Folgen
-
Merhaba dostlar. Bir süredir ara verdiğimiz podcast'lere fırsat buldukça devam edeceğimizi söylemiştim. Bu podcast'i Amerika'dan kaydediyorum. Buradaki saat farkının en büyük faydalarından biri de bazı işlere odaklanmak için kimsenin rahatsız edememesi. Ben uyandığımda siz uyuyorsunuz, siz uyuyorsunuz ben uyanıyorum. Arada 10 saat var. O nedenle podcast içeriği üretmek için güzel fırsat vardı, değerlendireyim dedim. Bu içerikleri takip ettiğiniz platformlara abone olur ve sosyal medya hesabınızdan veya değerlendirme göndererek destek olabilirsiniz.
Dilerseniz, ilk başlıkla hemen başlayalım. İlgili konuların linklerini de podcast'in yayınlandığı bölümün açıklama kısmında bulabileceksiniz.
https://shiftdelete.net/2-nesil-apple-ar-vr-baslik-ile-ilgili-yeni-iddia
Koumuz, sanal gerçeklik. Aslında bizzat yerinde izlediğim WWDC 22'de bizim beklentimiz, Apple’ın sanal gerçeklik ürünlerini duyurması idi ama maalesef olmadı. Maalesef diyorum, herkes bu alan hakkında konuşuyor. Yenilikçiyim diyen herkes hemen metaverse içerikli bir pazarlama metni kulalnıyor ama önemli bir eksik var. O da "bu metavers'e kim giriyor?" Geçen haftalarda, bir üniversitede konferansa katıldım. Salonda yaklaşık 300 kişi vardı, Metavers'e girenler el kaldırsın dedim, 5 kişi kaldırdı. Bunları neden anlattım? Şu anda teknoloji kullanıcılarının metaers'e girmesi için uygun bir cihaz yok. En yakın cihaz, eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta'nın Qest 2 ürünü ama o da ülkemizde resmi olarak satılmıyor. Bir şekilde satın alsanız bile, saç ve makyaj konusunda epey sıkıntılı olduğundan dolayı sürekli kullanmak için henüz doğru form faktöre sahip değil. Yenisinde düzelteceklermiş ama şu an için bunu söyleyebilirim. Gelelim Apple'a. Apple, bu işi çözebilir. Yani, sadelik temelli bir kullanıcı deneyimi ile sanal veya artırılmış gerçeklik konusunda çok özel bir ürünle karşımıza çıkabilir. Hatta, analist Ming-Chi Kuo, 2. nesil Apple AR/VR başlığı için de çalışmalara başlandığını bile söylemiş ama bunlar dedikodu. Heyecanla, bu ürünü bekleyeceğiz.
https://shiftdelete.net/gokdogan-bozdogan-fuzesi-ozellikleri
Savunma sanayiinden güzel haberler geldi. Severek takip ettiğim Savunma Sanayi Başkanı'mız İsmail Demir'in Twitter hesabında bir açıklama yapıldı. Mesajı olduğu gibi oluyorum: "GÖKDOĞAN görülmeyeni de vuracak! GÖKTUĞ Projemiz kapsamında testleri süren milli hava-hava füzelerimizden #GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzemiz, radar arayıcı başlıkla atışını gerçekleştirdi ve önemli bir aşama daha tamamlandı. GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerimizi bu yıl TSK’ya teslim edeceğiz. Milletimize verdiğimiz bu bayram hediyesi için emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." Biz de emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. SİHA konusunda çok iyi durumdayız. Hava savunma sistemleri konusunda önemli gelişmeleri bekliyoruz. Bu arada biraz da füzelerden bahsedelim. Mesela Bozdoğan füzesi. Kısa menzilli ve havadan havaya atılan bir füze. Uçaktan veya helikopterden atılabiliyor. Neyin yerine bu füzeyi kullanıyoruz onu da eklemiş olayım. Türkiye’nin 60 yıldır satın aldığı ve tanesi 90 bin doları geçen ABD yapımıdüzenin yerini alacağı için de önemli. Bu füzelerle ilgili gelen haberler güzel ama benim asıl beklediğm haberler arasında; hava savunma sistemimiz, Bayraktar TB3 ve AKINCI'nın güncellenen yetenekleri var. Onları da zamanı geldiğinde seve seve aktarırım.
https://shiftdelete.net/apple-watch-pro-fiyati
Apple tarafında, çok eleştirilen ama tüm dünyada en çok satılan akıllı saat konumunu kaybetmeyen Apple Watch ile alakalı özel bir duyum var. Apple Watch Series 8 için söylentiler ayyuka çıktı. Eylül ayında yeni iPhone ile beraber duyurulması beklenen saat için ekranın biraz daha büyük olduğu ve ekstreme sporlarla uğraşan kişiler için özelleştirilmiş bazı yeteneklerin olduğu modeller gelebilir. Yazılım tarafında da güç koruma özelliği ile beraber, daha uzun süreli kullanım konusunda iyileştirmeler gelebilir. Performans ve yeteneklerine diyecek sözüm yok ama şu bir gerçek; Apple Watch'ın varsa her gün şarj edeceksin. Huawei ve Xiaomi kullanan arkadaşların varsa, şarj süresi konusunda senin başını biraz ağrıtacak şakalara yapacak, bunlara maruz kalmayı da öğreneceksin.
https://shiftdelete.net/samsung-islemci-lideri-olmakta-kararli-3nm-uretimi-hizlaniyor
Samsung tarafı biraz sessiz gibi bu sıralar ama boş durmuyorlar. Aynı zamanda bir işlemci üreticisi olan Samsung, 3 nm işlemciler için kolları sıvadı. Bu alanda rakibi TSMC (yani Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) ile bir rekabet içindeler. Aslında bir diğer rakibi de Qualcomm ama 3 nm konusunda henüz Qualcomm'dan ortalığı hareketlendirecek resmi bir açıklama duymadık ama onların da eli kulağında. Bu arada Samsung ve Qualcomm meselesine birazdan geleceğim. Garip bir ilişki var aralarında. Şimdi 3 nm işlemci ile beraber performans artışı ve güç tüketimi konusunda kullanıcı lehine birçok iyileştirme sunacak gibi görünüyor. Eğer her şey söylendiği gibi giderse, 3 nm işlemciler belki de Exynos 2300 serisinde kullanılabilir. Bu telefonların adı böyle mi olur bilmiyoruz ama "Samsung Galaxy S23 ailesinde kulalnılır mı?" diye sorduğumuzda, tıpkı S22 ailesinde olduğu gibi, bazı modellerde Exynoss bazı modellerde de Qualcomm Snapragon işlemciler kullanılır herhalde diye yanıtlayabiliriz ama bir duyuma göre de "S23 ailesinde Exynoss işlemciler terk edilebilir" denildi. O nedenle kafalar karışık. İster kullansın isterse kullanmasın ama bu durum, Samsung'un dünyanın en önemli teknoloji üreticilerinden biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Telefonun ekranını, işlemcisini, pilini, RAM'ini, depolama ünitesini, kamera sensörünü ürettiğini söylersem, ne demek istediğim daha net anlaşılır sanırım. Bu ürünler, sadece kendisi için değil, rakipleri için de kullanılabiliyor.
https://shiftdelete.net/m2-macbook-air-turkiyede-satisa-cikti-iste-fiyati
Apple'ın WWDC 22'deki en büyük sürprizlerinden biri M2 işlemci olmuştu. Podcast'in başında söylediğim gibi, herkes AR/VR beklerken yeni işlemci ve bu işlemciyi kullanan dizüstü bilgisayarlar çıktı. Onlardan biri de M2 işlemcili MacBook Air'ler oldu. Geçen haftalarda Amerika'daki Apple Store'larda görmüştüm ve sosyal medya hesaplarımdan paylaşmıştım. Bu arada hesaplarımı takip edebilirsiniz, epey emek veriyorum ve bilgilendirici içerikler sunuyorum. Neyse, yeniden MacBook Air'e gelecek olursak, ülkemizde hangi fiyata satılacağı ve konfigürasyonu belli oldu. 25 bin 999 TL‘den başlayan fiyatlarla satılacak. Konfigürasyon da 8 Çekirdekli CPU, 8 Çekirdekli GPU, 8 GB Birleşik Bellek, 256 GB SSD Depolama olacak. Eğer biraz daha iyi bir konfigürasyon isterseniz de 8 Çekirdekli CPU, 10 Çekirdekli GPU, 8 GB Birleşik Bellek, 512 GB SSD Depolama için 32.299,00 TL ödeyebilirsiniz. Bu arada ilk bahsettiğim modelde 30W adaptör var. Son bahsettiğim modelde ise çift Type-C çıkışlı olan 35 Watt'lık adaptör var. Onun da videosunu çekmiştim kanalda var.
https://shiftdelete.net/snap-beyaz-saray-transfer-murray
İlginç bir haber var. Aslında bu olay çok eskilerde de oldu ama konum önemli olunca söylemeden geçemedim. Beyaz Saray'da gizli servisin başındaki kişi, işinden ayrılıyor ve bir sosyal medya şirketininin yönetim kurulunda yer alıyor. Gizli Servis başkanı James Murray'dan bahsediyorum. Yeni işi, Snapchat'te. Ya da daha doğru tabirle, Snap'te. Beyefendinin görevleri arasında, Amerikan Başkanlarını korumak da varmış. Bu gelişmeye benzer bir durum olduğunu söylemiştim. O konuyu da hatırlayanlar belki vardır veya söyleyince "tamam, doğru" diyeceksiniz. En büyük bulut depolama şirketlerinden Dropbox'ın yönetimin kuruluna kim gelmişti? Amerika Birleşik Devletleri'nde Savunma Bakanı olarak görev yapmış olan Condoleezza Rice gelmişti. O zamanlar, bölgemizde de çok ciddi operasyonlar yönetmişti. Orduyu yöneten kişi, bulut depolamaya geçti. Şimdi de Amerikan Başkanlarını koruyan kişi, Snapchat'e geçiyor. Hayırlısı bakalım.
2 konu hakkında bilgi verip, podcast'i sonlandıralım. Berlin'de gerçekleşecek olan IFA 2022 için kaydımı tamamladım. Tüketici elektroniği konusunda önemli gelişmelerin paylaşılacağı, önemli bir etkinlik. Son 2 senedir, pandemi nedeniyle yapılamamıştı. Bu sefer kısmetse gideceğim. Vize işi var, orda sorun olmaz herhalde diye düşünüyorum ama olan biteni sizlerle paylaşırım.
https://shiftdelete.net/nothing-phone-1-ozellikleri-neler
Bir diğer konu da hazır ABD'deyken beklediğim bir ürün var. Aslında beklediğim bir telefon var. Genelde siz ya Apple, ya Samsung ya da Google Pixel için Amerika'da sıraya gireceğimi düşünebilirsiniz ama bu sefer farklı. OnePlus'ı kuran kişi olan Carl Pei, şirketten ayrılıp nothng diye bir şirket kurdu. İlk ürünleri kulaklık olmuştu. Şimdi de telefonları geliyor. Hatta ekibimiz de bir video yayınladı bu telefonla alakalı. Eğer yapabilirsem, bu telefonu alıp memlekete geleceğim.
Son bir dedikodu ile kapatayım
https://shiftdelete.net/apple-ceosu-kullandigi-elektrikli-arabayla-herkesi-sasirtti
Burada dikkatimi çeken tam elektrikli otomobil markaları arasında, Tesla'dan sonra Rivian var. Farklı modelleri var ve gerçekten çok iyi görünüyorlar. Hatta Amerika'da kaldığım evin komşusunda da var. Bi denk gelemedim kendisi ile. Neyse, asıl konu Apple'ın CEO'su Tim Cook'un geçtiğimiz günlerde Rivian'ı kullanması oldu. Geçici mi kalıcı mı bilemiyoruz tabi ama bu yakınlaşma, başka şekilde de sonuçlanabilir. Bu arada bir önceki efsane CEO Steve Jobs ise tam bir mercedes tutkunu idi.
Magazine çevirmeden kapatalım. Podcast'in sonuna geldik. Her fırsatta sizler için içerik üremteye devam edeceğim. Takip etmeniz, içeriklerimi yorumlamanız ve paylaşmanız benim en büyük motivasyon kaynağım. Desteğinizi eksik etmeyin. Görüşmek üzere.
-
- Podcast'in yayınlanması konusunda saat ve önerilerinizi bekliyorum.
- Xiaomi'den sonra OnePlus da hızlı şarj konusunda bazı haberler paylaştılar.
- Apple iPhone 11 Pro'da pil sağlığı 1 yıl içinde %87'ye düştü
- Teknofest 2020 bitti ama bu sene katılamadık. Sebebini açıkladım.
- Güncel Ekonomik Sorunlar: Ticaret Savaşları adlı kitabın siparişini verdim.
- Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı'dan Askıda Tablet kampanyası.
- Mahfi Eğilmez'in Starbucks'a gidenler için züppe etkisi ve gösteriş tüketimi eleştirisine neler söylediler? -
Fehlende Folgen?
-
Merhaba arkadaşlar. Podcast'lere devam. Bu bölümde anlattığım konuların başlıkları şöyle;
Apple etkinliğinde neler oldu? ShiftDelete.Net Youtube'da birinci mi? IFA 2020 geldi geçti ama kimse sallamadıCES 2021 nasıl geçecek?NVIDIA ekran kartları için acele etmeyin. ABD'ye ne zaman gideceğim?Samsung'dan sürpriz etkinlik. Amazon Prime çok fena geldi.Turksat 5A ne zaman fırlatacak? Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile özel sohbet.Playstation 5 macerasıMercedes-Benz E-Serisi 2020 ve BMW 5 2020 serisini sevmedim.YouTuber'lara ne oluyor? Kimlik ve ehliyet birleşti. -
Bana [email protected] adresinden ulaşabilir, sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz;
Instagram: https://www.instagram.com/hakki_alkan/
Twitter: https://twitter.com/hakki_alkan
Facebook: https://www.facebook.com/hakki.alkan
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/hakkialkan
-
Apple tarafından Türkiye'nin en iyi Mobil Oyunu seçilip 153 ülkede en yenilikçi oyun kategorisinde lanse edilen sinematografik mobil oyun serisi Recontact ekibi ile görüştüm. Bu keyifli sohbet, umarım size de ilham verir. Oyunun web sitesine https://recontactgame.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
-
MWC iptal oldu, sektörü nasıl etkiledi?
TOGG dünyaya tanıtılacaktı, Corona virüsü etkiledi.
Rekabet Kurumu Google’a para cezası kesti
Samsung Galaxy S20 ailesi, Z Flip ve Buds+ tanıtıldı.
Türkiye için Instagram Müzik müjdesi gelebilir
Klasik YouTube kullanıcı arayüzüne veda ediyoruz.
Kişisel Verileri Koruma Kurulu 14 milyon lira ceza kesti
Xiaomi Mi 10 ailesi tanıtıldı
Oppo Find X2 lansmanı erteledi
Oscar 2020 ödüllerine Parazit damga vurdu
-
Podcast'in bu bölümünde tesadüfen karşılaştığım bir girişimciyi konuk ettim.
-
Google’ın Türkiye’deki Android operasyonu ile ilgili almış olduğu karar, internet devinin planladığı gibi gitmiyor.
Rekabet Kurumu ve Ticaret Bakanlığı’nı hedef alan bildirinin kamuoyuna yansımasından sonra hem tüketicilerden hem de kurumlardan gelen tepkiler, çıkmaza girildiğini gösteriyor.
Basın mensuplarına gönderilen kısa açıklama, Android işletim sistemine sahip telefon kullanan kişiler için tepkiyle karşılanmış durumda.
Her ne kadar açıklama içerisinde var olan müşterilerin bu karardan etkilenmeyeceği belirtilse de tüketiciler, yeni alacakları telefonu da hesap ederek, anlaşmazlığın göbeğinde bulunan bir işletim sistemi kullanmak istemiyorlar.
Muhatap alınan resmi kurumlar arasında bulunan Ticaret Bakanlığı, zamanında bu baskıların ve meydan okumaların daha fazlasına maruz kalmış bir yapı olarak, Google’ın bu meydan okumasında geri adım atacak gibi durmuyor.
Gelinen bu noktanın, Google’ın tamamen kendi inisiyatifinde olmadığını düşünüyorum.
Amerikalı bir şirket olarak Google’ın, doğduğu ülkenin çıkarlarına hizmet etmek konusunda nasıl rol alacağını hesaplamak için kısa zaman öncesinde Huawei ile yaşanan krizi hatırlamak, bu durumun anlaşılmasında yardımcı olacaktır.
Bu yazıyı kaleme aldığım zamanlarda, henüz kamuoyuna yansımayan gelişmeler konusunda bazı bilgiler vermek isterim. Gelinen nokta, Google’ın hiç hesaplamadığı ve hoşnut da olmadığı bir konumda.
Özetle, atılan bu adımdan dolayı Google tarafında pişmanlık söz konusu olabilir.
Samsung Türkiye gibi Google’ın en büyük iş ortaklarının, bu meselenin çözülmesi için bazı bakanlıklardan talep ettiği acil randevular, en azından bu pişmanlığın bir göstergesi olarak okunabilir.
Rekabet Kurumu’nun istediklerini özetlemek çok basit; Avrupa’da ne yapıyorsan, Türkiye’de de yap. Google, yanlış iletişim stratejisi nedeniyle iyileştirmeleri anlatmak isterken başarılı olamamış gibi duruyor.
Gelinen noktada, her iki taraf da tüketicilerden tepki almaya devam ediyor. Hem Google hem de Rekabet Kurumu, tüketicilerin tedirgin olmalarından rahatsız.
Çıkan haberlerin altındaki yorumların çoğunda, Apple’a geçmenin mantıklı bir karar olacağını savunanların sayısı hiç de az değil. Türkiye’de her ay ortalama 1 milyon akıllı telefon satılıyor. Telefonların yenilenme sıklığı ise, birçok Avrupa ülkesinin üzerinde.
Google, bu pazarda kan kaybetmek istemiyor. Ancak, izlediği iletişim stratejisinin yanlışlığı, bu kötü gidişatı hızlandıracak gibi duruyor.
KKTC’nin kuzeyinde aranan enerji kaynakları ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleşen Barış Pınarı harekatı sonrasında birçok devlet tarafından uygulanması düşünülen ekonomik baskılara karşı birleşmiş olan bir ülkede, tansiyon böylesine yüksekken çok daha küçük bir mesele için meydan okumak, internet devine faydadan çok zarar verecek gibi duruyor.
Aldığım duyumlara göre Rekabet Kurumu, bu konuda geri adım atmak istemiyor ama orta yolu bulmak adına iletişimi koparmak da istemiyor. Google’ın, Avrupa’daki kadar şiddetli olmasa da rakiplerine de olanak sağlaması ve tüketicilere seçenek sunması konusunda ısrarcı olacak gibi görünüyor.
Orta Doğu’da işler, Avrupa ve Amerika’daki gibi yürümüyor.
Bu zamana kadar, bugün yaşananlardan daha büyük krizleri yöneten kurumsal iletişim ekibini ve tepe yöneticilerini dağıtmış olan Google Türkiye ofisinin, gecikmeli de olsa bir şekilde bu sorunu da çözeceğini umut ediyorum ve iyimser olmak istiyorum.
Haftalarca kapalı kalan YouTube, benzer bir iletişimle yeniden açılmıştı. Tam bunları düşünürken, aklıma Wikipedia geliyor ve acaba demeden de duramıyorum.
Görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın.
-
- Merhaba arkadaşlar, yeni podcast ile karşınızdayım. Anlattığım konulardan kısa kısa alıntılar aşağıda.
- Samsung'un etkinliğinde, Kore'nin başkenti Seul'de, yeni nesil TV'leri gördüm.
- 14 Aralık'ı bir yere not edin. Türkiye için, teknoloji tarihimiz için çok özel bir gün.
- Qualcomm, Türkiye'yi sildi ama duyurulan yenilikler çok önemli. Snapdragon 865 ve 765 duyuruldu. 5G, daha iyi grafik performansı, daha iyi işlemci, daha az enerji, daha iyi pl yönetimi, daha iyi kamera seçenekleri. 8K 30 fps video, 196 Megapiksel fotoğraf.
- AirPods Pro kullanıyorum ve aşırı mutluyum. Şimdi bu ürüne, Samsung tarafı karşılık verecekmiş.
- Apple'ın New York etkinliği vardı. 2019’un En İyi Uygulamalarını ve Oyunlarını duyurdu - Netflix’in PIN Ebeveyn Koruması devreye girdi.
- AWS etkinliği, harika bir ortam. İlk gez geldim, geliştiriciler burada. Biletlerin fiyatı 2.000 dolar'a yakın ve tıklım tıklım dolu.
- Google Pixel 4 XL'ı sattım. İndirim vardı, XL olmayanı ve turuncu olanı aldım.
- Instagram, like gelince titretme özelliğini devreye alıyormuş.
- Google'ı kuran 2 kişi, tüm şirketlerin üstünde yer alan Alphabet şirketinden ayrılıyor. 40'lı yaşlarda 50 milyar dolardan fazla servetle hayatlarına devam edecekler.
- Ford, McDonalds'ın atıklarını arabalarında kullanacakmış.
-
- Podcast’lere verilen aradan sonra yeniden merhaba.Bu bölümde, ajandamdaki etkinliklerden bahsediyorum ve aşağıdaki soru işaretlerini yanıtlıyoruz. Ankara’daki olaylı Xiaomi mağazası açılışında neler oldu? Snapdragon 865’i neden erkenden görmeyeceğiz. CES için planlarım neler? Apple'ın yeni MacBook Pro'su ve AirPods Pro'su ile ne zaman buluşacağım? Sosyal medya hesaplarımda son durum nedir? Neden TikTok hesabı açtım? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile olan yakınlaşmaların arkasında ne var? YouTube kanalımda, girişimcilere ve ürünlerini tanıtmak isteyenlere sunulan fırsat nedir?
-
iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, Apple Arcade, yeni iPad ve daha fazlası. İnanılmaz geçen Apple etkinliğinden sonra düşüncelerimizi, bu podcast'te paylaştık. Özel olan durum şu; bu podcast, Apple Park içinde yer alan ve halka şeklinde tasarlanan özel ofiste kaydedildi.
Podcast içerisinde bahsettiğimiz ürünlerin videolarını, aşağıdaki linkler üzerinden bulabilirsiniz.
iPhone 11 ön incelemesi:
iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max ön incelemesi:
Apple Arcade:
Apple Watch (5. Seri):
-
Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan IFA, bu yıl 95. kez kapılarını açıyor. Bizim de ShiftDelete.Net olarak yerinde takip edeceğimiz etkinlikte en yeni teknolojiler tüketicilerin beğenisine sunulacak. 6 Eylül günü başlayacak olan fuar, 11 Eylül gününe kadar ziyaret edilebilecek. Biz de bu videomuzda, bu yılki beklentilerimizi sizlerle paylaşıyoruz. Bu arada hemen hatırlatalım, IFA Berlin şehrinde bulunan dev fuar alanı Messe Berlin'de ziyaretçilerini ağırlayacak.
-
Merhaba arkadaşlar. San Francisco'dan yeni bir podcast ile karşınızdayım. Bir misafirimle Youtube ve YouTuber'lar hakkında samimi bir söyleşi gerçekleştirdim ve sizlerle de paylaşmak istedim. Podcast'te bahsettiğim konular hakkında sizlerin görüşleri de çok önemli. Yorumlarınızı iletmeyi unutmayın.
-
Merhaba sevgili podcast dinleyicileri. Yeni haftaya yeni bölümle başladık. Bir de sizden bir ricam olacak. Podcast ne zaman yayınlanmalı? Bana bir şekilde yazabilirseniz çok sevinirim. Bir sistemi olsa çok iyi olur. Gelen yorumlar için sonsuz teşekkürler. Şu anda sadece Apple platformunda yorumları görebiliyorum. Spotify ve Google Podcast için yorumlar henüz yok sanırım. Destekleriniz için teşekkürler. Dilerseniz, mevzulara geçelim.Geçtiğimiz hafta Almanya’da 3 günde 2 toplantıya katıldım ve ger.ekten çok yorgun düştüm. Youtube yorumlarında bazıları “tipin kaymış” vs yazdı, adamlar haklı. İlk toplantı BMW içindi. Bu daveti alınca çok heyecanlandım. Ama beklediğimden de dolu dolu geçti. 6 yeni model duyurdular, sürücüsüz araba kullandırdılar, geleceğin tasarımlarını paylaştılar. Rüya ile beraber katıldım, onu da yolda tanımış oldum, muhteşem bir arkadaş edindim. İlk video yayınlandı, ikinci video da bu hafta gelir BMW’den. Bu gazla Audi A5’i bir BMW ile değiştirmeye karar verirsem, şaşırmayın.İkinci etkinlik yerli şirket KARSAN’dan geldi. Atak adı verilen bir elektrikli otobüs tanıttılar. Motor ve piller BMWi3’te kullanılan sistem. Geri kalanı da kendileri yaptılar. Dünyada rekabetçiler ama ülkemizde maalesef pek değil. 330 bin Euro fiyatıyla ülkemizde rekabet etmesi zor. Bu ürünlerin mutlaka desteklenmesi lazım. Ama adamlar destek almadan yurt dışından birçok sipariş almayı başardılar. 20 ülkeden 100 gazeteci katıldı etkinliğe. Tebrikler. 1 video bu hafta içi ShiftDelete.Net YouTube kanalında yayında olacak.Etkinlikler bitmiyor. Bu ay Londra’da 2 kezg gideceğim. İlki bu hafta gerçekleşecek. Shell Türkiye’nin davetiyle harika bir video hazırlayacağım Bu videoda, öğrencilere de bir sürprizim olacak. Gelecek hafta bu videoyu izleyeceksiniz bir sorun olmazsa. İkinci etkinlik için de detayları, izin aldığımda sizinle paylaşacağım. Londra buluşması yapabiliriz.G20 etkinliği, bizim için efsane geçti. Hem Türk vatandaşı hem de Huawei seven bir teknoloji dostu olarak 2 güzel haber aldık. S400 meselesi, anladığım kadarıyla başımıza bela olmayacak. Google ve diğer şirketler de Huawei kullanıcılarına destek vermeye devam edecek.Bu arada video başında BMW etkinliğine gittikten sonra gaza geldiğimi söyledim. BMW showroom’una gittim. ACI bir gerçek öğrendim. Yeni bir BMW’de Apple CarPlay çalışması şu an için mümkün değil. Benzer durum, Mercedes için de geçerli. Sadece CarPlay değil, araç içi inleterek bağlanana ne varsa, yapay zeka, trafik kontrolü, vs her şey. Sebebi de Almanya’dan fabrika çıkışında kullanılan sim kart yerine yerli bir sim kart kullanılması talebi. Talebi kim yaptı? BTK. Bir diğer talep de, otomobillerden elde edilen verilerin Türkiye’de bulunan bir sunucuda barındırılmasını talep etmek. Yani maksat, Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın. Otomobil üreticileri, bunun için en başa dönülmesi, üretim zamanına müdahale edilmesi gerektiğini ve zor olduğunu söylüyor. Bakalım o iş ne olacak? İlgili yöneticilere ve bakanlarımıza yazdım, gelen yanıtı da sizlerle paylaşırım.Hılzı şarj meselelerinde güzel Haberler gelmeye devam ediyor. Samsung 45W hızlı şarj yapacakmış. Note 10’a yetişir mi bilemedim ama bu performans, çok iyi gerçekten de.Samsung tarafında heyecan bitmiyor. Dönen kameralar moda olacak sanırım ama Türkiye planları neler bilmiyoruz. Yeni modellerden A80 fena değil gibi. Arka kameranın dönerek ön kameraya dönüşmesi güzel fikir.Dünyanın en büyük güneş enerjisi tarlasına Abu Dabi‘de yapılıyormuş. Yeni güneş enerjisi projesi ile bir rekora imza atılacakmış. Emirlik Su ve Elektrik Şirketi (EWEC) isimli şirket tarafından başlatılan Noor Abu Dabi güneş enerjisi santrali projesi tek başına dünyanın en büyüğü olacakmış. Bizim de acilen bu yenilenebilir enerji konularını canlandırmamız lazım. Şu anda yatırım yapmak, alım garantisi ve şartlarından dolayı çok mantıklı gelmiyor. İlk zamanlarda verilen destekler, maalesef şu anda yok.SpaceX’in uzaya gönderdiği uydulardan hızlı internet projesi için heyecanlanmıştık. 60 uydu gitti ama gitmesi gereken 12 bin uydu varmış. 60 uydudan 3’ünden irtibat kesilmiş.Xiaomi Mi9 T denemelerim başladı. Instagram’da paylaşıyorum. Yeni mağazalar için de güzel haberler geliyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın YouTube kanalı açılmış. Aktif olarak da kullanılacakmış. Hatta ilk duyuru da “kanalı takip etmeyi unutmayın” şeklinde olmuş. Epey espri yapıldı ve gayet düzeyli esprilerde. Onlardan biri de bizim resmi hesaptan paylaşıldı veçok ilgi gördü. Cumhurbaşkanlığı’nın resmi mesajı alıntılandı Temmuz ayında gelmesi beklenen s400 füzelerinin kutu açılış videosunu yapmak için teklifte bulunduk. Yanıtı da heyecanla bekliyoruz.Geçtiğimiz haftanın en Bomba gelişmelerinden biri de Apple’ın tasarımcısı Jony Ive’ın şirketten ayrılması oldu. Acaba tasarım dili değişecek mi, merakla bekliyoruz. Rekabette, özellikle de Çinlilerin fark yaratan modelleri ile mücadele eden Apple, bu değişimden nasıl faydalanacak göreceğiz. Şahsi fikrimi soracak olursanız, iPhone tasarımını beğeniyordum. Eleştirdiğim konular: ön kamera, hızlı şarj, bağlantı Yönetimi gibi teknik meseleler. Bu değişim, hepimize hayırlı olsun diyoruz.
-
Merhaba dostlar, bayram sonrası biriken işlerden sonra nihayet podcasti kaydetmek için mikrofonun başına geçmek nasip oldu. Umarım görüşmeyeli iyisinizdir, ve her şey yolundadır. Sosyal medyadan ve ekşisözlükten destek veren herkese tekrar teşekkür ederim. Şimdi vakit kaybetmeden notlarımı sizlerle paylaşmaya geçeyim.
Telefonların şarj olma sürelerinde bu sene mükemmel gelişmeler var. Şunu net bir şekilde söyleyebilirim, powerbank taşımama gerek kalmadı. Sebebi de hızlı şarj teknolojileri. Evde, ofiste, arabada tüm sistemi hızlı şarj altyapısına geçirdim. Bu alanda sevindirici haberler gelmeye devam ediyor. Çinli Vivo firması, 120 Watt’lık şarj teknolojisini duyurmuş. Bu sayede 4.000 mAh’lik bir batarayyaa sahip olan akıllı telefon, 5 dakikada ,%50’si şarj olabiliyormuş. Sağlık ve güvenlik açısından bir sorun olmayacaksa, bu powerbank teröründen de kurtulmuş olacağız tamamen. Bu alanda Apple’ın iPhone için kutu içinden çıkan hızlı şarj meselesi için halen güzel haber vermemiş olmasına da anlam veremiyorum. Tamam, hızlı şarj seçeceği var ciddi anlamda bütçe ayırmanız gerekiyor. https://shiftdelete.net/vivo-120w-hizli-sarj-teknolojisini-tanitti
Kullanıcı dostu olmanın ne demek olduğunu markaların çok iyi anlaması gerekiyor. Netflix, sunduğu deneyim ve tanıtım yöntemleri ile adından epey bahsettiriyor. Ama bu sefer aldığı övgü, yaptığı zam nedeniyle oldu. Yanlış duymadınız, zam yaptığı için beğeni aldı. Ben de 4K seçeceği olan pakete aboneyim (Her ne kadar çoğu takipçi buna inanmasa da gerçekten durum böyle. Bir de benim böyle bir durumum var. Ne kullanırsam kullanayım bana bedava geldiğini düşünüyorlar. Hatta bir şey alıyorum, fişini göstermezsen inanmam diyerek sosyal medyada herkese açık paylaşım yapanlar var. Bu konuyu kapatayım, yeniden gündeme döneyim). 39,99 TL olan fiyat, kur güncellemesi ve son gelişmelerden sonra 2 TL artmış ve 41.99TL olmuş. Eşe de dosta da paylaştırabildiğiniz için fiyat, bence iyi gibi ama yine de sizin görüşlerinizi de merak ediyorum.
Netflix’ten bahsetmişken, ekşiözlükte bir başlıkta gördüm. İnternet bankacılığınızı kullanıp, her ay bir sanal kart oluşturup açılan deneme hesaplarıyla yıllarca netflix’e para vermeden üye olan birisi, deneyimlerini paylaşmış. bu, gerçekten çok tehlikeli bir durum. Başta küçük yaramazlık gibi görünse de bu durum, Netflix gibi markaların ülkemize olan bakış açısını etkiliyor. Yatırım yapmak istediklerinde, olağandışı bu kullanıcı deneyimleri, yerelleştirme planlarını olumsuz etkiliyor. Benzer durum, daha önceden oyunlarda vardı. DVD’lerle satılan oyunların kopyaları o kadar fazla satılıyordu ki, oyun üreticileri Türkçe seslendirme veya altyazılı oyun yapımını azalttılar, bazıları da durdurdu. İçerik haklarına, telif ve hukuki konulara zaten dikkat edin ama bir de etik olmak gibi bir sorumluluğumuz var. Eğer etrafınızda böyle kişiler varsa, kibarca uyarmanızda fayda var.
Elektrikli otomobil dediğimizde aklımıza Tesla geliyor. Marka da bir süredir sessiz. Sanki tüm sektör sessiz gibi geliyor ama durum pek öyle değil. BMW’nin önümüzdeki günlerde bir etkinliği olacak. Dünyadan sınırlı sayıda influencer’ın katılacağı bu etkinliğe, Türkiye’den ben katılacağım. Burada duyurulanları, hem sosyal medya paylaşımlarımda hem de YouTube kanalımda paylaşacağım. Bu arada benimle alakalı yine güzel bir gelişme var. Yayınlarımızda hem küresel teknoloji devlerinden özel haberler veriyorum gibi görünüyor. Çünkü, yeniliklerin duyurulduğu özel toplantılara davetler onlardan geliyor. Ben de katılım gösteriyorum ve gördüklerimi hem sitelerimizde hem de sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyorum. Bu sefer ulaşmak istediğim önemli yerli kurumlara ve temsilcilerine de ulaştım. Çok da güzel sözler aldım. Yakında size harika haberler vereceğim.
Çinli devlerden Xiomi, ülkemizde ciddi bir şekilde yatırım yapmaya devam ediyor. Bahsettiğim yatırım, Türkiye ofisi, ürün tedariği ve teknik destek şeklinde. Ama aldığım bazı duyumlar var, bunların üstüne de bir şey katacaklarına dair. Henüz net bilgiler alamadım ama ekibin duyduğu heyecan, beni de etkiledi. Neler olduğunu öğrenir öğrenmez sizinle de paylaşacağım. Bu arada geçtiğimiz hafta bir basın toplantısı düzenlediler ve ben de katıldım. Xiaomi Mi9t tanıtıldı. 4.000 TL altında ilginç bir seçenek olabilir. Bir de akıllı bileklik Xiaomi Mi Band 4 duyuruldu. Renkli ekranı olan güzel bir bileklik. Tüm bu ürünlerin inceleme videolarını da ShiftDelete.Net YouTube kanalında paylaştık. Vaktiniz olursam kanalımızda dolarak bu içerikleri de izleyebilirsiniz.
Takipçilerimle buluşmaktan büyük keyif alıyorum. Geçtiğimiz günlerde Beşiktaş’ın stadyumu olan Vodafone Arena’da bulunan, Lenovo Game On alanında PubG turnuvası yaptık. Oyun konusunda rezil oldum. PubG’yi masaüstünde oynamak, bambaşka bir yetenek gerektiriyor ve o yetenek bende yok maalesef. Counter Strike GO Çemberinden bir çıkamadım gitti. Bir dahaki turnuvalara hazırlıklı olacağım. Bu arada, oraya gelen takipçilerle çok keyifli sohbetler ettik. İçlerinden biri süper bir öneride bulundu. Düzenli olarak bir takipçin ile bir gün geçir, istediği her şeyi gerçekleştir dedi. Bunu vLog olarak paylaş dedi. Çok da mantıklı buldum. YouTube kanalımda bunı hayata geçireceğim. Geçtiğimiz günlerde, faketaksi videosunu paylaştım. O da ayrı bir format olacak. Araç ile sürpriz bir konum paylaşacağım ve araca ilk gelen takipçi ile sohbet videosu çekeceğiz. Bunun da ilk bölümü, yakında yayınlanacak. Yani gördüğünüz üzere, YouTube kanalım için epey çalışıyorum, boş durmuyorum.
Yeniden iş dünyasına dönelim. Podcast dünyasına bakınca iş ağırlıklı çok iyi kanallar var. Yatırım, girişim konusunda epey iyi içerikler üretiyorlar. Onlar benden daha iyi anlatırlar meseleyi ama ben de boş geçmek istemedim. İyzico’nun payı tarafından satın alınması, girişimcilik ekosistemi için çok iyi bir moral oldu. Bir süredir sessiz kalan ülkemizdeki startup ekosistemi, umarım bu başarıdan sonra motivasyonunu yeniden yükseltir. Ben de şahsım olarak ve kurucusu olduğum yayınlar adına girişimlere destek olmaya devam ediyorum. Özellikle bankaların gerçekleştirdiği demo day etkinliklerine katılıp, orada finale kalan girişimlere karşılıksız medya desteği veriyorum. Aralarında acaba evi arabayı satıp yatırım yapsam mı dediğim çok iyi fikirler var. İş bankası, Finansbank derken, sırada da Visa Türkiye ve MediaMarkt Türkiye ofislerinin düzenleyeceği etkinlikler olacak. Hazır, girişimlere destek olma meselesini gündeme getirmişken, bazı dedikodular yayılıyor. medya, reklam almadığı veya hisse almadığı girişime destek olmuyor diye. Diğer yayınlar için konuşması gereken kişi ben değilim ama bizim web sitelerimizde, başta ShiftDelete.Net ve TechInside olmak üzere, bu girişimlerin ürün ve servislerine ait basın bültenlerini değerlendiriyoruz. Yine bu platformda, açıklamakta fayda buldum. Taş üstüne taş koyan herkese destek vermeye devam.
Bu podcasti çektiğimde seçime 2 gün vardı. Seçim gündeminden gerçekten çok sıkıldım. Gündemde “o ne dedi, bu ne dedi” başlıkları var. Bu gündeme bakarken, bir yandan da instagram hikayeleri karıştırırken, bir banka yöneticisinin Çin’de katıldığı toplantıları ve gezilerine bakınıyordum. Ucuz işçilik diye anılan ama şimdi bambaşka teknolojilerin diyarı olan Çin, inanılmaz konuma gelmiş gibi görünüyor. Bizim tarafta bu seçim meselesi de geride kalsın ve artık kalkınma ve reformlardan bahsetmenin vakti gelsin istiyorum. Bu ülkede kaynak sorunu yok, sadece yönetim ve motivasyon sorunu var. umarım, seçim hayırlısı ile sonuçlanır, İstanbul ve Türkiye için en iyisi neyse o olur ve sonrasında da memleketi bir adım öteye götürmeye için konuşmaya başlarız. -
İstanbul'da kaldığım evde internet aboneliğim Türk Telekom. Benzer şekilde Sakarya'da ailemin kaldığı evde de Türk Telekom ve her iki evde de internet hızlarımız rezalet. Birinde 2 megabit, diğerinde de 7 megabiti görüyoruz. Ben tam bunları yaşarken Türk Telekom'dan bir basın bülteni geldi ve 400 Gbps Ethernet teknolojisini kullanan ilk Türk operatör olduğunu açıkladı. Türk Telekom bu teknolojiyle, abonelerine 4 kat daha hızlı veri akışı sağlayacakmış. Burdan yetkililere sesleniyorum, önce bizim oralarda deneseniz olur mu?Araçta kullandığım bir teknoloji var. Adı kopilot. Turkcell servisi olarak sunuluyor. Araç nerde, ne kadar yaktı, çekiyorlar mı vs anlık bilgi alabiliyorsunuz. Yanından hızlı bir otomobil geçince çekiliyor dediği için epey beni geriyor ama bir başka güncelleme gelmiş. Aracınıza taktığınız bu cihaz, wifi dağıtacakmış. İçindeki sim kart üzerinden aldığı interneti, otomobil içine verecekmiş. Şu sıralar benim arabaya binenler internetini paylaş demiyor ama ticari kurumlar için iyi bir seçenek olabilir.Çok etkinlik oldu ama bu sene yeni bebeklerden dolayo evde kalmayo tercih ettim. Kaçırdığım etkinlikleri yazıyorum, Tayvan'da düzenlenen Computex, Shanghai'da düzenlenen Ces Asia (Otomobiller ve robot firmaları şov yapacak), Los Angeles'ta düzenlenen E3 oyun fuarı. Yine de olan bitenleri, uzaktan izleyerek shiftdelete.net üzerinden haberleri hızlıca paylaştık ama gelecek sene böyle olmayacak, şimdiden söz verebilirim.Telefonlarda nasıl bir değişim olacak diye merak edenler olabilir. Bu sene epey inovasyon geldi. Özellikle de kameralar konusunda. Ekran kasa oranını iyileştirmek için kameraları saklamak için yer arayan markalar, sonunda tuhaf bir şey daha yaptı. Ekran altına gömdüler. İki kısa video paylaşıldı Oppo ve Xiaomi tarafından. Benim anlamadığım, Türkler neden böyle şeyler yapmıyor anlamış değilim. Vestel, General Mobile, Casper neden sessiz kalıyor bilemedim. Aralarında en fazla uyarlama, sanki Casper'dan geliyor gibi geldi bana tasarım anlamında.Rusya'da her yıl düzenlenen geleneksel Baykal Buz Motor Sporları Festivali diye saçma bir yarışma varmış. Maksat, buz üstünde en hızlı olmak. Neyse, demek ki seveni çok. O nedenle saçma lafını geri alıyorum. Bu yarışmada Jeep Grand Cherokee Trackhawk, bir rekora imza atarak 280 km/s maksimum hıza ulaşmış ve Suv alanında birinci seçilmiş. 40 altın 40 da sopa diye bir şey var ya. Ondan veriyoruz biz de.Şimdi gelelim biraz da Huawei muhabbetine. Önce güzel haberleri verelim. Severek kullandığım huawei p30 pro için önemli bir güncelleme geldi. Kararlılık ve kamera yetenekleri daha da iyileştirildi. Ön kamerası beni şaşırttı. Önceki modellerin ön kameraları bu kadar iyi değildi. Arka kamera iyiydi, bu modelde daha da iyileştirdiler ama ön kamera da beklentilerimin üstünde geldi. Bu güncelleme, kullanıcılarını sevindirecek gibi duruyor. Gelelim asıl meseleye. ABD ve Çin arasında yaşanan çekişmeden en çok etkilenen ve gündeme gelen marka, şüphesiz Huawei. Son haberlere göre Google tarafı, Huawei kullanıcılarını kaybetmek istemiyor. Milyonlarca kullanıcıyı elinde tutmak ve servislerini kullandırmak için Trump'a baskı kurduğu söyleniyor. İnşallah hedeflerine ulaşırlar diyoruz. https://shiftdelete.net/huawei-yasagi-icin-trump-a-baskiBu arada Huawei yasak haberleri, epey ilgi gördüğü için bazı haber siteleri gerçekten cılkını çıkarıyor. Facebook, Messenger'ın ön yüklü geldiği modellerde bu işlemin artık olmayacağını, o nedenle kullanıcıların kendisinin yüklemesi gerektiğini belirtmiş. Ben kurulu ise hemen kaldırıyorum zaten. Messenger ve Facebook varsa telefonda siz de kaldırın, hem pilden hem performanstan kazanın. Bu durum daha netleşmeden, şu başlığı atan haber siteleri oldu "Facebook çalışmayacak". Ayıp oluyor biraz.
-Bu arlaar Google Pixel 3a XL kullanıyorum. Youtube kanalımı takip edenler bilir, fiyatı 400 dolarlık telefonla hemen hemen istediğim her şeyi mükemmel bir şekilde yapabiliyorum. Fotoğraf başta olmak üzere, kendisine göre 2 kat pahalı olan rakiplerinden daha iyi iş çıkarıyor. Bu hafta da oyun deneyimlerini yaşayacağım.Bir güzel video, shiftdelete.net kanalında gelecek. Sanırım en pahalısı en iyisi diye bir durum söz konusu değil.Geçtiğimiz hafta Apple'ın geliştiriciler konferansı vardı. Bu konferansa geçmeden önce Apple Türkiye ve ShiftDelete.Net arasında yaşanan kriz hakkında bilgi vermek isterim. Youtube kanalımızda her hafta 2 canlı yayın yapıyoruz. Bunlardan biri salı akşamı saat 18:00'da soru - cevap, diğeri de perşembe saat 17:00'da Beş Çayı. Bu yayınlar bir süredir yok, sebebi de Apple'ın geçtiğimiz dönemde yaptığı iPad yayınını canlı yorumlamamız. Şarkı ve görseller konusunda oldukça hassas davranmamıza rağmen, Apple ikinci kez telif atarak, canlı yayın yapmamızı engelledi. Durumu çözmek için Apple Türkiye ekibi ile iletişim halindeyiz ama 3 aylık yasağın 2 ayı geride kalmasına rağmen, halen bir gelişme yok.Bu arada Apple, WWDC'de yeni işletim sistemlerini duyurdu. iOS 13'te karanlık mod ve bazı iyileştirmeler var. Android'den araklanan birkaç özelliğin yanı sıra, kendilerinin de geliştirdiği iyileştirmeler, Eylül ayında kullanıcıları sevindirecek gibi duruyor. iPad için özelleştirilen işletim sistemi ile iPad'i biraz daha bilgisayara yakın tutmaya çalışacaklar. Fare kullanımı vs gibi özellikler, ilginizi çekebilir. Bir de saatin işletim sistemi watchos tarafında iyileştirmeler var. Mesela hesap makinesi geldi. ben çocukken Casio saatlerde vardı. Aradan 30 sene sonra bu özellik, Apple Watch'a da geldi ve salonda epey bir alkış topladı.ios13 https://shiftdelete.net/ios-13-tanitildi-ios-13-ozelliklerimacos catalina https://shiftdelete.net/macos-catalina-10-15-tanitildiipados https://shiftdelete.net/ipados-tanitildi-ipados-ozellikleriwatchos hesap makinesi https://shiftdelete.net/watch-os-6-ozellikleriAkıllı bileklik konusunda iyi fiyat ve çok özellik gibi seçenekler sunan Çinliler, şimdi bir yeni ürün daha duyuracak. Xiaomi Mi Band 4, tanıtılmadan satışa çıkarak, kendine güvenen ender ürünlerden. Hadi marka kendine güveniyor, onu anladım ama alan neye güveniyor onu anlamadım. Görmediğin bir ürüne neden ön sipariş verirsin? Neyse, olan olmuş. https://shiftdelete.net/xiaomi-mi-band-4-tanitilmadan-on-siparise-acildiKonsol ve bilgisayar oyunlarını bulut üzerinden oynatarak oyuncular için bambaşka bir çağ açan Google'ın Stadia platformu, fiyat ve oyunlar konusunda bazı bilgiler açıklamışlar. Aylık 10 dolara üyelik var. 8k 60 fps oyun oynamak isterseniz de en az 35 megabit internetinizin olması gerekiyor. Bu podcast'in başında evdeki hızımın 2 megabit olduğunu söylemiştim, hatırlıyorsunuz değil mi? https://shiftdelete.net/google-stadia-fiyati-ve-ilk-oyunlar-aciklandiShiftDelete.Net youtube kanalında ilginç bir şey yaptık. Aynı fiyata sahip olan SLR ve telefonu kapıştırdık. İkisi de 5.000 TL. Birisi sadece fotoğraf ve video çekiyor, diğeri bunlara ek olarak akıllı telefonun tüm yeteneklerini sunuyor. Ekibimize yeni kazandırdığımız Ahmet Emre Sakarya'nın çektiği videoda, kazanan telefon olmuş. Mutlaka uygun zamanda izleyin derim. https://shiftdelete.net/galaxy-s10e-ve-canon-eos-m50-karsilastirmaTelefon tanıtımları yavaşladı diyenler var. Haklılar da. Şu sıralar, en çok beklenen model, Samsung Galaxy Note 10. Bazı sızdırma haberler ve render edilmiş videolar paylaşılıyor. Heyecanla bekleyenler arasındayım. Ağustos sonunda, bu model de netleşir.Black Mirror röportajım yayınlandı. Umarım 3 bölümü de beğenmişsinizdir. Sanal gerçeklik, oyunların geleceği, sevişlen sanatçılar ve fanatizm gibi ilginç konular var. Ama en çok videoma yapılan yorumlar beni şaşırttı. Kimse, bu röportajı yaptığıma inanmıyor veya inanmak istemiyor https://www.youtube.com/watch?v=FNPAk7cjRyY -
Podcastlerimizin yeni bölümüne hoş geldiniz. 5. bölümde yine ilginç< konular hakkında biraz sohbet edeceğiz. Son günlerin en önemli konusu Huawei. Hem huawei akıllı telefon sahibi olanlar hem de satın almayı düşünenlerin akıllarında soru işareti var. Huawei ekibinde özgüven çok yüksek. Her sonuca hazır işlerine devam ediyorlar. Geçtiğimiz gün, iftar davetinde Türkiye ekibi ile bir araya geldik, sanki bir şey olmamış gibi davranıyorlar. Global tarafta da 2019'da üretim yapmak için malzeme aldılar, TSMC tarafında yeni işlemci üretmek için planlar var. Kendi işletim sistemi için çalışmalar hızlandı. İsim konusunda da Ark adı geçiyor. Daha önce farklı bir isim vardı ama beğenilmedi. Bunlar pozitif haberler. Bir de markaya zarar veren gelişmeler de devam ediyor. Örneğin wifi birliğinden çıkarılması gibi. Şu 90 günlük dönemin en kısa zamanda geçmesini bekliyoruz. Bu arada Samsung ile kıyaslandığında daha iyi gibi duran katlanan telefon Huawei Mate X'in geleceği ne olacak, onu da merak ediyoruz. Benim tarafta Huawei ile deneyimlerim gayet iyi gidiyor. 2 gün önce P30 Pro kullanmaya başladım ve gerçekten çok memnunum. Dizüstü bilgisauar olarak da Huawei MateBook X Pro kullanıyorum. Telefonda aldığım mutlululuğu onda pek alamasam da Windows ortamında da deneyimlerimi paylaşmak için kullanmaya devam edeceğim.Çok şaşırdığım bir durum ile karşılaştım geçen. Twitter'da dolandırıcılık içeren paylaşımları görüyorduk. Banka hesapları taklit ediliyordu. Ama geçen sefer daha da ileriye gidilmiş ve devlet taklit edilmiş. Sahte bir e-devlet sitesine yönlendiriliyor ve ceza indirimi için kredi kartı bilgileri isteniyor. Twitter'ın Türkiye operasyonu gerçekten çok kötü yönetiliyor. Ciddi para kazanıyorlar ama bu ülkeye hizmet vermiyorlar. Bu dolandırcılığa onlar izin veriyor. Reklam ödemesi yapıyorlar çünkü. Eğer BTK, önlem almayan Twitter'ı engellerse şaşırmam ve maalesef üzülmem de. Sansüre karşıyım ve fikir özgürlüklerini savunurum ama hırsızlar para veriyor diye insanların ceplerini boşaltan bir platformu da savunacak değiliz.Geçtiğimiz günlerde San Francisco'da Google .i/o etkinliğinde bulut tabanlı oyun platformu Google Stadia'yı denemiştim. Bu konu gerçekten önemli. Adamlar, PlayStation'ı kendilerine rakip olarak görüyorlar. Bu konuda bir gelişme var. Google Stadia'da oynanacak oyun isimleri belli olmuş. Açıklama kısmında verdiğim link üzerinden hangi oyunun ne zaman çıkacağını görebilirsiniz. https://shiftdelete.net/google-stadia-oyunlari-icin-tarih-belli-olduOyunlardan bahsetmişken, ilginç bir haberim var. Oyun bağlılığı, hastalık sayılacak. Dünya Sağlık Örgütü, oyun bağımlılığını resmi bir sınıflandırmaya dahil etmiş. Oyun bağımlılığı hastası bulunan kişilerdeki bu teşhisin doğrulanması için en az 12 ay boyunca kontrol edilecekmiş. Yani bu hastalığın teşhisinin konulması için söz konusu bireydeki belirtilerin en az 12 ay boyunca belirgin olması gerekecekmiş. https://shiftdelete.net/oyun-bagimliligi-artik-hastalik-sayilacakSamsung yeni katlanabilir telefon patenti ile gündeme geldi. Ortaya çıkan patent, yeni katlanabilir telefonun önceki modele göre farklı bir tasarım çizgisine sahip olacağını gösteriyormuş. Özellikle tasarım konusunda en büyük farkın içe değil, dışa doğru katlanan ekran tarafında bulunduğunu görecekmişiz. https://mediatrend.mediamarkt.com.tr/samsung-yeni-katlanabilir-telefon-patenti/Son zamanların en popüler Android telefonlarından biri olan OnePlus 7 Pro çıktı. Diğer telefonlarla kıyaslama videoları da yayınlandı. Ama akıllarda halen soru işaretleri var. En çok da kamerası konuşuluyor. Güncellemelerle daha da iyi hale getirilmeye çalışılıyor. Bizde de kutu açılış ve inceleme videoları yayınlandı. Bir daha bu Android telefonlarla ilgili yüksek beklentiler içine girmeyeceğim.İlginç bir araştırma sonucu var. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 71‘lik bir kısmı, bilgisayar tercihlerini Mac yönünde seçiyormuş ama ankete katılan öğrencilerin yalnızca yüzde 40‘lık bir kısmı Mac kullanıyormuş. Siz ne kullanmak isterdiniz? Sosyal medyadan lütfen yazın, okumak isterim. https://shiftdelete.net/ogrencilerin-tercihi-mac-mi-pc-miInstagram, kendini geliştirmeye devam ediyor. Dikey videoları tepki toplayan ve rağbet görmeyen IGTV için yatay video seçeneği de geliyormuş. Böylece, Youtube için ayrı IGTV için ayrı video çekmeye gerek kalmayacak. https://shiftdelete.net/instagram-igtv-icin-onemli-gelismeWikipedia sansürünü ortadan kaldırmak için dava açılıyormuş. Bu durumun gerçekten bir an önce ortadan kalkması lazım. Bu dava bahane edilir de, umarım bilgiye herkes erişir. https://shiftdelete.net/wikipedia-turkiye-icin-aihme-basvuruyorDrone'lar hayatımızın bir parçası ve daha da fazla yer edinmesi için bazı güncellemelerin uygulanması gerekiyor. Onlardan biri de uçak ve helikopterlere sıkıntı çıkarmaması. Yeni yazılım ile beraber, etraftaki hava araçları tespit ederek mesafe korunacakmış. https://shiftdelete.net/dji-drone-larda-ucak-tespit-donemi-basliyorDetaylara takılanlar için güzel bir haberim var. Apple'ı abaküs emojisi yanlışmış (Benzer bir tartışma da Dua emojisi için olmultu. Selamlaşma mı dua mı vs tartışması dönmüştü?) Abaküs konusu da şöyle. 2:4 şeklinde kullanılmış. Oysa abaküsün kullanıldığı kültürlrde, Romalılar 1:4, Çinliler 2:5 Koreliler 1:5 şeklinde kullanıyorlarmış. Apple, neden böyle kullandı diye yaygara var. Adamların emojileri de olay oluyor. Daha önce de salatada yumurta var diye sıkıntı çıkmıştı. https://www.theverge.com/tldr/2019/5/26/18639006/apple-abacus-emoji-wrong-historically-inaccurate-mathBlack mirror'ın yeni sezonu çok iyi geliyor. 3 bölümü de izledim ve dizinin yaratıcıları ile de özel bir röportaj gerçekleştirdim. O nedenle 5 haziranda mutlaka bu içerikleri izleyin (tabii ki Netflix imkanı olanlar)Honor lansmanı için Londra'ya davet edilmiştim geçen hafta. 3 yeni model duyuruldu 20 ailesi için. Fiyat bilgisi gelmediği için şimdilik ne desek boş. Hazır oraya gitmişken youtube space'i de gezeyim dedim. Gerçekten büyük zahmet çektirdiler girmek için. Başvurmanız gerekiyor önce online. Kanalınızın güçlü olması lazım, telif yememiş olmalısınız, eğitim videolarını izlemelisiniz ve içeriden bir onay almalısınız. Hepsinş hallettim, girdim ve çok etkilendim. Keşke burda da bir Youtube Space olsa. Ücretli olan seçenekler var ama orda da Youtuber arkadaşlar pek yok sanırım. Zaten her ülkede yok. Los Angeles, Londra,gibi ikon şehirlerde var. İnşallah İstanbul'da da olur.
-
Hayatımızdaki en ilginç gelişmelerden biri olan Huawei ve ABD Ticaret Bakanlığı arasında yaşanan gerilim, hepimizi yakından ilgilendiriyor. Londra'ya geldiğimiz etkinlikte, arkadaşım MEsut ÇEvik ile Huawei, Google, Android, Intel, Qualcomm, Trump ve ABD arasında yaşanan ilginç gelişmeleri değerlendirdik. Podcast'te bahsettiğim videonun linki: https://youtu.be/oPHyLLNkeOA
-
Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmesi, San Francisco’da gerçekleştirilen Google i/o etkinliği oldu. İkinci kez katıldım ve tam da tahmin ettiğim gibi dolu dolu geçti. ShiftDelete.Net YouTube kanalında çok iyi videolar var ve gelmeye de devam edecek. Bu podcast için de özetlemek isterim. Giriş bileti 7.000 TL olan ve sadece 3 gün süren geliştirici etkinliğinde yeni Android, ismine Android Q veya Android 10 da diyebiliriz, daha da net paylaşıldı. Görselliğin, güvenlik ve gizliliğin, zararlı aşlıkanlıkla mücadelenin öne çıktığı bir Android bizi bekliyor. Görsellik olarak karanlık mod, bizi epey mutlu edecek gibi. Sebebi de hem göz sağlığı hem de pil ömrü için Harika bir yenilik olması. Güvenlik konusunda da uygulamalara ve reklamlara verdiğimiz izinler, biraz daha fazla kontrol altında olacak diyebiliriz. Az önce bahsettiğim son madde, kafanızı biraz karıştırmış olabilir zararlı alışkanlıklarla mücadeleden kastım şu. YouTube ve İnstagram başta olmak üzere çok sayıda uygulamaya gereğinden fazla zaman ayırıyoruz ve bunun farkında değiliz. Bu kullanımı ölçen, uyaran, uygulama bazlı sınır koyan yeni Android, çocuklara teslim edilen cihazları da daha iyi yönetecek. Sizin bilginiz dahilindee, onların uyku zamanına uygun kullanım sunacak ve dediklerinizi yaparlarsa ödül olarak cihazla biraz daha fazla zaman verebilmek gibi farklı seçenekler gelecek. İsteyenler, beta sürümü şimdiden deneyebilir.
Android dışında bir duygun fiyatlı Pixel telefonlar geldi. Pixel 3 ve bunun biraz daha şişmanı Pixel 3a xl telefonlar, abileri olan 800 dolarlık Pixel 3’ün yarı fiyatına yani 400 dolara piyasada olacaklar. Ülkemizde resmi satışının olmadığını belirteyim. YouTube kanalımızda kutu açılışı ve ön inceleme videolarını bulacağınız cihazlar için şunu söyleyebilirim; ön kamerası en iyi telefonlar arasında en uygun fiyatlısı. Bu ön kameraya taktın diyenler var ama deneme çekimleri gördüğünüzde siz de bana hak vereceksiniz. Hele de Selfie çılgınlığının olduğu bu dönemlerde. Bununla beraber, cihazın hızlı güncelleme alması ve Google’a özel bulutta sınırsız depolama alanı gibi seçenekler de sizi cezbediciler. Umarım en kısa zamanda ülkemize gelir.Etkinlikte Türk geliştiricilere de buluştum ve röportaj yaptım. Video, sorun çıkmazsa bu podcast yayınladığı gün kanalımızda olacak. Aralarında hepimize ilham verecek mükemmel hikayeler var. Urfa’dan gelen genç bir kadın geliştiriciden tutun da avukat ilk yaparken bu alana geçen müthiş öyküleri dinleyeceksiniz.Bu arada Google Maps’in artırılmış gerçeklikle bize yol gösterecek olması, Android Auto’nun sürüş için kendisini optimize etmesi de Benin sevindiren ayrı bir gelişme oldu.Google’ın etkinliği bitti. Şimdi gözler Google’a cevap verecek olan Apple’a çevrildi. Yine aynı şehirde düzenlenecek olan WWDC etkinliği, yeni iOS, Siri, MacOS, Apple Maps, iCloud, gibi çok önemli konularda büyük yenilikler sunacak. Duyurulacak olan haberleri, dört gözle bekleyeceğiz.Bu arada Apple tarafı, yeni iPhone için kullanılacak yeni işlemci üretime başladı. Her ne kadar sızdırılmasa da, Tedarik zincirinde sorun olmaması için bazı parçaların üretimine şimdiden başlanması gerekiyor. A13 Bionic işlemci, ortalığın tozunu atacak gibi görünüyor. Eylül ayında piyasaya çıkacak yeni iPhone’lar için kamera, pil ve yapay zeka gibi konularda beklentiler fazla. Özellikle de Çinli Android telefon üreticileri, Apple tutkunlarının moralini fena halde bozuyor. Apple Park’taki mühendisler, bu müşterileri bir an önce mutlu etmeli.Çinli üreticilerden bahsetmişken, OnePlus 7 Etkinliğinden de söz etmeden olmaz. Adamlar, gerçekten çok iyi geliyorlar. Podcast’i yayınladığında henüz ortada resmi bir şey yoktu ve birkaç gün içerisinde duyurulacaktı. Ama Google i/o etkinliğine gelen Amerikalı teknoloji editörlerinin elinde bu cihaz vardı. Her ne kadar çekim için istesek de doğal olarak alamadık. Ülkemizde resmi olarak satılmayan ve fiyat konusunda da vergilerden dolayı sıkıntılı duruma düşen telefon, çok ama çok iyi bir seçenek olabilir. Bu etkinliği, ShiftDelete.Net üzerinden anlık olarak takip edebilirsiniz.Uygulama tarafında ilginç bir gelişme var. Hanım ve Bey bulma uygulaması Tinder‘ in lite versiyonu çıkmış. Sebebi de daha düşük özelliklere sahip uygun fiyatlı telefonlarda çalışabilmesini sağlamakmış. Eşleşme esnasında Tinder Lite kullanan birisi ile Tinder kullanan birisi karşılaşır mı, bunu da yakında görünürüz. Hazır konusu açılmışken, şunu da söyleyeyim. Başta Tinder olmak üzere hanım ve bey bulma platformlarında benim fotoğraflarımı kullanarak eş arayan kişiler oluyor. Takipçiler, ekran görüntüsü alıp yolluyor. Twitter, Instagram, YouTube, Linkedin, Snapchat, Facebook dışında aktif olarak kullandığım bir sosyal medya hesabım yok arkadaşlar.Bu arada bu podcast sevdasına bulaştık. Gayet de güzel gidiyor. İstatistiklere baktım, on binleri bulduk kısa sürede. İyi zamanda başladık sanırım. Sebebi de, Google’ın bu işe artık daha fazla önem vermesi. Podcast’leri, web üzerinden bulunabilir hale getirmeye karar vermiş. Yani siz bir şey arıyorsunuz, atıyorum az önce bahsettiğim Tinder ile ilgili bir arama yaptınız. Google Bey, “bak bu adam da Tinder konusunda ileri geri konuşmuş tek tıklamada dinle istersen” diyerek arama sonuçlarında gösterecekmiş. Hadi inşallah diyoruz o zaman.Geçtiğimiz günlerdeki en önemli gelişmelerden biri de Über’in halka açılması oldu. New York Borsası’na kote olan şirketin ilk yatırımcıları ne durumda diye merak ediyor musunuz? Bakın,bazı sayıları paylaşacağım. Öğrendikten sonra “yatırımcı mı olsak” diyeceksiniz. çünkü bahsettiğim rakamlar, milyonlar değil, herkesin bir şekilde yapabileceği sayılardan bahsedeceğim. Über İlk kurulduğunda yatırımcılardan para istediğinde, bu uygulamanın tutacağından ve 5.000 dolar ödeyen melek yatırımcının, sahip olduğu hisseler, geçtiğimiz günlerde borsaya açılan şirketin elde ettiği değerlemede sonra 24 milyon dolara yükseldi. Kazanç inanılmaz, keşke bizim ülkemizde de böyle hikayeleri paylaşsam ama arkadaşlarımın kurduğu startup watchs adlı oluşum, ülkemizde yapılan yatırımları ve girişimlerin exit’lerini paylaşıyor sonuçlar çok ama çok kötü. Kıyaslama yapacak olursam, İsrail’in 200’de biriyiz. Memlekette 100.000 TL paraya ayda 1.500 TL faiz veren bankalar olduğu sürece, kimse parasını sonunun ne olacağı belli olmayan uygulamalara yatırmaz herhalde. Umarım, piyasalar rahatlar, yatırımcıların hem ekonomik hem de hukuki süreçlere olan güveni tazelenir, böylece girişimciler de yeniden cesaretlenir inşallah.Kederlenmeyin, ilginç ve neşeli bir duyuru yapacağım. Uluslararası bir yarışmada, “Dünya İnternet Klavye Şampiyonası” bu yarışmanın adı. Türk Milli Klavye Takımı binden fazla kişinin arasından şampiyon olmuş. Her ne kadar girişimlerde, yatırımlarda şampiyon olamasak da klavye konusunda iyiyiz. Gerçi hoş, yakında klavye diye bir şey de kalmayacak gibi ama olsun, bir ata sporu olarak klavyenin tozunu attırıp dünya şampiyona olmak, güzel bir şey.
-Yavaş ve pahalı internetten şikayetçiyiz. Alternatifler geliyor, inşallah en kısa zamanda bu dertlerimize de derman olur. Bu alanda da ÇAre Elon Musk diyoruz. Kurucusu olduğu SpaceX firması, dünyanın etrafını 12 bin adet uydu ile sarmayı hedefliyor. Bu sayede uzaydan yüksek hızda kablosuz internet alabileceğiz. Sosyal medyada paylaşılan roketin içerisinde 60 uydu gösterilmiş. Uploadlar, Download’lar fena, yetiş Elon Musk diyoruz.Hazır Elon Musk’tan bahsetmişken Amazon’un patronu Bezos’un Musk arasında ilginç bir rekabet var. Bu rekabet, uzayı da kapsıyor. Adamlar dünyaları bitirdi, uzayı paylaşmaya çalışıyor. Washington’da gazetecilere konuşan Bezos, içinde bulunduğumuz dünyanın ev ve hafif sanayi için kullanılacağını, çevreyi kirleten ağır sanayinin ve kaynakları tüketen madenciliğin uzaya taşınacağını belirtmiş. bunun için 2021’de fırlatmayı düşündüğü bir uzay aracı, Elon Musk’ın yeniden kullanılabilen roketlerine göre daha fazla yük taşıyabilecekmiş. Dünyada bu gelişmeler yaşanırken ülkemize baktığımda ne eksik biliyor musunuz? Birçok eksik var ama birbiriyle yenlik ve inovasyonda rekabet eden iş liderleri yok. Örnek aldığınız, size ilham veren 5 iş adamı sayın desem, umarım bu listeyi hızlıca doldurabilirsiniz. Benim aklıma fazla isim gelmiyor, bu durum kesinlikle benim zekamdan kaynaklanıyor.Sosyal medya kazaları, ünlülerin başını yakıyor. Biliyorsunuz, geçtiğimiz hafta Kerimcan Durmaz dalgası magazin ve sosyal medya gündemini meşgul etti Bu sefer de Yıldız tilbe’nin iş takvimi, konuşuluyor. Paylaşıp, kısa sürede sildiği fotoğrafta, katılacağı konserler, tarihlerive aldığı ücretler yayınlanmış. Dikkatli kullanıcılar, ekran görüntüsü olarak konuyu farklı ortamlara taşımışlar. Baktığım zaman 170-200 bin arasında konser başına gelirlerde ediliyor ve haziran ayı gelirleri de 1.3 milyon tl civarında. Mal beyanı gibi olan bu paylaşım için inanılmaz yorumlar var.Bir süredir GoPro’nun karşısına yeni bir aksiyon kamerasıyla çıkacağı konuşulan DJI’dan ilk görüntüler ortaya çıkmış. Adamlar, DJI Osmo Pocket ile bu alana bir şekilde giriş yapmıştır. Şimdi hedeflerinde GoPro’nun Hero ürünleri var. Yeni kameranın görüntüleri internete sızdırılmış. Şimdi Gopro tarafı biraz karışık. Paylaştıkları son mali tablolar var. Adamların geliri arttı ama zarar açıklamışlar. Bir de DJI tarafında iyi giden Drone işine rakip olmak istediler ama ellerine yüzlerine bulaştırdılar ve o alandan çıkıyorlar. Hazır DJI ile rekabette geri adım atmışlardır, bir de aksiyon kamerasında liderliği kaptırırlarsa, şirketin sonu olabilir. Epey satan Hero 7’sen sonra ciddi gelir elde eden şirketin dönemi zararla kapatması pek hayra alamet değil.Gün geçmiyor ki tesla ile ilgili bir haber yayınlamayalım. Ama bu sefer haber, doğrudan tesla ile ilgili değil. Otomobil içinde yetişkinlere özel bir içerik üretilmiş. Hazır eller serbestken bişeyler yapılmış sanırım. Söylenenlere göre, tesla çalışanları da bu tarz içeriklerden memnun kalmışlar. Otonom araçlar, ilginç sorunları çözebiliyor. Örneğin evinize kargo geliyor, siz evde yoksunuz ama kapıda arabanız var. Kargonuzun geldiği bildirimini alınca telefonunuzdan aracınızın bagajını açıyorsunuz, kargonuz da bagaja teslim oluyor ve kilitli dolap vazifesi görüyor. Bu sorunlara çözüm olan tesla, avret yerlerini gösteren sanatçılara da değişik bir çözüm olunca, herkes konuşmaya başlamış.Konu, Cumhurbaşkanı Erdoğan olunca hediyeler de sıradan hediyeler olmuyor. Daha önce medyaya yansıyan iPhone 6 Plus ve Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan MacBook Pro vardı biliyorsunuz. Bir de Turkcell T70 hediye edilmişti. Şimdi de arka kapağında Cumhurbaşkanlığı forsu ve Erdoğan’ın imzası bulunan özel üretim bir GM 9 Pro, hediye edilmiş. Güncelleme gelmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz sanırım artık. Bir de ben GM yerinde olsam Snapdragon 855’li bir özel sürüm yapar hediye ederdim. Malum, şu sıralar bize en çok gelen sorulardan biri de neden yerli markalar High End olarak bilinen telefonları üretiyorlar diye. İyi bir başlangıç olabilirdi.E-ticaret seviyoruz ama en büyük sorunu kargo. Amazon bu işi Amerika’da çok iyi yapıyor. Amazon, 2 günde kapında hizmetini verdiği prime üyelerine (yani ücretli üyelik) 1 günde kapında seçeceğini getiriyor. Burda her şeyim Amazon oldu. 35 dolar olması gerekiyor minimum. Daha önce 2 günde teslim seçeneği için herhangi bir sınır yoktu. Şimdi benzer seçenekleri heosiburada da deniyor. Ama bizim kargo şirketlerimiz gerçekten rezil durumda. Konu sadece kargo şirketi illa alakalı değil. Sokak isimleri değişiyor, posta kutusu mantığı oturmamış, vs. Bir sürü sorun var.E-posta hesabıma gelen mesajı okumak istiyorum size. Podcast ile alakalı olunca size de sormak istedim. Şöyle diyor: Genel olarak aslında sizden talebim; benim gibi girişimde bulunmak isteyen genç insan çok fazla. Hepsi bir yere kadar gidebiliyor ve sonrası yıkıntılar olarak kalıyor. İllaki bir yerde tıkanıyor. Youtube kanalınızda veya podcast yayınlarınızda girişimcilik ile alakalı konuşmalar da yapmanız bizler için çok iyi olur. Sizin gibi öncü kişilerin yorumları, hayat hikayeleri, nasıl o konuma geldikleri, nasıl yol izlemeleri gerektiği insanları hem motive ediyor hem de yol gösteriyor. Siz ne diyorsunuz, bu içeriği nasıl konumlandıralım?Bu arada podcast’in yayınlandığı platformlara oy verip, abone olursanız ve sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız bana büyük destek sağlamış olursunuz. Unutmayın lütfen. Özellikle de Apple kullanıcıları için bu bildirimler önemli.Ekşisözlük’ten hakkımdaki şey yazılıyor. Önce yanıt vereyim hesabımdan dedim. Orda da kendi adım ve soyadımla hesabım var. Daha önce shiftdelete hesabı vardı, teknoloji içeriklerini yayınlıyorduk Twitter hesabı kullanır gibi. Sonra sözlük yöneticileri hesabı kapattı, bu yaptığın reklam oluyor diye. Biz de küsmeyelim dedik sözlüğe, link vs vermeden arada bazen yazıyorum. Neyse, benim şahsıma yazılan inciler var. Önceleri yanıt verdiğim için “belki buna da yanıt verir” diye hakkımda yazıyorlardı olumlu olumsuz, ama bu sefer gerçekten psikolojikle vaka olmuş içerikler var. Onları seslendirmek istedim. Başlıyorum, bu aşamadan sonrası, ekşici yazarların sözleri. İmla hataları vs varsa da yazarlara ait. Çünkü metinlerde değişiklik yapmak istemedim. Hadi başlıyoruz.tolga'ya 500 tllik sepet videoları çektir. kendin ise 4.000 dolarlık louis vuitton akıllı saatin tanıtım videosunu çek. bir gün yer değiştirin diyecem amma sende bu görgüsüzlük olduktan sonra, kimseye fırsat vermezsin belli.en hasta oldugum da karisina aldigi telefon icin saklambac oynamasiydi. 40 yasina gelmissin anadolu cocugu raconu kesiyorsun yaptiklarina bak.bir önceki videoda sözde thy virali yok demişti ama bugünkü videoda her şey artık kabak gibi ortaya çıkmış. önceki videoya thy yönetimi tepki göstermişti falan. yersen. bunlara ancak senin 12-18 yaş aralığındaki youtube kitlen inanır. o kadar yıkama yağlama var ki thy tanıtım videosu sandım. bu arada halen anlamayan varsa business uçmuş. sırf business diye kalabalık kapıdan giriyor.bundan sonra kendisi artık çok uçan business hakkı'dır. son attığı videolarda, yeni havalimanında business ayrıcalığını ağzından düşmüyor. business aşağı, business yukarı.inanılmaz itici geliyor bana. bütün online mecralarda engelledim hesaplarını. ama bir şekilde ya birinin konuğu, ya birinin selfiesine yancı olarak karşıma çıkıyor. yeteeeeerkendisine tavsiyem: bu görgülü, elit, soylu hareketlerini birde yeterli ingilizcesi ile orada, burada paylaşırsa dünya'nın kendisini iyi tanıması adına güzel olur.üstteki yazara ithafen birazdan ingilizcesini övmeye gelecektir. bir de halk çocuğuyum diyecektir. -
Podcast'in ikinci bölümünden herkese merhaba. Bu içeriklere gösterdiğiniz İlgi için çok teşekkür ederim. Youtube kanalıma, Twitter ve Instagram hgesabıma sıkı içerik üreten birisi olarak daha önce hiç almadığım geribildirimleri podcast üzerinden aldım diyebilirim. o nedenle her hafta yeni bir içerik ile karşınızda olmaya gayret edeceğim. Gelen bildirimlere göre yayının süresi maksimum 15 dk olsa iyi olur dediler, bir de sesi biraz yükseltmemi istediler. Bu haftaki yayında, bu bildirimleri hayata geçirmiş oluyorum. Şimdi dilerseniz aldığım notları paylaşayım.E-posta hesabıma gelen bilgiler, bazen çok kullanışlı oluyor. onlardan biri de depolamayla ilgiliydi. Harda disk ömrünü kısaltan 6 neden. Kısaca listelenmiş. Bunlar; bilgisayarın iç kısmının temizlenmemesi, Havalandırma yollarının engellenmesi, soğutma sistemi uyarılarının görmezden gelinmesi:, Bilgisayarın yanlış zeminlerde kullanılması, sıcak ve kirli ortamda tutulması:, Bilgisayar kasasının açık bırakılması. Bunu neden söylüyorum bizim ofiste yaşadığımız en büyük teknik sıkıntıların başında bu problem geliyor. o nedenle bilerek veya bilmeyerek bu hatalardan birini yapıyorsanız artık yapmayın.Teknolojiyi, kötü niyetleri için kullananlar çok sıkı çalışmışlar. ilginç bir veri var elimde. şöyle ki; 2018’deki en büyük DDoS saldırısının saniyede yaklaşık 1,7 Terabayt veri trafiği oluşturmuş. Bunu yapan kişilerin amaçlarında eğlenmek, rakipleri yavaşlatmak veya kamuoyunu etkilemek gibi nedenler varmış. Eğer siz de niyeti bozarsanız, bu arkadaşlar Dark Web’de yaklaşık 500 dolara satın alınabiliyormuş.Güvenlik yazılımları, ilginç çözümler geliştiriyor. ESET Türkiye Satış Müdürü Asım Akbal, şirketlerin en büyük sıkıntılarından birinin, içeriden dışarıya yönelik veri sızıntıları olduğunu söyledi. “Bu sızıntı, endüstriyel casusluk ve kötü niyetle olabileceği gibi ihmalkârlık veya personel hatası ile de meydana gelebilir” demiş. Çözüm ne peki, hadi virüsler, trojenler tamam ama art niyetli çalışanı ne yapacağız, önerisi olan varsa lütfen paylaşsın. Çok ilginç Webmaster hikayeleri duydum. hem de sağlam kaynaklardan. şöyle ki, koskoca bir e-ticaret sitesinin webmaster'ı, rakibi tarafından satın alınıyor ama olduğu yerde çalışmaya devam ediyor. korsanlara açık kapı bırakıyor ve müşteri bilgileri çalınıyor.Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı'nda güzel bir proje gördüm. Sırt çantası tasarımı Swenna’. ne iş yapacak bu sırt çantası? Kablosuz şarj özelliği var, suya ve darbelere dayanıklı, diğer özellikleri saymıyorum şık kolay kullanışlı vs. Proje, Arıkovanı’nda ilk haftasında hedefinin yarısından fazla destek aldı. kablosuz şarj desteği olan çanta, güzel fikir. kabul edelim.Ne kadar doğru olduğunu bilmediğim ama yalansa da inanmak istediğim bir bilgi geldi. O da şu; Türkiye kadın yönetici oranında Kanada, Almanya ve İngiltere’yi geride bıraktı. Bağımsız denetim şirketi Grant Thornton'un yaptığı araştırmada, 2018 'de Türkiye'deki kadın yöneticilerinin oranı %27, dünya ortalaması ise %24 olarak açıklandı. Türkiye, %23’lük Almanya, %22’lik İngiltere, %21’lik Amerika'dan daha iyi durumda. hadi inşallah diyorum.Alışveriş verilerinden hareketle Türkiye'nin oyun haritasını çıkartılmış. Buna göre 18 yaş altı grupta en popüler oyunlar Wolfteam ve Zula olurken, 18 yaş ve üstü gençlerin League of Legends ile PUBG Mobile oynuyorlarmış. Counter Strike çıkmamasına üzüldüm. Aranızda oynayan varsa, defterini dürmeye hazırım bilginiz olsun. Oyun oynanan şehirlere bakıldığında İstanbul, Ankara ve İzmir her oyunda önde giderken, Bursalıların Zula, Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfalıların Wolfteam, Adanalıların ise PUBG Mobile oyununu tercih ettikleri göze çarpıyormuş.Ülkemizde herkes neden Apple Pay gelmiyor diyor ama Apple Pay, kendi ülkesinde yaygınlaşmaya zar zor devam ediyor. New York City’deki toplu taşımada bu yaz kullanılacakmış. İngiltere'de denemiştim, Amerika'da olmadığını (olduğunu değil) olmadığını bilmiyordum. Bakalım, İBB'de değişen yönetimle beraber, İstanbul'da neler olacak göreceğiz.Uber'i yedik, Scooty'i de son taciz olayı ile yemek üzereyiz, geride ne kaldı bi bakalım.. Türkiye'de sadece sarı taksiler aracılığı ile hizmet veren mobil araç çağırma uygulaması Careem, taksi kaptanlarına yönelik olarak ödül ve bonus programı geliştirdi. Sarı taksilerden şikayet eden çok sayıda kişi var. Hep ceza ile akıllandırma seçeceği konuşuluyor. Belki bu ödül işi tutar. tutar mı ne diyorsunuz?Başarılı işleri anlatalım biraz da. Millet ne yapmış da başarmış, birkaç örnek var. Girişimcilik etkinliklerinden Startup Turkey'de 10 finalist girişim birincilik ödülünü kazanan Ali Huda, müslüman ailelerin çocuklarını hedefleyerek onlara eğitim ve eğlence videoları sunan video içerik platformu yapmış. İkincilik ödülünü kazanan Temanbisnis, şirketler için finansal çözümler üreten muhasebe programı hizmeti veriyormuş. Üçüncülük ödülünü kazanan Wayakit, taşınabilir kuru temizleme ve giysilerdeki kötü kokulardan arındırma çözümü olarak hizmet veriyormuş. Startup Estonia özel ödülünü alan Dine and Pay ise restoranlarda müşteri memnuniyetini artırmak için mobile ödeme hizmeti sunuyormuş. Aranızdaki girişimcileri tahrik etsin diye bu listeyi de vereyim dedim.Hadi inşallah diyeceğimiz bir araştırma var yine. Bloomberg'ün dediğine göre, elektrikli otomobiller, içten yanmalı motorlara sahip olan araçlardan ucuz olacakmış. ne zaman 2022'de. ülkemizde vergilerden dolayı inanılmaz pahalı ama yurt dışında da pahalı. Mesela Bir Tesla model x, renge rover'dan daha pahalı.Köklğü tarihe sahip şirketler, hayatta kalmak için teknolojiye yatırım yapmaya devam ediyor. bunun bir örneği de, dünyanın önde gelen lastik üreticisi Goodyear. Adamlar, geleceğe yönelik mobilite çözümleri sağlayıcısı olarak, elektrikli araç üreticisi Envoy Technologies ile yeni bir pilot program başlatmış. Pilot program, araç filoları için kullanımdan kaynaklanan arıza süresini en aza indirmeyi hedefliyormuş. Ben en kısa zamanda kurukahveci mehmet efendi'den de bir yatırım bekliyorum.ShiftDelete.net'te wifi6'dan bahsediyoruz. Ama günlük hayatta göremedik daha. Süper hızlı wifi için Cisco'dan güzel haber var. Wi-Fi 6 ve (802.11ax), için yeni ürünlerini duyurmuş. Yakında diğer firmalardan da güzel haber alırız. Seneye olur bu iş gibi geldi :)Bu arada Çanakkale'de MediaMarkt yokmuş. Ama geçen hafta bu hasret bitmiş. Çanakkaleli tüketiciler, açılışa özel sunulan fırsatlara büyük ilgi gösterdi. Bu arada MediaMarkt'ın ilk mağaza açılışını hatırlıyorum da, ne olay olmuştu. Neyse, Çanakkale'ye hayırlı olsun.F8 Etkinliğinde Facebook, WhatsApp ve Instagram için yenilikler duyuruldu. Aslında bu etkinlik, Apple'ın WWDC veya Google'ın i/o etkinliği gibi ama çok ses getirmiyor nedense. İşin içerisine WhatsApp girince hemen size de söyleyeyim dedim. Özetleyecek olursak, farklı platformlarda, daha etkin, entegre ve gizliliğe önem veren 3 sosyal ağ göreceğiz.ÖTV zammı, geçen haftanın en acı haberlerinden biriydi. Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle 640 lirayı aşmayan cep telefonlarından yüzde 25, 640 lira ile 1500 lira arasındaki telefonlardan yüzde 40, 1500 lira üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 vergi alınacak. 14 bin tl olan en baba iPhone XS Max, yaklaşık 17 bin tl oluyor. Cep telefonu pazarı geçtiğimiz yılı daralma ile tamamladı. Maalesef vergi artışı sonrasında gelen zamlarla satışlar düşecek ve sektörden evine ekmek götüren milyonlarca aile etkilenecek gibi görünüyor.Sosyal medyadan çıkmıyoruz ya. En çok zamanı neye harıcyoruz? Ben facebook sanıyordum ama öyle değilmiş. Türkiye’de Instagram, Facebook’u Geçmiş. ama zirvede Instagram da değil, bir başka sosyal ağ oturmuş. Araştırmaya göre, en çok Youtube kulanılıyor. Instagram ile Whatsapp, iki ve üçüncü sırayı paylaşırken, geçen yıl 1 milyon kullanıcı kaybeden Facebook dördüncü sıraya gerilemiş.Türkiye'de girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve genç girişimcilere ilham vermek üzere kurulan Türkiye Girişimcilik Vakfı’nın Fellow 2019 Programı için başvurular başladı. 24 Haziran 23:59'a kadar programa başvuran üniversite öğrencileri, bir yıl boyunca 500 TL burs alma, girişimcilik alanında ilham kaynağı olan rol modellerle tanışma, girişim elçileri olarak farklı etkinlik ve projelerde yer alma ve uluslararası girişim ağına katılma şansına sahip olacak. Bu ekiple İsrail'e gitmiştik ve çok keyif aldığım verimli bir buluşma olmuştu.Bu haftaki podcast yayınımızın sonuna geldik. beni Instagram, Youtube, Twitter ve Linkedin hesaplarım üzerinden takip edebilirsiniz. bu bölüm hakkındaki görüşlerinizi, sosyal medyadan ulaştırmayı unutmayın. bu arada bu yayını beğendiyseniz, podcast'ın yayınlandığı Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts platformlarında oy verip, yorum yazarsanız çok sevinirim. sizin verdiğiniz yıldızlar ve yorumlarla, daha geniş kitlelere ulaşabiliriz. br sonraki podcast'te görüşmek üzere hoşça kalın.
- Mehr anzeigen