Folgen
-
Hur länge kan ett land lägga allt mer resurser på ett krig? Vi träffar ekonomen och Rysslandskännaren Anders Åslund som berättar om Rysslands ekonomi, från Putins tillträde till kriget mot Ukraina.
-
Jacob och Rickard svarar på lyssnarnas frågor om ekonomi.
-
Fehlende Folgen?
-
Folk säger att Europas ekonomi går dåligt, men hur dåligt går det?
Nyhetsbrev:
https://www.monopol.se/nyhetsbrev-om-ekonomi-och-pengar -
Under en tid under och efter pandemin satt Sveriges alla tjänstemän hemma och jobbade i pyjamas. Nu gör vi bokslut, och frågar oss hur bra det blev.
Missa inte nyhetsbrevet:
https://www.monopol.se/nyhetsbrev-om-ekonomi-och-pengar -
Det talas en massa om Northvolt, men inte så mycket om hur man faktiskt bygger batterier. Jacob hittade polacken Rafal Biszcz, som varit med och byggt upp två fabriker. Och det låter besvärligt. Med Rickard Almqvist, och Jacob Bursell
-
Lyssnarombudsmannen Rickard har hört att norska "Swish" har lanserat i Sverige, och funderar på varför det skulle vara så svårt att skicka pengar till varandra. Så nu berättar vi historien om Swish.
-
Vad är Northvolt, och varför har det gått så snett? Rickard och Jacob berättar om Elon Musks kompis och drömmen om en svensk batterifabrik.
-
Med allt snack om höga räntor, inflation och skenande elpriser undrar vi: vad hände med kraschen? Plus senaste nytt om bostadsmarknaden, med Jacob Bursell, Rickard Almqvist och Hampus Brodén, vd på Stabelo.
-
Äntligen är han är! Mannen som styrde upp Sverige – Axel Oxenstierna. Vem var han, och vad gjorde han? Eller snarare, vad gjorde han INTE?
-
Från Mesopotamien till en lettisk kåkfarare i Gamla Stan. Gunnar och Jacob bjuder på en tur genom pengarnas dråpliga historia.
-
Djupdykning i Nvidia-hajpen och allt om veckans spionthriller om chattappen Telegram, med Jacob och Joakim Rönning. Mer info i podden!
-
För 25 år sedan släppte Naomi Klein sin bästsäljare No Logo. Boken blev en kampskrift för en generation aktivister och en manual för reklamare. I ett samtal med Marcus Gianneschi, lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Borås, försöker vi förstå vad den egentligen handlar om, och hur man kan förstå den idag.
-
Gunnar och Jacob sitter i en studio tillsammans för sista gången och gör ett helt vanligt avsnitt. Vi pratar om en havererad handelsträdgård och berättar om det stora problemet med Sverige. Dessutom: norsk penningpolitik.
-
Finanskriser sker, ekorrar dör, och världen brinner, allt utan att någon riktigt tar ansvar. Dan Davies menar att det finns en ansvarssänka, och har också en lösning. Han har hittat en man som en gång inredde ett chilenskt kontor med 7 stolar och ett förhistoriskt internet.
-
Gunnar har varit på Linkedin och reder ut den historiska bakgrunden till den senaste Google-domen. Jacob har läst kärnkraftsutredningen.
-
Först försökte en amerikansk jurist, sedan en fransk. Däremellan en ungersk Argentinaflykting. Till slut kunde vi skriva utan att blåsa på papper.
Dessutom: Jacob förklarar varför världsekonomin gick under där en kort sväng. -
Jacob rör sig bland kotteriet och rankar programpunkter, smiter in på mingel och berättar allt om priselasticitet.
Gunnar har läst en bok.
Stort tack till Storebrand och SPP som möjliggör detta avsnitt! -
Traditionsenligt(?) går vi in i sommaren med att blicka framåt! Vad har Sverige för BNP-tillväxt nästa år? Vilka bubblor spricker? Vad har Sverige för arbetslöshet? Vem kommer vi vara arga på?
Plus: Vem hade mest rätt och mest fel förra året?
Medverkande:
Benjamin Dousa, VD, Företagarna
Elinor Odeberg, chefsekomom, Arena idé
Sven-Olof Daunfeldt, chefsekonom, Svenskt näringsliv
John Eliasson, samordningsansvarig KPI, SCB
Alexander Norén, ekonomikommentator, SvT
Lovisa Broström, Göteborgs universitet
Jonas Ollavi, fondförvaltare, Alpcot
Erik Glans, inflationsexpert, konjunkturinstitutet
Lisa Laun, docent i Nationalekonomi, IFAU. -
Jacob har hittat svensk ekonomisk utrikespolitiks kanske känsligaste bro.
Gunnar har gjort ett nytt gräv. -
När Gunnar åt grapefrukt som barn var grapen gul. Idag går det inte att få tag på. Vad har hänt?
- Mehr anzeigen