Folgen
-
Sista avsnittet innan sommarlovet ger vi oss i kast med alltifrån klimatoro och möjligheten att samla miljöpoäng via appar till nya chocksiffror som visar att födelsetalet för Tokyo nere på 0,99.
Dessutom säkerhetspolitik - hur agerar Japan i Ukrainafrågan och varför. Landet har en minst sagt problematisk relation till grannen i väster Ryssland. Rent tekniskt har länderna nämligen inte slutit fred efter andra världskriget.
Dessutom spår vi hur många medaljer Japan kommer att ta i sommarens olympiska spel i Paris.
-
Nya Japan Business and Innovation Hub i Malmö storsatsar på startups. Dessutom blir det sumobrottning - kan det nya japanska stjärnskottet Onosato ta upp kampen med mongolerna som dominerat sporten de senaste decennierna?
Photo: Japan Business and Innovation Hub
-
Fehlende Folgen?
-
Vi uppmärksammar att det i år är 60 år sedan det japanska snabbtåget Shinkansen gjorde sin jungfrutur. Bara dagar innan Tokyo-olympiaden invigdes i oktober 1964 susade det första tåget fram i smått fantastiska 210 km/t mellan Tokyo och Shin-Osaka. Sedan dess har mer än sex miljarder passagerare åkt med Shinkansen och hittills har linjerna varit förskonade från allvarliga olyckor.
-
Podden läser en nyutkommen bok som benar ut varför man i Japan är närmast besatt av skönheten i det obeständiga. Boken heter “Obeständigt - kontraster i japansk kultur” och är författad av Japanpoddens Lars Vargö.
Dessutom om att det nu är Golden Week - den årliga semesterperioden då Japan i princip stänger ned.
Samt varför man ändå ska passa på att besöka Japan just nu. Det är inte bara vädret som är extra behagligt, utan man får också extra mycket för sina svenska kronor.
-
Podden analyserar närmandet mellan Japan och USA, och sörjer en sumolegend som gått ur tiden.
-
Japanpodden på plats i stadsdelen Naka-meguro i Tokyo för årets viktigaste högtid, i varje fall den mest efterlängtade. Körsbärsblomningen är i full gång och vår utsände Hans Rhodiner befinner sig mitt i blomsterprakten. Miljoners miljoner vita och rosa blommor bäddar in honom och resten av Japan i ett mjukt täcke.
-
Japanpodden kollar in nyinspelningen av tv-serien Shogun på Disney+ och pratar med Lisa Hellman, professor i global historia i Lund och expert på japansk medeltid.
Dessutom, när resten av världen börjar snegla på att sänka räntorna igen gör Bank of Japan tvärtom. Efter 17 år av minusränta klipper centralbanken till med en rejäl höjning. Vi förklarar varför.
Photo: Disney+
-
En specialpodd om den svenska mangatecknaren Åsa Ekström vars liv i Tokyo och Japan ständigt uppdateras i serieformat. Till stor glädje för både japanska och svenska läsare.
Japanpodden har gjort hembesök.
-
Podden ger sig ut på Tokyos gator medelst pedalkraft. En inte alldeles okomplicerad sysselsättning ska det visa sig. I synnerhet parkerandet av själva fordonet.
Dessutom gör vår medarbetare Klara Gullström bokslut över ett händelserikt halvår i Japan. Okonomiyaki och bad i varma källor var upplevelser som stod ut lite extra.
© Yamaha Motor Co., Ltd
-
Japanpodden reder ut begreppen och spanar dessutom in de senaste skandalerna samt tipsar om ett land som faktiskt blivit billigare för svenskar. Gissa vilket.
Göran medverkar från Tokyo. Världens största megalopolis har äntligen fått soppåsar med mintsmak. De goda nyheten är att råttorna numera skyr soporna som pesten.
Kyotos nye borgmästare vill höja busstaxan för turister.
-
Japaninstitutets chef Patrik Ström hoppas att fler ska få upp ögonen för Japan. Redaktionen granskar den att-göra-lista för Japan som OECD har satt ihop. Bland annat pekar OECD på att japaner ligger alldeles för länge på sjukhus och på att momsen på tio procent måste höjas rejält om man ska få ekonomin att gå ihop.
-
Japanpodden blickar tillbaka på året som varit. Vilka var de stora händelserna? Vem gjorde vad och varför? Och visste ni att världens bäste, och bäst betalde, basebollspelare är japan? Detta och mycket annat i Japanpoddens årskrönika för 2023.
-
Podden tar sig an japansk whisky tillsammans med en expert i ämnet, Henrik Aflodal. Det blir provning av exklusiva buteljer från Suntory och Nikka med flera och Henrik berättar den märkliga och fascinerande historien kring hur whiskyn en gång för mer än hundra år sedan hamnade i Japan.
Dessutom blir det julklappsutdelning. Japanpodden delar ut hårda och mjuka klappar. Såna som vi tycker att mottagaren behöver, men kanske inte tänkt på att önska sig.
-
Japaner har fördomar om västerlänningar. Vi är stökiga, högljudda och allmänt oborstade. Men hur står det till med våra egna fördomar om japaner? Panelens medlemmar slår sina kloka huvuden ihop och svarar bland annat på frågan om varför japaner aldrig blir arga. Eller blir dom det?
Klara testar wagyuburgare i Tokyos nya supercoola stadsdel Azabudai Hills.
-
I Japan ser man så här års fram mot korandet av årets så kallade buzzwords, alltså ord och uttryck som kännetecknar det gångna året.
Japanpodden har förhandsinfo om några av årets nominerade buzzwords och givetvis vill du veta vad “akogareru no o yamemashō” betyder och varför det visade sig så viktigt att "sluta idolisera andra". Hur ska man annars kunna bli världsmästare i baseboll?
-
Den här gången fokuserar Japanpodden helt och hållet på Maia Hirasawa - en av våra mest folkkära artister som dessutom lyckats med konststycket att bli minst lika stor i Japan som hon är i Sverige.
Vi pratar om hur det är att växa upp med dubbla kulturer, hur det är att turnera i Japan och inte minst om hur Maias låt "Boom" blev något av en kampsång för japanerna efter den förödande jordbävningen 2011.
-
Hur är det med demonstrationsviljan i Japan? Går folk ut på gator och torg och visar sitt missnöje eller knyter man hellre näven i fickan?
Dessutom om varför det vimlar av japaner på Hawaii, och så har Klara varit på sportbar i Tokyo.
-
Sensommaren och hösten är festivaltid i Japan. Vi reder ut varför japanerna älskar att dra runt bärbara tempel på gator och torg mitt i värsta sommarhettan.
Dessutom har poddens nya medarbetare Klara Gullström landat i Japan och hunnit med att klättra upp på en vulkan och låtit sig både imponeras och förskräckas (lite) av det japanska köket.
-
Japanerna lever allt längre och är friska betydligt högre upp i åldrarna än tidigare. Den här gången handlar Japanpodden om hur Japan tar hand om sina äldre. Vi träffar Gustav Strandell - en expert med mer än 25 års erfarenhet av japansk äldrevård. En snabbt växande miljardindustri som ofta går under namnet “Age Tech”.
-
Kina och Nordkorea hör till de mest högljudda kritikerna när kraftbolaget TEPCO nu börjar släppa ut spillvatten från det havererade kärnkraftverket Fukushima Dai-Ichi.
Panelen spanar också in sommarens tyfoner som är både fler och kraftigare än på länge.
Dessutom presenterar vi en ny medarbetare i Japanpodden. Klara Gullström flyttar till Tokyo inom kort och kommer att medverka i podden på olika sätt under de närmaste månaderna.
- Mehr anzeigen