Folgen
-
Drick ett glas med valfri dryck varje gång du hör orden ”det man ser” i avsnittet och du kommer att ha en bra kväll! Benjamin Juhlin bjuder in till ett samtal om Frédéric Bastiat med Anton Holmlund och Adam Furustam.
-
En förlorad liberal tradition och en förlorad guldålder - varför gick det fel i Buenos Aires? Hur stort hopp kan man ha om framtiden? Under detta samtal är fokus på staden Buenos Aires, frihandel, populism, realism och tango.
Timbros Rutger Brattström välkomnar alla till Argentina och till ett samtal med Mauricio Rojas, riksdagsledamot och docent i ekonomisk historia, Nathan Shachar, författare och tidigare utrikeskorrespondent i Latinamerika, och Carissa Düring, psykologstudent med ett särskilt intresse för den argentinska liberalismen. Samtalet är en inspelning av Ideologiafton 15 oktober.
-
Fehlende Folgen?
-
Vad är det som gör att vissa jobb betraktas som fina medan andra blir fula eller rentav ovärdiga? I debatten om gig-jobben penslades många värderingar på i synnerhet matbudens jobb. Varför anses de mindre fina än andra arbeten?
Timbros Johanna Grönbäck samtalar i detta avsnitt med forskaren och sociologen Linda Weidenstedt, Ratio, och Georgios Sideras, Timbro förlag, om värderingar av jobb.
-
Att förstå en tidsepok är också att förstå vad som präglade samtidens underhållning. TV-dramatiken och filmen satte en stor prägel på samhället under 1968-1988. Det pratas Bergman och Babels Hus när Torbjörn Elensky, redaktör för nyutgivna Individ och Kollektivism: Sverige 1968-1988, samtalar med två av antologins författare: Per Vesterlund, universitetslektor i filmvetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap och Jan Lumholdt, filmkritiker.
-
Wien har kallats för ett ”laboratorium för väldsförstörelse”. Staden har format idéer och strömningar - och idéer och strömningar har påverkat staden. Hur blev Wien ett kulturellt och intellektuellt nav?
I detta avsnitt välkomnar Timbros Catarina Starfelt alla till Österrike och till ett samtal med författaren och kulturskribenten Torbjörn Elensky, policyexperten och Friedrich Hayek-fantasten Caspian Rehbinder och Stefan Zweig-nostalgikern tillika vice ordföranden för LUF Elin Hjelmestam. Samtalet är en inspelning av Ideologiafton 18 september.
-
Koranbränningar och muslimska böneutrop har gjort att frågor om religionsfrihet har blivit politiskt brännbara. Men detta är inget nytt. Den svenska religionsfrihetens historia har ofta varit dramatisk med bland annat bokbål i Hälsingland, dödsdomar och landsförvisningar. Fortfarande finns det flera begränsningar i den svenska religionsfriheten.
Om det skriver Anders Johnson i essän “En ofullbordad resa mot religionsfrihet” som är utgångspunkten för detta avsnitt. Andreas Johansson Heinö samtalar med författaren samt Joel Halldorf och Anna Nachman. Detta avsnitt är en inspelning av ett lanseringsseminarium den 12 september.
-
Under parollen “En ny riktning för Sverige 2030” tycks Socialdemokraterna också försöka staka ut en ny riktning för sig själva, vilken åtminstone på området segregation och integration verkar ganska auktoritär. Är den repressiva politikens plats en där även Socialdemokraterna nu gör sig hemmastadda?
Johanna Grönbäck pratar med Adam Danieli, Carl Albinsson och Lovisa Lanryd om repressionens popularitet och innehåll, och lite om vad som skulle kunna vara liberala alternativ.
-
Staden är inte en död, statisk plats. Städer lever och utvecklas, men kan också hamna i en negativ utvecklingsspiral. Jane Jacobs är en av de mest betydelsefulla debattörerna och analytikerna när det gäller städer och dess liv. Hon verkade i en liberal tradition med förändring och pluralism som ledstjärnor. I det här avsnittet av Ideologipodden samtalar Björn Hasselgren, senior fellow på Timbro, med Sanford Ikeda, ekonomiprofessor (em) vid New York State University, och Jan Jörnmark, ekonomhistoriker om varför Jane Jacobs är relevant även idag.
-
Gör marknadsekonomin människor lyckligare eller olyckligare? Mår vi bra av valfrihet eller gör det oss stressade?
Detta avsnitt är en liveinspelning av ett rapportsläpp där Rutger Brattström presenterar sitt briefing paper på temat. Medverkar gör Johan Norberg, liberal författare, Niclas Berggren från Institutet för näringslivsforskning och Karin Pettersson, förbundssekreterare för LUF och liberal skribent. Samtalet leds av Catarina Kärkkäinen, Ideologiansvarig på Timbro
-
Doing the omoralisk schlagerfestival, sjöng Sillstryparn i en protest 1975 som nästan lika gärna hade kunnat ljuda 2024. När Taylor Swift tar ton förmodas hon kunna påverka politiska utfall. Hur melodisk är politik och hur politisk är musik?
Johanna Grönbäck pratar om musik och politik med popartisten Karin Pihl, ledarskribent Expressen, och Swiftien Lucas Persson, kommunikatör Timbro.
I avsnittet nämns boken Hårdrock, frihet, uppror. Läs mer om den här: https://timbro.se/forlag/hardrock-frihet-uppror/
-
Anne Wibble verkar mest vara ihågkommen för uttalandet om att alla ska ha en årslön på banken. I själva verket var hon en av Sveriges viktigaste finansminstrar. Andreas Johansson Heinö och Joakim Broman backar bandet och pratar om Wibble och hennes idévärld, Folkpartiets högersväng på 1980-talet, 1990-talskrisen och Bildtregeringens reformiver
-
Idrotten har alltid varit politisk. Politiska ledare kan spegla sig i sportsliga framgångar och framgångsrika idrottsmän kan få politiskt inflytande. Joakim Broman och Andreas Johansson Heinö samtalar om sport, politik och hur nationell identitet formas av kollektiva minnen kring idrott.
-
Nyliberalismen är kanske den mest radikala ideologin i den liberala idéfamiljen. Men dess historia är komplex och mångsidig, med en uppsjö av olika historiska sammanhang och teoretiska perspektiv.
Henrik Dalgard samtalar med Matt Zwolinski, professor i filosofi vid University of San Diego och expert inom nyliberal politisk teori samt författare till den nyöversatta boken Individualisterna – Radikaler, reaktionärer och kampen om nyliberalismens själ. Läs mer om den här: https://timbro.se/forlag/individualisterna-radikaler-reaktionarer-och-kampen-om-nyliberalismens-sjal/
-
Är världsfred möjligt?
En av 1900-talets stora politiska frågor är åter aktuell. Immanuel Kant såg framför sig en federativ sammanslutning av stater som skulle samarbeta för att säkerställa fred genom gemensamma lagar och institutioner. I dag finns det en sammanslutning som liknar hans förslag – den europeiska unionen. Samtidigt är världen i och utanför unionen mer osäker än på länge.
Detta är en liveinspelning från Timbros ideologiafton 29 maj, 2024. Deltar gör Mikael Lundqvist, analytiker på Oxford Research, Carl-Vincent Reimers, politiskt sakkunnig på Utrikesdepartementet, och Linnea Dubois, politisk sakkunnig på Justitiedepartementet. Samtalet leds av Catarina Kärkkäinen, chef för ideologi och idédebatt på Timbro.
-
På andra håll i världen är torg levnadsglada platser där människor umgås, dricker vin, målar, läser och säljer, och där barn leker. På svenska torg syns mest prydliga blomsterlådor. Varför är svenska torg så trista?
Johanna Grönbäck samtalar med Thea Andersson och Eric Luth om kulturförändringar, bilar, regleringsiver, hästbajs och ja, torg.
-
Några klistrar fast sig på vägar och skriker under möten, andra fixar svartklubb och gömmer flyktingar. Civil olydnad upprör och rör om. Är det en legitim form av aktion –om så när? Johanna Grönbäck samtalar med folkbokföringsbrännaren Per Tryding och klimatengagerade Simon Wakter.
I avsnittet tipsar Simon Wakter om följande artikel: https://www.nytimes.com/2023/02/26/podcasts/the-daily/elon-musk-tesla-self-driving.html
-
Joseph Schumpeter gjorde det till sin livsuppgift att förstå kapitalismen. Dess själ, menade han, finns i förändringen, den ständiga revolutionen. Benjamin Juhlin samtalar om den kreativa förstörelsen med Elin Hjelmsestam och Johanna Grönbäck.
I en ny bok har Jan Jörnmark samlat Schumpeters viktigaste texter, den hittar du här: https://timbro.se/forlag/kreativ-forstorelse-joseph-schumpeter-i-urval/
-
Geijerska studentföreningen har tagit libertarianen David D Friedman till Uppsala. Benjamin Juhlin och Adam Danieli, ansvarig för rättsstatsfrågor på Timbro, intervjuar honom om ett privatiserat rättsväsende och skärningspunkten mellan juridik och ekonomi.
-
Och världen skälvde är en unik bok. Den hyllar företagande, arbete, ärlighet och kapitalism. I årtionden har den inspirerat högern och upprört vänstern. I detta avsnitt av Ideologipodden diskuterar Benjamin Juhlin, Community Manager Timbro, och Alexandra Ivanov Hökmark, biträdande chef Timbro, Ayn Rands magnum opus.
Vilka är de bästa karaktärerna? Vilket är det starkaste citatet? Är Dagny Taggarts ledarstil något Alexandra eftersträvar?
-
Vem var egentligen Simone de Beauvoir och varför är hon relevant än idag? Varför hamanr den uttalade socialisten bland liberala gurus? Och måste man inte inse värdet av att vara autentiskt för att faktiskt vilja ha frihet? Dessa frågor försöker vi besvara i dagens avsnitt av ideologipodden. Detta är det åttonde avsnittet i en serie som är gjorda i samarbete med Fria Moderata Studentförbundet som nyligen gett ut Guruhandboken, som avsnitten är baserade på. Dagens avsnitt är skrivet av Rutger Brattström. Inläsningen är gjord av Rutger Brattström.
- Mehr anzeigen