Folgen
-
Alternativet vil have firedages arbejdsuge til alle og har for nu startet det som eksperiment i eget parti. Om fredagen står Alternativets grønne gang tom på Christiansborg, hvor de 20 medarbejdere har fri ligesom resten af weekenden.
Men de får stadig fuld løn for de færre timer. De er nemlig blevet mere effektive, mener de selv. Hvorfor skal skatteyderne betale for, at Alternativet kan holde fredagsfri? Og giver det også mening for kassedamen, operationslægen og stilladsarbejderen?
Gæst: Franciska Rosenkilde, politisk leder i Alternativet
Vært: Tine Toft
Foto: Mads Nissen
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
I dag stiller Donald Trump sig op foran kongresbygningen i Washington D.C., som en vred gruppe af hans tilhængere stormede for godt fire år siden. Han lægger sin venstre hånd på bibelen, løfter sin højre hånd, fremsiger den famøse ed og bliver dermed indsat som præsident for anden gang.
Han har allerede før sin indsættelse varslet hundredvis af dekreter, kontrol over Grønland og fred i Ukraine, men Jyllands-Postens udlandsredaktør og forhenværende USA-korrespondent, Michael Bjerre, mener, at Trumps Grønlandsinteresse i høj grad er en afledningsmanøvre.
Hvad skal vi egentlig forvente os fra Trump, når han igen indtager Det Hvide Hus?Gæst: Michael Bjerre, udlandsredaktør på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse: Tine Toft
Klip og produktion: Mathias Bonde
Foto: David Dee Delgado / ReutersDer er lånt klip fra ABC og The Guardian
Jyllands-Posten stiller skarpt på Donald Trumps 10 største løfter fra valgkampen, der kan vende op og ned på USA og verden, som vi kender den. Læs med her.
Læs mere om Trumps fascination af Vladimir Putin her.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Fehlende Folgen?
-
Novo Nordisks medicin bliver testet på forsøgsaber fra abefabrikker i Mauritius, som fanger vilde aber og behandler dem dårligt. Det kan Jyllands-Posten nu afsløre.
Dermed er der problemer i forsyningskæderne i begge de lande, som Novo får forsøgsaber fra. I Vietnam får Novo aber fra en fabrik med tråde til det sorte marked, dokumenterer vi i podcastserien Novos hemmelige aber.
I dagens særepisode udlægger Magnus Boding sin afsløring af, at Novo også har fået leveret makakaber fra to mauritiske abefarme, som rutinemæssigt indfanger og mishandler aber fra den vilde natur. Dette strider mod EUs – og Novo Nordisks egne – regler.
Gæst: Magnus Boding Hansen, journalist på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse: Mathias Bonde
Klip og produktion: Asbjørn Kjærgaard-Pedersen
Lyddesign: Mikkel Bøgeskov Andersson, MonoMono
Grafik: Thorgerd Broni
Lyt til interviewet med biolog og makakabeforsker Malene Friis Hansen her
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Efter 15 måneders blodig krig ser det nu ud til, at Israel og Hamas langt om længe har indgået en aftale om midlertidigt at sænke våbnene fra og med på søndag.
Foreløbig er det kun første fase af våbenhvilen, der er forhandlet endeligt på plads. Over de kommende seks uger skal 33 israelske gidsler og 1.000 palæstinensiske indsatte i israelske fængsler udveksles, og Israel skal delvist trække sine tropper tilbage, men opretholder sin tilstedeværelse i bufferzonerne omkring Gaza.
Forhandlinger om anden og tredje fase begynder efter de foreløbige oplysninger 16 dage efter, at kampene er stoppet.
Har vi grund til at tro, at det her rent faktisk ER begyndelsen på enden på krigen i Gaza?
Gæst: Heidi Plougsgaard, Jyllands-Postens mellemøstkorrespondent
Vært: Jacob Grosen
Produktion: Pernille Skytte
Foto: Ramadan Abed, ReutersDer er lånt klip fra CNN, DR og PBS
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Sissel Danielsens liv ændrer sig fra den ene dag til den anden, da hun på en ellers helt almindelig oktoberdag i 2017 må tage hjem fra arbejde med dundrende hovedpine, som ikke ville forsvinde.
Den ene ekspert efter den anden blev konsulteret, men hun bestod alle deres test uden problemer og havde nok bare lidt spændingshovedpine eller migræne. Ingen vidste, at hendes p-piller var årsagen til, at hun måtte bytte et sprudlende ungdomsliv fyldt med veninder ud med smertestillende og lange dage i sengen.
I dag fortæller Sissel, hvordan hendes p-piller gav hende en blodprop i hjernen, og så har hun et opråb til det sundhedsvæsen, som hun selv er blevet en del af.
Gæst: Sissel Danielsen, sundhedsfaglig koordinator
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Pernille Skytte
Foto: Stine BidstrupKunstig intelligens har vist sig i stand til at opdage flere slagtilfælde end de sundhedsfaglige visitatorer, der besvarer borgernes alarmopkald.
»Maskinen ville formentlig have reageret, da jeg ringede ind med snurren i min højre arm, og det havde måske fået tingene til at gå hurtigere,« siger Sissel Danielsen.
Læs den historie her
Der er lånt klip fra TV 2
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Wegovy er på rekordtid blevet kendt som vidundermidlet til vægttab. Men hvis du vil tabe dig, kan du let efterligne effekten af slankemedicinen derhjemme – helt uden recept.
Anette Sams arbejdede i 15 år som lægemiddelforsker i Novo Nordisk, inden hun sagde sit job op for at udrydde misforståelser om vægttab.
I dag giver hun sine fire bedste råd til, hvordan du helt naturligt kan skabe effekten fra Wegovy ved at aktivere din krops naturlige vægttabshormon, glp-1, uden brug af dyr slankemedicin – og hun lover store positive effekter, hvis du følger dem slavisk.Gæst: Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter til bogen “Kroppen kan selv – aktiver dine naturlige vægttabshormoner"
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse: Tine Toft
Klip og produktion: Mathias Bonde
Foto: Gregers TychoLæs mere om Anette Sams fire råd her og om hendes mission om at punktere misforståelser om sundhed her
Eller send dit tip, ris eller ros til os på [email protected]
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Er størstedelen af den fisk, vi spiser, i virkeligheden ulækker? Og er produktionen af den både skadelig og uetisk? Det mener fiskehandler Jakob Clausen, som i mange år har talt imod opdrættede fisk.
Nu har indehaveren af Danmarks ældste fiskebutik så taget en beslutning, der kan ende med at blive dødsstødet til hans forretning – han vil ikke sælge opdrættede fisk.
Hvorfor er Jakob Clausen så stor modstander af fisk fra opdræt, at han er klar til at miste den forretning, der er gået i arv i hans familie gennem generationer?
Er det overhovedet realistisk at sætte en stopper for produktionen og salget af opdrættede fisk?Gæst: Jakob Clausen, ejer af Clausens Fiskehandel
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Mathias Bonde
Foto: Miles LilleyDer er lånt klip fra TV2 Østjylland
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Trump har sat alle sejl ind for at få fingrene i Grønland og vil ikke engang udelukke militær magt. Grønlandske politikere på stribe har sagt klart og tydeligt, at Grønland ikke er til salg, men ”open for business”. Spørgsmålet er, hvad de grønlandske toppolitikere mener med det?
Det mangeårige folketingsmedlem Aaja Chemnitz (IA) har kritiseret Trumps tilgang, men hun ser også muligheder i Trumps heftige bejleri. Så er hun alligevel klar til at afgive kontrol? Kan Danmark overhovedet sikre Grønlands fremtid? Og hvorfor vil hun ikke svare klart på, om det er bedst for Grønland at blive i rigsfællesskabet med Danmark?
Gæst: Aaja Chemnitz, folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit (IA)
Vært: Jacob Grosen
Produktion og tilrettelæggelse: Tine Toft
Foto: Jens Dresling, Politiken
Vi har lånt klip fra DR og TV 2
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Som national sikkerhedsrådgiver var John Bolton helt tæt på Donald Trump, da han i 2019 første gang forsøgte at købe Grønland.
I et eksklusivt interview med Jyllands-Posten løfter John Bolton nu sløret for hemmelige planer i København, hvad der gik galt med Trumps købsplaner i første omgang, og så har han også ét klart råd til Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, nu hvor Trumps interesse i Grønland igen er på sit højeste.Gæst: John Bolton, fhv. national sikkerhedsrådgiver i USA
Oplæser og tilrettelægger: Anders Redder, journalist på Jylland-Posten
Klip og produktion: Pernille Skytte
Grafik: Lotte OvergaardLæs Anders Redders interview med John Bolton her
Der er lånt klip fra Forbes, CNN, TV 2 og The Guardian
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De syriske gader flød over med jubel og glædesfulde skudsalver, da Bashar al-Assad og hans brutale regime faldt søndag den 8. december sidste år.
Siden har oprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham – bedre kendt som HTS – taget de første skridt til at forme dét land, som Syrien skal blive til. Men med den tidligere al-Qaeda kæmper Ahmed al-Sharaa i spidsen og med forbindelser til terrororganisationer som Islamisk Stat er spørgsmålet, om Syrien er ved at udvikle sig til et fundamentalistisk islamistisk styre eller en mere moderat stat?
Oprørsgruppen har lovet at skabe et Syrien med plads til alle, men hvad afslører dens første træk? Heidi Plougsgaard gør status på oprørsregeringens første måned på magten i Syrien.Gæst: Heidi Plougsgaard, mellemøstkorrespondent på Jyllands-Posten
Vært: Tine Toft
Tilrettelæggelse og produktion: Pernille Skytte
Foto: REUTERS/Ammar Awad
Der er lånt klip fra Associated Press, AFP News Agency, Al Jazeera, BBC, Deutsche Welle, Sky News og Middle East EyeSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Donald Trump drømmer om at eje og kontrollere Grønland, og han vil ikke afvise at tage økonomisk eller militær tvang i brug for at få det til at ske.
“Make Greenland great again,” skriver Trump på sociale medier, mens hans søn, Donald Trump Jr., fik skabt drama, da han tirsdag tog en eftermiddag i Nuuk, hvor han uddelte MAGA-kasketter, tog selfies og gav gratis frokost.
Den højspændte situation ramler ind i en tilspidset debat om grønlandsk selvstændighed og et grønlandsk valg senest d. 6. april i år.
Hvorfor er Grønland så vigtig for Trump netop nu? Er han ude efter at skaffe sig en magt, han i store træk allerede har? Og er det overhovedet realistisk, at Grønland bliver en del af USA?
Gæst: Kristian Søby Kristensen, seniorforsker og leder af Center for Militære Studier på Københavns Universitet
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Tine Toft
Grafik: Lotte Overgaard
Der er lånt klip fra TV 2
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Et møde med en nervøs, kæderygende og indigneret anonym kilde åbner Esben Larsen Mikkelsen og Jonas Hvids afdækning af en af danmarkshistoriens største svindelsager med offentlige midler.
I centrum af sagen står boligforeningen Østjysk Bolig, og i dag begynder en omfattende retssag mod fire midaldrende mænd, som er tiltalt for at have lænset boligforeningen og dermed nogle af landets fattigste borgere for 24 mio. kr. over et årti.
Hør journalisterne bag afsløringen fortælle om at grave sandheden frem i et bjerg af aktindsigter, og hvordan afdækningen førte til handling fra boligministeren samt et øget tilsyn af landets almene boligforeninger.Gæster: Esben Larsen Mikkelsen og Jonas Hvid, journalister på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Pernille Skytte
Illustration: Agnete HolkLæs mere om Østjysk Boligs svindel her
Til dagens episode er der lånt klip fra TV2 Østjylland
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
For 10 år siden i dag brød to brødre ind på redaktionen til det franske satiremagasin Charlie Hebdo i Paris og skød og dræbte 11 ansatte, før de senere dræbte en politibetjent på gaden under flugten. De følgende dage var præget af regulær menneskejagt og flere relaterede terrorangreb i Paris. I alt 17 uskyldige mennesker blev dræbt på tre dage.
Terrorangrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo blev i 2015 starten på en lang række islamistiske terrorangreb, som over flere år ramte Frankrig og resten af Europa og kostede hundredvis af europæere livet.
Charlie Hebdo var i 2015 synonym med religionskritik, provokation og ytringsfrihed, og i tiden efter angrebet viste store dele af verden støtte med ordene »je suis Charlie«.
I anledning af 10-årsdagen for terrorangrebet har Jyllands-Postens Europakorrespondent, Marie Louise Albers, interviewet Charlie Hebdos nuværende chefredaktør, Gérard Biard, der bl.a. langer hårdt ud efter Danmark for fejhed og for at »acceptere totalitarismens afpresning« ved at indføre den meget omdiskuterede koranlov.
»Je suis Charlie«, hvad blev der af det? Det spørger vi om i dag.
Gæst: Marie Louise Albers, Europakorrespondent på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse: Mathias Bonde
Klip og produktion: Asbjørn Kjærgaard-Pedersen
Foto: Niels Hougaard
Der er lånt klip fra TV 2
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
På kort tid har Omar Alkhatib indtaget rollen som talerør for konservative, højtuddannede muslimer i Danmark. Han anser homoseksualitet for at være en synd, går ind for kønsopdelte svømmehaller og havde helst været håndtryk til det modsatte køn foruden.
Nu har han kastet sig ind i udlændingedebatten med Socialdemokratiets Frederik Vad, fordi han mener, at han som muslim skal have lov til at leve efter islams værdier. Ifølge Omar Alkhatib er islam foreneligt med det liberale demokrati, og han mener, at islam har meget at bidrage med til det danske samfund.
Så er der virkelig ikke et eneste sted, han mener, at det liberale demokrati må bøje sig for at gøre plads til islam? Og hvad er hans eget idealsamfund?
Gæst: Omar Alkhatib, civiløkonom og debattør, tidligere redaktør på radioprogrammet 'Det Muslimer Taler Om'
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Tine Toft
Foto: Stine Bidstrup
Vi har lånt klip fra B.T.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Kong Frederik X er ved at etablere sig som Danmarks regent. Der gik ikke mange timer fra hans første nytårstale, til kongehuset kunne præsentere kongens nye personlige våben og statskendetegn.
Kongevåbnet har ikke været ændret siden 1972, og det nye kongevåben kommer med markante ændringer. Dels får Grønland og Færøerne en mere fremtrædende position, mens “vildmændene” har fået hipsterskæg og crossfitkroppe, men det mest opsigtsvækkende er et opgør med næsten 500 års historie, som muligvis vil bringe glæde i Sverige. Alligevel har kongehuset underspillet forandringen.
Hvad siger det nye kongevåben om Danmarks nye konge? Hvordan vil han sætte sit præg?
Gæst: Niels Th. Dahl, kongehusanalytiker på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Tine Toft
Foto: Kongehuset
Læs derudover Niels Th. Dahls analyse af Kong Frederiks nytårstale her.
Der er lånt klip fra DR
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Joan Ørting har et nytårsforsæt på vegne af danskerne. Vi skal alle have mere og bedre sex.
Alt for mange danskere klemmer de obligatoriske fem minutters voksentid ind i mørket lige inden sengetid. Ifølge sexologen er det en fejl, for sex forbinder os, giver os en god følelse i kroppen, og så gør det os til intet mindre end bedre mennesker, mener hun.
I dag giver Joan Ørting sine bedste tips til alle, der vil have knalde mere, bedre og længere i 2025.
Gæst: Joan Ørting, sexolog
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og klip: Pernille Skytte
Foto: Tim Kildeborg JensenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vi hører om dem igen og igen. De lystdrevne, sadistiske psykopater, der slår kvinder ihjel.
For de fleste mennesker er ondskaben i gerningsmændenes modbydelige handlinger umulig at forstå, men professor i social- og personlighedspsykologi Henrik Høgh-Olesen har undersøgt ondskabens anatomi.
Hvor kommer ondskaben fra? Har alle mennesker ondskaben i sig? Og hvor kommer den store fascination af det onde fra, når vi ser true crime eller følger intenst med i en retssag, der ikke har noget med os at gøre?
Gæst: Henrik Høgh-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi ved Aarhus Universitet
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelægger: Pernille Skytte
Klip og produktion: Nicolai Dupont
Foto: Anthon Unger
Episoden blev bragt d. 31. maj
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
»Alle har ret til et ur, der ligner en million, men som ikke behøver at koste én.«
Med det motto og penge fra to Løvens Hule-investorer har tvillingerne Kasper og Mikkel Dissing på få år skabt en forretning, som de selv betegner som Skandinaviens største onlineforhandler af ure.
Blandt andet ved at sælge såkaldte “kvalitetsure” med inspiration fra Schweiz.
Men så oplevede en vred kunde, at urviseren faldt af, og en urmager siger til Jyllands-Posten, at uret er noget billigt bras.
Det fik to af Jyllands-Postens erfarne forbrugsjournalister til at undersøge ”Ditur” nærmere, og i dag fortæller de om deres afdækning af, hvordan millionvirksomheden ”Ditur” sælger ure som ”dansk design” og ”kvalitet”, mens de i virkeligheden er billige produkter fra Kina.Gæster: Thomas Vibjerg og Morten Zahle, journalister på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelægger: Tine Toft Jørgensen
Klip og produktion: Mathias Bonde
Grafik: Lotte Overgaard
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Ét uskyldigt kys mellem en 10-årig pige og den dengang 11-årige Joachim fik afgørende betydning for Joachim Ladefogeds liv. Siden er han blevet besat af kys, og nu er han som Jyllands-Postens fotoredaktør klar med et storstilet kysseprojekt med fotografier af kys i alle afskygninger.
Men hvad skal vi med alt det kysseri i avisen, når trusler og krig hærger? Hvordan kysser du selv? Og hvad fortæller de kyssende par?
Alt det får du i dagens kyssespecial.
Gæst: Joachim Ladefoged, Jyllands Postens fotoredaktør
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Tine Toft
Foto: Joachim Ladefoged
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Den 7. oktober 2023 brød den militante islamistiske bevægelse Hamas ind over grænsen til Israel og dræbte flere end 1.200 personer, størstedelen af dem civile, og tog 240 personer som gidsler.
Nu viser en stor undersøgelse, som Jyllands-Posten har fået lavet, at flere end en tredjedel af de adspurgte herboende muslimer mener, at terrorangrebet var berettiget.
Resultatet beror på en holdningsundersøgelse udarbejdet af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten, hvor 702 muslimer deltager.
Debattør og tidligere imam Mohammad Khani sympatiserer ikke med Hamas, men med palæstinensernes ret til at yde væbnet modstand, og han mener, at Jyllands-Postens undersøgelse er unuanceret og stærkt problematisk.
I dagens udgave af Hvis du vil vide mere får du resultaterne af undersøgelsen – og så tager Jyllands-Postens chefredaktør debatten om undersøgelsen med Mohammad Khani.
Gæster: Mohammad Khani, debattør og tidligere imam, og Marchen Neel Gjertsen, ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse: Mathias Bonde og Pernille Skytte
Klip og produktion: Asta Aaholm
Foto: Gregers TychoEpisoden blev bragt d. 7. oktober – på årsdagen for Hamas’ terrorangreb på Israel
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Mehr anzeigen