Folgen
-
In deze aflevering duikt Bouke Vlierhuis dieper in op de procesmatige kant van contentmarketing in het AI-tijdperk. Hij legt uit waarom het optimaliseren van het contentproces nu belangrijker is dan ooit en introduceert het "Kettingzaagprobleem" - wanneer snellere contentcreatie door AI leidt tot bottlenecks in andere delen van het proces.
Kernpunten:
Waarom inefficiënte processen rondom contentcreatie nu pas zichtbaar wordenHet belang van gestructureerde werkwijzen en procesanalyse in marketingHoe je marketing kunt opschalen zonder vast te lopen in reviews en administratieDe rol van automation tools en wanneer je ze wel/niet moet inzettenHet betrekken van experts uit de organisatie bij contentcreatieHet vinden van balans tussen gestructureerd werken en creatieve vrijheidBouke deelt praktische inzichten over het stroomlijnen van contentprocessen en benadrukt dat marketeers zich meer moeten focussen op leiderschap en strategie in plaats van operationeel management. Ook kondigt hij zijn aankomende boek aan: "Het Kettingzaageffect".
-
Een gesprek tussen Jerrel Arkes en Hendrik van Zwol over de ontwikkelingen en toepassingen van AI. Als AI-expert deelt Hendrik zijn expertise over beeldgeneratie met tools als Midjourney, Leonardo en DALL-E. Ze bespreken de toepassingen voor bedrijven, ethische vraagstukken rondom AI-gegenereerde content, en hoe dit de creatieve industrie verandert.
Belangrijke onderwerpen:
Het gebruik van AI-tools voor visuele content in marketing en bedrijfscommunicatieDe evolutie van AI-gegenereerde video's en muziekTransparantie en ethiek rond AI-contentDe toekomst van virtuele influencersAI's rol in entertainment en mediaDe balans tussen menselijke creativiteit en AI-ondersteuningEen kernboodschap van Hendrik is dat AI een hulpmiddel moet blijven dat ons efficiënter laat werken, zodat we meer tijd overhouden voor menselijk contact en betekenisvolle activiteiten. Het gesprek biedt praktische inzichten voor professionals die willen begrijpen hoe AI hun werk kan versterken, zonder de menselijke factor uit het oog te verliezen.
-
Fehlende Folgen?
-
In deze aflevering deelt Bouke Vlierhuis, B2B IT-copywriter, zijn visie op hoe AI de contentcreatie fundamenteel verandert. Met 22 jaar ervaring bespreekt hij zijn ontwikkeling van AI-scepticus naar voorstander van praktische AI-toepassingen in contentmarketing.
Kernpunten:
De impact van AI-tools zoals Claude en ChatGPT op contentcreatieDe veranderende rol van copywriters in een door AI gedreven wereldWaarom menselijke creativiteit en strategisch denken onvervangbaar blijvenHet "Kroontjespensyndroom" en waarom copywriters meer moeten zijn dan tekstschrijversHet belang van kwaliteit en originaliteit, ondanks verhoogde productie-efficiëntiePraktische inzichten in het effectief gebruiken van AI-tools in B2B-marketingBouke benadrukt dat AI de contentproductie efficiënter maakt, maar dat de echte waarde van een copywriter ligt in strategisch denken, ideevorming en kwaliteitscontrole.
-
Tamara Jonkers vertelt over haar B2B marketingplan voor 2025. Opgenomen tijdens het B2B Xchange event van NIMA op in Amsterdam.
-
Julian en Sophie werken bij DPG Media op de SEO-afdeling. Julian richt zich sinds januari 2024 op de technische productkant voor AD en regiomerken, terwijl Sophie al drie jaar content-gerelateerd SEO werk doet voor meerdere merken zoals AD, Trouw, Nu.nl en regionale kranten. Bij grote nieuwsgebeurtenissen zoals verkiezingen werken de verschillende DPG-merken samen, maar blijven ze ook concurreren. Ze monitoren dagelijks Google Trends en realtime prestaties van hun content. Voor nieuwsgebeurtenissen gebruiken ze verschillende type pagina's zoals dossiers en liveblogs. DPG heeft een eigen interne AI-tool genaamd Chat-DPG, maar blijft terughoudend met volledige AI-automatisering in journalistiek. Ze zijn skeptisch over het individueel blokkeren van AI-crawlers, maar zien mogelijke kansen in gezamenlijke onderhandelingen als mediapartijen, waarbij ze hun sterke positie in Nederlandstalige content als troef zien.
-
Helpful content is een concept uit de SEO wereld. Maar juist voor niet SEO-ers is het erg relevant om te leren van de inzichten die Google hierover geeft. Ik ging hierover in gesprek met Chantal Smink.
-
De B2B marketingwereld omarmt regelmatig nieuwe termen en benaderingen. We zagen content marketing, inbound marketing en nu demand generation. Deze methodieken werken als lenzen die bepalen welke aspecten marketeers benadrukken en welke ze weglaten.
'Trust building' biedt een alternatieve kijk die de kern van B2B marketing beter raakt, vooral bij kennisintensieve bedrijven. Bij complexe B2B-aankopen staat vertrouwen centraal. De reden? Deze aankopen beïnvloeden verschillende afdelingen, processen en budgetten, terwijl beslissers hun persoonlijke reputatie op het spel zetten.
Bedrijven bouwen vertrouwen op door zichtbaar te zijn, persoonlijkheid te tonen, relaties aan te gaan, kennis te delen en bewijs te leveren. Trust building stelt minder strikte regels dan andere marketingmethodieken. Het verwelkomt zowel push als pull marketing en vereist niet altijd content of directe vraagcreatie. De enige eis luidt: activiteiten moeten vertrouwen opbouwen.
Dit betoog pleit niet voor een nieuwe marketingterm, maar spoort B2B marketeers aan om kritisch te kijken naar hun activiteiten. De centrale vraag wordt: hoe draagt dit bij aan vertrouwen? En kunnen we dit doel effectiever bereiken?
-
In deze aflevering spreekt Jerrel Arkes met Jarno van Driel, specialist in Structured Data en Semantische SEO. Van Driel is al sinds de begindagen betrokken bij Schema.org en deelt zijn expertise over structured data in SEO. Hij legt uit dat structured data vooral waardevol is voor rich snippets in zoekresultaten, maar dat veel aannames over de impact ervan op SEO onjuist zijn. Zo heeft structured data volgens hem geen directe invloed op de Knowledge Graph van Google.
Van Driel bespreekt ook hoe de opkomst van AI en large language models de rol van structured data heeft veranderd. Waar voorheen werd gedacht dat het nog decennia zou duren voordat machines natuurlijke taal goed konden begrijpen, heeft ChatGPT dit proces versneld. Hij benadrukt dat het échte waardevolle werk met structured data niet zozeer zit in de markup zelf, maar in het goed organiseren en structureren van data binnen organisaties.
-
Tijdens het SEO Benelux congres in Antwerpen ging ik in gesprek met Roy Huiskes over hoe je in B2B marketing steeds meer en makkelijker taken kan automatiseren, zonder dat daar technische kennis voor vereist is.
-
Tijdens het SEO Benelux congres in Antwerpen werd de Tafel van Gert voor een uur omgedoopt tot de tafel van Chantal en Jerrel. Tijdens een live podcast gaan ze in gesprek met vier SEO-specialisten en bezoekers over de toekomst van SEO. Hoe hebben zij de recente algoritme- en AI-updates ervaren? Wat zien ze gebeuren in de markt en hoe hebben ze hun SEO-strategieën aangepast?
Deze SEO-specialisten schuiven aan bij Chantal en Jerrel:
Roy HuiskesJan CaerelsEduard BlacquièreMarjolein Schollaert -
In deze aflevering bespreken we het belang van een doordacht AI-beleid voor B2B marketing teams en organisaties. We gaan in op:
De groeiende impact van AI op bedrijfsvoering en werkprocessenHuidige uitdagingen rond AI-implementatie en experimentatieKerncomponenten van een effectief AI-beleid, waaronder: VisievormingAanpassing van dienstverlening en werkwijzenOndersteuning en training voor medewerkersDoelstellingen van een AI-beleid, zoals groei, efficiëntie en risicobeperkingHet belang van vooruitkijken en regelmatige herijking van AI-strategieënIntroductie van een AI Governance Framework met 4 pijlers: AI VisieAI CouncilAI BeleidAI RoadmapDeze aflevering biedt praktische inzichten voor marketing professionals en bedrijfsleiders die zich willen voorbereiden op de toenemende rol van AI in hun organisatie.
-
In deze aflevering bespreek ik de opkomst van AI agents en hun potentiële impact op B2B marketing:
Wat zijn AI agents en waarom staan ze momenteel in de belangstelling?De ontwikkeling van AI agents: van eenvoudige hulpmiddelen tot complexere systemenDe mogelijke invloed van AI agents op het marketinglandschapPraktijkvoorbeelden en de rol van grote technologiebedrijvenWelke vaardigheden marketeers kunnen ontwikkelen om relevant te blijvenWe onderzoeken hoe marketeers kunnen inspelen op deze ontwikkeling en bespreken het belang van een doordachte aanpak wat betreft ethiek en privacy bij het gebruik van AI agents.
-
De AI Act bevat best wat droge stof die voor marketeers moeilijk te consumeren is. Gelukkig heeft NotebookLM een oplossing. Namelijk een webpagina omzetten in een AI generated podcast conversatie tussen twee niet bestaande personen. Dat is precies wat ik in deze aflevering heb gedaan.
Wil je meer weten over de AI Act of de kwaliteit van AI podcasts door NotebookLM? Dan moet je deze aflevering luisteren. -
In deze aflevering van de Jerrel Arkes podcast ga ik in de circulerende geruchten en speculaties rondom OpenAI's mysterieuze Project Strawberry en de mogelijke connectie met GPT-5. De aflevering gaat onder andere over:
- OpenAI's ongebruikelijke stilte leidt tot speculaties over hun volgende grote stap
- Introductie van Project Strawberry, mogelijk gerelateerd aan de ontwikkeling van GPT-5
- Terugblik op het kortstondige ontslag van Sam Altman in november 2023
- Geruchten over Project Q* als mogelijke doorbraak in AI-redenering
- OpenAI's vijf-niveau classificatiesysteem voor vooruitgang richting AGI
- Huidige AI bevindt zich op niveau 1 (Conversational AI), streeft naar niveau 2 (Reasoning AI)
- Project Strawberry gericht op verbeteren van redeneer- en probleemoplossende vaardigheden van AI
- Mogelijke link tussen Project Strawberry en Elon Musk's waarschuwing over zelflerende AI
- Sam Altman's cryptische tweets en een mysterieus Twitter-account voeden speculaties
- Recente personeelswijzigingen bij OpenAI, waaronder het vertrek van enkele sleutelfiguren
- Uitleg van System 1 (snel, intuïtief) en System 2 (langzaam, weloverwogen) denken in AI
- Huidige grote taalmodellen opereren voornamelijk op System 1 niveau
- Project Strawberry mogelijk gericht op introduceren van System 2-achtig denken in AI
- Speculaties over aanstaande aankondiging van GPT-5 en introductie van Project Strawberry
- Verschijning van onbekende AI-modellen online met indrukwekkende redenatie-vaardigheden -
In deze aflevering praat Jerrel met Chantal van Koesveld over hoe je social selling als B2B bedrijf succesvol kunt inzetten op LinkedIn.
Chantal werkt al 18 jaar als B2B marketeer in de technische sector. Ze is nu zelfstandig en helpt organisaties om hun medewerkers "digitaal fit" te maken.Ze bespreken het concept van social selling. Chantal ziet dit niet als koude acquisitie op digitale platforms, maar als het opbouwen van relaties op lange termijn door het delen van kennis en expertise.Chantal helpt professionals, vaak in technische bedrijven, om hun personal branding op LinkedIn te versterken. Dit omvat het delen van kennis, opbouwen van een netwerk en zichtbaar worden als expert.Ze benadrukken dat social selling maatwerk is per persoon en bedrijf. Het gaat niet om trucjes of algoritmes, maar om authentiek jezelf zijn en waarde toevoegen.Ze bespreken het verschil tussen demand generation en social selling. Chantal gelooft dat het delen van kennis latente behoeftes kan aanwakkeren bij potentiële klanten.Beiden geloven in het belang van lange termijn relaties opbouwen met bestaande klanten en netwerken, in plaats van alleen nieuwe klanten werven.Ze delen hun visies op ondernemerschap, waarbij ze de voorkeur geven aan kleinschalig en persoonlijk werken boven snelle groei. -
In deze aflevering van de Jerrel Arkes podcast praat Jerrel met Manon Koops over B2B advertising.
Manon, een ervaren online marketeer, deelt haar inzichten over effectieve advertentiestrategieën voor B2B-bedrijven. Ze bespreekt het belang van personal branding op LinkedIn, het gebruik van video-content in advertenties, en hoe AI de toekomst van advertising beïnvloedt. Manon geeft praktische tips over het creëren van impactvolle landingspagina's, het targeten van de juiste doelgroep, en het meten van campagne-effectiviteit in de B2B-sector. -
In deze aflevering van de Jerrel Arkes Podcast praat Jerrel met Daniëlle Navas-Brandt, oprichter van de B2B bureaus Brandfabric en Flink BV. Daniëlle is expert op het gebied van merkstrategie en de 'They Ask, You Answer' filosofie speciaal voor B2B bedrijven.
Ontdek waarom een sterk merk met duidelijke merkwaarden juist in B2B belangrijk is en hoe je dit implementeert in de hele organisatie. Daniëlle legt uit wat de essentie is van They Ask, You Answer: open, eerlijk en transparant zijn richting klanten door al hun vragen te beantwoorden, ook over mogelijke nadelen en concurrenten.
Leer hoe je dit toepast, beginnend met artikelen en langzaam opbouwend naar video. Daniëlle geeft praktische tips hoe je de filosofie integreert en welke valkuilen je kunt vermijden. Jerrel en Daniëlle discussiëren over de verschuiving in B2B naar zelf informatie zoeken door klanten en hoe bedrijven zich hierop kunnen voorbereiden. - Mehr anzeigen