Folgen
-
Den 4 juli presenterade regeringen Sveriges första försvarsstrategi för rymden, och vi träffar Hanna Olofsson, stabschef på SOFF, Säkerhets- och försvarsföretagen som bjuder på sina tankar om innehållet.
Vi träffar också Anders Persson, brigadgeneral i Försvarsmakten, ställföreträdande chef för den militära avdelningen på den Svenska representationen i NATO och ställföreträdande militärrepresentant till NATOs militärkommitté. Han pratar om NATO. Och rymden!
🚀🔴 Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Det har åter igen blivit dags att prata raketuppskjutningar, Esrange, Sverige och Europa.
Den 27 juni meddelade Swedish Space Corporation att de kommer att skicka upp satelliter i omloppsbana från Esrange tillsammans med rakettillverkaren Firefly, och vi träffar SSC:s VD Charlotta Sund som berättar mer om samarbetet, Esrange och framtiden.
Den 9 juli premiärflög ESA äntligen med sin nya bärraket Ariane 6 från den Europeiska raketbasen Kourou i Franska Guyana, och vi träffar Li Forsberg, chefsingenjör på GKN i Trollhättan där man tillverkar turbiner och munstycken till raketen.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Fehlende Folgen?
-
En av grejerna som måste lösas om vi ska ha en hållbar långsiktig närvaro i rymden är att vi måste kunna producera livsmedel på plats. Tor Blomqvist är astroargonom på den tyska rymdstyrelsen DLR där forskar på hur vi kan skapa en självständig livsmedelsproduktion och en fungerande bioekonomi på månen och Mars. Nathalie Berezina arbeter inom organisk kemi och bioteknologi och är grundare av Norbite. Där forskar hon på insekter som bryter ner och omvandlar plast till mat. Vaxmalslarver alltså. En framtida storsäljare i Marsbaren!
Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Två svenska experiment var med Marcus Wandt upp till ISS i januari. Ett stamcellsexperiment som leds av Elena Kozlova, professor i regenerativ neurobiologi på Uppsala Universitet, och ett ergonomiprojekt lett av forskaren Michail Magkos på KTH där man tittat på arbetsmiljön på ISS. Nu har de varit tillbaka några månader och vi har träffat alla tre för lite uppföljning.
Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
3D print, Additative Manufacturing, Additativ tillverkning. Kärt barn har många namn och kär podd har många avsnitt. Vi firar avsnitt 50 med att göra ett helt vanligt avsnitt, denna gången om 3D-printing i och för rymden! Vi träffar Aidan Cowley, Science Officer på ESA och pratar om tillverkning med månregolit och framtida tillverkning på Mars, och vi pratar med Edvin Resebo, VD på Amexci där man tillverkar allt från ubåtsdetaljer till raketdelar (och aluminiumäpplen.)
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
I veckan bjöd Rymdstyrelsen in till Rymddag och samlade representanter från Sveriges rymdindustri, forskare, försvaret, politiker och astronauter för att prata möjligheter och rymdframtid, och självklart var vi där och tog pulsen på några medverkande. Vi pratar med Rymdstyrelsens Generaldirektör Anna Rathsman, Sveriges rymdminister Mats Persson, Flygvapnets rymdchef Ella Carlsson, Rymdtyrelsens ställföreträdande GD Christer Nilsson och Saabs teknikchef Petter Bedoire.
Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Fjärranalys, satelliter och ledningssystem. I takt med utvecklingen av rymdteknik blir användningsområdena bara fler och fler, och många företag som från början arbetar med annat behöver nu också se rymden som ett intresseområde. Vi träffar Jenny Gardner, direktör för framtida förmågor, innovationsstrategi och portfölj på Saab och avdelningen Digital battlespace solutions, och pratar om hur rymden har blivit en del av hennes arbete. Vi träffar också Christer Andersson, mångårig medarbetare på SSC, och idag involverad i bland annat rymdanalysföretaget PandionAi, och han ger oss en lektion i svenska fjärranalysens historia. Och så besöker vi OHB Sweden där man i dagarna visade upp sin Artic Weather Satellite, innan den skeppas iväg för uppskjutning till rymden. Projektledare Joakim Kugelberg berättar om satelliten och Cristian Bank på EUMETSAT berättar om vilken nytta vi kommer ha av konstellationen.
Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo, av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Neutrinon - universums mest förekommande partikel! Osynlig och supersnabb. Så hur mäter man en sån? Vi träffar Olga Botner som är senior professor i experimentell elementarpartikelfysik vid Uppsala Universitet och som arbetar med att leta efter neutrinos med hjälp av IceCube Neutrino Observatoriet på Antarktis.
Och eftersom vi älskar små partiklar har vi också besökt Tokyo Universitet och Inernational center for Elementary partical physics och träffat Simon Thor som är där och forskar om The International Linear Collider, en partikelaccelerator man planerar för att bygga i Japan i framtiden.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Tre olika farkoster, tre olika bakgrunder, tre astronauter! Idag bjuder vi på något så unikt som ett samtal mellan de tre svenskarna som varit i rymden, Christer Fuglesang, Jessica Meir och Marcus Wandt. Avsnittet är en del av ett längre samtal som filmades på Saab i slutet av februari 2024.
Jessica var på den internationell rymdstationen i nästan 7 månader 2019-2020. Christer var på ISS 12 dagar 2006 och 14 dagar 2009, och Marcus landade den 9 februari i år efter 21 dagar utan fast mark under fötterna.
Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
I januari landade den Japanska månlandaren SLIM på månen och vi har haft ett uppföljande samtal med Masaki Fujimoto, Deputy Director General på JAXAs Institute of Space and Astronautical Science, och fick en uppdatering om SLIM. Vi har också besökt en av världens coolaste platser. En kilometer ner under ett berg utanför den Japanska staden Toyama ligger neutrinodetektorn Super Kamiokande, och där träffade vi Shigetaka Moriyama som berättade om platsen vars forskning vunnit två Nobelpris i fysik!
Har vi åkt till Mars än? produceras i samarbete med SaabHosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
"Har vi byggt en Dysonsfär med von Neumann sonder än?" skulle avsnittet också kunna heta. Vi diskuterar vad liv i rymden kan tänkas vara och hur man letar efter det! Jessica Abbot är lektor i biologi på Lunds Universitet, och där jobbar hon med evolutionsbiologi med ett specialintresse inom astrobiologi. Erik Zackrisson är astronom vid Uppsala universitet där han forskar om universums barndom och arbetar med SETI, the search for extraterrestrial intelligence. Perfekt!
Har vi åkt till Mars än görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med SAAB.
Programledare: Marcus Pettersson & Susanna LewenhauptHosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Ett drygt år sen uttagningen till astronaut, ett drygt halvår sen uttagen till AX-3 och knappt två veckor i karantän. Nu är Marcus Wandt äntligen framme vid huvudpunkten för den här gången - att åka till rymden! Onsdagen den 17 januari är uppskjutningen planerad till, och vi fick oss ett sista snack för att ta pulsen på Sveriges näste astronaut.
Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Det har blivit dags för robotar i Har vi åkt till Mars än? som vi har längtat, och i detta första robotavsnitt pratar vi rymdrobotars historia och nutid med Johan Köhler, avdelningschef för forskning och utveckling på Rymdstyrelsen. Vi träffar Neal Lii från Institutet för robotik och mekatronik, autonomi och fjärrprogrammering på den tyska rymdstyrelsen DLR och han berättar om Surface Avatar, en mission för att testa fjärrstyrning av robotar från rymdstationen! Och så tar vi såklart ett näst sista snack med Marcus Wandt innan det är dags för honom att låsa in sig i karantän inför uppskjutningen till ISS.
Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Månlandningar, månbaser, månteleskop och en rymdstation. Planerna för mänsklig närvaro på och i bana runt månen är många och arbetet pågår för fullt. Inom bara några år landar vi på månen igen för första gången sedan 1972. Vi träffar Kristine Dannenberg, forskningsansvarig på Rymdstyrelsen och pratar Artemis och Lunar Gateway. Martin Sahlén, kosmolog och astrofysiker på Uppsala Universitet berättar om fördelarna med ett teleskop på månens baksida, och Alexis DeJarnette, kommunikationsansvarig på Axiom Space berättar om företaget som ska skicka Marcus Wandt till rymdstationen.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Försvarsmakten tog på riktigt steget in i rymddomänen 2022 då Ella Carlsson utsågs till Sveriges första rymdchef. Så varför behövs ett rymdförsvar? Och vad gör en rymdchef? Vi pratar med Ella och hennes kollega Mattias Bengtson, rymdhandläggare på flygstabens rymdavdelning om försvaret och rymden. Vi träffar också Torild Lorentzon, Space coordinator på Saab och pratar om deras nya rymdsatsningar. Vi pratar rymdförsvar och rymdhot med Christer Fuglesang, och Marcus Wandt jämför hur det är att träna inför ett rymduppdrag med hur man tränar som testpilot.
Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media och produceras i samarbete med Saab.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Nästan på dagen ett år efter att Marcus Wandt blev uttagen till ESA:s astronautreserv lämnar han Köln och Europeisk mark efter sista träningspasset på European Astronaut Center. HVÅTMÄ var på plats för sista veckan på ESA och förutom en uppdatering med Marcus träffade vi Adrianos Golemis, läkare och ansvarig för Marcus hälsa, och Luca Anniciello, increment training lead och den som ser till att astronauternas träning anpassas för just den specifika astronautens mission.
Har vi åkt till Mars än görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Nej, Marcus Wandts resa till ISS blev framflyttad till tidigast januari 2024. Men det betyder knappast att han fick två månaders semester, utan istället var det bara att gasa och se till att hinna med än mer träning, och vi hinner fördjupa oss än mer i missionen och honom.
Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
I veckan blev det klart med två svenska experiment som åker med Marcus Wandt upp till ISS i januari. Elena Kozlova är professor i regenerativ neurobiologi på Uppsala Universitet där de forskar om stamceller. På ISS ska de undersöka hur stamceller beter sig i mikrogravitation. Mikael Forsman är professor i ergonomi på KTH och han ansvarar tillsammans med forskaren Michail Magkos för ett projekt där man ska titta på arbetsmiljön på ISS. Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Vi tittar på rymd och hav och upptäcker vad de har för likheter!
Fredrik Gröndahl är marinbiolog, oceanograf och docent på Kungliga Tekniska Högskolan, och med honom pratar vi om vad för slags liv som klarar de största djupen och vad det säger om liv i rymden. Larisa Hadzic är ingenjör på Kockums där hon jobbar med att utveckla ubåtar, och av henne lär vi oss mer om hur man bygger farkoster för extrema miljöer. Vi träffar Christer Fuglesang som berättar om de bassängträningar astronauter gör för att öva på rymdpromenader och om att bo under svåra förhållanden, och så kollar vi självklart av med Sveriges nye astronaut Marcus Wandt hur det går för honom och hans träning, och vad man gör om nåt går fel om man befinner sig instängd i en plåtburk utan kommunikation med omvärlden.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
JAXA, Japan Aerospace Exploration Agency är den Japanske motsvarigheten till NASA, ESA eller vår Svenska Rymdstyrelse. På vårt första stopp på vår Japanresa träffar vi Masaki Fujimoto, Deputy Director General på JAXAs Institute of Space and Astronautical Science. Med honom pratat vi om några av deras rymdmissioner, som alla är små steg med det långsiktiga målet att nån gång kunna landa på Mars. Och så kollar vi såklart läget med sveriges nye astronaut Marcus Wandt som bland annat berättar om sin träning på den Japanska modulen på ISS.
もう 火星に 行った?
Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.
Avsnittet Har Japan åkt till Mars än? är producerat med hjälp av stöd från Japanstiftelsen.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
- Mehr anzeigen