Folgen
-
Inflationen har stabiliserat sig, räntan går ner, börsen tuffar på, ingen skatt på ISK och kapitalförsäkringar upp till 150 000 kronor. Så hur sparar man då bäst år 2025? Vi frågade Amie Berglund, privatekonomisk analytiker på SEB.
-
Nytt år innebär uppräkning av pensioner och nya brytgränser för till exempel löneväxling. I det här avsnittet berättar vår pensionsekonom Dan Adolphson Björck vad som gäller.
-
Fehlende Folgen?
-
Med målet att det ska bli tryggare att välja premiepensionsfonder har upphandlingen av fonder inletts. Genom en ny modell ska de bästa fonderna i olika kategorier vaskas fram av Fondtorgsnämnden. Kommer det att göra valen enklare? Kommer det att kännas tryggare att välja? Blir antalet aktiva val fler? Blir pensionerna högre?
-
Staten vill att vi ska jobba länge. Men det är inte alla som kan eller vill göra det. Vilka alternativ finns då för den som ska sluta jobba tidigt? Vad innebär begrepp som "Guldsparken", "Kollektiv slutbetalning" och "80-90-100"?
-
AP-fonderna ska stärka den allmänna pensionen genom ansvarsfulla investeringar och bidra till en hållbar utveckling. Vad innebär det för våra pensioner? Här möter vi Staffan Hansén, vd på Tredje AP-fonden.
-
Hur blir din ekonomi som pensionär om du inte har jobbat? Hur kul är livet "mitt-i-livet" om du blir försörjd? Journalisten Birgitta Piper har i många år svarat på läsarfrågor om privatekonomi, här ger hon sin syn på softgirl-trenden.
-
Vilken effekt skulle kortare arbetstid få på ekonomin? Skulle den urholka välfärdssystemet? Eller skulle produktivitet rentav öka?
-
År 2026 införs begreppet riktålder för den allmänna pensionen. Vad innebär det? Måste man jobba längre? Är det samma regler för alla?
-
Vad är löneväxling? Vilka är fördelarna med att löneväxla? Finns det nackdelar? Är det förmånligt för alla att löneväxla?
-
Du som är arbetare på ett privat företag som har kollektivavtal tillhör Avtalspension SAF-LO. I det här avsnittet går vi igenom vad som gäller bland annat 0vid inbetalning, utbetalning, barnledighet och sjukdom.
-
Allt fler pensionärer hamnar hos Kronofogden. Vad beror det på och hur kan man själv undvika att göra det? Davor Vuleta från Kronofogden ger lyssnarna tips.
-
Många företag dör med sin ägare. Kan man då se företaget som en pensionsförsäkring? När och hur ska en företagare sluta jobba? I det här avsnittet får alla med eget företag handfasta tips från ett riktigt proffs, Annika Creutzer!
-
Det har gått 30 år sedan pensionsreformen klubbades i riksdagen 1994. Tillsammans med Pensionsmyndighetens generaldirektör summerar vi åren som gått och blickar framåt.
-
Lönar det sig att jobba extra under studietiden? Varför är det smart att betala skatt på sommarjobbet? Vilka är pensionsfällorna för studenten?
-
Är du privatanställd tjänsteman, född 1978 eller tidigare? Då heter din tjänstepension ITP 2. Här går vi igenom det du behöver veta om din tjänstepension.
-
Är du privatanställd tjänsteman, född 1979 eller senare? Då heter din tjänstepension ITP 1. Här går vi igenom det du behöver veta om din tjänstepension.
-
Lågkonjunkturen är över oss. Vad kan man göra när man passerat 60 år för att lindra de ekonomiska konsekvenserna vid arbetslöshet? Vad händer med a-kassan om man har gått ner i arbetstid? Eller löneväxlar?
-
Hur sparar man för bäst utdelning? Är det i aktier, fonder eller depå? Bör man aktivt placera sina pensionspengar? Eller ligga kvar i förvalen? Avanzas sparekonom Philip Scholtzé besöker podden.
-
Du behöver inte ta ut alla dina pensioner samtidigt. Hur väljer man vilken pension man ska ta ut först? Är det någon pension det är smart att vänta med? Här får du tips och tricks om pensionsuttagen.
- Mehr anzeigen