Folgen
-
Varje morgon går tusentals svenska chefer till sitt arbete med en ambition att vara bra chefer och ledare! Men vad är det som kännetecknar ett gott ledarskap, och vilka tankar är det som ligger bakom den ambitionen. Med dessa frågor i bakhuvudet bestämde vi möte med en av våra lyssnare, Mari von Sivers Furhoff på Mio’s huvudkontor i Tibro för ett personligt samtal om ledarskap!
-
Även om ämnet för avsnittet handlar om klagan så hade vi verkligen inget att klaga på när vi blev inbjudna av Räddningsmissionen att medverka på företagsfrukost i Wallenstams fantastiska lokaler mitt i Göteborg! Tillsammans med en underbar publik tog vi oss an frågan om var och när vi egentligen klagar, och vad det får för effekter. Och som utmaning på slutet får du några tankar om hur du kan jobba för att uppmärksamma och förändra ditt eget beteende från klagande till klagofri!
-
Fehlende Folgen?
-
Att klaga kan jämföras med att ha dålig andedräkt! Andra lägger märke till det mer än du märker det själv, och det är sällan andra vågar eller vill ta upp det med dig. Som ledare är det viktigt att hålla koll på sin klagan (och andedräkten också för den delen!) En definition av att klaga är att ge uttryck för kritiska tankar och åsikter utan tydlig mottagare och utan ambition eller möjlighet att själv medverka till en förändring. Men varför klagar vi? I avsnittet tar vi upp fem olika orsaker:
1. Uppmärksamhet
2. Undvika ansvar
3. Överträffa varandra
4, Makt
5. Ursäkt för dåliga resultat
-
Hur du än väljer att organisera din TO DO lista så kan det vara nyttigt att med jämna mellanrum byta fokus från TO DO till TA DA! Att med stolthet och tacksamhet räkna upp för dig själv allt som du har åstadkommit under en dag eller en vecka, och låta ditt fokus flyttas från det du inte hann med till det du har hunnit med! Ett TA DA mind-set skapar energi och hjälper oss att inte missa att se betydelsen av allt arbete vi lägger ner!
-
I arbetslivet har du som chef och ledare möjlighet att tillsammans med dina medarbetare öppna upp flera hälsofrämjande perspektiv genom en fördjupad dialog om verksamheten och hur den organiseras etc. Forskningen om vad vi behöver för att må bra och vad vi kan göra för att stärka vårt välmående går hela tiden vidare. I avsnittet möter vi Ann-Sofie Forsmark, författare och grundare av podden ”Health for wealth” i ett samtal om hur KASAM kan ge insikter och vägledning för att stärka välmåendet på jobbet, och hur du kan rusta dig med bra verktyg för ett konstruktivt samtal mellan chef och medarbetare!
-
För drygt 10 år sedan bestämde sig Dennis Lundmark för att skapa ett projektlednings-företag inom byggbranschen som inte skulle behöva säga nej till någon kunds förfrågan. Drömmen var att samla alla discipliner under samma tak för att möta kundernas behov. Nu är den drömmen så gott som en verklighet genom EPG – projektledning. Vi möter Dennis i ett samtal om vägen mot målet. Om den allvarliga olyckan som höll på att ställa allt på ända, men som också gett så mycket nya insikter, och om vikten av att stötta unga medarbetare på deras väg in i arbetslivet och vidare i karriären!
-
För att vara ledare så måste jag vara bäst. Som ledare måste jag kunna svara på alla frågor som mina medarbetare har. Som ledare måste jag gilla att ”peka med hela handen”. Som ledare måste jag… Vi har många föreställningar om vad ledarskap handlar om. Omedvetet utgår vi ofta från att ledarskap skulle kärva något annat av oss än det som vi redan har. Det är lätt att vårt fokus hamnar på våra svagheter snarare än våra styrkor. Men hur sanna är dina tankar om ledarskap egentligen? I avsnittet tar vi upp ett antal olika uppfattningar om ledarskap som vi ser som missuppfattningar.
-
För att vara ledare så måste jag älska att stå i centrum. För att vara ledare behöver jag vara tuff och hård. Vissa har fötts till att vara ledare, men det gäller nog inte mig... Vi har många föreställningar om vad ledarskap handlar om. Omedvetet utgår vi ofta från den bild vi har av oss själva. Sedan frågar vi oss ”är ledarskap något för mig?” Om vi sedan jämför vår inre bild med andras yttre agerande, så uppstår lätt ett antal missuppfattningar. I avsnittet tar vi upp några av de vanligaste missuppfattningarna om ledarskap, utifrån perspektivet självbild och personlig lämplighet.
-
Marika Ronty är leg.psykolog, handledare, föreläsare och författare. Med 40 års erfarenhet inom ledarskapsutveckling fortsätter Marika Ronty att med samma iver och inspiration utveckla teorier och verktyg till nytta för företag och organisationer som önskar se sina ledare utvecklas. Vi möter Marika i ett samtal om ledarintelligens i olika dimensioner. Vi får också ta del av några av Marikas bästa tips till dig som önskar fortsätta att växa hela livet, och tillsammans reflekterar vi över vilken betydelse nyfikenhet och självkännedom har för ett gott ledarskap!
-
Hur tar du reda på vad just dina medarbetare önskar mer eller mindre av i ditt ledarskap? Det är frågan som vi skickar med till dig i slutet av avsnittet, tillsammans med några tips och idéer på hur du kan börja den resan. Vi konstaterar tillsammans att vi mer och mer kommer till insikt om att ledarskap utvecklas bäst i samspel med de som ledaren leder, och att det finns mycket att vinna på att öppna upp för det samspelet på ledarens initiativ. I avsnittet delar vi också med oss av några av våra mest uppskattade tips från våra gemensamma föreläsningar tillsammans med några belysande erfarenheter från våra uppdrag som ledarskapstränare.
-
Hur passar ditt ledarskap för de som du leder och hur hittar du balansen mellan dina egna mål för utveckling och medarbetarnas behov? Ledarskap handlar om samspel, eller som John Maxwell säger: ”Om man tror sig vara ledare, men ingen följer en – då är man ute på en ensam promenad.” Det som är utmanande för ledarskap är människors olikheter, unika behov, drivkrafter och personligheter, mm. Det krävs ofta mer än ”one size fits all” av oss som ledare för att möta våra medarbetare just där de är för en gemensam resa framåt! I avsnittet utmanar vi dig att fundera på hur ditt ledarskap passar och vilka mål du har att sätta upp för din fortsatta utveckling...
-
Toppresultat i kundnöjdhet. Toppresultat i nöjdhet bland medarbetarna och All Time High två år i rad i verksamheten. Efter de tuffa utmaningarna under pandemiåren är det mycket som går bra just nu för Scandic! Vi möter Sverige VD Peter Jangbratt för ett samtal om hans syn på ledarskap och vad som har varit viktigt för honom under hans tid som VD för Scandic. Vilka har varit hans förebilder i ledarskap och vad har han för råd att ge till den som är ny in i sitt ledaruppdrag, det är några av de frågor som vi tar upp i avsnittet.
-
För fyra år sedan tog Robert Bloom över som VD för Nybergs Bil i ett läge då företaget under flera år arbetat mycket aktivt med värdegrunden, kundbemötandet, samspelet mellan medarbetargrupper och företagskulturen i stort. Under Roberts tid har det arbetet fortsatt och i vår intervju med Robert blir det tydligt vilken betydelse det har fått för bolagets framgång. ”Det är ingen slump att vi är där vi är…” är ett uttalande som Robert återkommer till för att förtydliga hur viktigt det har varit för dem att arbeta med dessa områden. Vi passar också på att fråga hur det var att ta över och ärva en tydlig värdegrund och hur Robert valt att förhålla sig till balansen mellan att bevara och förnya i sitt ledarskap.
-
Nyligen genomfördes en stor undersökning i USA som visade att mer än hälften av de som arbetar på distans kände sig mindre kopplade till sitt arbete nu, och att 1 av 4 upplevde ensamhet som sin största utmaning. Många ledare ställs idag inför helt nya utmaningar: att bygga team och skapa tillhörighet mellan medarbetare som är utspridda och som växlar mellan att arbeta hemma och på kontoret. Hur gör du för att hålla kontakten, och skapa kontakt mellan medarbetarna? I avsnittet samtalar vi om vad som kan vara viktigt att tänka på, och vad de senaste undersökningarna visar på för utmaningar och behov.
-
Som VD för Svitzer ansvarar Mathias Jonasson för företagets verksamhet i Sverige, Danmark och Tyskland. Trots många likheter länderna emellan betonar Mathias hur viktigt det är att också vara förberedd på de kulturella skillnader i fråga om ledarskap, förväntningar, tillit mm. som kommer fram när man arbetar tillsammans. Att skapa trygga miljöer, där fokus och möjlighet till god avkastning finns, är viktiga faktorer i Mathias ledarskap. I vårt samtal delar Mathias med sig av flera egna erfarenheter från sin tid som ledare, och han tar oss också med på en tillbakablick på hur allt började för honom, och vad det var som gjorde att han redan tidigt kom in på ledarskapsspåret.
-
Som verksam inom den snabbt växande tech-branschen har Johan Eklöf identifierat flera områden som framstår som extra utmanande för ledare och chefer i techbolag. Några områden som Johan tar upp är att techbolag ofta tidigare än många andra jämförbara bolag anlitar medarbetare på en global arbetsmarknad. Att en stor andel av medarbetarna i branschen är unga som vuxit upp med delvis andra värderingar och kulturella uttryck jämfört med den generation som dagens ledare ofta tillhör, är ytterligare ett intressant perspektiv som Johan lyfter fram. Tillsammans med Johan samtalar vi om de utmanar som är mer eller mindre specifika för tech-branschen, men som med stor säkerhet också ger värdefulla tips och insikter oavsett vilken bransch du som ledare verkar inom. Och med tanke på hur snabbt utvecklingen går just nu så är ligger det kanske viss sanning i uttrycket att ”snart är alla ledare techledare”!
-
De flesta tar för givet att de blir bättre ledare, bara genom att fortsätta leda… Men det krävs mer än bara pågående praktik för att verkligen utvecklas! Några viktiga komponenter för utveckling är träning, reflektion och feedback. I avsnittet tar vi upp frågor om varför vi behöver utvecklas och vad utvecklingen kan få för betydelse för dig och de som du leder. Mycket tyder på att det är framgångsrikt att också att involvera dina medarbetare i din egen utveckling, även om det kan upplevas som lite olustigt till en början. Vi kommer även med exempel på hur vi arbetar med programmet Ledarskapsarenan för att stötta ledare och chefer i er utveckling, genom träning och reflektion i kombination med individuellt coachande samtal. Som bonus får du även något att skratta åt i början och en liten tillbakablick på Kims OS-lekar som liten pojke!
-
Är du en bättre bilförare om fem år? Författaren Robert Biswas-Diener berättar att de flesta brukar svara ett självklart ja på den frågan, eftersom det innebär fem år till av erfarenheter bakom ratten. I verkligheten blir de flesta av oss något sämre bilförare med tiden. Ålder och slentrianmessigt körande påverkar utvecklingen negativt. För att verkligen utvecklas krävs medveten träning, reflektion över erfarenheter och feedback på prestation, beteende osv. Jämförelse mellan bilkörning och ledarskap är slående. De flesta tar för givet att de blir bättre som ledare, bara genom att fortsätta leda… Men det som behövs för verklig utveckling är träning, reflektion och feedback! I avsnittet berättar vi om hur vi arbetar för att träna och utveckla ledarskap med hjälp av programmet Ledarskapsarenan, ett personligt utvecklingsprogram för dig som vill fortsätta att utvecklas!
-
För lite mer än fem år sedan var vi med och grundade den ideella föreningen Wake Me Up, för ungdomars välmående. Genom att erbjuda gratis coachande samtal med professionella coacher stöttar vi unga mellan 16-25 att hitta mening och energi inför framtida utmaningar. Wake Me Up arbetar främjande, vilket innebär att vi förstärker det vi vill se mer utav. Välmående, hopp, utveckling och möjligheter – för Sveriges unga! I avsnittet gästas vi av Julia Karhu som är verksamhetsledare i föreningen. Tillsammans med Julia vill vi uppdatera er på föreningens utveckling och samtidigt inbjuda er att vara med och göra det ni kan för att tillsammans med oss väcka ungas drömmar och hopp för framtiden och deras kraft att ta sig dit!
Besök gärna Wake Me Up hemsida: https://www.wakemeup.se/
-
Sedan snart 5 är är Magnus Wall ägare och VD för Graniten i Uddevalla. Under den tiden har företaget, som utvecklar maskiner för förpackning av läkemedel och hantering av blodprover mm, vuxit och etablerat sig på den globala marknaden. När Magnus tänker tillbaka på det förändringsarbete som pågått väljer han att lyfta fram dessa fyra punkter som avgörande:
1. Att förstå affären, vad blir till nytta för kunden och hur tjänar vi våra pengar ?
2. Att få ordning på processer och verktyg
3. Att utveckla människor och team
4. Kulturen och ledarskapet, tydliga förändringsmål som vi väljer att följa upp!
- Mehr anzeigen