Folgen
-
Midden op straat in New York schoot iemand de CEO van de grootste zorgverzekeraar van Amerika dood. De verdachte, Luigi Mangione, wordt vervolgd voor moord. Maar online heeft hij duizenden bewonderaars. David zoekt uit hoe dat zit.
-
Volgens hulp- en mensenrechtenorganisaties pleegt Israël genocide in Gaza. Wat zijn de gevolgen van zo'n uitspraak? En wanneer is er juridisch sprake van genocide? David zoekt het voor je uit.
-
Fehlende Folgen?
-
Gearresteerd, gemarteld en in veel gevallen vermoord. Had je als Syriër kritiek op dictator Assad? Dan kon je zo maar worden opgepakt en nooit meer terugkomen. Onze nieuwe presentator David legt je uit hoe dit jarenlang systematisch gebeurde.
-
Er worden steeds meer aanslagen gepleegd met explosieven, zoals vuurwerkbommen. Denk aan de explosies in Den Haag en Purmerend afgelopen week. Waar komen al die explosies vandaan? Dennis zoekt het voor je uit.
-
Oekraïne heeft het zwaar op het strijdveld en meerdere landen lijken nu bereid om over vrede te onderhandelen met Rusland. Dennis zoekt voor je uit welke factoren van invloed zijn op de onderhandelingen over een einde aan de oorlog in Oekraïne.
-
Stel: de stroom valt uit. En er komt geen water meer uit de kraan. Heb je dan genoeg in huis om een paar dagen door te komen? NAVO-leider Rutte waarschuwt dat we ons veel beter moeten voorbereiden op zulke noodsituaties. Maar hoe doe je dat? Zoekt Dennis voor je uit.
-
Het kabinet gaat bezuinigen op het onderwijs. Het bedrag is weliswaar afgezwakt - van 2 naar 1,2 miljard- maar toch zijn veel mensen bezorgd. Frederique zoekt voor je uit wat de gevolgen van die bezuinigingen zijn.
-
Saudi-Arabië organiseert het WK in 2034. Het land scoorde al met olie maar investeert nu steeds meer in gigantische bouwprojecten en sport. Maar waarom ziet het land zoveel kansen in sport? En leidt dit af van de mensenrechtenschendingen in het land? Dit legt Sophie aan je uit.
-
De kinderen van mediamagnaat Rupert Murdoch moeten van de rechter zijn imperium eerlijk verdelen. Daaronder valt ook de conservatieve nieuwszender Fox News, die in Amerika grote invloed heeft gehad op de verkiezing van Donald Trump. Dennis zoekt uit wat de verdeling van dat imperium voor gevolgen kan hebben.
-
Een historisch weekend in Syrië. Rebbelen hebben de macht weten te pakken en president Bashar al-Assad is gevlucht. Meer dan 50 jaren waren hij en zijn vader aan de macht. Hoe hebben ze Syrië achtergelaten? Frederique zoekt het voor je uit.
-
De wolf is back en dat maakt veel mensen bang. Het dier heeft last van een slecht imago, maar hoe komt hij daar eigenlijk aan? Frederique duikt voor je in het imago van de wolf.
-
Het is hommeles in de politiek in Frankrijk. Gisteravond werd de Franse premier weggestuurd. Wat is er precies gebeurd? En gaan we ook hier iets merken van de onrust daar? Frederique zoekt het voor je uit.
-
Gisteravond trok de president van Zuid-Korea opeens alle macht naar zich toe en zette het parlement buitenspel. Na een volksopstand bedacht hij zich en draaide de beslissing terug. De oppositie wil hem nu laten afzetten. Hoe dat zit, vertelt Frederica je in de podcast.
We maakten bij NOS op 3 ook een explainer waar we nog veel meer in gaan op de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea, die kun je hier kijken: https://www.youtube.com/watch?v=KEV7lWPcRSI&t=93s&ab_channel=NOSop3 -
40% van de vrouwen die kiest voor abortus gebruikt géén anticonceptie. Dat past in een bredere trend, waarbij vrouwen niet vanzelfsprekend meer kiezen voor de pil of andere hormonale anticonceptie. Frederica zoekt voor je uit waar die trend vandaan komt.
-
Het is er nooit echt rustig geweest, maar voor het eerst sinds jaren laait het geweld in Syrië weer op. Rebellen hebben een belangrijke stad weten te veroveren van het Syrische leger. Wat is er precies gebeurd? En waarom proberen ze juist nu de macht te pakken? Frederique zet het voor je op een rijtje.
-
Met de feestdagen om de hoek draaien de webshops overuren. Maar veel van de verstuurde pakjes komen ook weer terug. En dat terwijl de webshops al jaren proberen om dat terug te dringen. Wat zijn de gevolgen van al die retourtjes? En wat wordt eraan gedaan? Frederique zoekt het voor je uit.
-
Donald Trump begint straks weer als president van de VS, terwijl er nog altijd een aantal rechtszaken tegen hem lopen. Echt bezorgd zal hij daar niet over zijn: veel van die rechtszaken gaan namelijk, voorlopig, de ijskast in. Hoe zit dit? In deze aflevering legt Frederique je uit hoe onschendbaar een Amerikaanse president is.
-
Er is een staakt-het-vuren in Libanon tussen Israël en Hezbollah. 60 dagen mag er niet gevochten worden. Wat betekent dit voor de inwoners van Libanon? En heeft het ook invloed op de oorlog in Gaza? Frederique zoekt het voor je uit.
-
Hoewel er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor femicide, komt vrouwenmoord nog steeds vaak voor. Er zijn een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat iemand in een gewelddadige relatie zit, en er dus in de toekomst kans is op femicide. Hoe je die signalen kunt herkennen, zoekt Steef in deze aflevering voor je uit.
-
Na weken onderhalen op de klimaattop in Azerbeidzjan is er een deal. Rijke landen gaan in de toekomst 300 miljard dollar aan klimaatsteun geven. Dat lijkt goed nieuws, maar lang niet niet iedereen is blij. Frederica zoekt voor je uit waarom sommige landen meer hadden verwacht.
- Mehr anzeigen