Folgen
-
"We staan er als Groningen veel beter op in Den Haag dan een aantal jaren geledenââ aldus Roeland van der Schaaf, wethouder van de gemeente Groningen. Welke rol de Regio Groningen - Assen daarin speelt bespreekt hij in deze podcast met Bert Popken.
Van der Schaaf geeft zijn âexpert-judgementâ over hoe het de komende jaren zal gaan met de woningmarkt in de regio. Geen vrolijk beeld, maar wel een vraagstuk dat opgelost wordt. Zijn fabriekswoningen de oplossing? Ziet de wethouder ook een rol voor de RGA om de kwaliteit van de plannen te verbeteren? Verrassende antwoorden!
Ten slotte wordt besproken wat er in de toekomst nog binnen de RGA zou moeten gebeuren. Het dominante belang van investeringen in groen. O, ja. Moeten we net als Utrecht een regionale aanvraag van een miljard doen voor infrastructuur?
Benieuwd? Luister de podcast hier! -
ââEigenlijk is alles in Tynaarlo mooiââ stelt Pepijn Vemer, wethouder van de gemeente Tynaarlo, met gezonde bluf. Vemer is deze podcast van Letâs Regio te gast bij Bert Popken. Zij bespreken de belangrijke themaâs van de RGA met betrekking tot de gemeente Tynaarlo.
Zo hebben ze het bijvoorbeeld over wonen in o.a. Ter Borch, wat vindt de wethouder eigenlijk van die wijk? Wat zijn hun woningbouwplannen? Hebben ze bijvoorbeeld de ambitie om het ââWassenaar van het Noordenââ te worden? Daarnaast is in het algemeen de ruimtelijke kwaliteit in Tynaarlo hoog, maar op sommige plekken ook minder, wordt daar veel over gesproken? Moet de RGA daar eventueel ook een rol in pakken?
Vervolgens bespreken zij de ontwikkelingen van vliegveld Eelde. Hoe ziet Vemer de toekomst van het vliegveld voor zich en hoe gaat het met alle bedrijvigheid eromheen? Ten slotte komt mobiliteit nog aan de orde, leeft het idee van station Tynaarlo bijvoorbeeld nog en hebben zij nog ideeën qua fietspaden?
Benieuwd? Luister de podcast hier! -
Fehlende Folgen?
-
De afzwaaiend wethouder van Gemeentebelangen is deze aflevering te gast bij Bert Popken. Zij bespreken wat de redenen zijn van de gemeente om deel te nemen aan de Regio Groningen - Assen, maar ook dat Noorderveld naast natuur en landschap met Roden, Peize en Norg mooie kernen heeft waar veel bedrijvigheid is.
Denk bijvoorbeeld aan de Health hub in Roden, maar qua toerisme ook aan de Unesco status - en de spin-off daarvan - van Veenhuizen. Daarnaast is er met de goede busverbindingen qua mobiliteit nog weinig te wensen, zou je zeggen. En hoe zit het met de woningbouwplannen van de gemeente?
Ten slotte kijkt Kosters nog even terug op zijn bijna 8 jaar wethouderschap. Benieuwd? Luister de podcast hier! -
ââHet onderlinge vertrouwen van de inwoners van het Westerkwartier is heel hoog. Combineer dat met de kwaliteiten van bv Leek, Zuidhorn, Grijpskerk en 40 dorpen dan heb je een unieke woningmarkt dat aanvullend is op de rest van de Regio.ââ
Aldus Ard van der Tuuk, burgemeester van de gemeente Westerkwartier. Welke kwaliteiten dat precies zijn bespreekt Bert Popken samen met de burgemeester in deze podcast. Voorheen was Van der Tuuk gedeputeerde in Drenthe, is die stap eigenlijk groot? En hoe is het om burgemeester te zijn in tijden van corona? Wat zijn de speerpunten van Westerkwartier in de RGA? Krijgt Westerkwartier wel voldoende financiële dekking voor haar plannen? En denken ze ook wel eens na over wat bijvoorbeeld een Lelylijn voor hen zal betekenen?
Benieuwd? Beluister de podcast hier! -
Dit stelt wethouder Jose van Schie van Midden-Groningen in deze podcast van Letâs Gro. Samen met Bert Popken bespreekt zij de voordelen van de RGA voor Midden-Groningen: âde RGA heeft meer gedaan dan alleen projecten financieel mogelijk makenâ.
Maar ook bespreken ze de sociale en ruimtelijke problematiek in de gemeente. Wat is het perspectief van Midden Groningen? Beter bekend maken wat Midden Groningen te bieden heeft? En hoe kijkt zij aan tegen de woningbouw in haar eigen gemeente en in buurgemeenten zoals Tynaarlo? Is hierover veel en goed contact en heeft de stuurgroep van de RGA hier een rol in?
Tenslotte, moet de RGA zich bemoeien met de ruimtelijke kwaliteit van openbare ruimte en stedenbouw? Benieuwd? Beluister de podcast hier! -
ââAssen heeft veel unique selling points t.o.v. Groningenââ aldus Hans Kuipers, gedeputeerde namens GroenLinks van de provincie Drenthe en tevens lid van de stuurgroep Regio Groningen-Assen. De in Meppel geboren en getogen Kuipers is in deze podcast van Letâs Gro te gast bij Bert Popken.
Allereerst spreken zij over de overeenkomsten tussen de regio Groningen - Assen en de regio Meppel - Zwolle. Vervolgens gaan zij over de woningmarkt meer de diepte in. Wat is de rol van de RGA hierin? Wat is de rol van de RGA in het project âGroeningenâ (over de laagveengordel van de Onlanden tot het Zuidlaardermeer)? Tenslotte, haalt de RGA ook haar 50ste verjaardag volgens Kuipers? Benieuwd? Luister de podcast hier!
-
Bert Popken in Gesprek met Mirjam Wulfse, Voorzitter stuurgroep Regio Groningen-Assen en Gedeputeerde Provincie Groningen
Hoe pakt de RGA belangrijke themaâs zoals woningbouw, groen en bedrijvigheid op? Hoe gaat de provincie om met de portefeuille verdeling en hoe verhoudt dat zich tot de RGA? En is het ook lastig om richting Assen en Drenthe te denken, terwijl steden in de provincie Groningen ook aandacht nodig hebben en verdienen? -
âHet gaat erom dat je elkaar wat gunt.ââ Aldus Betty de Boer over de samenwerking tussen de overheden in de regio Groningen Assen. Bert Popken bespreekt in deze Letâs Gro podcast met de directeur van de Regio Groningen-Assen (RGA) wat het vrijwillige samenwerkingsverband RGA eigenlijk doet, ze praten over de betrokkenheid van volksvertegenwoordigers en de woningbouw situatie in de regio. Maar ook, waar liggen mogelijkheden in Assen voor bijvoorbeeld de universiteit? En wat is de rol van RGA daarin? 'Groeningen' wordt besproken, wat is dat precies en wat staat daar te gebeuren? En het is feest: de RGA bestaat 25 jaar! Daar wordt kort bij stil gestaan. Benieuwd? Beluister deze podcast van Letâs Gro!
-
SP fractievoorzitter Jimmy Dijk geeft in deze vierde aflevering van de Letâs Gro podcast zijn kijk op de Groningse wijkvernieuwing.
Wat vindt de âaanvoerder van de oppositieâ van de aanpak van de gemeente en de woningbouwcorporaties? Wat zijn de grootste successen van de SP in Stad. En wat denkt hij te kunnen bereiken in Den Haag als volksvertegenwoordiger?
Past zijn felle debatstijl (Frans temperament met Groningse nuchterheid) in de Tweede Kamer? Benieuwd? Luister de podcast hier! -
Fietsstraten, nieuwe bruggen, meer lopen, deelautoâs, cargobikes: mobiliteit moet slimmer, schoner, gezonder en veiliger. De nieuwe mobiliteitsvisie gaat voor een lange tijd de kaders bepalen hoe we ons gaan bewegen in Stad & Ommeland.
In de tweede aflevering van de derde serie podcasts van Letâs Gro spreekt Bert Popken met wethouder Philip Broeksma. Bij mobiliteit hangt âalles met allesâ samen. Hoe radicaal wordt de nieuwe visie, wat zijn de relevant trends en wat zijn de persoonlijke drijfveren van de wethouder. Geen makkelijk onderwerp: wel razend interessant! Benieuwd? Beluister de podcast hier! -
De podcasts van Letâs Gro zijn terug! Een nieuwe 10-delige reeks over de grote plannen van de gemeente Groningen. Gesprekken met âde makers & de denkersâ voor wie âechtâ interesse heeft in de achtergronden. Bert Popken trapt af met Jaco Kalfsbeek, de landschapsarchitect verantwoordelijk voor de herinrichting van de Grote Markt.
Na het vertrek van de bussen in 2022 moeten keuzes gemaakt worden. Voor het eerst sinds 1000 jaar jaar bomen op de Grote Markt? Water, evenementen, fietsen? Wat doen we met het gat naast de Martinitoren? Daarnaast worden ogen op het plein gemist. Hoe kunnen de gebouwen -zeker de aan de noordkant- betrokken worden bij het plein? Een fascinerend kijkje achter de schermen met de man, Jaco Kalfsbeek, die de tekenpotlood vasthoudt. Benieuwd? Luister de podcast hier!Het Podcast-team van Letâs Gro bestaat uit Thijs Helfrich, Joost de Graaf en Bert Popken
-
âJe wilt iedereen bedienen. Maar als je iedereen bedient, bedien je eigenlijk niemand.â Aldus Andreas BlĂŒhm, directeur van het Groninger Museum.
Hij vertelt in deze podcast hoe je tentoonstellingen zoals Bowie en The Rolling Stones binnenhaalt en welke formule het Museum hanteert voor de keuze van tentoonstellingen. Verder gaat hij in op Corona, de plannen voor het Museum aan de Aa en de culturele link tussen Noord-Duitsland en Noord-Nederland. En heel bijzonder: hoe komt hij aan een Dubloen uit de 16e eeuw? Benieuwd? Beluister de podcast hier! -
"Meerdere wijken in de Stad zijn extra kwetsbaar na de corona-crisis, dat vraagt de volle inzet van de overheidââ, aldus Koen Schuiling, bijna een jaar burgemeester van Groningen.
In deze podcast van Letâs Gro Online vertelt Koen Schuiling hoe hij als voorzitter van de Veiligheidsregio leiding heeft gegeven aan de corona-crisis. Wat is precies Grip 4, hoe functioneert het landelijk overleg en hoe leg je Corona uit aan kinderen? In deze podcast gaat het ook over de vraag waarom de Lelylijn er nog niet ligt, de bestuurlijke samenwerking in het Noorden, het Nationaal Programma Groningen en het demonstratierecht van de agrariĂ«rs. Benieuwd? Luister naar deze podcast!
-
âCorona maakt dat we anders kijken naar werkwijze en capaciteit, beeldbellen bijvoorbeeld wordt standaardâ. Aldus Henk Snapper, vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG, met circa 13.500 medewerkers de grootste werkgever in Noord Nederland.
Snapper vertelt over de razendsnelle ombouw na de corona, de rol die het UMCG speelt in de zoektocht naar een vaccin, de lessen van de corona-pandemie (âde andere zorg moet doorgaanâ) en de voorbereidingen op de - waarschijnlijke - tweede coronagolf. Ook het UMCG als kraamkamer voor bedrijven, het grote belang van de onderzoeksprogrammaâs (âlifelinesâ) en de toekomstige bouwplannen van het UMCG komen ter sprake. Benieuwd? Beluister de podcast hier! -
ââWater is niet duur, maar wel kostbaar!ââ Aldus Riksta Zwart, directeur van het waterbedrijf Groningen. In deze podcast van Letâs Gro Online wordt de toekomst van de watersector in Nederland - en Groningen in het bijzonder - besproken.
Drinkwater (waar komt het vandaan, komt er schaarste in de toekomst), het typische drinkwatergebruik van Groningers, het belang van water voor de grote datacentra & de industrie en natuurlijk over Warmtestad, het gezamenlijke energieproject in de gemeente Groningen. Tot slot het droomscenario van Riksta Zwart? Benieuwd? Beluister de podcast. -
âTuurlijk âCoronaâ, maar Lazarus en the Analogues komen hoe dan ook naar Groningenââ. Bert Popken spreekt met Willem de Kok, directeur van Martiniplaza over de impact van corona en de verdere toekomst.
Welke bijzondere projecten zitten er in de pijplijn en welke creatieve ideeen worden op dit moment uitgewerkt? Een drive-in begrafenis? In Martiniplaza kan het. En natuurlijk de verdere toekomst: hoe ziet Martiniplaza er over een aantal jaren uit? Een topsporthal voor Donar en Lycurgus? Hoe zit dat? Benieuwd? Beluister hier de podcast! -
ââWij willen met Minerva meer met de stadââ Een kunstplein op het Zuiderdiep bijvoorbeeld? Bert Popken spreekt met directeur van kunstacademie Minerva, Dorothea van der Meulen over dit soort plannen.
Ook bespreken zij de impact van corona op de kunstacademie. Zijn er volgend jaar nog wel voldoende studenten voor Minerva en waarom kiezen zij eigenlijk voor de kunstacademie van Groningen? Wat zijn de 'unique selling points'? Tenslotte wordt de koppeling tussen de kunstacademie en duurzaamheid gemaakt. Hoe zit dat? Benieuwd? Beluister hier de podcast! -
"We moeten ons uit de crisis investerenâ Aldus Ton Schroor, directeur van VNO/NCW MKB-Noord. Hoe? Door de Lelylijn aan te leggen.
In deze podcast van Letâs GrOnline bespreekt Bert Popken met Ton Schroor de kansen en de hobbels om dit voor elkaar te krijgen. âDe Lelylijn is de oplossing voor veel randstedelijke problemen en brengt Nederland een nieuw internationaal investeringsclusterâ. Benieuwd naar het hele verhaal? Beluister de podcast hier! -
ââIn 2027 een nieuwe Oosterpoort is een sportieve planningâ Aldus Nynke Stellingsma directeur van SPOT Groningen. In deze podcast de gevolgen van de corona-maatregelen voor SPOT.
Hoe komt de nieuwe programmering eruit te zien? Onderhandelen met artiesten, Spot-online en de vraag of de cultuurcentra in de regio het gaan overleven. Maar ook over niet-corona zaken zoals het nieuwe muziekcentrum en een vooruitblik naar Eurosonic Noorderslag. Kan het festival nog wel doorgaan zoals altijd? Benieuwd? Beluister de podcast hier! -
Forum Groningen was sinds de opening eind november de Hotspot van de Stad. Maar toen kwam Corona. Het gebouw is inmiddels al bijna 3 maanden dicht.
In deze podcast kijkt Bert Popken met Dirk Nijdam - de directeur van Forum Groningen - terug op de eerste maanden. Maar ook over de vraag âhoe nu verderâ? Hoeveel mensen mogen er in het Forum vanaf 1 juni? Dak open, Dak dicht? Hoeveel kost dit allemaal wel niet. Wat staat er te gebeuren op de Nieuwe Markt, het plein voor het Forum? Wat zijn de plannen voor de komende 2 jaar? Antwoorden vindt je in deze podcast van Letâs GrOnline - Mehr anzeigen