Folgen
-
Donald Trump en Elon Musk versterken hun samenwerking, met Musk als adviseur voor een nieuw ministerie. Dit roept zorgen op over belangenverstrengeling, terwijl Trumps beleid de kloof tussen arm en rijk mogelijk vergroot. Toch blijft hij populair vanwege zijn belichaming van het Amerikaanse succesideaal.
-
„Zowel Donald Trump als Kamala Harris hebben beiden hard gevochten voor een overwinning,” zegt Wim Kranendonk in de podcast Op weg naar het Witte Huis. „Voor de Democraten als de Republikeinen is de inflatie een probleem; burgers moeten teveel betalen in de supermarkt een voor de benzine. Maar Trump heeft dat heel goed begrepen en dat op een manier verwoord, dat de arbeider denkt: hij begrijpt ons, hij snapt onze noden.”
In de podcast blikt Wim Kranendonk terug op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij geeft aan dat Harris een korte tijd had om campagne te voeren. „Het valt Biden aan te rekenen, dat hij laat in het jaar terugtrad. „Lang bleef Harris teren op de euforie over een nieuwe, jonge kandidaat. En dacht met haar lach, die heel vriendelijk en innemend is, Amerikanen voor zich te kunnen winnen. Maar ze had juist veel meer, veel sneller haar plannen kenbaar moeten maken. Maar die plannen zijn altijd tamelijk vaag gebleven. Dat gaf de arbeider niet het gevoel dat als ze op haar zouden stemmen de problemen worden opgelost. De korte tijd die ze had, heeft ze onvoldoende benut.”
In de podcast legt Kranendonk uit dat kiezers die doorgaans op de Democraten stemden, nu op Trump hebben gestemd, zoals Latino’s, moslims en Afro-Amerikaanse mannen. -
Fehlende Folgen?
-
Wat voor president Trump gaan we de komend vier jaar zien? „Eén ding is voorspelbaar en dat is dat Donald Trump onvoorspelbaar is,” zegt Jan-Willem Kranendonk in de podcast Op weg naar het Witte Huis. „Er zijn wel een aantal dingen die we wel zeker weten: hij is pro-Israël en zal de economische strijd met China aangaan.”
In de podcast komt de vraag aan de orde wie Trump aan een meerderheid hebben geholpen. Opvallend noemt Jan-Willem het aantal Latino’s dat op Trump heeft gestemd. Die menen dat Trump hun problemen begrijpt en voor hen gaat oplossen. Doorgaans weten de Democraten minderheden aan zich te binden, maar nu zie je dat Spaanstalige mannen in grote getale voor Trump stemden. Is dat eenmalig of zijn de Democraten deze kiezersgroep kwijtgeraakt?
Wordt Donald Trump president, dan zien we ook een president die regelmatig de gang naar de rechtszaal gaat maken. „In theorie kan Trump als hij in New York zich laat zien, achter de tralies verdwijnen. De vraag is ook of Trump zich gratie gaat verlenen. En wie gaat Trump benoemen bij het ministerie van justitie om onderzoek naar hem te laten doen. In veel opzichten gaan we een interessante periode tegemoet. -
In de laatste dagen van de Amerikaanse verkiezingen richten zowel Trump als Harris zich op het winnen van de christelijke stem, die dit jaar verdeeld is over ethische kwesties en persoonlijke bezwaren. De christelijke kiezers zijn cruciaal voor beide kandidaten, met conservatieve waarden en ethiek als doorslaggevende factoren.
-
Miljoenen Amerikaanse christenen gaan in november niet naar de stembus, blijkt uit een onderzoek van een christelijk universiteit in Arizona. Wanneer christenen wel stemmen, geven ze hun stem vooral aan Trump gezien zijn standpunten over abortus en godsdienstvrijheid.
Volgens Amerikadeskundige Wim Kranendonk heeft 95 procent van de kiezers zijn of haar stem al bepaald. In de peilingen lijkt Trump aan kop te gaan. Echter valt zijn voorsprong binnen de foutmarge waardoor we niet zeker zijn of hij ook daadwerkelijk aan kop gaat. Wel zeker is dat het een nek-aan-nekrace gaat worden. „Er zijn speculaties dat Donald Trump in de nacht direct na de verkiezingen zich voortijdig als winnaar zal uitroepen. Ook wordt er volop gediscussieerd hoe de stemmen geteld gaan worden. Laten we niet denken dat we de dag na verkiezingen zeker weten wie de nieuwe president van Amerika is.” -
Europa’s veiligheid is nog altijd afhankelijk van de Verenigde Staten, benadrukt buitenlandredacteur Richard Donk in de nieuwste aflevering van Op weg naar het Witte Huis.
-
„Rij je door Pennsylvania dan kan het je niet ontgaan dat er presidentsverkiezingen zijn. Wie over de snelweg rijdt ziet enorme billboards staan met daarop Kamala Harris of Donald Trump,” zegt Wim Kranendonk in de podcast Op weg naar het Witte Huis. Pennsylvania is een van de zeven swing states; dit zijn de staten die bij de verkiezingen van doorslaggevende betekenis zijn.
In veel staten is bekend of de meerderheid stemt voor de Republikeinen of voor de Democraten. In staten als Pennsylvania, Michigan, Wisconsin of Georgia is dat nog ongewis. Elke stem telt. Wim legt in de podcast uit waarom 1000 stemmen voor of tegen, bepalend kunnen zijn voor de uitslag.
Deze weken trekt Wim Kranendonk door de Verenigde Staten. Hij sprak er met Joden, moslims en christenen. „Buitenlandse politiek interesseert de Amerikanen minder dan binnenlandse problemen, zoals huisvesting en de economie. Maar het conflict in het Midden-Oosten raakt de mensen hier wel. Ik heb Joden ontmoet die op Trump stemmen om dat hij een positievere houding ten opzichte van Israël heeft dan Harris. Moslims gruwen van Trump, die ervoor zorgde dat de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem is gegaan. En van Harris gruwen ze ook om dat ze vinden dat ze veel te weinig voor hun volksgenoten in Gaza en Libanon doet.”
In de podcast legt Wim Kranendonk het belang uit van de swing states, hoe beide presidentskandidaten er in de peilingen voor staan en het recente bezoek van Trump aan Butler, de plaats waar eerder een aanslag op hem werd gepleegd. -
Hoffelijk noemt Jan-Willem Kranendonk het debat tussen J.D. Vance en Tim Walz. In de podcast Op weg naar het Witte Huis blikt hij terug op het debat tussen de twee ‘running mates’. „Het debat zal geen verschil gaan maken voor de verkiezingen. Het doel van dit televisiedebat is meer bedoeld om het beleid uit te leggen,” meent Jan-Willem. Hij noemt het een hoffelijk en inhoudelijk debat. In het debat zei Vance tegen Walz: „Mocht je de vicepresident worden – wat ik niet hoop – dan wil ik wel samenwerken.
”Doorgaans vallen de running mates elkaars presidentskandidaat aan. De verwachting was dat er tussen hen ook persoonlijke aanvallen zouden zijn, zoals die er wel waren in de aanloop naar dit debat. Zo maakte Vance opmerkingen over het militaire verleden van Walz. Walz probeerde in het debat wel terug te grijpen op het debat tussen Trump en Harris over de opmerking dat immigranten huisdieren van anderen zouden eten.
De bestorming van het Capitool en abortus leidde tot meer felheid in het debat. Voor de Republikeinen is dat een lastig punt omdat Donald Trump is gaan schuiven over dit onderwerp. Trump en Vance spreken nu met één mond, maar Jan-Willem denkt dat Vance zelf een strikter abortusbeleid wil voeren.
In de media werd geopperd dat Trump opnieuw in debat wil met Harris in het geval J.D. Vance in het debat met Walz een goede prestatie zou neerzetten. Zou een jaloerse Trump alsnog het laatste woord willen hebben? Jan-Willem denkt van niet, want de als je afgaat op de peilingen lijkt het dat het debat Harris meer geholpen heeft dan Trump. -
Kamala Harris heeft van het recht op abortus een cruciaal onderdeel van haar campagne gemaakt. Ze belooft een landelijk recht op abortus te garanderen als ze president wordt, ondanks de juridische en politieke obstakels. Haar positie is populair bij 61% van de Amerikanen, vooral onder vrouwen en minderheden. Gouverneurskandidaat Mark Robinson's controversiële uitspraken over ras en abortus hebben ondertussen de Republikeinse partij in verlegenheid gebracht, wat mogelijk de uitslag kan beïnvloeden.
-
Nog geen twee maanden na de eerste poging tot een aanslag op Donald Trump, lijkt de voormalige president opnieuw aan de dood te zijn ontsnapt. Tijdens een middagje golf op zijn bekende terrein in West Palm Beach, Florida, werd een gewapende man opgepakt door de Secret Service. Trump blijft ongeschonden, maar de politieke gevolgen kunnen verstrekkend zijn.
-
De verwijten vlogen over en weer tijdens het debat tussen Donald Trump en Kamala Harris in het eerste tv-debat. „Ze haat Israël,” zei Trump over Harris. „Als zij president wordt bestaat Israël over twee jaar niet meer.” Harris haalt uit naar Trump als hij zijn zorgen uit over toenemende criminaliteit door immigranten. „Het is grappig dat dit gezegd wordt door iemand die vervolgd is voor fraude, verkiezingsbeïnvloeding en verkrachting.” Trump moest hard werken in het debat met Harris, zegt Jan-Willem Kranendonk in de podcast Op weg naar Het Witte Huis.
Het meest gevoelige thema dat werd besproken is abortus. „Beide kandidaten zijn aan het zoeken hoe ze de gematigde groepen als het om abortus gaat, niet van zich vervreemden. De pro-lifebeweging en de evangelicale kiezers voelen zich op dit thema door Trump in de steek gelaten,” zegt Jan-Willem.
Meerdere onderwerpen kwamen in het debat voorbij, waaronder immigratie. Een aangelegen punt voor Trump. Harris maakte hem het verwijt door te zeggen dat Trump een wet heeft tegengehouden die ervoor zou zorgen dat er minder immigranten de Verenigde Staten zouden binnenkomen. Volgens haar heeft Trump de leden van het Huis van Afgevaardigden gestimuleerd tegen de wet te stemmen, zodat hij op dit thema campagne kan voeren in plaats van problemen op te lossen.
Trump zei na het debat dat hij niet alleen het debat moest voeren met Harris, maar ook met de debatleiders. Het was volgens hem 1 tegen 3. Als er een volgend debat komt, dan moet het wel een eerlijke zender zijn, vindt Donald Trump.
Ondanks de verwijten over en weer meent Jan-Willem dat die niet het verschil gaat maakten in dit debat. „Iedereen weet wie Trump is. Je bent voor of tegen hem. De belangrijkste vraag is nu: wie is Kamala Harris? En ja, Harris heeft met dit debat een goed visitekaartje afgegeven.” -
„Als Trump in zijn buik het voelt borrelen, dan begint hij gewoon te ratelen en dan is hij ontembaar,” zegt Wim Kranendonk in de podcast Op weg naar het Witte Huis. Volgende week staan Trump en Harris tegenover elkaar in een televisiedebat.
Of een goede voorbereiding zin heeft en het Trump lukt zich negentig minuten presidentieel te gedragen, zal dan duidelijk worden. De microfoons gaan tijdens het debat alleen open voor diegene die dan aan het woord is. Tot ongenoegen van Kamala Harris.
In de podcast blikt Wim Kranendonk terug op het interview met Kamala Harris en haar running mate Tim Waltz. Duidelijk werd dat Harris geen verkoper is zoals Trump, vindt Wim. „Ze probeert de dingen netjes en zorgvuldig te zeggen. Daardoor kwam het allemaal vlak over.”
Hoe het debat volgende week zal verlopen en wat de gevolgen, weten we volgende week. „Een zin kan dodelijk zijn voor de campagne,” geeft Wim aan. In de podcast noemt hij meerdere voorbeelden van kandidaten voor wie het debat desastreus verliep. Een bekend voorbeeld is het debat tussen Kennedy en Nixon. En het debat tussen Trump en Biden ligt ons nog vers in het geheugen. -
Politiek gevecht Amerika steeds radicaler: ‘links wordt linkser, rechts wordt rechtser’
Ooit noemde hij Donald Trump de Hitler van Amerika. Nu is J.D. Vance zijn running mate en kreeg hij de bijnaam ‘mini-Trump’. „Mocht Trump gekozen worden als president van Amerika, dan zal zijn vice-president eerder een aanjagende dan een matigende invloed op hem hebben,” zegt Wim Kranendonk in de podcast Op weg naar het Witte Huis.
De Democratisch presidentskandidaat Kamala Harris, koos Tim Waltz als haar running mate. Hij is mogelijk nog progressiever dan Harris. Volgens Wim Kranendonk worden de tegenstellingen steeds scherper. „De grote vraag is wie de gematigde kiezers voor zich weet te winnen.”
Volgens Wim Kranendonk is het voor Donald Trump zoeken naar een goede campagnestrategie nu hij Kamala Harris tegenover zich heeft staan. Harris heeft zich nog niet duidelijk uitgesproken over het beleid dat ze wil voeren. Op haar schelden lijkt het enige wat Trump op dit moment kan doen. Hoewel de Democraten niet onderdoen in het schelden op Trump. Op de eerste avond van hun conventie werd de naam van Trump al 147 keer in negatieve zin genoemd. Haatzaaien is niet alleen aan de Republikeinen voorbehouden.
Hoewel Harris het goed doet in de peilingen, is er op dit moment zeker niet te zeggen wie de verkiezingen gaat winnen. Dat is onder meer ook afhankelijk van externe gebeurtenissen zoals het wel of niet bereiken van een wapenstilstand in het Midden-Oosten. Buitenlandse politici praten daarom met zowel Harris als Trump, want ook voor hen is het afwachten wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. -
„Politieke peilingen geven nooit een volledig beeld welke presidentskandidaat er met de winst vandoor gaat. Hoewel peilingen een foutmarge kennen, trekken de media nogal eens grote conclusies op basis van hele kleine verschillen,” zegt Jan-Willem Kranendonk. In de podcast Op weg naar het Witte Huis gaat hij in op het nut van politieke peilingen bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.
‘Big business’ noemt Jan-Willem de politieke peilingen in de Verenigde Staten. „Veel universiteiten hebben hun eigen peilingsbureau en daarnaast willen alle grote media hun eigen peilingen presenteren.” De betrouwbaarheid van de peilingen verschilt sterk. Op basis van kleine verschillen, worden snel grote conclusies getrokken.
Of de peilingen betrouwbaar zijn? Het is maar aan wie je dat vraagt. De Republikeinen menen dat de peilingen er in de afgelopen jaren echt naast zaten. Ook vinden zij dat de Republikeinen het altijd slechter in de peilingen doen.
Professor Allan Lichtman voorspelt al jarenlang succesvol wie de Amerikaanse verkiezingen gaat winnen. Hoe hij dat doet, hoor je in de podcast de podcast Op weg naar het Witte Huis.
Deze aflevering is opgenomen voordat president Biden heeft aangekondigd zicht terug te trekken als presidentskandidaat.
NB Deze podcast is opgenomen voordat president Biden zich terugtrok al presidentskandidaat) -
De Amerikaanse samenleving polariseert. Ook de scheiding tussen het platteland en de steden wordt groter. âHoewel Donald Trump tot de elite behoort, spreekt hij wel de taal van de plattelandsbevolking. Hij geeft een stem aan het onbehagen dat op het platteland leeft,â zegt Jan-Willem Kranendonk in de podcast Op weg naar het Witte Huis. Maar de presidentsverkiezingen worden niet daar beslist, ook niet in de steden, maar wel in de voorsteden.â
Een âRandstadâ kennen de Verenigde Staten niet, maar wel een âheartlandâ, dat denigrerend ook wel de âfly-over countryâ wordt genoemd. Met name evangelicale christenen wonen in dat gebied. In de stedelijke gebieden wonen vaak de meer progressieve yuppen. De voorsteden kennen een meer gemĂȘleerde samenstelling. Daar wonen veelal gezinnen en mensen die wat verder zijn in hun loopbaan.
In deze aflevering van Op weg naar het Witte Huis gaat Jan-Willem in op de verschillen tussen het platteland en de stad, tussen progressieve stedelingen en conservatieve kiezers van het platteland. En wat is de invloed van deze kiezersgroepen op de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Je hoor het in deze podcastaflevering.
De podcast is opgenomen voordat de huidige president Joe Biden zich terugtrok als presidentskandidaat.
-
Na de aanslag op Donald Trump zei hij dat hij op de Republikeinse conventie een toespraak ging houden die het land en de hele wereld zou verenigen. In de podcast Op weg naar het Witte Huis geeft Jan-Willem Kranendonk aan dat dat punt nog niet heel goed uit de verf komt.
„Trump zei dat als je kijkt naar de tien slechtste presidenten, ze samen nog niet de schade hebben aangericht die Biden heeft aangericht. En hij verweet de Democraten ook weer de verkiezingen te hebben gestolen”, zegt Jan-Willem. „Trump roept op tot eenheid, maar neemt daar zelf de verantwoordelijkheid niet voor. De bal legt hij daarvoor bij de Democraten.”
De conventie van de Republikeinen draaide om Trump. „Heel begrijpelijk”, zegt Jan-Willem. „Iedereen schaart zich achter de kandidaat van de partij. Vance, die de nominatie voor vice-president aanvaarde, zei dat Trump de politiek niet nodig heeft. Wij hebben hem nodig. Trump is het laatste redmiddel voor dit land.”
.D. Vance, die man die zich ooit afvroeg of Trump Amerika’s Hitler was, wordt nu zijn vice-president. „Hij werd hij een trouwe bondgenoot van Trump en steunt hem in zijn plannen. Vance heeft zich helemaal verenigd met het gedachtengoed van Trump.” Met de keuze voor Vance, stelt Trump de voortzetting van zijn beleid veilig voor na de mogelijk komende regeerperiode van Trump. De peilingen laten zien dat Trump de favoriet is om de verkiezingen te winnen. In de podcast bespreekt Jan-Willem de aanslag op Trump, de Republikeinse conventie en de positie van Amerika in deze wereld als Trump president wordt. -
https://www.rd.nl/artikel/1069844-biden-ik-laat-me-niet-wegduwen
https://www.rd.nl/artikel/1069803-biden-zou-twijfelen-aan-zijn-eigen-kandidatuur
https://www.rd.nl/artikel/1069560-deze-amerikaan-trok-zich-terug-als-presidentskandidaat
-
Jan Willem: „Na dit debat gaat het niet over de inhoud daarvan. Wel is het beeld blijven hangen of Biden wel in staat is het ambt van president uit te oefenen. Hij oogde lusteloos, maar toen het thema abortus besproken werd, werd hij fel. Dat kwam mede door de opmerking van Trump, dat de Democraten abortus promoten in de achtste of negende maand van de zwangerschap.”
„Het eerste verkiezingsdebat werd op verzoek van Biden al voor de conventies gehouden. Mogelijk hoopt hij dat hij later dit jaar goede economische cijfers kan presenteren. En dat dan de mensen denken; het is een wat aparte vogel, maar we hebben er wel baat bij dat hij president is. Als mensen voelen dat Biden beter is voor hun portemonnee, dan doet het goed in het stemhokje.”
In de podcast bespreekt Jan-Willem het debat, de kandidaten, de thema’s die besproken werden en de reacties op het debat. -
Recent werd een Oekraïnetop georganiseerd waar de vice-president van de Verenigde Staten aanwezig was en niet president Biden zelf. Volgens Richard Donk laat dit zien dat de aandacht van de president zich meer richt op binnenlandse thema’s die het goed doen bij de verkiezingen, zoals het tegengaan van de immigratiestroom vanuit Latijns-Amerika.
Donald Trump wilde een groot hek bouwen tussen de Verenigde Staten en Mexico om de instroom van immigranten tegen te gaan. Onlangs heeft Biden de grenzen naar Mexico gesloten. Richard: „Je kan dit zien als een poging van Biden om op dit dossier de Republikeinen de wind uit de zeilen te nemen.” „Kijk, ook ik durf en ben in staat om zulke verregaande maatregelen te nemen.”
Biden zal zich wel moeten blijven bemoeien met de grote gebeurtenissen in deze wereld zoals de oorlog in Oekraïne en die tussen Israël en Hamas. Deze oorlogen, maar ook het thema immigratie zullen volgende week in het eerste verkiezingsdebat tussen Biden en Trump zeker besproken worden. De Democraten kijken hier angstvallig naar uit. Wat als Biden dan een ‘bevriesmoment’ krijgt, zoals hem de laatste tijd vaker is overkomen?
In de podcast Op weg naar het Witte Huis bespreekt Richard Donk uitgebreid het Amerikaanse voorstel voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, Trump die als het om dit voorstel gaat zich opvallend stil houdt en de binnenlandse thema’s die van Biden nu meer aandacht krijgen. - Mehr anzeigen