Folgen
-
Hundarna pinkar inte på mig i alla fall. Det säger Stefan Sauk om sina stora framgångar i ljudboksbranschen.
Han är en pionjär som började redan på cd-skivans tid och nu skaffat sig regelrätta fans som lyssnar på allt han läser in, oavsett vad det är.
Det enda som skaver lite är att han kunde ha varit ägare till Storytel om han spelat sina kort rätt. Men livet går vidare.
I veckans avsnitt lär han Soraya Hashim varför man måste förstå vad man läser. Och vad ett huvudord är. Dessutom pratar vi göteborgska.
Välkomna till ett mycket Stefan Saukigt avsnitt av Ljudbokspodden. Säsongens sista.
Dessutom har panelen lyssnat på en bok av… just det, Stefan Sauk.
-
Är det bara samhällets vinnare som kan lyssna på ljudböcker?
Det finns en risk för det, säger Anders Söderbäck på Stockholms stadsbibliotek. Biblioteken har nämligen hamnat i en märklig fälla.
Ljudböckerna blir allt mer populära, men om biblioteken försöker svara mot behovet riskerar de att helt gå under.
Kostnaderna för digital litteratur är nämligen så hög att det skulle krossa deras budgetar. Många bibliotek lägger redan idag hälften av sina pengar på digitala medier, men det räcker inte långt.
På sikt riskerar hela idén med bibliotek att bli meningslös. Om de inte längre kan erbjuda den litteratur som efterfrågas till alla – vad har vi då dem till?
Och förlagen gör inte saken lättare. Ofta gömmer de undan de allra mest populära titlarna från biblioteken.
Dessutom har Lena Mellin och Anna Andersson lyssnat på Veronica Palms debutroman ”Inte alla män”. En bok om våld mot kvinnor.
-
Fehlende Folgen?
-
Vi träffar författarparet Mats Strandberg och Johan Ehn för att prata skrivande och vem som egentligen vinner dragkampen när Johan läser in Mats böcker.
Hur mycket får kontrollfreaket Mats egentligen bestämma?
Sen har vi lyssnat på en bok som är som att följa en influencer: Emma Hambergs ”Je m’appelle Agneta”. En historia om att tröttna på snubbar med funktionskläder och istället dra till Provence.
Programledare Soraya Hashim.
-
Vi berättar om en ljusskygg figur. Någon som alla undersökningar säger knappt existerar. Nämligen Den Läsande Mannen. Vi har hittat honom!
Ljuböckerna har helt förändrat trenden att män inte längre läser. En nyhet som gör Göran Greider mycket glad.
Veckans bokcirkel om provokatören Vigdis Hjort blir dramatisk när en av deltagarna knappt klarar att hålla tillbaka sin avsky för ljudböcker. Alla ljudböcker är ju alltid en tolkning. Så varför låtsas vi som något annat?
Programledare: Soraya Hashim
-
Varför upplevs faktaljudböcker så svåra att lyssna på och hur tacklar bokbranschen den utmaningen?
Dessutom avslöjar vi en av de största myterna om lärande – det är inte alls så att vissa lär sig bäst genom att lyssna och andra genom att läsa.
i bokcirkeln har vi lyssnat på Elin Anna Labbas prisbelönta ”Herrarna satte oss hit” om tvångsförflyttningen av svenska samer. En bok som delar panelen. Storyn är oerhört intressant, men har panelen fattat något?
Programledare: Soraya Hashim
-
Varför skriver alla om sig själva?
Varför låter alla ljudböcker som förlängda sommarprat?
Det svarar vi på i detta avsnitt som tittar närmare på den skandalomsusade genren ”autofiktion”, en ny form av självbiografi som blivit omåttligt populär de senaste tio åren. Inte minst på ljudbokstjänsterna där oändligt många böcker handlar om författaren själv.
Den erfarna litteraturkritikern Maria Schottenius hjälper oss att förstå varför.
Bokcirkeln har självklart läst en bok som började som ett sommarprat: Patrik Lundbergs ”Fjärilsvägen”, ett av de mest hyllade exemplen på autofiktion under senare år.
Programledare: Soraya Hashim
-
Allt fler böcker skrivs direkt för ljud.
Och allt fler av dem ges ut av ljudbokstjänsterna själva.
Tack vare all den information de har om sina lyssnare kan de anpassa berättelserna så att vi inte tröttnar och så många som möjligt hänger med i historierna.
Hur har det här påverkat skrivandet?
Vi har pratat med författare som älskar att skriva efter färdiga mallar men även kritiker som tror att det här är ett hot mot litteraturen som vi känner den.
Dessutom har vi lyssnat på en berättelse som skrivits direkt för ljud: Erik Engelvs ”Jag är inte död”. En självbiografisk historia om hur Erik tvingas lämna Jehovas Vittnen när han kommer ut som homosexuell.
Programledare: Soraya Hashim.
-
Ljudbokspodden med Soraya Hashim tar tempen på sexet i ljudböckerna och råkar på en småbarnsmamma som säljer sexnoveller inlästa av robotar. Dessutom lyssnar veckans bokcirkel på Geir Gulliksens Bli snäll igen.
-
En podcast om ljudböcker från Aftonbladet Kultur med Soraya Hashim.