Folgen

  • “We moeten vlees opnieuw leren waarderen”

    Het eten van vlees is onderwerp van discussie geworden. Hoe voelt dat als slager of worstmaker? Erik Waagmeester van de ambachtelijke slagerij De Wit in Amsterdam merkt dagelijks dat zijn klanten andere vragen stellen en meer willen weten over herkomst, slacht en duurzaamheid.

    Worstenmaker Samuel Levie van het merk Brandt & Levie schreef zelfs het openhartige boek Worstelingen over de trots op het vak en zijn aanpak én zijn twijfels over zijn rol en die van andere partijen in de keten.

    Dat de rol van slagers verandert, is voor Erik en Samuel een gegeven. Ze krijgen veel vaker vragen over de herkomst van het vlees, foodmiles en transport, dierenwelzijn, duurzaamheid en gezondheid. Een goede ontwikkeling, menen beiden. En voor beiden een reden om vraagtekens te zetten bij de aanpak in de supermarkt. “Ik slaap heerlijk, want je kunt mij nooit op een leugen betrappen.”

    De stellingen in deze aflevering:

    Vlees zou niet meer in de supermarkt moeten worden verkocht, maar bij slagers die alles kunnen vertellen of herkomst en kwaliteit. Zolang de vraag naar vlees blijft en stijgt, is het beter dat het in Nederland wordt geproduceerd dan elders. Actiegroepen als Ongehoord doen meer kwaad dan goed voor de transitie naar een dierwaardiger veehouderij door filmopnames te manipuleren en in te breken bij boeren. Veehouderij en vleesconsumptie veranderen niet ondanks alle kennis die we erover hebben. Het huidige systeem, inclusief intensieve veehouderij, is hoe de grote meerderheid het gewoon graag wil in een democratie met een vrije markt. Zelf slachten zouden veel meer slagers moeten doen zodat ze veel meer kennis over hun basisproduct hebben.

    Gasten: Erik Waagmeester, ambachtelijk slager bij Slagerij De Wit in Amsterdam. Samuel Levie, (o.a.) worstmaker, podcastmaker en auteur.

    Meer weten en meepraten? Volg ons op:⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠ | ⁠⁠⁠⁠⁠TikTok⁠⁠⁠⁠⁠ | ⁠⁠⁠⁠⁠Youtube⁠⁠⁠⁠⁠ Presentatie: Joost ScholtenOrganisatie en socials: JEEN.Audio en video: Kees van Duinhoven

  • De boer lijkt soms een speelbal van de politiek, de consument wordt juist dolgedraaid door een wildgroei aan claims en keurmerken. Hoe is het mogelijk de regie weer terug te pakken en helder te krijgen hoe boeren kunnen boeren en burgers kunnen rekenen op heldere regels en betrouwbare communicatie? Overheid en retailers kunnen een belangrijke rol spelen in een eerlijk verhaal over de productie van vlees en informatie over herkomst en milieubelasting.

    Paulien van der Geest maakt zich bij Milieu Centraal hard voor heldere informatie voor consumenten op basis van de feiten inclusief het aanwijzen van betrouwbare en herkenbare keurmerken die klinken als een klok. Esther de Snoo is toonaangevend landbouwjournalist en hoofdredacteur van vakblad Nieuwe Oogst. Zij pleit voor een eerlijk verhaal voor burger en boer: “Het kan niet zonder krimp. En stoppen is soms ook een verstandige ondernemerskeuze.”

    De stellingen in deze aflevering:

    Als Nederlandse veehouders blijven verduurzamen met innovaties, is krimp van de veestapel om de natuur te beschermen niet noodzakelijk. Doordat het beleid continu aan het veranderen is, durven veehouders geen verdere verduurzamingsstappen te zetten. Boeren zijn om een leefbaar inkomen te verdienen bijna gedwongen op te schalen en te exporteren. Als we minder vlees exporteren en een eerlijke prijs voor de veehouder afdwingen, kan de veestapel verantwoord krimpen. Een krachtig en duidelijk keurmerk maakt de consument bewust dat een wat hogere prijs voor vlees het eerlijkst is voor de boer, het beest en de bodem. Er zou een keurmerk moeten komen ‘Van Nederlandse bodem’ zodat consumenten weten dat dit vlees aan de hoogste eisen voldoet qua duurzaamheid en diervriendelijkheid.

    Gasten: Esther de Snoo, hoofdredacteur agrarisch vakblad Nieuwe Oogst. Paulien van der Geest, communicatiespecialist bij Milieu Centraal.

    Meer op:⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠ | ⁠⁠⁠⁠TikTok⁠⁠⁠⁠ | ⁠⁠⁠⁠Youtube⁠⁠⁠⁠ Presentatie: Joost ScholtenOrganisatie: Janneke van Brakel, JEEN.Audio en video: Kees van DuinhovenSocials: Isabel Koens, JEEN.

  • Fehlende Folgen?

    Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

  • De burger maakt zich druk over dierenwelzijn, footprint en gezondheid. Maar diezelfde burger kiest als consument in de supermarkt heel vaak voor de makkelijkste en goedkoopste optie. Waar komt deze tegenstelling door en moet de consument een beetje bewuster worden van wat hij als burger eigenlijk vindt? In deze aflevering van Of Je Worst Lust praten onderzoeker Hans Dagevos en producent Roland van Loon over deze tegenstelling en nog veel meer. “De consument vindt plantaardige vleesvervangers gewoon niet lekker genoeg.”

    De stellingen in deze aflevering:

    De burger zegt dat hij meer plantaardig wil eten, maar dat lukt nauwelijks. We moeten het de burger makkelijker maken door het voor de consument moeilijker te maken om voor vlees te kiezen. De burger geeft aan minder vlees te willen eten. Dat hij als consument tóch kiest voor vlees in plaats van plantaardig, bewijst dat hij plantaardige producten nog niet lekker genoeg vindt. De burger vraagt boeren te verduurzamen en dierenwelzijn sterk te verbeteren, maar weigert als consument daarvoor de prijs te betalen. Als de consument dezelfde keuzes zou maken als de burger, zouden vrijwel alle boeren direct overstappen op biologisch.

    Gasten: Hans Dagevos, consumptiesocioloog en onderzoeker bij de WUR. Roland van Loon, CTO bij de Van Loon Group.

    Meer op:⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠ | ⁠⁠⁠TikTok⁠⁠⁠ | ⁠⁠⁠Youtube⁠⁠⁠ Presentatie: Josja Haagsma en Joost ScholtenOrganisatie: Colinda Bos - Van Ekris, JEEN.Audio en video: Kees van DuinhovenSocials: Isabel Koens, JEEN.

  • In deze bonusaflevering van Of Je Worst Lust is Simone Hertzberger te gast. Zij is hoofdredacteur van nieuwsbrief en website Voedselveiligheid (VMT.nl) en adviseur van Fairtrade Original. Simone specialiseerde zich een leven lang op het gebied van voedselveiligheid en duurzaamheid en werkte voor de NVWA en Ahold.

    Door haar jarenlange ervaring met alle denkbare onderwerpen op het gebied van voedselveiligheid, weet Simone precies waar producenten op moeten letten en waar we als consumenten op kunnen rekenen. Josja, Simone en Joost bespreken verschillende onderwerpen, van filet Américain tot Frankensteinvoedsel. Want hoe zit het met de betrouwbaarheid van kweekvlees? En van bewerkte vleesvervangers? En moeten producenten van buiten de EU aan dezelfde strenge voorwaarden voldoen als onze Nederlandse boeren?

    De stellingen in deze aflevering:

    Als het gaat om voedselveiligheid kunnen we ons eten beter in Nederland produceren dan bijvoorbeeld in het verre oosten. Met hoogbewerkte vleesvervangers zijn de risico’s voor voedselveiligheid hoger dan met volledig natuurlijke producten. Experimenteren met technieken als kweekvlees en -vis, is experimenteren met voedselveiligheid. Die risico’s zijn te groot. Als een product goed wordt gekeurd in de EU, kun je er volledig zeker van zijn dat het veilig is. Kweekvlees wordt gezien als onnatuurlijk Frankensteinvoedsel en zal nooit worden geaccepteerd.

    Gast: Simone Hertzberger, expert voedselveiligheid en hoofdredacteur van VMT Nieuwsbrief en website Voedselveiligheid en adviseur van Fairtrade Original.

    Meer op:⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠ | ⁠⁠⁠TikTok⁠⁠⁠ | ⁠⁠⁠Youtube⁠⁠⁠ Presentatie: Josja Haagsma en Joost ScholtenOrganisatie: Colinda Bos - Van Ekris, JEEN.Audio en video: Kees van DuinhovenSocials: Isabel Koens, JEEN.

  • In deze aflevering van Of Je Worst Lust gaat podcastmaker Esther Molenwijk in gesprek met kalverhouder Frank Mandersloot. Waar Esther de oplossing voor problemen met dierenwelzijn en uitstoot liever zoekt in een overgang naar een plantaardig dieet, zoekt Frank naar een duurzame en dierwaardige toekomst voor de kalversector. Met deze experts praten we over vleesconsumptie: dierenwelzijn versus consumentengedrag. Terwijl de roep om beter dierenwelzijn luider wordt, blijft de vraag naar betaalbaar vlees onverminderd hoog. Hoe brengen we deze tegenstellingen samen? En welke verantwoordelijkheid ligt er bij overheid, producent en consument? Samen met Frank en Esther verkennen we de uitdagingen.

    De stellingen in deze aflevering:

    De vleessector loopt qua dierenwelzijn ver achter op wat de maatschappij acceptabel vindt.

    3 sterren Beter Leven zou de ondergrens moeten zijn voor ons vlees en het keurmerk zou ook transport en slacht mee moeten nemen in de beoordeling.

    De consument bepaalt nu eenmaal. Als hij vraagt om goedkoop vlees, zonder zich druk te maken om dierenwelzijn, zal dat worden geproduceerd. Als wij het in Nederland niet doen, dan doet een producent in het buitenland het wel en daar zijn de regels misschien minder streng.

    Gasten: Frank Mandersloot (kalverhouder en voorzitter Vereniging van Kalverhouders) en Esther Molenwijk (podcastmaker bij studio Plantaardig)

    Meer op:⁠⁠Instagram⁠⁠ | ⁠⁠TikTok⁠⁠ | ⁠⁠Youtube⁠⁠ Presentatie: Josja Haagsma en Joost ScholtenOrganisatie: Colinda Bos - Van Ekris, JEEN.Audio en video: Kees van DuinhovenSocials: Isabel Koens, JEEN.

  • “Prijsstunten met vlees zou verboden moeten worden”. Of Je Worst Lust is de podcast waarin we antwoorden zoeken op de vragen die leven rond het eten van vlees. In deze eerste aflevering gaat Isabel Boerdam in gesprek met Linda Verriet. Isabel is de initiatiefnemer van de Week Zonder Vlees en het brein achter blog De Hippe Vegetariër. Linda is voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij. Waar Isabel wil inspireren om (meer) plantaardig te eten, komt Linda op voor de belangen van de varkenshouders. Al een professioneel leven lang werkzaam in food, spreken zij elkaar nu voor het allereerst, onder meer over de noodzaak van het eerlijke verhaal. “We moeten in gesprek, maar dan wel op basis van de echte feiten en cijfers”.

    De stellingen in deze aflevering:

    De discussie rond vlees wordt, van beide kanten, gevoerd op basis van emoties in plaats van feiten. Prijsstunten met vlees zou verboden moeten worden. Het eten van vlees is zo’n belangrijk onderdeel van riten en culturen dat je er niet zomaar een moreel oordeel over kunt vellen. Vlees is te goedkoop. Als we bereid zijn iets meer te betalen, zijn veel problemen met houderij en slacht zo opgelost.

    Gasten: Isabel Boerdam (dehippevegetarier.nl & weekzondervlees.nl) en Linda Verriet, voorzitter pov.nlMeer op:⁠Instagram⁠ | ⁠TikTok⁠ | ⁠Youtube⁠ Presentatie: Josja Haagsma en Joost ScholtenOrganisatie: Colinda Bos - Van Ekris, JEEN.Audio en video: Kees van DuinhovenSocials: Isabel Koens, JEEN.

  • “Mensen staan recht tegenover elkaar in een vegetarisch front en een vleesfront. Ik hoop dat we elkaar beter gaan begrijpen.” In deze pilotaflevering van Of Je Worst Lust, dé podcast die de discussie rond het eten van vlees wil verkennen, maakt ambachtelijk slager Josja Haagsma zich zorgen. Is er nog wel een dialoog mogelijk over het eten van vlees en hoe moet die gevoerd worden.
    In haar slagerij probeert Josja juist open en eerlijk informatie te delen over het ambacht dat ze in haar producten legt. Waarbij ze niet vergeet ook uit te leggen hoe haar klanten vlees een aantal dagen per week kunnen vervangen door een vegetarische optie. Zij wil niet alleen vechten voor haar vak, zij wil ook bruggen bouwen richting andere meningen, strijden tegen het onverschillig omgaan met vleesproducten. Ondanks alles, is ze optimistisch en kijkt ze uit naar de kansen van een goed gesprek tussen alle partijen. “We moeten eigenlijk een actieplan maken met elkaar. Hoe krijgen we het zover dat mensen naar hun idealen en ideeën gaan handelen?”

    Meer op:
    Instagram | TikTok | Youtube

    Presentatie: Josja Haagsma en Joost Scholten
    Organisatie: Colinda Bos - Van Ekris, JEEN.
    Audio en video: Kees van Duinhoven
    Socials: Isabel Koens, JEEN.