Folgen
-
Skyfallen som översvämmade Valencia lär blir vanligare i framtiden. I takt med att haven blir varmare ökar risken för både stormar och extrema regnmängder lokalt. Den typen av väderlägen är svåra att göra prognoser på då det bara är vissa platser som drabbas. Det gäller även här i Sverige.
Samtidigt finns det tecken på mer fastlåsta väderlägen där högtrycken ligger kvar länge och lågtrycken följer samma bana. En förklaring till det är att jetströmmen har blivit svagare som en följd av att uppvärmningen av polerna går snabbare än på jordklotet i övrigt.
-
Det går inte att blåsa faran över för apviruset – mpox. Det fortsätter att spridas i Kongo–Kinshasa och några grannländer där. Nu är utmaningen att stoppa smittspridningen i de drabbade länderna så att viruset inte kommer hit. Det var i augusti som ett fall upptäcktes i Sverige.
Mpox sprids i första hand genom sexuella kontakter och inom familjen. För att få bukt med viruset måste diagnostiken bli bättre, så att forskarna får koll på hur många som är smittade. Det finns vacciner, men inte i den omfattning som behövs för att stoppa smittspridningen.
-
Fehlende Folgen?
-
Är varan du köper på nätet alltför billig finns det anledning att bli misstänksam. På de digitala shoppingsajterna kan leksaker, elektronik, kläder och annat innehålla giftiga ämnen som bly, kadmium och ftalater. Produkterna har sin källa utanför EU och är inte godkända här.
De kan orsaka hormonstörningar, bränder i hemmet och hamna i naturen och bli miljögifter, enligt kemisten Daniel Ahlström, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Fotograf: Karin Abrahamsson
-
Demens är inte bara alzheimers sjukdom, även om den dominerar och står för 60 % av sjukdomsfallen. Alzheimer går att förebygga med fysisk aktivitet, sömn, kost och sociala kontakter.
De mediciner som finns kan lindra symtomen utan att bromsa in sjukdomsförloppet. Den goda effekten sitter i några månader upp till ett år. Hjärnforskaren Hedvig Söderlind har gott hopp om att mer effektiva mediciner snart kommer.
-
Visste du att värdet av läkemedelsexporten ligger topp tre i Sverige? En framgångsfaktor är att näringsliv, akademi och sjukvård jobbar nära varandra när nya läkemedel tas fram, från forskningsidé till färdig produkt.
Nu kommer biologiska läkemedel på bred front, men också helt nya, där man går in i cellerna och modifierar dna på ett sätt som gör att sjukdomar som inte har gått att bota tidigare är möjliga att bli frisk från nu. Life science är en framtidsbransch, enligt Frida Lundmark.
-
När permafrosten tinar frigörs koldioxid och metan som spär på uppvärmningen. Det är inga små mängder, utan motsvarar lika mycket som Japan släpper ut. Med fortsatt uppvärmning kommer utsläppen motsvara hela EU:s.
De lokala effekterna av permafrostens upptining blir också påtagliga med byggnader och vägar som kollapsar i främst Kanada, Alaska och Sibirien.
Den enda lösningen för att stoppa avsmältningen är att snabbt minska utsläppen av växthusgaser.
-
Hon går på gymnasiet och har redan tagit fram en AI-modell som upptäcker lungcancer med högre precision än de metoder som finns i dag. Med den innovationen representerade Daria Chamoun Sverige i Forsknings-VM.
Hon brinner för forskning och tillämpningar som kan göra skillnad för människor. Med sina framgångar hoppas hon kunna inspirera andra tjejer och killar att förverkliga sina drömmar och satsa på en framtid inom STEM-ämnen.
-
Att ligga och bränna på stranden när solen står som högst på himlen är ingen bra idé. Det gäller att hitta en rimlig nivå på solandet för att dra nytta av de positiva hälsoeffekterna och undvika hudcancer. Om du upptäcker nya leverfläckar eller sådana som förändras är cancerforskarens råd att uppsöka sin vårdcentral och få fläckarna undersökta.
-
Var fjärde svensk är allergisk mot pollen med ögon som kliar och näsa som rinner. Men det går att förebygga de värsta symptomen. Receptet är att hålla koll på när pollensäsongen är på ingång och ta antihistamin och andra mediciner i god tid innan, enligt Lena Uller, professor i immunologi vid Lunds universitet. Det minskar också risken för att utveckla astma.
I spåren av klimatförändringarna blir pollensäsongen allt längre och sträcker sig från februari till november i de södra delarna av landet.
-
Läget är allvarligt. Alla glaciärer i världen smälter på bred front, även om det förekommer variationer mellan åren. Och det enda som kan hindra avsmältningen är att den globala uppvärmningen hejdas.
Här hemma är påverkan inte så dramatisk, men områden som är beroende av glaciärerna för sin vattenförsörjning som länderna nedanför Himalaya drabbas desto hårdare. Höjda havsnivåer med upp till en meter är ännu ett skräckscenario.
-
Kan vi lita på maten vi äter? Ja så länge det handlar om rena råvaror, men på senare tid har maten genomgått en förvandling. Med aromer, färgämnen och förtjockningsmedel kan stärkelse och kokosfett skapa ny mat, som är tom på näringsämnen, men full av kalorier.
Att vaniljsåsen innehåller aromer i stället för vaniljstång är känt för de flesta. Men att även äggulan är utbytt mot karoten för att få den rätta färgen är en överraskning för de flesta.
-
Visste du att det på Östersjöns botten finns klumpar som kan vara en pusselbit i den gröna omställningen? Klumpar som innehåller järn, mangan och andra sällsynta metaller. Dessa metaller vill företag komma åt för att kunna använda till vindkraft, solceller och bilbatterier.
Marinbiologen Francisco Nascimento forskar på dammsugningens effekt på den marina miljön och hur lång tid det tar för den att återhämta sig.
-
Visste du att en påse godis (160 gram) innehåller motsvarande 32 sockerbitar? Med den kunskapen blir det inte lika njutbart att suga på de karamellerna.
De så kallade tomma kalorierna ger inte någon mättnadskänsla, vilket gör att man äter mer än man borde. Det bygger lätt på bukfettet som går hand i hand med diabetes typ 2 och fettlever, som bland annat kan orsakas av höga nivåer av fruktsocker i blodet. När vanligt socker (sackaros) bryts ner bildas fruktos och glukos, som kroppen kan hantera utan att ta skada.
Om det är bättre med zero-produkter är dåligt undersökt, men studier visar att tarmfloran rubbas och fungerar sämre för den som väljer det alternativet.
-
Att byta ut vanliga läkemedel mot naturpreparat är ingen bra idé, enligt apotekaren och forskaren Johanna Hök Nordberg. Däremot kan de fungera som komplement och lindra en del biverkningar, visar studier.
Många – närapå var fjärde svensk – använder någon form av naturpreparat för att må bättre. Men man ska vara lite försiktig, särskilt när det gäller preparat som man köper på nätet, där kvaliteten varierar. En klassiker är extrakt av johannesört, som lindrar vid mild och måttlig depression.
-
Att Sverige får tillbaka en regionalt utdöd art är unikt. Atlantstören som kan bli upp mot fyra meter lång och väga 350 kilo håller på att utplanteras i Göta älv. Mycket talar för att det kommer att lyckas under förutsättning att ingen fiskar upp stören.
Atlantstören har en viktig roll i det ekologiska systemet, då den är värd för andra arter och syresätter bottnarna i jakt på föda. För limnologen Linnéa Jägrud som driver projektet är drivkraften att få tillbaka en art som bland många andra har försvunnit.
Foto: Från inspelningen av Fiskarnas Rike säsong 2
-
PFAS – ett samlingsnamn för tusentals olika ämnen – finns överallt i vår vardag. De är långlivade och ackumuleras i kroppen, vilket gör att halterna hos människa minskar över tid. PFAS kan orsaka hormonstörningar, försvåra reproduktionen och försämra immunförsvaret, liksom öka cancerrisken.
Gamla synder från användning av brandskum förgiftar grundvatten än i dag, där drabbade invånare i Kallinge har fått rätt till skadestånd från det kommunala vattenbolaget. Nu står Uppsala på tur.
Glädjande ändå att PFAS i stekpannor och funktionskläder är på väg bort. Värre är att andra generationens PFAS som införs nu är dåligt testade och man vet lite om riskerna, enligt Mattias Öberg, docent i toxikologi vid Karolinska institutet.
-
Kan svampar motverka depression? Faktum är att i våra svenska skogar finns psykedeliska svampar med toxiner som psilocybin vilket ger hallucinationer. Men att använda svampar för att motverka depression är en relativt ny forskning. I studier har man både sett snabba och långsiktiga effekter. Mikael Tiger, forskare på KI, är positiv till vad som har visats i hans forskning. Dock understryker han vikten av att inte självmedicinera, inte ens om det finns speciella retreats för ändamålet då det kan ge dramatiska upplevelser som kan påverka hälsan negativt.
-
Att sova för lite under längre perioder påverkar vår hälsa negativt då det finns tydliga kopplingar mellan sömnbrist, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Att sova sammanhängande en hel natt är bättre än att bli väckt flera gånger, trots det överlever de flesta småbarnsåldern menar Tina Sundelin, sömnforskare på Stockholms universitet.
Nu visar forskning att kvinnor dör i större utsträckning än män av sömnbrist. Vad beror det på? Finns det något vi kan göra för att sova bättre? Och hur många timmars sömn är optimalt? Allt det och mycket mer får du svar på i senaste avsnittet av Naturvetarpodden.
-
Klimatet kan inte vänta. Att skjuta utsläppsminskningen på framtiden är ingen bra idé om vi ska få bukt med extrem hetta, översvämningar och torka som följer på ett varmare klimat, enligt professorn i klimatologi. De köldknäppar vi har haft i vinter skulle ha varit ännu kallare utan klimatförändringarna.
Klimatmötet i Dubai inger ändå hopp. För första gången är världens länder överens om att fossila bränslen ska fasas ut. Så nu är det upp till bevis.
-
EU har förklarat krig mot invasiva arter, som slår ut naturliga arter i hela Europa. Sverige är också drabbat men inte alls lika hårt som södra Europa.
Här hemma är den förföriskt vackra lupinen ett gissel. Detsamma gäller parkslide som kan förstöra infrastruktur, men den går att bekämpa för den som är tålmodig.
Minken och mårdhunden hör inte heller till den svenska faunan och gör livet surt för markhäckande fåglar och groddjur.
- Mehr anzeigen