Folgen
-
Aldrig tidigare har det fötts så få barn per kvinna i Sverige som 2024.
Henrik Höjer synar siffrorna, talar med forskare och frågar fyra kvinnor vad de tror att bebisbristen beror på.
Inläsare: Staffan Dopping -
Fredrik Kärrholm går vilse i forskningen, skriver professor Jerzy Sarnecki, som svarar på kritiken om den nya studien om invandring och brottslighet.
Inläsare: Magnus Thorén -
Veckopanelen med Sara Skyttedal, Bob Hansson och Lars Leijonborg under ledning av Magnus Thorén. Toppmöte mellan Trump och Putin är på gång. Men vad skulle en uppgörelse ovanför huvudena på EU och Ukraina göra med världsordningen som vi känner den, och kan det leda till verklig fred? Samtyckeslagen orsak bakom kraftig ökning av antalet anmälda våldtäkter bland unga. Är regeringen för feg när det gäller att markera mot Vita husets övertramp och vilda idéer? Centerns ungdomsförbunds avgående ordförande anklagar partiet för mobbning. Och debatt om vapenförbud och rasistmotiv skakar om politiken efter masskjutningen i Örebro.
-
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuas av Jörgen Huitfeldt. I maj firar han 20 år på posten. Men dagens SD är något helt annat än det han en gång tog över. Rollen som samarbetsparti till regeringen ger för första gången ett verkligt inflytande men också ansvar för tillståndet i landet. Samtidigt knakar enigheten inom partiet – bland annat som en följd av de kompromisser som rollen kräver. Var det svårare än Jimmie Åkesson trodde att ta ansvar på riktigt?
-
Håller Tyskland på att avskaffa sig självt? För 15 år sedan väckte den anonyme tjänstemannen Thilo Sarrazin nytt liv i den tyska migrationsdebatten. Hur ser han på AfD:s framgångar idag? Läkaren och skribenten Erik W. Larsson har intervjuat honom.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Attack mitt i tyska valrörelsen. Nervöst i Nato efter Hegseths ord under toppmötet. Jimmie Åkesson om turerna före Jomshofs avhopp. Vibe shift bland unga när woke-idealen överges. Programledare: Staffan Dopping.
-
Det talas ofta om sjukvårdskrisen, men mindre ofta om de enorma framstegen inom medicinsk forskning, skriver läkaren och medicinprofessorn Johan Frostegård.
Inläsare: Magnus Thorén -
Ansvarige utgivaren vill inte bemöta kritiken. Skolor kan få rätt att visitera elever. Utredningen av mordet på Zaida Catalan läggs ner. Och insamling för Örebro-massakerns offer var fejk, enligt SVT-granskning. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
Genom att censurera utställningen i Husby har Kulturhuset Stadsteatern lärt barnen mer om konst och politik än vad någon kunnat förutse, skriver konstnären Makode Linde i en essä om aktivism, terapi och varför vi bör sluta vara rädda för bilder. Om något borde vi uppmuntra nazister att göra mer konst, skriver han.
Inläsare: Staffan Dopping -
Identitetskris i SD efter intern vapendebatt. Därför vill inte Egypten och Jordanien ta emot palestinier. IS-kvinnan från Sverige döms för folkmord i unik dom. Äldre vill att unga låter bli att nia. Programledare: Staffan Dopping.
-
Nu är det inne att himla med ögonen vid tal om konspirationsteorier (såvida inte gammelmedierna sprider dem). Ola Wong följer debatten om Elon Musk och ser hur den nya mäktiga kultureliten börjar likna den gamla.
Inläsare: Magnus Thorén -
Intern kritik när regeringen vill förbjuda AR-15 för jakt. Offren i masskjutningen i Örebro identifierade. Ungersk politiker: Vi fick rätt om Sveriges migrationspolitik. De vägrade buga på judon – blev värvade av karateklubben. Programledare: Magnus Thorén.
-
Kan Georgien undvika att återigen hamna under rysk kontroll? Det är ett öde som landet historiskt sett ofta drabbats av, skriver Per Ekman, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.
Inläsare: Staffan Dopping -
Svensk sjukvård är en patient med ständig feber, ett tillstånd som hanteras med stora doser Alvedon – det vill säga ständigt ökade resurser. Men eftersom problemen inte tycks lösas så är frågan vart alla nya pengar tar vägen? En ny rapport tecknar bilden av en kroniskt sjuk vård, skriver Jörgen Huitfeldt.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Veckopanelen med Linn Svansbo, Thomas Mattsson och Hanif Bali under ledning av Staffan Dopping. Sverige är i chock efter masskjutningen med minst tio dödsoffer. Gärningsmannen är en svensk, arbetslös 35-åring som hade licens för fyra jaktvapen. Drottningen undrar vart vårt fina Sverige tog vägen. Polisen har levererat information som många människor visste inte var korrekt. Och medierna söker febrilt efter mördarens motiv, medan det politiska Sverige tycks ha inlett en borgfred. Hela Veckopanelen handlar om den dödligaste masskjutningen i svensk historia.
-
Säkerhetsexperten Hansi Stafbom, författaren och tidigare rektorn Vesna Prekopic och tillförordnade chefen för Brå Jonas Trolle intervjuas av Magnus Thorén. Masskjutningen vid Campus Risbergska i Örebro är ett av de värsta illdåden i Sveriges historia och den mest omfattande attacken som drabbat svensk skola. Händelsen har skapat debatt om hur skolor ska agera för att förhindra nya dödliga attacker. Men går de verkligen att förhindra, och varför har intresset för ökad säkerhet i skolans värld hittills varit så svalt?
-
Den amerikanska mediemarknaden skälver – bara 30 procent av befolkningen säger nu att de har förtroende för etablerade medier.
Går Sverige samma utveckling till mötes? Jens Ganman söker svar i en rad uppmärksammade mediehändelser och talar med bland andra Malin Ekman, Henrik Jönsson, Henrik Evertsson och Jörgen Huitfeldt.
Inläsare: Jens Ganman -
Motivet fortfarande oklart. Hör Expressens och DN:s chefredaktörer om namngivningen av Rickard Andersson. Expertpanel: Sjuksköterska oskyldigt anklagad för spädbarnsmord i England. Amerikansk biståndspersonal kallas hem av Doge. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
Demoskops vd Karin Nelsson samtalar med Henrik Höjer om stämningarna i Sverige efter masskjutningen i Örebro. Lag och ordning ligger redan högt på väljarnas priolista, och den lär knappast sjunka nu. I mätningarna kan vi se tecken på ett vibe shift i Sverige; woke verkar vara på nedgång, medan högernationalister har vind i seglen. I podden analyseras också svenskarnas syn på skatter och inkomstskillnader.
-
En ny bok visar hur staten och experter format och skapat den svenska föräldern sedan 1700-talet, skriver Edel Irén Lappin.
Inläsare: Staffan Dopping - Mehr anzeigen