Folgen
-
Kritcirkeln ser Lars Noréns "Bobby Fischer bor i Pasadena" som middagsteater i regi av Frida Röhl på Folkteatern i Göteborg. Tugga för tugga, glas för glas matar detta intima teaterkoncept fram dramat om den sönderfallande familjen mot avgrundens mörker. I rollerna: Maria Hedborg, Pelle Grytt, Karin Lycke och Ludvig Stynsberg
Avsmakningsmenyn är signerad Gustav Knutsson och för det musikaliska konceptet svarar Joel Igor Hammad Magnusson.
Vid mikrofonerna: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (klipp och prod)
-
Klubbstämning och nyskrivet är temat för detta avsnitt! Vi ser Malin Axelssons nya pjäs Extas på Årsta Teater (Riksteatern i samarbete med Östgötateatern), där vi slungas tillbaka till 1990-talets rave och frihetslängtan. Det handlar om Elin som i sitt försök att frigöra sig från sin mamma börjar rejva på Docklands och hamnar i en sexsekt.
Loretto har även sett det argentinska gästspelet El Brote av av Compañía Criolla på Aliasteatern i Stockholm och Uppsala Stadsteaters uppsättning av Jernbanan, av Dag Thelander och Per Wickström efter Sara Lidman. (Regi Emma Roswall)
Medverkande i podden, som vanligt: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (producent och redigering)
-
Fehlende Folgen?
-
Lagom till halloween har ännu en skräckfilm blivit musikal, och i detta avsnitt går Kritcirkeln på sin tredje skräckmusikal på kort tid. I Suptopia i Alby sitter vi längst fram i ”splatterzonen” och låter scenblodet stänka ner oss när ett nytt gäng spelar ”Evil Dead — The musical” efter Sam Raimis 1980-talskultfilmer. Musikalen är skriven av Frank Cipolla, Christopher Bond, Melissa Morris & George Reinblatt (text). Regissör är Johan Bark.
Vi fortsätter att prata om död och elände, med lite allvarligare ton, när vi avhandlar ”Herr Arnes penningar” på Folkoperan och Bergmanfestivalens två gästspel på Dramaten: ”Antigone in the Amazon” av Milo Rau och ”Goodbye, Lindita” av Mario Banushi. Dessutom knyter vi ihop alla Antigone-varianter vi sett hittills i år med nypremiären av Unga Klaras ”Mitt hjärta säger”.
Vid mikrofonerna: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (producent och redigering)
-
Kritcirkeln har kikat in bakom tre olika versioner av Tim Burtons magiska kritdörr. Vi har gått på Europapremiären av musikalen Beetlejuice på Östgötateatern i Norrköping, sett om den gamla kultfilmen från 1988 och dessutom sett premiären av den sprillans nya uppföljaren på bio.
Dessutom har vi varit på Östfrontens musikteatertolkning av Strindbergs Pelikanen på Strindbergs intima teater i Stockholm, och så kommenterar vi den tråkiga nyheten om att Konträr tvingas ställa in höstens repertoar.
Vid Kritcirkelns mikrofoner som vanligt: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (producent & redigering)
-
Kritcirkeln är i Skottland och botaniserar på de två stora festivalerna som just nu präglar hela huvudstaden: Edinburgh International Festival, som i år har temat ”Rituals that unite us”, samt Edinburgh Fringe Festival (tom 25 resp 26 augusti). Hör om en intensiv festivalvecka av högt och lågt, med allt från musikalisk whiskyprovning enligt konceptet ”Rhythm & Booze” och hysteriskt roliga musikaler inspirerade av filmen ”När lammen tystnar” och Gwyneth Paltrows uppmärksammade skidkollision – till internationell dans och opera i världsklass.
Det blir också mer diskussion om festivalsnackisen ”TERF” - pjäsen som är baserad på J K Rowlings twittrande om transpersoner, och konflikten som uppstått mellan henne och Harry Potter-filmskådespelarna på grund av detta.
Dessutom avhandlas den brittiska RuPaul’s Dragrace-vinnaren Ginger Johnsons soloshow samt ett par grymma konsertupplevelser. Det skotska pop-folkmusikbandet Mànran som bjöd på både säckpipa och gaelisk sång. Och den lika underhållande som skickliga pianisten Chilly Gonzales, som utöver att spela upp den sittande publiken till spontana ovationer, också berättade varför han lanserat en kampanj för att byta namn på Richard Wagner Straße i Tyska Köln. Och vem han istället tycker att gatan borde uppkallas efter.
Vid Kritcirkelns mikrofoner som vanligt: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (producent & redigering)
I detta avsnitt diskuteras följande föreställningar och artister:
Edinburgh International Festival
» Penthesliela av Eline Arbo efter Heinrich von Kleist, Internationaal Theater Amsterdam
» Gil Refazendo & Gira av Rodrigo Pederneiras, Grupo Corpo
» Carmen av Georges Bizet, Opéra-Comique & Opernhaus Zürich
» Songs of the Bulbul av Rani Khanam & Aakash Odedra
» Così fan tutte av W A Mozart, Scottish Chamber Orchestra
» Mànran
» Chilly Gonzales
Edinburgh Fringe Festival
» TERF av Joshua Kaplan, Civil disobedience & Theatre of the void
» Silence! The musical av Jon Kaplan & Al Kaplan
» Gwyneth goes skiing av och med Linus Karp och Joseph Martin, Awkward Productions
» 2 Guys, 3 Drams: The Ultimate Live Blues and Whisky Experience
av och med The Rhythm and Booze Project: Felipe Schrieberg och Paul Archibald
-
Loretto och Cecilia rest över 300 mil för att se de föreställningarna de pratar om i detta avsnitt. Det har blivit ett slags sommaroperaturné till fyra svenska sommarscener som alla ligger vackert vid varsitt vatten. Dessutom har Cecilia gjort en avstickare till teaterbiennalen i Venedig och sett svenske Markus Öhrns barnförbjudna föreställning "Phobia" där han ihop med den polske konstnären Karol Radziszewski och dennes brutala så kallade "Fag Fighters" tar i tu med Polens homofobi med hjälp av basebollträn.
Operorna som avhandlas är i sin tur ett slags kvinnoparad genom historien och myterna: det är Orfeus och Eurydike av Gluck på Vattnäs Konsertlada, Alcina av Händel på Confidencen, Anna Einarssons nyskrivna Fotografen på Vadstena Gamla teater och Norma av Bellini hos Opera på Skäret.
-
Kritcirkeln firar midsommar med att prata om två nya uppsättningar där livets stora frågor tacklas fysiskt i mjukisbyxor - och med mycket humor: "Förbjud alla blommor" på Ö2 och "Sokrates i mjukisdress" med operakompaniet Kamraterna på Konstakademien. Båda i Stockholm. Dessutom kommenteras de senaste episoderna i följetongen om teaterkritikdebatten.
Kritcirkeln görs av kritikerna Cecilia Djurberg och Loretto Villalobos, från och med maj 2024 i samarbete med Aftonbladet Kultur.
Detta är avsnitt #47 sedan podcasten startade 2016
-
Nu blir teaterpodden ”Kritcirkeln”, med Cecilia Djurberg och Loretto Villalobos, en del av Aftonbladet Kultur! I detta nypremiäravsnitt pratar Cecilia om sina upplevelser på Theatertreffen i Berlin. Loretto har tänkt mycket på arbetet som teaterkritiker, efter att ha debatterat kritiken och dess villkor i ett scensamtal i på Dramaten.