Folgen
-
In 2016 promoveerde Bart van Rosmalen op het thema muzische professionalisering â een onderzoek naar hoe vertellen, spelen en maken kunnen worden aangewakkerd bij professionals. Zijn werk raakte een snaar, en dat is niet onopgemerkt gebleven. Recent werd zijn boek Stappen in het Onbekende, een praktijkboek vol muzische werk- en gespreksvormen, door OOA en Sioo bekroond tot Boek van het Jaar 2025.
In deze podcast ga ik met Bart in gesprek over ontvankelijkheid. Niet alleen omdat hij hier een boek over schreef, maar omdat hij, wat mij betreft, de belichaming is van dit begrip. Ik heb hem in spannende, onvoorspelbare situaties aan het werk gezien. Hij stond open voor wat zich aandiende, zonder zijn vrijheid in het denken en handelen te verliezen.
Juist dat vermogen om te luisteren, te reageren, en tegelijk te creëren, maakt hem tot de ideale gesprekspartner over hoe je ontvankelijk blijft in een steeds gefragmenteerdere en onzekerdere wereld.
Bart doet dit niet alleen als schrijver, maar ook als musicus, theatermaker en als emeritus lector aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zijn werk nodigt uit tot vertraging, verwondering en verbinding â precies wat we in deze tijd zo hard nodig hebben.
-
Stel je voor: je wordt wakker en hoort opeens, uit het niets, niets meer.
Het is allemaal oorverdovend stil.
Zou jij daarmee om kunnen gaan? Zou ik daarmee om kunnen gaan?
Bij Fleur was het zelfs veel erger. Ze kreeg ook nog tinnitus.
Verrassend genoeg kon ze zich eigenlijk best snel aanpassen, aan de beperking. Waar ze vooral van schrok, was in wat voor een discriminerende maatschappij we leven.
De beperking an sich viel haar dus mee, daar was ze snel op ingespeeld. Maar de stigmaâs eromheen waren en bleven de uitdaging.
Sindsdien zet Fleur zich in om die wereld wat toegankelijker te maken. Het stigma waar Fleur tegen vecht, is dat mensen met een beperking geen toegevoegde waarde hebben.
Luister in de nieuwste aflevering van Heilige Huisjes mee naar haar doorleefde levenservaring.
-
Fehlende Folgen?
-
Ik ga ervan uit dat taal (of het nu gesproken, geschreven of wiskundig is) een omschrijving is van de werkelijkheid. Eerst is er de wereld, daarna probeert taal die te omschrijven. Het is eenrichtingsverkeer: taal zegt niets over de ontologie van de realiteit.
Emanuel Rutten â en met hem een hele grote traditie binnen de analytische taalfilosofie â denkt daar heel anders over. Zij zien een wederkerige relatie tussen realiteit en taal. Emanuel neemt ons mee op reis, om via de taal meer te ontdekken over onze werkelijkheid.
Emanuel studeerde cum laude af in de wiskunde aan de TU Delft. Daarna rondde hij ook cum laude een studie filosofie af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2012 promoveerde hij daar in de systematische wijsbegeerte, waarbij hij zich onder meer richtte op het kosmologische argument voor het bestaan van God.
-
Wat is de échte waarde van iets en wie bepaalt die eigenlijk? Mag de overheid daarin ingrijpen, of laten we het liever aan de markt over? Wat nou als het over basisvoorzieningen zoals drinkwater, gas en graan gaat?
Onze economische modellen zitten vol aannames, zoals het idee van 'perfecte concurrentie' en een zelfcorrigerende markt. Maar bestaan die wel in de praktijk? Of is het een mythe die nodig eens doorgeprikt moet worden? Sommige partijen hebben zoveel macht en middelen dat échte concurrentie nauwelijks mogelijk is. Is het dan wel slim om alles aan de markt en machtige spelers over te laten? Al helemaal als het om basisvoorzieningen gaat?
Michel Scholte is een impactondernemer met expertise in impactmeting, duurzame consumptie en eerlijke prijzen. Als medeoprichter en bestuurslid van Impact Institute helpt hij bedrijven en instellingen wereldwijd om hun impact op klimaat, biodiversiteit en sociale kwesties te meten en verbeteren. Door samenwerkingen met toonaangevende organisaties en initiatieven draagt hij bij aan een duurzamer en rechtvaardiger economisch systeem.
-
Everything Western has taken a bit of a downgrade in my mind. Human rightsâbut not for all. Rules of warâbut only for some. Freedom? Only if your opinion aligns with ours.
On both individual and communal level, dialogue has become a weaponâused to diminish resistance, weaken the fight for a better world, and attack the truth.
So, what is left? Perhaps the mindset that didnât create colonialism. Letâs move away from Western thinking and embrace African perspectives to gain a new outlook. Thatâs what I did with Michael.
Michael Onyebuchi Eze is an Assistant Professor of Africana Studies at California State University, Fresno. Previously, he was a Lecturer in African, Global, and Comparative Philosophy at Leiden University and an Affiliate Faculty member at Arrupe Jesuit University in Zimbabwe. He holds a PhD in Political Science from the University of Cambridge, where he studied transitional justice and decolonization in South Africa, and a PhD in History and Cultural Reflection from UniversitÀt Witten-Herdecke, where he graduated summa cum laude. His research focuses on Africana philosophy, reconciliation, nonviolence, and African politics, and he has contributed extensively through publications, keynote lectures, and academic conferences.
-
Ons huidige kabinet is een gevolg van onvoldoende onderwijs en een gebrek aan kritisch denken. Alleen via goed onderwijs en een bewuste opvoeding kunnen we ons wapenen tegen de huidige gekte. In het verleden was dergelijk onderwijs voorbehouden aan de heersende klassen, maar nu de macht bij de massa ligt, is het aan ons allen om onszelf te beschermen tegen populisme.
Alles verloopt tegenwoordig via de massa: televisie, sociale media (ontwikkelingen op X, Facebook en Instagram) en fake news. De opkomst van partijen als de PVV en figuren als Trump illustreert dit. Kritisch denken is essentieel om deze ontwikkelingen te bestrijden, en dit vraagt om onderwijs en opvoeding voor iedereen, niet alleen voor de elite, op de basisschool en in het praktisch onderwijs.
Als burgers moeten wij gezamenlijk de democratie beschermen tegen populistische demagogen. Anders dreigt een oorlog van allen tegen allen. Waar eindigt denken en begint handelen? En hoe blijven we de grote lijnen van de geschiedenis zien zonder te vervallen in activisme? Dit zijn vragen die ons bezighouden.
De reeks "Ons huidige kabinet" wordt afgesloten met een uitdagende en inspirerende sessie samen met mijn intellectuele held, Paul van Tongeren.
Paul van Tongeren was hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen, Leiden en Leuven. Naast zijn academische werk houdt van Tongeren zich al ruim twintig jaar intensief bezig met publieksfilosofie. Zijn grootste interesses: de deugdethiek van Aristoteles en het denken van Friedrich Nietzsche, zijn grootste inspiratiebron. In 2013 won hij met Leven is een kunst de Socratesbeker voor het urgentste en meest oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek.
-
Marjolein Moorman pleit voor het alternatieve verhaal - een verhaal van verbinding in plaatst van de angst. Voor samen in plaats van tegen. Dit doet ze elke dag als wethouder in Amsterdam, ook in tijden van onrust en verdriet. Ze ziet ondanks het beleid uit Den Haag elke dag de kracht van de mensen, de stad en de samenleving.
Marjolein Moorman is wethouder Onderwijs, Jeugd(zorg) & Armoedebestrijding voor de PvdA in Amsterdam. Eerder was ze gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. Tot haar benoeming als wethouder was ze actief als wetenschapper en docent aan de afdeling Communicatiewetenschap van de UvA.
-
Men noemt Europa vaak een Joods-Christelijke samenleving, maar tot de 19e eeuw waren wij hier niet welkom. Vanaf 1940 heeft men geprobeerd ons vrijwel volledig uit te roeien. En nu wordt in onze naam racisme goedgepraat om een andere bevolkingsgroep te demoniseren. Misbruik ons niet!
Zo zou ik ons gesprek samenvatten. Maar met wie voerde ik dit gesprek?
Zijn vader overleefde de gruwelijkheden van Auschwitz, zijn moeder dook tijdens de oorlog onder. Naast het historische besef dat hij van huis uit meekreeg, heeft hij zich als theoloog verdiept in het Jodendom. Uiteindelijk koos hij ervoor Rabbijn te worden.
Al jaren zet hij zich in voor de Joodse gemeenschap, zowel in Nederland als daarbuiten. De laatste jaren doet hij dat in Amsterdam, waar hij dagelijks werkt aan gemeenschapszin, samenwerking tussen verschillende bevolkingsgroepen en het tegengaan van polarisatie die vanuit Den Haag wordt gevoed.
Onze gast is: Lody Benno van de Kamp.
-
"Wie met monsters vecht, moet oppassen dat hij zelfgeen monster wordt. En als je lang in een afgrond kijkt, kijkt de afgrond ook in jou." â Friedrich Nietzsche.
De samenwerking met de PVV heeft het racisme in de VVD en de andere coalitiepartijen ontwaakt. Wij hebben de grote eer om de man die hier 14 jaar geleden al voor waarschuwde aan te kondigen als onze gast in de miniserie "Ons Huidige Kabinet".Dat hij voormalig hoogleraar staatsrecht, voormalig minister van Justitie en zoon van een Holocaust-overlevende is, geeft hem absoluut het recht van spreken. Maar omdat hij 14 jaar geleden in de hitte van de strijd zijn rug recht hield en zich verzette tegen het normaliseren van racisme, maakt hem een held.
Dames en heren: Ernst Hirsch Ballin. -
Ik kan het niet langer aanzien: hoe we worden gedwongen om elkaar geweld aan te doen terwijl de problemen niet worden opgelost. Vanuit noodzaak en onmacht presenteren we daarom de serie Ons Huidige Kabinet. We beginnen met Hans Stegeman en het economische beleid. Laten we ontdekken wat er schuilgaat achter de mooie woorden en de haatdragende retoriek van het huidige kabinet. Wie profiteert er echt van het huidige economische beleid?
Hans Stegeman is chief economist bij Triodos Bank en een gepassioneerd columnist voor het Vrij Nederland. Voorheen was Hans chief economist bij Rabobank, senior economist bij het Centraal Planbureau en columnist voor het Financieele Dagblad. Op dit moment rondt hij ook zijn PhD af over hoe we anders naar de economie en onze planeet kunnen kijken.
-
Saskia Tjepkema is een ervaren organisatiecoach, adviseur en interim-leidinggevende met meer dan twee decennia aan expertise bij Kessels & Smit. Ze biedt ondersteuning aan individuen, teams en organisaties met diverse ontwikkelingsvraagstukken. Appreciative Inquire vormt een centraal perspectief in haar benadering, wat duidelijk terug te horen is in veel van haar vragen en interventies. Saskia heeft meerdere boeken gepubliceerd, waaronder "Ik team, wij teamen" en "Verhalen veranderen".
Dit is de achtste aflevering van Heilige Huisjes: Reverse Cast, waarin de rollen zijn omgedraaid. Stevige denkers en dappere doeners die eerder als tafelgast hebben aangeschoven in Heilige Huisjes, worden nu gastvrouw of gastheer. Ze bevragen mij (Sia Ataredian) over een zelfgekozen thema. Ik geef antwoord vanuit mijn rol als organisatiefilosoof en -adviseur en als mens.
-
Jaap Boonstra is een vooraanstaand expert op hetgebied van veranderkunde en leiderschapsontwikkeling. Als adviseur, onderzoeker en hoogleraar heeft hij zowel nationaal als internationaal aanzien verworven.
Zijn werk richt zich op het begeleiden van organisaties bij diepgaande transformaties en het ontwikkelen van authentiek leiderschap. Boonstra benadrukt het belang van een (ongeplande) samenspel in veranderingsprocessen.
Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan, waaronder "Veranderen als samenspel" en "Leiders in cultuurverandering", waarin hij inzichten deelt over strategische en culturele vernieuwing binnen organisaties.
Sia en Jaap bespreken in deze aflevering het volledige spectrum van veranderkunde en leiderschapsontwikkeling. Luister mee naar het open en kritische gesprek voorbij alle oppervlakkige slogans en duik mee de diepte in met niemand minder dan Jaap Boonstra.
-
De laatste aflevering van de minireeks "De Tijd" is met Monnik, krijger en organisatiefilosoof Dr. Mieke Moor (PhD).
We bespreken op toegankelijke wijze de verschillende aspecten van tijd waarmee we als mens, kunstenaar en leider in organisaties te maken krijgen.
De aflvering gaat niet alleen over tijd, maar net zo goed over het leven, mens-zijn en vakmanschap. En zo gek is dat niet want de tijd speelt in alle aspecten een rol.
-
In deze 2e aflevering van seizoen 5 gaan we verder met de tijd. Deze keer vanuit de wetenschap en de natuurkunde benaderd. Wat is tijd nou eigenlijk?
Klaas Landsman (1963) is hoogleraar wiskundige fysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn werk omvat een unieke combinatie van onderzoek op het snijvlak van wiskunde en fysica, en diepe inzichten in de grondslagen, de geschiedenis en de filosofie van de fysica. Het interdisciplinair karakter van zijn werk is innovatief en vertegenwoordigt een doorbraak in de samenwerking tussen zeer uiteenlopende disciplines. Onlangs richtte hij het Radboud Center for Natural Philosophy op. Klaas is ook de winnaar van de prestigieuze Spinozaprijs (2,5 miljoen euro).
-
Dit is de laatste aflevering van Heilige Huisjes: Reverse Cast, waarin de rollen zijn omgedraaid. Stevige denkers en dappere doeners die eerder als tafelgast hebben aangeschoven in Heilige Huisjes, worden nu gastvrouw of gastheer. Ze bevragen mij (Sia Ataredian) over een zelfgekozen thema. Ik geef antwoord vanuit mijn rol als organisatiefilosoof en -adviseur en als mens. In deze aflevering spreek ik met Jess over het 'concept' tijd in organisaties.
Jesse Segers is partner en medebestuurder van Ginkgo Consulting (BE), en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Exeter (VK). Hij helpt leiders en hun organisaties in hun ontwikkeling. Onlangs verscheen het boek: 'Tijdmeesterschap: een handreiking voor veranderaars' dat hij samen schreef met Marguerithe de Man.
-
Samrad Ghane is klinisch psycholoog (PhD), medisch antropoloog (MSc), en senior onderzoeker, met een brede interesse in culturele psychiatrie en âcritical global mental healthâ. Als clinicus was hij betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van cultuursensitieve GGz-programmaâs voor vluchtelingen en migranten in Nederland. Hij heeft bijgedragen aan de interculturele behandelrichtlijnen voor depressie en psychose, evenals aan de GeneriekeModule Diversiteit, onderdeel van de GGz Kwaliteitsstandaarden. Samradâs wetenschappelijke werk richt zich met name op het psychotherapie-proces en -uitkomst onder etnische minderheden, culturele competenties, en de klinische relevantie van culturele concepten van distress bij diverse culturele groepen.
-
Josh Paul resigned from the State Department in October, 2023 due to his disagreement with the Biden Administration's decision to rush lethal military assistance to Israel in the context of its war on Gaza. He had previously spent over 11 years working as a Director in the Bureau of Political-Military Affairs, which is responsible for U.S. defense diplomacy, security assistance, and arms transfers. He previously worked on security sector reform in both Iraq and the West Bank, with additional roles in the Office of the Secretary of Defense, U.S. Army Staff, and as a Congressional staffer for Representative Steve Israel (D-NY). Josh grew up between London and New York, and holds Masters degrees from the Universities of Georgetown and St Andrews, Scotland. He is currently a Non-Resident Fellow at the organization Democracy Now for the Arab World (DAWN) and a recipient of the 2023 Callaway Award for Civic Courage.
-
Peter Malcontent is een erkend specialist op het terrein van het Israëlisch-Palestijnse conflict en de geschiedenis van de mensenrechten. Hij publiceerde inmiddels vele boeken en artikelen waaronder recente studies als: Facing the Past. Amending Historical Injustices through Instruments of Transitional Justice (Intersentia, 2016) en Een open zenuw. Nederland, Israël & Palestina (Boom, 2018). -
Sandra is founder van Bouckaert Deep Democracy Mediation & Coaching en associate partner van de Academie voor organisatiecultuur. Zij ondersteunt en helpt teams van organisaties in de profit- en de non-profit sector met samenwerkingsvragen: conflicten, besluitvorming en communicatie. Ook coacht zij leidinggevenden en directies.
Sandra is al een keer eerder podcast-gast geweest: https://open.spotify.com/episode/04kgBlSkAhiB9UyKsi46Y8
Check aflevering 2 van seizoen 2 om het eerste gesprek terug te luisteren: "conflicten in organisaties? Vermijden! In een ander daglicht.
- Mehr anzeigen