Folgen
-
Jan Biggel roept het elk interview wel een keer: "Ik kan helemaal nie zinge joh, hahahaha!" Ondertussen heeft hij wel een paar gigantische hits en zet hij in heel het land feesttenten op zijn kop. "Ons moeder zeej nog, doe da nou nie!" Maar hij deed het toch. Luister naar het openhartige gesprek met Jan waarin veel gelachen wordt, maar ook verrassend serieuze onderwerpen aan bod komen.
-
Hij heeft meerdere nummer 1 hits in de Top 40 op zijn naam staan. Zingt net zo makkelijk in het Engels als in het dialect. Treedt de ene keer op in een huiskamer voor 30 man, de andere keer in het Philips Stadion voor 25 duizend man. Zijn naam? JW Roy.
-
Fehlende Folgen?
-
Wie zingt ze niet mee? "Pannenkoek in mijn onderbroek" of anders wel "Maag ik hier rooke?" Klassiekers van de onvolprezen Brabantse feestband WC Experience uit Raamsdonksveer. Voorman Patrick Marcelissen komt in deze nieuwe aflevering van 'Hee gaode mee' met de mooiste anekdotes van de band die menig boerenschuur op zijn kop zette.
-
Hij was de voorman van de groep met de prachtige naam "RK Veulpoepers BV". Een stel anarchistische folkies uit Hilvarenbeek. Grote hits hadden ze niet want ze weigerden bijvoorbeeld te playbacken bij Toppop. Toch zingt iedereen dat liedje over Cafe D'n Egelantier moeiteloos mee. Zjef Naaijkens, man vol verhalen, staat centraal in deze aflevering van 'Hee gaode mee'.
-
Jos Kuijpers was jarenlang kippenboer. Maar er was ook de muziek. Muziek die met de paplepel werd ingegoten. Van de popmuziek op de radio tot Led Zeppelin uit de jukebox van Ome Sjaak en Tante Gon. De muziek (in het eigen dialect) won het van de kippen... tot Jos een ongeluk krijgt waardoor hij helemaal opnieuw moet leren om gitaar te spelen.
-
"Bid veur ons lieve vrouwke..." Hele volksstammen in Brabant zullen automatisch de zin afmaken met 'ave maria'. Het is dé zin uit het iconische 'Ons lieve vrouwke' van zangeres Lya de Haas. Het bracht haar een onverwoestbare status. Haar liedjes maakte ze altijd met haar vaste producer en grote liefde Hennie Korsten. Hij overleed een aantal jaren terug maar is uiteraard onderwerp van gesprek in deze podcast.
-
Hein Augustijn vertrok ooit uit Brabant, maar keerde ook weer terug. Zijn oprechte liedjes zingt hij het liefst in zijn eigen taal al klinkt de muziek soms best werelds. Hij bracht al eens een ode aan 'Meskes meej 'n zaachte g' maar ging ook de samenwerking aan met andere dialectzangers uit heel Nederland. Luister naar Hein over zijn liedjes, zijn dromen en natuurlijk de taal.
-
Gimmertse Martijn Kuijten maakte onlangs de ontroerend mooie CD Onze Martinus. Liedjes over zijn leven, zijn zorgen en zijn verdriet. “Bij negen van de tien liedjes die ik schrijf, schiet ik bij wijze van spreken half vol. En dat heeft denk ik echt te maken met de taal.”
-
Muziek beheerst tegenwoordig het leven van oud-PSV-er Van der Doelen. Hij zingt bewust in het Brabants: “Zun harde G is gewoon nie um aan te hurre!” We spreken Björn aan zijn Eindhovense keukentafel, met een bak koffie voor onze neus, gitaar op schoot en natuurlijk mooie verhalen.
-
“Ik ben een observant”, zegt hij over zichzelf. Van Maasakkers zit al zo’n 50 jaar in het vak. Een van zijn eerste liedjes wordt een grote hit en uiteindelijk zelfs de titel van deze serie: HEE GAODE MEE. Gerard beziet de wereld om hem heen en tekent zijn observaties op in prachtige, ontroerende liedjes. Hij trekt nog steeds volle zalen. Een podcast over een leven lang muziek aan de hand van vijf van zijn liedjes.
-
Een spiksplinterneije podcastserie over Brabantse dialectmuzikanten. Wat drijft ze, wat ontroert ze, wat schrijven ze en: warum dan toch in dè Brabants. Documentairemaker én singer-songwriter-in-het-Brabants Frank van Osch interviewt Gerard van Maasakkers, Björn van der Doelen, Lya de Haas, Hein Augustijn, Martijn Kuijten, Jos Kuipers, Patrick Marcelissen (WC Experience) en Zjef Naaijkens (RK Veulpoepers BV).