Folgen
-
Hoe is het om vanuit de schoolbanken ineens een gesprek te moeten voeren met een patiënt over behandelkeuzes en beperkingen? Wat leer je wel gedurende je opleiding en wat niet? Eva Groot, nu 6 maanden arts en werkzaam als arts-assistent niet in opleiding bij de interne geneeskunde en Antoinette Spoelder, sinds bijna 7 jaar arts en in opleiding tot spoedeisende hulp arts vertellen over hun ervaringen, het belang van proactieve zorgplanning en hoe je daarin groeit gedurende je carrière.
-
In de vierde aflevering praat Alvin Tuinenburg, specialist ouderengeneeskunde bij ouderenzorgorganisatie Omring, met Fleur en Maud over hoe hij proactieve zorgplanning toepast onder zijn populatie. Wat bespreekt hij met patiënt en familie? En hoe ga je om met proactieve zorgplanning als een gesprek met de patiënt niet meer goed mogelijk is, zoals bij dementie?
-
Fehlende Folgen?
-
In deze derde aflevering spreken Maud en Fleur met twee gasten: Sonja Voskuil, huisarts en Liesbeth Peters, longarts. Zij vertellen over proactieve zorgplanning in het ziekenhuis en bij de huisarts. Wat en wanneer bespreek je over behandelwensen en grenzen of nog medisch zinvolle zorg is. Hoe werken de huisarts en de specialisten samen en wat vinden ze zelf van die samenwerking?
-
In de eerste aflevering van seizoen 2 spreken Fleur en Maud met Cynthia Kleppe, intensivist van Noordwest ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder. Zij vertelt over wat een opname op de IC inhoudt, of een patiënt dat fysiek wel of niet aankan en hoe je behandelmogelijkheden en -grenzen bespreekt met patiënt en familie?
-
In het tweede seizoen spreken jonge Noordwest-artsen Fleur Huisman en Maud Boumans met andere artsen en verpleegkundig specialisten binnen en buiten het ziekenhuis over proactieve zorgplanning of advance care planning. Het is de manier om passende zorg te leveren. Wat bespreek je? Wanneer en met wie? Hoe wordt er samen gewerkt binnen de regio en wat kan er nog beter? Wat is belangrijk in een laatste levensfase van iemand en hoe praat je met iemand over de dood? En hoe leer je deze gesprekken te voeren als jonge dokter? Luister voor de antwoorden op deze vragen en praktische tips over proactieve zorgplanning naar het tweede seizoen van de serie Naast Noordwest: Samen beslissen in de praktijk.
-
De jonge Lotte ondergaat een gynaecologische behandeling, die op zichzelf niet heel speciaal is. Maar, Lotte heeft het syndroom van Down en dat maakt de situatie voor gynaecologe Joke Bais wel anders. Moeder Sylvia is er altijd bij om Lotte te begeleiden. Dokter en moeder bespreken met elkaar hoe ze elkaar hebben moeten vinden in de juiste behandeling voor Lotte. Gaandeweg besloten ze toch een andere behandeling te kiezen. Welke overwegingen maak je dan, en hoe benader je een patiënt als Lotte?
Joke stelt in de podcast moeder Sylvia nog de vragen die haar gepuzzeld hebben.
-
Toen Daphne voor het eerst op consult kwam bij gynaecoloog Sanne, zei Daphne niets tegen haar. Daphne’s moeder deed het woord. Gaandeweg komt daar verandering in en vertrouwt Daphne Sanne steeds meer. Op een gegeven moment merken ze zelfs dat ze veel gedeelde interesses hebben. Na de behandelingen in het ziekenhuis spreken ze nog steeds met elkaar af en ze raken zelfs goed bevriend.
Sanne en Daphne kijken terug op hoe hun bijzondere vriendschap zich heeft ontwikkeld.
-
Je bent heel ziek en je moet behandelingen ondergaan om beter te kunnen worden. Maar die behandelingen zijn vaak helemaal niet prettig. Sterker nog, je raakt volledig in paniek als je eraan denkt. Dat gebeurde bij Ingrid. Bij de eerste radiotherapie-behandeling werd Ingrid heel angstig, raakte volledig in paniek en werd moedeloos. Ze kwam voor een dilemma te staan: de behandeling had ze nodig om verder te kunnen leven, maar hoe moest ze dat doen zonder in paniek te raken? Klinisch psycholoog Hilde weet het nog goed hoe ze Ingrid daar ontredderd aantrof en was vastbesloten haar te helpen. Door goed te luisteren naar de behoeften van Ingrid, kwamen ze tot een oplossing.
Samen met haar man Joop kijkt Ingrid met Hilde terug op dit bijzondere moment.
-
Kinderarts Marion hoeft niet lang na te denken als het gaat om welke patiënt haar het meeste bij is gebleven. Dat is namelijk absoluut Duuk! Duuk is net een paar minuten op deze wereld, toen Marion hem al ontmoette. Op dat moment zet zij alles op alles om zijn leven te redden. Gelukkig is dat goed gegaan en zien ze elkaar jaarlijks op controle. Marion ziet Duuk steeds groter en wijzer worden. Het klikt ontzettend goed tussen hen, Ze hebben zelfs een gemeenschappelijke passie: muziek maken! Marion, Duuk en Duuk’s moeder blikken in deze aflevering terug op de periode waarin hun hechte band is ontstaan én heeft Marion een kleine verrassing in petto voor Duuk.
-
Wanneer bij Romina borstkanker wordt geconstateerd, is de COVID-19 pandemie net begonnen. Als Romina letterlijk klaar ligt voor haar operatie, wordt haar koorts de grote spelbreker: de operatie gaat niet door. Plastisch chirurg Jorien Werkman, op dat moment volledig ingepakt in COVID-beschermende kleding, is de slechte nieuws-boodschapper. Ondanks dat ze alleen de ogen van Jorien kan zien, wordt Romina gerustgesteld door de ogen en houding van Jorien. Zij maakt dit moeilijke moment voor Romina acceptabel.
In de podcast wisselen ze met elkaar uit wat het men gedaan heeft en gaan ze samen terug naar de holding – de voorbereidingsruimte van het operatiecomplex - waar ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Wat doet het met Romina om weer terug te zijn op die plek?
-
Petra en Anita ontmoeten elkaar in het Familiehuis van Noordwest (de logeerplek voor naasten van patiënten). De dag erop ontmoeten ze elkaar weer, maar dan op de afdeling neurologie waar hun beider mannen opgenomen zijn. Allebei maken ze een ontzettend spannende tijd door. De vrouwen ‘vinden’ elkaar en slepen elkaar door deze moeilijke periode heen. Met broodjes kip, meditatie maar ook met het luisterend oor van Rianne, coördinator in het Familiehuis.
Voor de podcast komen ze nog een keer bij elkaar en gaan ze terug in de tijd, maar ze beginnen met waar het mee begon: aandacht.
-
Als kinderarts heeft Elvira in haar hele carrière al ontzettend veel kinderen behandeld. En toch blijft vooral Ravi haar bij. Ravi is een stoere jongeman met de ziekte van Crohn. Al vanaf het begin van zijn diagnose heeft zij zeer intensief contact met hem en er is een klik. Hoewel hij al in zijn jonge leven veel heeft meegemaakt, slaat hij zich er toch maar dapper doorheen. Dat bewondert Elvira in hem. Maar nu is het tijd om ‘afscheid’ van Ravi te nemen. Hij is namelijk 18 en moet zij hem overdragen aan de ‘volwassen’ maag-darm-lever arts. Weg van de vertrouwde kinderpoli en opeens staat hijzelf in de hoofdrol en moet hij zelf het woord doen. Wat doet dat met hen?
-
Een chronische ziekte, het kan je leven volledig op z’n kop gooien. Dat overkwam ook Barbara. Een jonge vrouw, nog in de bloei van haar leven. Ze werd zieker en zieker. Barbara wordt bijna een vaste bewoner van het ziekenhuis, omdat zij een ernstige vorm van de ziekte van Crohn heeft. Door haar ziekenhuisleven weet ze als geen ander hoe belangrijk het is om begrepen, gehoord en gezien te worden door zorgprofessionals. Marjanne van der Weide van de Noordwest Academie vindt dat jonge dokters al tijdens de studie mee moeten krijgen hoe kwetsbaar patiënten zijn en dat de menselijke maat ontzettend belangrijk is. Ze vindt dit zo belangrijk, dat ze Barbara uitnodigde om als patiënt-docent lessen te gaan geven hierover.
-
COVID-19, een virus dat volledig zijn eigen plan trekt en mensen soms niet zo ziekt maakt, maar helaas vaak genoeg ook wel. Zo ook Wout. Een sportieve man van in de 50. Corona trof hem hard. Zo hard dat het nog spannend was of hij ooit nog thuis zou komen. Het was een heftige periode, maar de positiviteit en moed van Wout en zijn vrouw Corien bleef IC-verpleegkundige Sonja bij. En zij zijn Sonja ontzettend dankbaar voor alle goede zorgen.
Ze blikken samen terug op deze periode én gaan terug naar de IC. De beladen plek waar alles zich afspeelde.
-
Maaike, een jonge en erg sportieve vrouw, krijgt darmkanker. Ze werkt in Noordwest; naast collega is ze nu opeens ook patiënt. Een ingewikkelde en moeilijke tijd volgt. Casemanager Lucienne houdt, samen met Maaike, strak de regie over het proces van behandelingen. Lucienne is vraagbaak, steunpilaar en houdt in de gaten wat Maaike wil, welke stappen nemen ze wel en niet? Maar ook zet ze Maaike soms weer met beide benen op de grond, want naast de ziekte is er ook nog zoiets als familie, en een gezin met een jong kind. In deze intense periode ontwikkelen ze een sterke band en merkt Maaike hoe waardevol de rol van een casemanager is.