Folgen
-
Na vliegtuigherrie, duurzaamheid, de nieuwe omgevingswet, en de rol van het bevoegd gezag werpt Ellen Schouw in deze aflevering een nauwkeurige blik op een gevoelig dossier in de regio: de aanleg van de A16 Rotterdam. En na gesprekken met de directeur van DCMR, collega's van toezicht en handhaving, de meldkamer en het toezichtslab, bewoners, een bedrijf en de wethouder van Lansingerland spreekt Ellen in deze aflevering met de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Frederik Zevenbergen.
-
Gedurende de jaren zijn er aardig wat vergunningen, bezwaren, en hoorzittingen voorbij gekomen bij DCMR. Momenten waarop bewoners, bedrijven en de betrokken wethouder maar niet op één lijn kwamen. En Ellen Schouw stond - namens DCMR - tussen twee vuren; bewoners dachten dat hun veiligheid of woongenot in het geding was; bedrijven en gemeente meenden dat het zo’n vaart niet liep.
Voor wie is DCMR er op dat moment? Wij moeten de veiligheid van bewoners in de gaten houden. Zeker. Maar tijdens zo’n verhitte hoorzitting zit DCMR er eigenlijk namens gemeente en provincie. Dat is het bevoegd gezag.
Dus in deze aflevering gaat het over het krachtenveld tussen DCMR, bewoners, bedrijven en dat bevoegd gezag. En daarvoor gaat Ellen naar de gemeente Lansingerland.
-
Fehlende Folgen?
-
Er speelt nogal wat in de regio Rijnmond. Stofoverlast in Hoek van Holland, de bouw van luidruchtige windmolens, een vliegveld dat - na een rustige coronatijd - weer overuren draait, en regelmatige geuroverlast van fabrieken en de Rotterdamse haven.
Op al deze terreinen heeft DCMR vergunningverleners, toezichthouders, handhavers, en juristen in dienst. Om de veiligheid van bewoners in de gaten te houden, en in te grijpen waar nodig.
Dat is hoe wij onszelf zien natuurlijk. Maar hebben bewoners wel het idee dat ze bij DCMR terecht kunnen met meldingen van overlast, voor advies of hulp? Heeft het eigenlijk wel zin om te klagen als je ergens mee zit?
In deze aflevering bezoekt Ellen Schouw de meldkamer en spreekt zij met het toezichtslab.
-
Wat heb jij aan DCMR Milieudienst Rijnmond? En waar moet DCMR zich vooral mee bezig houden? Met stank- en geluidsoverlast, luchtkwaliteit of duurzaam gedrag van bedrijven? In deze vierdelige podcast gaat Ellen Schouw op zoek naar antwoorden op die vragen. Door gesprekken met medewerkers van de meldkamer, bewoners, bedrijven, wethouders, de gedeputeerde en de directeur van DCMR hoor je hoe de DCMR, ‘de ogen en oren van Rijnmond‘, werkt. Als eerste is Rosita Thé, directeur van de DCMR, te gast.
-
Wat heb jij aan DCMR Milieudienst Rijnmond? En waar moet DCMR zich vooral mee bezig houden? Met stank- en geluidsoverlast, luchtkwaliteit, of duurzaam gedrag van bedrijven? In deze vierdelige podcast gaat Ellen Schouw op zoek naar antwoorden op die vragen.