheiden werelden zien: de vlaggen, kruisen en minaretten, de kreten op de muren, mensen die elkaar via graffiti en symbolen op de muren boodschappen toeschreeuwen, de granaatinslagen en kapotte huizen. De geïsoleerde levens. De grenzen zijn overal aanwezig, vaak onzichtbaar: of het nu de kersverse landsgrenzen zijn of de vele grenzen die dwars door gemeenschappen en landen heenlopen. Maar niets is eenduidig want ondanks tragedie en stilstand, gaat het leven door en is er ook hoop en troost.

    Gelijktijdig met de tentoonstelling in De Gang is de derde druk van het succesvolle boek Bloed en honing – ontmoetingen op de grenzen van de Balkan van Nicole Segers en Irene van der Linde in paperback verschenen.

    De expositie Bloed en honing, de Balkan als spiegel voor Europa is (gratis) open voor publiek van 15 april t/m 10 juli in fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43 in Haarlem. Openingstijden: maandag 12.00-17.00 uur en dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur (ook toegankelijk via De Wereld van Jansje).

  • In Eva, Sara en Hanna geeft kunstenaar Caroline Waltman Bijbelse vrouwen een gezicht. Zonder specifiek te worden over wie waar staat afgebeeld, portretteert ze de vrouwen in hun eigen habitat. Jonge vrouwen die Eva of Hanna hadden kunnen zijn. Oudere vrouwen, zoals Sara of Elisabeth. Zussen als Martha en Maria. De foto’s van Bijbelse vrouwen worden afgewisseld met foto’s van landschappen, stillevens en details die elkaar via beeldrijm versterken.

    In deze aflevering praten we met Carolien Croon. Zij is directeur van het Bijbels museum die deze expositie, samen met de fotografe, samenstelde.

    De tentoonstelling is te zien tot en met 2 april 2023 bij Fotogalerie de Gang aan de Grote Houtstraat 43 in Haarlem.

    Kijk voor meer informatie op Fotogalerie de Gang.

    Het gesprek is ook te bekijken op youtube.